Dodaj do ulubionych

Pytanie o parmezan

09.11.14, 22:00
Pierwszy raz kupiłam tarty parmezan i mi śmierdzi. Psuje smak potrawy. Do tej pory używałam goudy lub mojego regionalnego ale zachciało mi się trzymać przepisu i obiad miałam zepsuty. Próbowałam dwa razy na rożnych potrawach i efekt ten sam. Mąż stwierdził, że dla niego może być choć szału nie robi i możemy przy goudzie pozostać. No i pytanie do bardziej doświadczonych, czy to wina sera, tzn. innej firmy mógłby być lepszy czy mojego podniebienia?
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:30
      Nastepnym razem kup w kawalku. Te starte parmezany to jakies odpady przemyslowe wiec nie dziwie sie ze Ci smierdzi.
      • allatatevi1 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 01:56
        Dokładnie, nie rozumiem jak można takie g.... kupować.

A parmezan i ogólne sery twarde dojrzewające mogą Ci po prostu nie podchodzić (kwestia gustu).
        Ale zanim tak stwierdzisz sprawdź różne marki serów twardych, z różnych krajów - z Włoch, z Litwy - Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Dziugas i o różnym czasie dojrzewania - 12, 24, 36 miesięcy.
        Podejrzewam, że przynajmniej jeden z nich trafi w Twój gust.
        • triismegistos Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 09:32
          A z polski to pies? My też mamy swietne "parmezany". choćby bursztyn czy szafir.
          • allatatevi1 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 18:49
            Dziękuję! Nie miałam pojęcia.
            Kupię przy najbliższej okazji.
    • klamkas Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:34
      Tarty parmezan to zwykle odpadki z parmezan (wysuszone resztki po nawilżeniu, albo ścinki z lekko speśniałego kawałka), w dodatku starte szybciej się starzeją - następnym razem kup w kawałku i sama zetrzyj.
    • aqua48 Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:35
      Jeśli jesteś przyzwyczajona do goudy, to parmezan może Ci nie odpowiadać, on jest dość specyficzny. Spróbuj następnym razem zrobić zwykły makaron wstążki ugotowany na półtwardo, po odcedzeniu wymieszany z masłem i posypany obficie na talerzu świeżo utartym parmezanem. Jeśli Ci nie będzie odpowiadał, to znaczy, że nie lubisz parmezanu.
      • kremka2014 Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:42
        Parmezanu nie kupuje się tartego. Jest okropny i śmierdzi straszliwie . Kup w kawałku. Drogi ale tak aromatyczny,ze niewiele go trzeba
    • myszomle Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:43
      Jednym śmierdzi (jak stare przepocone skarpetki), innym nie. Może po prostu należysz do pierwszej grupy.

---
      truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
      najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • drosetka Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:51
      od 4 m-cy u mam w lodówce spory kawałek parmezanu zakupionego we Włoszech, jest idealny, nie pleśnieje, tak jak produkty seropodobne, fajnie podkreśla smak potrawy i na pewno nie śmierdzi
      • kamunyak Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 01:09
        > od 4 m-cy u mam w lodówce spory kawałek parmezanu zakupionego we Włoszech...

a ja mialam w lodowce ser kupiony w Holandii, jakby nie było stolicy serów, i spleśnial, po miesiącu chyba.
        Tak, że to zależy od rodzaju sera a nie kraju pochodzenia, domniemywam. Ten mój ser był serem mlodym, na pewno nie był sero-podobny, smak wyśmienity. Zrobilam sobie zapas, który jednak nie przetrwał.
        A parmezan smierdzi jak stare skarpety, niektórzy to lubia, Wlosi na pewno.
        Dawno temu, za czasów siermiężnego PRLu, miałam parmezan przywieziony z Wloch. Traktowany był jak relikwia choc śmierdział jak diabli. Pojąć nie mogłam jak coś takiego może komus smakować ale nie wypadało wybrzydzać, przeciwnie, należało się zachwycać. Na szczęście szybko sie skończyl.
        • allatatevi1 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 02:01
          > nie wypadało wybrzydzać, przeciwnie, należał
          > o się zachwycać. Na szczęście szybko sie skończyl.

hahaha. Przypomniało mi się jak moja koleżanka opowiadała, że kiedyś ktoś ją poczęstował winem wartym więcej niż jej pensja a jej ono tak koszmarnie nie smakowało, że zastanawiała się jak się go dyskretnie pozbyć.
          • fin-dus Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 09:45
            Mam kolegę, który uważa się za znawcę win. I pewnego razu też został poczęstowany winem za grube, grube tysiące, najstarszym jakie pił. I powiedział "Gdybym nie wiedział, że to jest drogie i stare wino, to pomyślałbym, że zepsute i bym wylał. A tak, to musiałem pić i się jeszcze zachwycać" big_grin
    • mag1982 Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:53
      Dzięki za rady. Spróbuję jeszcze w kawałku a jeśli mi nie będzie smakował to będzie znaczyło, że mam mało wyrafinowany gust.
    • marghe_72 Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:53
      Zazwyczaj tarty parmezan nie jest parmezanem tylko jakąś paskudną mieszanką serów wszelakich.

Kup w kawałku. Może też być Grana padano zamiast parmezanu (parmigiano reggiano)
    • jamesonwhiskey Re: Pytanie o parmezan 09.11.14, 22:54
      Gouda I parmezan to sa tak rozne rodzaje sera ze nie wiem jak to mozna traktowac zamiennie poza tym ma wyrazny zapach I dla nowiciusza moze smierdzie
      • bi_scotti Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 01:41
        No bo parmesan ma "smierdziec" (jak mnostwo innych serow zreszta tez) podobnie jak ocet ma byc kwasny, grapefruit gorzki, prickly pear ma kluc a mleczna czekolada ma sie rozplywac w ustach etc. etc. Cala rzecz w tym zeby jakis tam specyficzny smak/zapach/texture zaakceptowac a z czasem wrecz go pragnac i wielbic wink Nie kazdemu, nie z kazdym jedzeniem to wychodzi - nie ma sie co katowac jesli nie smakuje. Przyznam, ze mimo wielokrotnych prob wciaz nie jestem w stanie docenic flavours takiego owocu jak np. durian choc moj wlasny maz stal sie juz wiele lat temu jego koneserem wink Life.
        • nanuk24 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 02:17
          A ja papaye. Smierdzi rzygowinami i smakuje jak rzygowiny.
    • nanuk24 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 02:22
      Parmezan uwielbiam, jego zapach mi ne przeszkadza, za to do pecorino zasmrodzilo mi caly dom, obiadu nie tknelam.
    • lola211 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 09:07
      A co to za przepis, gdzie parmezan zastepuje goude?
    • triismegistos Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 09:31
      1. Tarty fabrycznie parmezan to na 90% kupa
      2. Nie każdy lubi smak i zapach parmezanu
      3. Nie bardzo sobie wyobrażam potrawę, do której pasuje zarówno gouda i parmezan.
      • mag1982 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 12:01
        Kupiłam grana padano i bez porównania. Niebo a ziemia. Tamten był.naprawdę syfny a tego zjadłam kawałek z przyjemnością. A jeśli chodzi o potrawy to ja goudę dawałam do różnych zapiekanek we włoskim stylu, do lazanii albo posypywałam nią spaghetti po bolonsku i wg mnie, męża i gości było smaczne. Chociaż my raczej mało wyrafinowani jesteśmy.
        • default Re: Pytanie o parmezan 12.11.14, 08:53
          mag1982 napisała:

> ja goudę dawałam do lazanii albo posypywałam nią spaghetti po bolonsku

No przepraszam, ale raczej to nie była lazania ani spaghetti. I założę się, że owo "spaghetti" podawałaś zwinięte w kłębek na talerzu z kupką sosu na wierzchu wink
          • mag1982 Re: Pytanie o parmezan 12.11.14, 09:09
            Byłaś u mnie na obiedzie? wink
          • franczii Re: Pytanie o parmezan 12.11.14, 10:40
            przepisow na lazanie jest multum, z roznymi serami nie tylko parmezanem wiec czemu nie z gouda jesli ktos lubi
            Spaghetti nie jest po bolonsku tylko tagliatelle sa po bolonsku.
            Ale jesli ktos sobie tak zyczy to sobie moze przeciez polac i spaghetti sosem bolonskim i posypac czym chce lub nie posypywac wcale i nadal to bedzie sos bolonski.
            • marghe_72 Re: Pytanie o parmezan 12.11.14, 11:44
              franczii napisała:

> Spaghetti nie jest po bolonsku tylko tagliatelle sa po bolonsku.
              > Ale jesli ktos sobie tak zyczy to sobie moze przeciez polac i spaghetti sosem
              > bolonskim i posypac czym chce lub nie posypywac wcale i nadal to bedzie sos bo
              > lonski.

O ile faktycznie jest to sos boloński wink
              Bo nie każdy sos mięsny jest a automatu sosem bolońskim
    • edelstein Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 09:45
      Mi smakuje grana Padano bardziej niz parmezan.Znam gorsze sery,parmezan to przy tym cudny jest.Jeden z moich ulubionych smierdzi jak stare skarpety i da sie go kroic tylko przy otwartym okniebig_grin
      • ofelia1982 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 12:12
        Ja kocham parmezan, zboczenie z czasu kiedy mieszkałam we Włoszech. Ale w PL drogi wiec zastępuje Starym Olędrem z Biedronki. Daje radę
        • default Re: Pytanie o parmezan 12.11.14, 08:56
          Stary Olęder jest bardzo smacznym serem, też go lubię, ale jako zamiennik parmezanu słabo się sprawdza. Tzn. ewentualnie pod warunkiem, że z góry zakładamy, że robimy inną potrawę niż ta, w której należy użyć parmezanu.
    • agni71 Re: Pytanie o parmezan 10.11.14, 20:55
      pytanie, czy to naprawdę był parmezan (parmiggiano reggiano) czy jakis syfek udający parmezan.

No i druga sprawa, gouda a parmezan, to dwa różne sery, o zupełnie innej konsystencji i smaku.
    • kr1368r Re: Pytanie o parmezan 13.04.15, 18:23
      Obawiam się ,że niestety to wina "podniebienia"
      Oryginalny parmezan ma swój specyficzny smak i zapach ,a dzięki ponad 800 letniej tradycji wytwarzania-nie produkowania- w kilku regionach Włoch ,zachowując tradycyjne metody karmienia krów,zbierając mleko o określonej porze itd pozwala zachować te same walory ,a na pewno bardzo zbliżone bez wzgl. na wytwarzające go mleczarnie.Niestety coraz częściej na rynku pojawiają się podróbki dlatego warto dokłądnie czytać opis produktu.
      Coś bliżej na temat PR na stronie www.serparmezan.pl-zapraszam
    • lady-z-gaga Re: Pytanie o parmezan 13.04.15, 21:04
      Im bardziej smierdzi zużytymi skarpetkami, tym lepszy i "prawdziwszy" wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka