mallard 03.12.14, 09:45 wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Przewozila-dziecko-na-polce-pod-tylna-szyba,wid,17075666,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Kapuś? 03.12.14, 09:50 A skąd taka refleksja? Przytomny kierowca, który być może uratował życie/zdrowie dziecku, a bezdennie głupiej pani oszczędził więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Kapuś? 03.12.14, 09:55 triss_merigold6 napisała: > A skąd taka refleksja? Przepraszam, - jaka refleksja? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kapuś? 03.12.14, 09:56 Skąd zaświtał Ci w głowie pomysł zadania pytania, czy ów człowiek jest kapusiem? Ja bym zapytała czy jest bohaterem/społecznikiem/czujnym kierowcą. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Kapuś? 03.12.14, 10:05 triss_merigold6 napisała: > Skąd zaświtał Ci w głowie pomysł zadania pytania, czy ów człowiek jest kapusiem Trochę z przekory, a trochę z przekonania, że wielu naszych rodaków tak by właśnie pomyślało. Swoją drogą ciekaw jestem, czy gość próbował najpierw uświadomić ową pańcię i dopiero jak usłyszał "spadaj koleś na drzewo!", to uderzył do policji, czy od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Kapuś? 03.12.14, 10:07 Ja bym próbowała jedynie poświecić światłami, jak kierowca by cokolwiek zauważyć, to popukałabym się w czoło i pokazała na to dziecko. Jak takie małoinwazyjne metody by nie podziałały - fotka i na policję. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kapuś? 03.12.14, 10:10 Chcesz powiedzieć, że pani kierowczyni, nie zauważyła dziecka na tylnej półce w seicento? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kapuś? 03.12.14, 10:11 Znaczy, powinien zajechać jej drogę i próbować rozmawiać? Kobieta, która wiezie dziecko na półce musi być chora psychicznie, a tacy są niebezpieczni, po co wchodzić w bezpośrednią interakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kapuś? 03.12.14, 10:40 > Swoją drogą ciekaw jestem, czy gość próbował najpierw uświadomić ową pańcię i d > opiero jak usłyszał "spadaj koleś na drzewo!", to uderzył do policji, czy od razu. a przepraszam, jak by ją miał uswiadamiac?? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Kapuś? 03.12.14, 22:31 mallard napisał: > Swoją drogą ciekaw jestem, czy gość próbował najpierw uświadomić ową pańcię i d > opiero jak usłyszał "spadaj koleś na drzewo!", to uderzył do policji, czy od ra > zu. A jak miał uświadomić? Zatrzymać i pogadać? Ale zatrzymywać to może policja. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kapuś? 03.12.14, 09:52 Odkąd jeden pan na forum się chwalił, że wozi niemowlę w koszyku (!) służącym za łóżeczko jeszcze stryjowi (!), wiele mnie w temacie nie zdziwi Jak widać dobór naturalny działa także w donie antybiotyków i szczepionek, tylko na nieco innych polach... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kapuś? 03.12.14, 10:06 Tak, tylko mogą pomyśleć ci, co uważają, że fotelik to tylko wymysł, bo kiedyś ich nie było, a w zasadzie, to jest potrzebny tylko po to, żeby mandatu nie dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Kapuś? 03.12.14, 10:12 no bo to fakt bezsposny - keidys fotelików nie było a dzieci samochodami wożone były te samochody czesto nie mialy nawet pasów ba, jak patzre na dawne fotki to nie miały te zagłówków a teraz jakos np. taksowkarzom wyjatkowo wolno wozic dzieci bez fotelika i co ? tez motorniczym tramwajów i kierowcom autobusów , a inaczej jezdzą? czy ich auta lekko unosza sie na chmurce? mają zakaz stłuczek ? faktycznie - fotelik to kwestia tylko i wyłąćznie jednego przepisu czyli po prostu wymysł jakby nie patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Kapuś? 03.12.14, 10:16 tez to widziałam,ale mnie zastanawia fakt,dlaczego to dziecko sie tam znalazło???no i ni uja nie mogę znaleźć odpowiedzi. Bardzo dobrze,że poszedł z tym na policję. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kapuś? 03.12.14, 10:19 Oczywiście, możemy też się cofnąć wstecz i przypomnieć, że kiedyś jeżdżono furmankami. Taki szczegół jak rozwój medycyny, rozwój motoryzacji, wprowadzanie ulepszeń, zabezpieczeń, to też wymysł. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Kapuś? 03.12.14, 10:27 wymyslem jest wszystko taki np. cudowny system ABS w samochodach okazuje sie , ze chyba powoduje wiecej szkody niz pozytku bo badanai psychologiczne udowniadją ze kierowca "ufajac" automatycznym systemom jedzie szybciej i bardziej ryzykownie np pózniej hamuej pzred pasami dla pieszych czy czerwonym swiatlem , taki tryb sie włącza ze "samochód mysli za mnie" proste eksperymenty wykazaly też ze ten sam kierowca w tym samym samochodzie po torze wyscigiwym bez zapietych pasów jechal wolniej niz z pasami ! ( chyab instyknt samozachowawczy tu "hamuje") tak, więc, tego = zobaczymy jakie wnioski kiedys z tego wyciągną eksperci nie zdiziwie sie jesli za pare lat swiatle umysly odkryją ze foteliki sa potwornie szkodliwe dla dzieci i calkowicie ich zakażą Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Kapuś? 03.12.14, 10:30 Przypuszczam, że najwolniej to by jechał pan na cyku, który wiezie dziecko bez fotelika, a w ogóle to w ledwie jadąc samochodzie. Co nie zmienia tego, że jadąc tak, a nie inaczej masz wpływ (a i to mocno ograniczony) jedynie na swoje zachowanie. Na całą resztę masz znikomy. To, że jedziesz wolniej i patrzysz, czy dziecko dobrze siedzi nie wpływa nijak na to, jak jedzie wariat za Tobą / przed Tobą / naprzeciwko Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kapuś? 03.12.14, 11:23 > nie zdiziwie sie jesli za pare lat swiatle umysly odkryją ze foteliki sa potwor > nie szkodliwe dla dzieci i calkowicie ich zakażą Owszem. Jednak jak na razie takich wniosków nikt nie wyciągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kapuś? 03.12.14, 10:39 > no bo to fakt bezsposny - keidys fotelików nie było a dzieci samochodami wożone > były powiem Ci wiecej - moj teśc przywiózł moją teściową z noworodkiem na reku ze szpitala do domu...motocyklem. żeby było weselej - bez kasku, bo ciepło było, a na wsi sie kasków nie używało. konia z rzędem temu kto powtórzy wyczyn... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Kapuś? 03.12.14, 10:52 Chmielewska JOanna chwalila sie tym samym czyli mąz ją wiozł na JAwie a ona niemowlę w beciku w łapach ) chcoc pewnie nie byl to kurs prosto z porodówki Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kapuś? 03.12.14, 11:16 wiem, czytałam. gdyby nie to że tesciowie nie czytują Chmielewskiej to posądzałabym ich o zerżnięcie pomysłu do pierwszego porodu (mąż był drugim dzieckiem) tesciowa jechała jakąś formą wozu konnego, bo nie mieli wtedy motoru, a zima była i zanim karetka by dojechala to oni juz byli na miejscu wracać na szczęscie wracali PKSem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Kapuś? 03.12.14, 10:31 Jak to widze, to wydaje mi sie to szczytem glupoty - ale pamietam, ze sama jako dziecko uwielbialam jezdzic na takiej polce w duzym fiacie. W polonezie to w ogole byla szeroka i wygodna Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Kapuś? 03.12.14, 10:34 polonez to w ogole był czołg w porównaniu z dzisiejszymi elektronicznymi cudenkami mial najlepsze wyniki w crash-testach ze wszytskich wtedy modeili jezdzących po polskich drogach , wszystkich marek gdyby dzis jakis taki uwspóczesniony polonez sie pojawił - poleciałbym do salonu galopem Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Kapuś? 04.12.14, 10:44 Możesz zapodać te crash testy Poloneza? Chętnie się zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Kapuś? 03.12.14, 10:49 Nie, nie kapuś, co jakiś czas pojawia się czasami dziwaczna moda- od jakiegoś czasu nagrywanie/robienie zdjęć, gdy się jedzie- nie raz, nie dwa pojawiały się takie zdjęcia/filmy, gdzie kierowca stwarzał zagrożenie- tu: głupia jak but matka, która w taki sposób wiozła dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
7dosia Re: Kapuś? 03.12.14, 22:47 Najlepiej po prostu przyciemnić tylną szybę, wtedy nikt nie zrobi zdjęcia. I że zabrano jej prawo jazdy? Policja u nas robi jak im czapka stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Kapuś? 04.12.14, 10:45 Ostatnio policja dość ostro zatrzymuje prawa jazdy kierowcom. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Kapuś? 04.12.14, 10:56 Pewnie, powinni jej dać medal za kreatywne wykorzystanie przestrzeni w aucie Odpowiedz Link Zgłoś