Dodaj do ulubionych

świat się zmienił

27.11.14, 12:13
Jak wytłumaczyć młodej dziewczynie że nie ma sensu szukanie aprobaty u ludzi ze starszych pokoleń, pan babć ktore dobijaja obecnie 70-tki czy 80 tki a ich młodosc przypadała na inne czasy i mają inne doswiadczenia, inna mentalnosc, Mam mlodą dziewczyne w rodzinie 20 + ktorej 70 letnia krewna gnębi roznymi tekstami bo wlasnie zyje mentalnie w swojej minionej epoce i nie ma w tym nic dziwnego.starsi ludzie sie nie zmienią nawet gdy dociera do nich ze swiat sie zmienił.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: świat się zmienił 27.11.14, 12:35
      Ale ta dziewczyna to wie. Co nie zmienia faktu, że słowa tej starszej osoby sprawiają jej ból, a mimo to stara się by jednak ta osoba zmieniła zdanie.
      Mam podobne doświadczenia za sobą. Najpierw z babcią i dziadkiem, później tylko dziadkiem.
      Ja zawsze wiedziałam, że to starość, że to ich doświadczenia, że inny sposób patrzenia na świat, ale i tak bolały złe słowa, złośliwości, wyzwiska. Tym bardziej od osób, które się kocha i z których zdaniem ktoś się liczy.

Potrzeba czasu, by patrzeć na to z dystansem, a czasem pomocy być może specjalisty.
    • lady-z-gaga Re: świat się zmienił 27.11.14, 12:46
      Mentalność nie zawsze idzie w parze z wiekiem, co najlepiej widac na tym forum. wink
      Natomiast fakt, że 70letnia krewna gnębi kogos krytyką , świadczy jedynie o jej braku kultury.
      Tak naprawdę nie wiemy o co chodzi i czy przypadkiem owa krewna nie ma racji smile
      • bumbunierka1 Re: świat się zmienił 27.11.14, 14:08
        No wlasnie. I tez nie wiem, dlaczego obecna epoka mialaby byc epoka 20-latkow, a nie 70l-latkow. Jest epoka wszystkich tych, ktorzy w niej zyja. Opinia 20-latka moze byc rownie durna jak 70-latka. Pewnie czesto bedzie nawet durniejsza.
      • elizaj1 Re: świat się zmienił 27.11.14, 15:03
        Chodzi o rozne drobne rzeczy mozna by na ten temat długo, takie jak np mieszkanie z facetem przed ślubem bo dziewczyna mieszka mało tego slubu brac póki co nie zamierza,o jej szczupłą sylwetka ktora jest efektem zamorzeniai zaniedbania bo tylko postawna kobieta z kilogramami jest oznaką zdrowia,jest jeszcze całe morze sentymentu do komunizmu rozne teksty np zal ze jej pokolenie nie moze pracowac jako robotnik w jedym zakładzie do smierci, bo z komuny było dobrze,owszem jej było bo sie akurat tak jej zycie potoczyło że się dobrze zainstalowała w tamtym systemie wiec to są jej indywidualne doswiadczenia, nie podejrzewam zeby jakikolwiek system był cudowny i idealny dla absolutnie każdego.
        • elizaj1 Re: świat się zmienił 27.11.14, 15:10
          widzisz ona urodziła sie po wojnie i pamieta te czasy wiec nic dziwnego że dla niej kilogramy są potwierdzeniem zdrowia i życiowego powodzenia.przezyła komune z perspektywy osoby która dobrze się zainstalowała w tamtym systemie wiec tez ma swoje indywidualne doswiadczenia z tamtego okresu, jej było dobrze.Jej mlodosc dziecinstwo przypadaly na inne czasy to ja ukształtowało i nie potrafi z tego wyjsc mentalnie, dlatego szukanie aprobaty u tego typu starszych ludzi jest pozbawione sensu.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: świat się zmienił 27.11.14, 14:11
      dokładnie tak samo wytłumaczyć, jak tobie, żebyś zrozumiałam ,że owa młoda dziewczyna może mieć inny pogląd, niż ty...

elizaj1 napisała:

> Jak wytłumaczyć młodej dziewczynie że nie ma sensu szukanie aprobaty u ludzi ze
      > starszych pokoleń, pan babć ktore dobijaja obecnie 70-tki czy 80 tki a ich mło
      > dosc przypadała na inne czasy i mają inne doswiadczenia, inna mentalnosc, Mam m
      > lodą dziewczyne w rodzinie 20 + ktorej 70 letnia krewna gnębi roznymi tekstami
      > bo wlasnie zyje mentalnie w swojej minionej epoce i nie ma w tym nic dziwnego.s
      > tarsi ludzie sie nie zmienią nawet gdy dociera do nich ze swiat sie zmienił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka