Dodaj do ulubionych

wyniki badań

30.12.14, 12:50
witajcie, chciałam zapytac moze ktos sie orientuje, chodzi o wyniki badań. Ciezar własciwy moczu powyzej normy, ogólne mocz - krew mało
mikroskopowy osad moczu - nabłonki płaskie pojedyńcze w.p.w
- leukocyty 1-3
- erytrocyty 5-10
moczany liczne w.p.w

strasznie się martwię. Jestem przed okresem 4 dni, i z tego co sie orientuje to krew w moczu jest?
Obserwuj wątek
    • aneta-skarpeta Re: wyniki badań 30.12.14, 12:54
      moim zdaniem powinnaś zrobić teraz posiew moczu- to rozwiewa wszelkie wątpliwości- ale najlepiej to isc z tym do lekarza
    • melancho_lia Re: wyniki badań 30.12.14, 12:56
      Tak, masz krew w moczu. Napisali jakie erytrocyty (świeże czy wyługowane)? Świeże mogą pochodzić z jakichś mikrourazow, wylugowane z nerek. Białka, azotanów, bakterii brak?
      • hanka20074 Re: wyniki badań 30.12.14, 12:59
        Nigdy nie robi się przed okresem badania moczu!
        Jeśli to nic pilnego, sytuacja nie zagraża Twojemu życiu to powtórz badanie min tydzień po okresie.
      • 7ewa.krakowska Re: wyniki badań 30.12.14, 13:14
        wszystko wypisalam, nie mam nic wiecej w wyniku. Mam nadzieje ze to przez zbliżający sie okres za 4 dni.
    • 3lato Re: wyniki badań 30.12.14, 13:20
      Ciężar moczu może być wyższy właśnie poprzez krew. Mąż miał ok 80 er w moczu. Przyczyną był kamień kaleczący nerke.
    • ebes Re: wyniki badań 30.12.14, 15:49
      A dużo pijesz? - podwyższony ciężar właściwy to za gęsty mocz.
      • 7ewa.krakowska Re: wyniki badań 30.12.14, 19:01
        no własnie mało piję, do tego 12 godz przed pobraniem moczu, prawie nie piłam.
        • ebes Re: wyniki badań 30.12.14, 19:26
          To zacznij pić normalnie, jak Ci się nie chce, to pij przez rozum. Taki wynik może mieć z tym związek (ale nie musi) - przy większej ilości płynów ilość tych krwinek pewnie byłaby mniejsza (mniej by ich było w badanej objętości moczu). Układ moczowy bardzo lubi jak pijemy, spokojnie sobie wtedy filtruje wszystkie syfy i nie zastanawia się nad każdą kroplą - może iść do moczu czy trzeba zostawić bo krew już cholernie gęsta? A przecież produkty przemiany materii wydalane z moczem muszą być rozpuszczone w płynie, jak mają za duże stężenie to zaczynają się wytrącać różne związki mineralne.
          Pokaż wynik lekarzowi i najlepiej jeszcze powtórz badanie po okresie, żeby się upewnić, że to krwinki z układu moczowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka