Dodaj do ulubionych

Czy pamietacie

16.11.14, 09:58
nazwiska waszych szkolnych kolegow z podstawowki?
Ja dzisiaj zrobilam sobie krotkie cwiczenie pamieciowe i wypisalam 23 z 24 imion i nazwisk moich kolegow z I klasy (a chodzilam do niej 30 lat temu).
Ciekawe ile wam sie uda?
Obserwuj wątek
    • miliwati Re: Czy pamietacie 16.11.14, 10:02
      mnb0 napisała:

> nazwiska waszych szkolnych kolegow z podstawowki?
      > Ja dzisiaj zrobilam sobie krotkie cwiczenie pamieciowe i wypisalam 23 z 24 imio
      > n i nazwisk moich kolegow z I klasy (a chodzilam do niej 30 lat temu).
      > Ciekawe ile wam sie uda?

Boszszsz, żeby się takich sposobów chwytać szukając kogoś, kto ci w końcu wygodzi...
    • korolla-x Re: Czy pamietacie 16.11.14, 10:02
      ja pamiętam, z podstawówki(1962-69) i liceum(1970 - 74), w dodatku potrafię wszystkich wymienić wg listy w dzienniku. Tak wryło mi się to w pamięć... Poza tym wymieniając ich w myślach od razu widzę twarze z tamtych lat.
      • mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:35
        No ale ty jestes stary dobry rocznik. Watpie zeby ktos z mojego pokolenia pamietal wszystkie nazwiska kolegow z klasy. Dzisiaj ludzie juz nie cwicza pamieci.
        • echtom Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:45
          Ja pamiętam, bo po prostu mam dobrą pamięć do nazwisk i same wchodzą. Więcej - kojarzę nazwiska większości szkolnych koleżanek po mężu tongue_out
    • rosapulchra-0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 10:47
      Ty naprawdę się nudzisz..
      • mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:45
        A ty sie nudzisz podwojnie, bo chodzisz za mna po moich watkach o nudzeniu sie tylko po to zeby wpisac nic nie wnoszacy komentarz. Sadzac po ilosci czasu jaki spedzasz na emamie twoj iloraz inteligencji oscyluje wokolo zera. A propos, czy ktos wie, czemu usunieto moj watek o tym, ze sie nudze??? Czy to kogos obraza? Nie jest zwiazane z tematem forum? To juz nie mozna zapytac o sposoby na nude?
        • echtom Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:52
          O, zasmuciłaś mnie, bo też się nudzę i sporo się w tamtym wątku naprodukowałam tongue_out
          • mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:56
            Ciekawe komu ten watek przeszkadzal.
    • wegatka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:13
      Ja to odnoszę wrażenie, nie pierwszy raz zresztą, że wpadasz co jakiś czas w taki ciąg wątkowy (jak alkoholik w ciąg alkoholowy) i musisz założyć kilka wątków. Nieważne o czym, byle tylko były, a tematy mogą być durne, jak kilo gwoździ. Wygląda to tak, jakbyś się ekscytowała tym, że widzisz swojego nicka obok tematu wątku. Może to się da gdzieś leczyć?
      • mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:50
        A to jest jakis obowiazek regularnego plodzenia watkow? Tak, wpadam tu raz na jakis czas, a sa tygodnie, ze nie wchodze tu wcale. Nie jestem uzalezniona jak co niektorzy.
      • wegatka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 12:03
        Nie, absolutnie nie ma takiego obowiązku. Nie ma również obowiązku tworzenia wątków na siłę, gdy żaden w miarę sensowny temat nie przychodzi do głowy.
    • a1ma Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:39
      Moj mąż pamięta 80% nazwisk z przedszkola. Ja nawet z liceum nie, nie mam pamięci do nazwisk.
      • mnb0 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:46
        A do czego masz pamiec?
        • a1ma Re: Czy pamietacie 16.11.14, 21:35
          Do liczb.
    • koza_w_rajtuzach Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:54
      wszystkich pamiętam z obu podstawówek do których chodziłam.
      • lucadimontezemolo Re: Czy pamietacie 16.11.14, 11:59
        dzięki fb pamiętam kilka z podstawówki. z liceum pamiętam 1 osobę, a chodziłam do małej klasy (chyba mniej niż 15 nas było).
    • jak_matrioszka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 14:05
      Nie mam pamieci do osob, trudno zreszta pamietac kogos, kogo sie na biezaco nie rozpoznaje. Z pierwszej klasy podstawowki pamietam tylko jedna osobe, chlopaka z ktorych chodzilam potem do 3, 5 i 7 klasy. Z drugiej klasy nie pamietam nikogo, z trzeciej tez nie, wlasciwe dopiero 7 klase pamietam, kilka nazwisk i kilka twarzy (ale niekoniecznie parami). Wszystkie klasy jakie zaliczylam byly dosc duze, 30-35 osob, mysle ze niewiele osob tak naprawde zapamietaloby 150 osob z ktorymi chodzilo przez rok do tej samej klasy.
      Szkole srednia pamietam duzo lepiej, w koncu chodzilam do tej samej klasy przez 5 lat, to zadna sztuka. Kwestia kolejnosci alfabetycznej to pryszcz, kiedys nauczyciele codziennie po kilka razy sprawdzali liste obecnosci wyczytujac nazwiska uczniow z dziennika, trudniej nie zapamietac tej litanii niz ja zapomniec wink
      • bi_scotti Re: Czy pamietacie 16.11.14, 15:34
        To, co/kogo by sie chcialo pamietac, zbyt czesto jednak ulatuje. Natomiast zle wspomnienia naprawde trudno wytrzec/wymazac/wyrzucic z pamiec: imion, nazwisk, twarzy wszystkich bullies z elementary i z secondary school nigdy, niestety, nie udalo mi sie zapomniec uncertain
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy pamietacie 16.11.14, 19:39
      tak sobie myslę i myslę...

... jakbym miala sobie przypominac nazwiska nieistotych dla mnie ludzi to juz wolałabym mojemu mężowi wyprawić przyjęcie z trzypietrowym tortem. wiecej sensu by to mialo.
      • andaba Re: Czy pamietacie 16.11.14, 20:14
        Wszystkich, trudno zapomnieć nazwiska sąsiadów.
        Tak jak potrafię dom po domu w swojej i sąsiednich wsiach wymienić kto gdzie mieszka.

Z liceum też sporo pamiętam, mimo że żadna nie była sąsiadką. W sumie to nawet wszystkie i to za kolei, dziennikiem.
    • guderianka Re: Czy pamietacie 16.11.14, 20:15
      mam pamięć doskonałą- pamiętam większość imion i nazwisk oraz wyglądu dzieciaków z grupy przedszkolnej
    • slonko1335 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 20:19
      bez problemu odtwarzam cała listę alfabetycznie z dziennika
    • malwa51 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 21:28
      nie pamietam, moze z 7 osob? Nawet jak chodzilam do szoly niezbyt sie orientowalam w nazwiskach. Z liceum jeszcze mniej. Ze studiow tyle co z liceum, czyli prawie null. Mowie o klasie /grupie czywiscie, o pozaklasowych kolegach pojecia nie mam zadnego z wyjatkiem tych, ktorzý zmarli.

a to dlatego ze generalnie chodzilam do szkoly/na studia zeby sie uczyc, koledzy i kolezanki mogli byli nie istniec. Nie prowadzilam zycia towarzyskiego, a za moich czasow "projekty" grupowe na moje szczescie prawie nie istnialy.
      • bi_scotti Re: Czy pamietacie 16.11.14, 21:57
        malwa51 napisała:

> generalnie chodzilam do szkoly/na studia zeby sie uczyc, koledz
        > y i kolezanki mogli byli nie istniec. Nie prowadzilam zycia towarzyskiego, a za
        > moich czasow "projekty" grupowe na moje szczescie prawie nie istnialy.

OMG, brzmisz jakbys byla krewna Ted Kaczynski, tzw. Unabomber wink
        https://www.andrewdodds.com/images/adodds_unabomber.jpg
        • malwa51 Re: Czy pamietacie 16.11.14, 23:18
          czemu az tak zle? big_grin nie nienawidze ludzi, tylko sie wsrod nich nie odnajduje tongue_out gdybym nie byla z ateistycznej rodziny, pewnie zamknelabym sie w zakonie klauzurowym i czesc piesni....

• landora Re: Czy pamietacie 16.11.14, 22:05
      Wiele osób pamiętam, ale na pewno nie wszystkich. Nienawidziłam mojej podstawówki, nie utrzymuję kontaktu z nikim i wyrzuciłam cały ten okres z pamięci.
      Pamiętam za to większość nauczycieli, i wspominam ich w większości z sympatią.
    • 18lipcowa3 pamietamy pamietamy 16.11.14, 22:11
      i to jak
      jestem słuchowcem, umiem wymienic od IV kl SP i całe LO nazwiska wg dziennika
      z twarzą niekoniecznie skojarzę ale nazwisko i imie tak
    • jola-kotka Re: Czy pamietacie 17.11.14, 00:32
      Z 24 pamiętam 20 co do tej czwórki imiona tak,nazwisk nie mogę sobie przypomnieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka