Dodaj do ulubionych

co robi emama

02.12.14, 22:02
Mam w planach wyjazd, na którym obowiązuje mnie biurowy dress code. Utrudnienie: na 5 dni muszę się spakować w podręczną walizkę, przy czym obowiązkowo muszę zabrać suszarkę, prostownicę, ciuchy biurowe, strój na luzie (wypad w góry). Dzwonię do hotelu z pytaniem o dostęp do żelazka, a uprzejma recepcjonistka informuje mnie, że żelazka nie ma, ale za to mają usługę prasowania. Wyprasowanie koszuli kosztuje 30 zł, sukienki 50 zł, odprasowanie żakietu 60 zł. Zabieram 4 koszule, żakiet, spodnie z kantem, sukienkę na wieczór.

Co robi emama? Wyskakuje z 250 zł na prasowanie kilku szmatek, czy chodzi pognieciona? wink (biorę jeszcze pod uwagę zakup taniego żelazka na miejscu, które wywalę do śmieci wyjeżdżając big_grin).
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: co robi emama 02.12.14, 22:08
      Kup se żelazko turystyczne. Pewnie kosztuje ze 30 PLN.
      • cauliflowerpl Re: co robi emama 02.12.14, 22:09
        Acha, i spytaj, czy suszarkę mają. w normalnych hotelach suszarka do włosów to standard, chyba, że potrzebujesz jakiejś ekstra.
      • ichi51e Re: co robi emama 02.12.14, 22:16
        28! allegro.pl/zelazko-turystyczne-1000-w-110-230-v-i4830529185.html
    • mary_lu Re: co robi emama 02.12.14, 22:10
      Sprawdź, czy nie mają suszarek. To zwolni się miejsce na podróżne żelazko.

Sweterki zamiast koszul? Dzianinowe bluzki?

Rzeczy, które raz uprasowane mało się gniotą i znów złapią kształt tylko powieszone w zaparowanej łazience po kąpieli?

Supermarket z pralnią chemiczną w okolicy?
    • froshka66 Re: co robi emama 02.12.14, 22:10
      male zelazko turystyczne, mam takie z par kenwooda bodajze
      • annakate Re: co robi emama 02.12.14, 22:18
        Żelazko turystyczne - za 40 - 50 zł problem z głowy na wiele wyjazdów. Ciuchy na luzie na siebie na drogę - zajmują więcej miejsca, zwłaszcza buty, bo zakładam, że w sukienkach/kostiumach będziesz chodzić raczej po budynku, więc do nich raczej czółenka niż trapery.
    • ichi51e Re: co robi emama 02.12.14, 22:14
      Za te cene kupila bym zelazko podrozne.
    • sowa.szara Re: co robi emama 02.12.14, 22:19
      Z mojego doświadczenia:

Po pierwsze, hotel który liczy sobie ciężkie pieniądze za prasowanie prawie na pewno ma suszarkę na wyposażeniu pokoju.
      Po drugie, kluczowy jest zestaw uniwersalnych ciuchów - weź jedną neutralną spódnicę i spodnie a resztę dorób bluzkami
      Po trzecie, dobierz tak zestawy, żeby wystarczyły ci jedne "formalne" buty
      Po czwarte, rzeczy "biurowe" pakuje się tak:
      https://blog.easytobook.com/wp-content/uploads/2011/11/Luggage-Tips-04.jpg

może nie będą jak świeżo odprasowane, ale dużo mniej się pogniotą.
    • sarah_black38 Re: co robi emama 02.12.14, 22:19
      > eciona? wink (biorę jeszcze pod uwagę zakup taniego żelazka na miejscu, które wyw
      > alę do śmieci wyjeżdżając big_grin).

Ale po co zaraz wyrzucać? To nieekologiczne i nieekonomiczne. Takie żelazko turystyczne jest małe , niewiele waży i ma składaną rączkę. Kosztuje 30-40 zł.
    • kkalipso Re: co robi emama 02.12.14, 22:20
      Akurat koszule są leciutkie i mało miejsca w walizce zajmują nie rozumiem problemu.
    • aankaa Re: co robi emama 02.12.14, 22:37
      Wyprasowanie koszuli kosztuje 30 zł, sukienki 50 zł, odprasowanie żakietu 60 zł. Zabieram 4 koszule, żakiet, spodnie z kantem, sukienkę na wieczór.

to ceny w zł czy przeliczone z € ?

suszarka jest standardem wyposażenia, musisz brać prostownicę ??

no i pytanie podstawowe : jak masz się tam dostać. Samochodem - prasujesz w domu i pięknie rozwieszone po samochodzie dojeżdża na miejsce, samolotem - jak długa podróż ?, pociągiem - jedziesz w najbardziej gniotących się ciuchach na stojaka na korytarzu
      • klamkas Re: co robi emama 02.12.14, 22:44
        W złotówkach. Suszarkę muszę mieć (hotelowe nie dają rady moim włosom), bez prostownicy się nie uczeszę (mogę wymienić na codzienną wizytę u fryzjera wink). Lecę samolotem, tylko z podręcznym, krótko, ale przy tak wypchanej walizce ubrania nie przetrzymają podróży.
        • sowa.szara Re: co robi emama 02.12.14, 22:51
          może po prostu wzięłaś za dużo tych ciuchów, albo masz za małą walizkę (w sensie nie maksymalnie dużą kabinówkę)? ciuchy i kosmetyki na tydzień (właśnie tak na zakładkę, jak na powyższym rysunku) spokojnie powinny zmieścić się w bagażu podręcznym.

a suszarka, mimo tego co napisałaś, nadal jest pierwszym przedmiotem do wyrzucenia, jeśli się nie dopinasz
          • klamkas Re: co robi emama 02.12.14, 23:02
            Mam wymiarową kabinówkę, oprócz rzeczy osobistych mam materiały do pracy, które muszę zabrać.

Bardziej niż i o przegląd mojej walizki chodzi mi o skłonność społeczeństwa do wydania takich pieniędzy na prasowanie wink - głodna nie będę jak tyle wydam, prezentom mikołajkowym też to nie zagrozi, a jednak kwota wydaje mi się absurdalna (już i tak jestem zdecydowana zapłacić, ale boli mnie to ideologicznie).

Uprzedzając kolejne pytania - nie poskąpiłam na normalny bagaż, ale nie mam czasu na odprawę i odbiór bagażu (a jak samolot nie wyleci planowo, to mnie uduszą).
            • sowa.szara Re: co robi emama 02.12.14, 23:07
              No to krótko: nie, nie wydałabym 250 zł na prasowanie, poradziłabym sobie inaczej.
            • cauliflowerpl Re: co robi emama 03.12.14, 11:55
              No to zapłać za to prasowanie i luzik.
              Jak masz tak napięte plany to nie wyobrażam sobie biegania na miejscu za żelazkiem i jeszcze tracenia czasu na prasowanie na stole czy łóżku (bo deski pewnie też nie mają).
        • gaskama Re: co robi emama 03.12.14, 12:14
          Suszarkę muszę mieć (hotelowe nie dają rady moim włosom), bez pro
          > stownicy się nie uczeszę (mogę wymienić na codzienną wizytę u fryzjera wink).

A nie lepiej się ostrzyc u dobrego fryzjera? Nie wierzę we włosy, których nie da się uczesać BEZ prostownicy I megasuszarki. To raczej złe strzyżenie podejrzewam.
    • klamkas Re: co robi emama 02.12.14, 22:41
      Zbiorczo: żelazka już nie upchnę (nawet turystycznego). Walizka zapchana tak, że ledwo zapięłam. Suszarkę muszę zabrać, bo suszenie włosów hotelową zajmuje mi 20 minut, co oznacza 15 min mniej spania. Eleganckie ubrania umiem pakować, ale po wyjęciu z wypchanej do granic możliwości walizki zawierającej niekształtne elementy (buty, suszarka itp.) i tak wymagają prasowania. Dwie pary butów obowiązkowo - nie wytrzymam całego dnia na szpilkach, a do sukienki szpilki muszę mieć. Oprócz tego co wymaga prasowania mam też normalne rzeczy - piżamę (ciepłą i dużą objętościowo, bo hotel znany ze "zdrowej" temperatury), bieliznę, ciepły sweter jako zastępstwo żakietu, kosmetyczkę (muszę zabrać swoje kosmetyki ze względu na alergię).
      • kochamruskieileniwe Re: co robi emama 03.12.14, 11:09
        parówka w łazience odprasuje zakiet smile
        czyli wlączasz gorącą wode na maks,żakiet na wieszak - wychodzisz i zamykasz drzwi. Po jakimś czasie wchodzisz i wyjmujesz odprasowany zakiet. Tylko jeszcze trochę go dosuszasz smile
    • princess_yo_yo Re: co robi emama 02.12.14, 22:41
      pakuje sie w torbe do przewozu garniturow, nic sie nie pogniecie tak zeby trzeba bylo prasowac i ewentualnie druga typu maly bagaz podreczny ale to by oznaczalo zabranie duzo bardziej rozleglej garderoby, na pewno nie na ponad 5 dni. korzystam z suszarki hotelowej.
    • solejrolia Re: co robi emama 02.12.14, 23:00
      po pierwsze- zamiast walizki biorę torbę turystyczną, gdyż z doświadczenia wiem, że torba jest lżejsza i bardziej pakowana (a gabarytowo tak sama jak walizka)

strój na luzie na sobie, zabieram 2koszule, zamiast 4, i biorę w to miejsce 2 golfiki z cienkiej dzianiny (mam akurat takie, co pasują na oficjalne spotkania)
      rezygnuję z sukienki.
      biorę suszarkę turystyczną (mam) i żelazko (nie mam, kupuję)
      kosmetyki luzem (tj. bez kosmetyczki), i kosmetyki w mini opakowaniach (z rossmana buteleczki, można spokojnie przelać)
      i piżama- tez cieńsza, za to w hotelu proszę o dodatkowy koc.
      • klamkas Re: co robi emama 02.12.14, 23:10
        A w czym idziesz na fikuśny bankiet (z tańcami, świecami, oficjalnymi wystąpieniami, nagrodami, kwartetem smyczkowym do przystawek itp.)?

Pomysł z kocem wykorzystam następnym razem smile.
        • solejrolia Re: co robi emama 03.12.14, 12:13
          dobra, to pakuję zamiast sukienki elegancką, fikuśna bluzkę z dużym dekoltem, plus biżuteriatongue_out albo prostą bluzkę ale z błyskiem, i zakładam do tych spodni, które już mam w torbie.
          (bluzka z całą pewnością zajmie mniej miejsca niż sukienka)
    • nanuk24 Re: co robi emama 02.12.14, 23:30
      Najprosciej bedzie kupic najtansze zelazko na miejscu.
    • hermenegilda_zenia Re: co robi emama 02.12.14, 23:36
      Na pewno za mniej niż 250 PLN dokupuję opcję normalnego bagażu i wkładam do niego wszystko, co będzie mi potrzebne na wyjeździe włącznie z żelazkiem. Dziękuję. Kurtyna
    • aankaa Re: co robi emama 02.12.14, 23:40
      fruniesz na 5 dni samolotem (w kraju - ceny za usługi hotelowe w zł) ??
      • klamkas Re: co robi emama 02.12.14, 23:51
        Frunę, bo wizja samotnego pokonania 500 km w nieskończoną ilość godzin mnie mało kręci, dodatkowym minusem jest to, że nie mam czasu na tyle godzin w samochodzie, bo między końcem obowiązków w miejscu zamieszkania, a początkiem w miejscu przybycia nie da się zmieścić podróży samochodem (jak na złość - ostatnie 3 tygodnie mogłam dłubać palcem w nosie przez cały dzień, a teraz znienacka mam wszystko, wszędzie i o każdej porze wink).
        • joanna_poz Re: co robi emama 03.12.14, 11:19
          jak to w Polsce to wyślij sobie kurierem w paczce do hotelu to co Ci się nie zmiescismile
          koszt pewnie z 15 zł.
          • zuzi.1 Re: co robi emama 03.12.14, 11:28
            Dokladnie, wyslanie kurierem to jest b. dobry i tani pomysl, mozna tez zelazko turystyczne wrzucic do wiekszej torby podrecznej. 250 zl zamiast na koszty prasowania wolalabym wydac na dod. lokalne atrakcje.
        • mamma_2012 Re: co robi emama 03.12.14, 11:23
          Wystarczyło wykupić normalny bagaż i wszystkie problemy znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżkiwink
    • gaskama Suszarkę i prostownice????? 03.12.14, 11:21
      A w hotelu nie ma suszarki? Jeśli jest usługa prasowania, to i suszarka będzie. A żelazko kupiłabym na miejscu najtańsze i wyrzuciła.
    • eve-lynn Re: co robi emama 03.12.14, 11:23
      Emama dowiaduje się co mówi firmowa procedura delegacyjna. W firmach, w których pracowałam i pracuję, jeśli wyjazd był 5 dniowy i dłuższy pracownik rozliczyć koszty pralni i prasowania w ramach delegacji.
    • gaskama Re: co robi emama 03.12.14, 11:26
      A ja trochę walę biurowy dress code. Nie znoszę zestawu koszula spódnica i marynarka. Nikt mnie w coś takiego nie wsadzi. Mam eleganckie tuniki i sukienki (nie znam się na materiałach, ale niespecjalnie się gniotą). Do tego elegancje czarne proste (bez kantów) leginso-spotnie i zauważalna biżuteria. Mam do tego marynarkę czarną o dziwnym kroju, niby elegancją ale stylizowaną na ramoneskę. Też niegniotącą, z dobrej jakości wełny. Nie mam ani jednej koszuli. Nie znoszę koszul.
    • kozica111 Re: co robi emama 03.12.14, 11:38
      Załóż wszystko na siebie, zimno jest do dasz radę wink
    • kamunyak Re: co robi emama 03.12.14, 12:03
      emama w postaci mnie, bierze większa walizke i nadaje na bagaż. Na pewno nie upycham skarpetek (które nie zmieścily sie w podręcznym) po kieszeniach plaszcza.
      W koncu kazdy lot wygląda jak wygląda i oczekiwanie na bagaż to norma. Zawsze trzeba brac to pod uwagę. Jesli bałabym sie spóźnienia to wybieram inne połącznie i wcześniejszy lot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka