mnb0 16.11.14, 09:58 nazwiska waszych szkolnych kolegow z podstawowki? Ja dzisiaj zrobilam sobie krotkie cwiczenie pamieciowe i wypisalam 23 z 24 imion i nazwisk moich kolegow z I klasy (a chodzilam do niej 30 lat temu). Ciekawe ile wam sie uda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miliwati Re: Czy pamietacie 16.11.14, 10:02 mnb0 napisała: > nazwiska waszych szkolnych kolegow z podstawowki? > Ja dzisiaj zrobilam sobie krotkie cwiczenie pamieciowe i wypisalam 23 z 24 imio > n i nazwisk moich kolegow z I klasy (a chodzilam do niej 30 lat temu). > Ciekawe ile wam sie uda? Boszszsz, żeby się takich sposobów chwytać szukając kogoś, kto ci w końcu wygodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
korolla-x Re: Czy pamietacie 16.11.14, 10:02 ja pamiętam, z podstawówki(1962-69) i liceum(1970 - 74), w dodatku potrafię wszystkich wymienić wg listy w dzienniku. Tak wryło mi się to w pamięć... Poza tym wymieniając ich w myślach od razu widzę twarze z tamtych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:35 No ale ty jestes stary dobry rocznik. Watpie zeby ktos z mojego pokolenia pamietal wszystkie nazwiska kolegow z klasy. Dzisiaj ludzie juz nie cwicza pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:45 Ja pamiętam, bo po prostu mam dobrą pamięć do nazwisk i same wchodzą. Więcej - kojarzę nazwiska większości szkolnych koleżanek po mężu Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:45 A ty sie nudzisz podwojnie, bo chodzisz za mna po moich watkach o nudzeniu sie tylko po to zeby wpisac nic nie wnoszacy komentarz. Sadzac po ilosci czasu jaki spedzasz na emamie twoj iloraz inteligencji oscyluje wokolo zera. A propos, czy ktos wie, czemu usunieto moj watek o tym, ze sie nudze??? Czy to kogos obraza? Nie jest zwiazane z tematem forum? To juz nie mozna zapytac o sposoby na nude? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:52 O, zasmuciłaś mnie, bo też się nudzę i sporo się w tamtym wątku naprodukowałam Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:13 Ja to odnoszę wrażenie, nie pierwszy raz zresztą, że wpadasz co jakiś czas w taki ciąg wątkowy (jak alkoholik w ciąg alkoholowy) i musisz założyć kilka wątków. Nieważne o czym, byle tylko były, a tematy mogą być durne, jak kilo gwoździ. Wygląda to tak, jakbyś się ekscytowała tym, że widzisz swojego nicka obok tematu wątku. Może to się da gdzieś leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:50 A to jest jakis obowiazek regularnego plodzenia watkow? Tak, wpadam tu raz na jakis czas, a sa tygodnie, ze nie wchodze tu wcale. Nie jestem uzalezniona jak co niektorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 12:03 Nie, absolutnie nie ma takiego obowiązku. Nie ma również obowiązku tworzenia wątków na siłę, gdy żaden w miarę sensowny temat nie przychodzi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:39 Moj mąż pamięta 80% nazwisk z przedszkola. Ja nawet z liceum nie, nie mam pamięci do nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:54 wszystkich pamiętam z obu podstawówek do których chodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:59 dzięki fb pamiętam kilka z podstawówki. z liceum pamiętam 1 osobę, a chodziłam do małej klasy (chyba mniej niż 15 nas było). Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 14:05 Nie mam pamieci do osob, trudno zreszta pamietac kogos, kogo sie na biezaco nie rozpoznaje. Z pierwszej klasy podstawowki pamietam tylko jedna osobe, chlopaka z ktorych chodzilam potem do 3, 5 i 7 klasy. Z drugiej klasy nie pamietam nikogo, z trzeciej tez nie, wlasciwe dopiero 7 klase pamietam, kilka nazwisk i kilka twarzy (ale niekoniecznie parami). Wszystkie klasy jakie zaliczylam byly dosc duze, 30-35 osob, mysle ze niewiele osob tak naprawde zapamietaloby 150 osob z ktorymi chodzilo przez rok do tej samej klasy. Szkole srednia pamietam duzo lepiej, w koncu chodzilam do tej samej klasy przez 5 lat, to zadna sztuka. Kwestia kolejnosci alfabetycznej to pryszcz, kiedys nauczyciele codziennie po kilka razy sprawdzali liste obecnosci wyczytujac nazwiska uczniow z dziennika, trudniej nie zapamietac tej litanii niz ja zapomniec Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy pamietacie 16.11.14, 15:34 To, co/kogo by sie chcialo pamietac, zbyt czesto jednak ulatuje. Natomiast zle wspomnienia naprawde trudno wytrzec/wymazac/wyrzucic z pamiec: imion, nazwisk, twarzy wszystkich bullies z elementary i z secondary school nigdy, niestety, nie udalo mi sie zapomniec Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Czy pamietacie 16.11.14, 19:39 tak sobie myslę i myslę... ... jakbym miala sobie przypominac nazwiska nieistotych dla mnie ludzi to juz wolałabym mojemu mężowi wyprawić przyjęcie z trzypietrowym tortem. wiecej sensu by to mialo. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Czy pamietacie 16.11.14, 20:14 Wszystkich, trudno zapomnieć nazwiska sąsiadów. Tak jak potrafię dom po domu w swojej i sąsiednich wsiach wymienić kto gdzie mieszka. Z liceum też sporo pamiętam, mimo że żadna nie była sąsiadką. W sumie to nawet wszystkie i to za kolei, dziennikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 20:15 mam pamięć doskonałą- pamiętam większość imion i nazwisk oraz wyglądu dzieciaków z grupy przedszkolnej Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 20:19 bez problemu odtwarzam cała listę alfabetycznie z dziennika Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 21:28 nie pamietam, moze z 7 osob? Nawet jak chodzilam do szoly niezbyt sie orientowalam w nazwiskach. Z liceum jeszcze mniej. Ze studiow tyle co z liceum, czyli prawie null. Mowie o klasie /grupie czywiscie, o pozaklasowych kolegach pojecia nie mam zadnego z wyjatkiem tych, ktorzý zmarli. a to dlatego ze generalnie chodzilam do szkoly/na studia zeby sie uczyc, koledzy i kolezanki mogli byli nie istniec. Nie prowadzilam zycia towarzyskiego, a za moich czasow "projekty" grupowe na moje szczescie prawie nie istnialy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy pamietacie 16.11.14, 21:57 malwa51 napisała: > generalnie chodzilam do szkoly/na studia zeby sie uczyc, koledz > y i kolezanki mogli byli nie istniec. Nie prowadzilam zycia towarzyskiego, a za > moich czasow "projekty" grupowe na moje szczescie prawie nie istnialy. OMG, brzmisz jakbys byla krewna Ted Kaczynski, tzw. Unabomber Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 23:18 czemu az tak zle? nie nienawidze ludzi, tylko sie wsrod nich nie odnajduje gdybym nie byla z ateistycznej rodziny, pewnie zamknelabym sie w zakonie klauzurowym i czesc piesni.... Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Czy pamietacie 16.11.14, 22:05 Wiele osób pamiętam, ale na pewno nie wszystkich. Nienawidziłam mojej podstawówki, nie utrzymuję kontaktu z nikim i wyrzuciłam cały ten okres z pamięci. Pamiętam za to większość nauczycieli, i wspominam ich w większości z sympatią. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 pamietamy pamietamy 16.11.14, 22:11 i to jak jestem słuchowcem, umiem wymienic od IV kl SP i całe LO nazwiska wg dziennika z twarzą niekoniecznie skojarzę ale nazwisko i imie tak Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Czy pamietacie 17.11.14, 00:32 Z 24 pamiętam 20 co do tej czwórki imiona tak,nazwisk nie mogę sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś