Dodaj do ulubionych

Kręgosłup- wynik rezonansu

02.01.15, 19:52
Kto wie, czy w takiej sytuacji operacja jest niezbędna??? Badanie wykonano z powodu bólu szyi a ostatnio drętwieją ręce. Iść do neurologa (ten zlecił badanie, ale wizyta i badanie były robione prywatnie) czy do neurochirurga?
Oto wynik: "Badanie wykonano w sekwencji TSE, w obrazach T1-, T2- zależnych, w płaszczyźnie strzałkowej, wieńcowej i poprzecznej, jednofazowo.
Zniesiona lordoza szyjna z przeprostem na poziomie C4, C5, C6, zwężeniem światła kanału kręgowego na tym odcinku oraz redukcja rezerwy przedrdzeniowej. Obniżenie wysokości krążka m/k C3-C4, C5-C6, C6- C7 z cechami dehydratacji. Na poziomie C3-C4 tylno-lewostronna wypuklina dyskowa uciskająca worek oponowy i zwężająca otwory m/k, bardziej lewy. Na poziomie C4-C5 mała centralna przepuklina dyskowa uciskająca worek oponowy . Na poziomie C5-C6 centralna nieco prawostronna przepuklina dyskowa uciskająca znacznie worek oponowy i zwężająca otwory m/k. Na poziomie C6-C7 uogólniona wypuklina dyskowa uciskająca worek oponowy i zwężająca otwory m/k, bardziej lewy.
Zmiany zwyrodnieniowe kręgów szyjnych"
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 02.01.15, 20:08
      Co to znaczy kilkupoziomowa? Podobny wynik był 9 lat temu, wtedy zalecano operację, ale nie zdecydowaliśmy się na nią.
    • babsee Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 02.01.15, 20:24
      Bardzo duzo tych przepuklin ale ile lat ma osoba ktora robila badanie?
      jak czytam-rehabilitacja Ci nie pomoze, to wiem,ze mam do czynienia z osobami, ktore kochaja antybiotyki i lekarzy....
      co za bzdury!
      Dzisiejasza rehabilitacja, to nie magnetron i laser.
      Dwa lata temu mialam 1 ypukline i 1 przepukluine oraz dehydratacje w dwoch miejscach.U mnie objaw byl tak,ze dysk sie wysuwal iwylam z bolu.Bol w szyji i pod lopatką byl tak wielki, ze nie moglam funkcjonowac, reka zdrętwiala totalnie...
      W koncu diagnoza i oczywiscie operacja. Ale jak pomyslalam,ze mam isc na operacje, poczytalam o skutkach ubocznych oraz o tym, ze po operacji wcale ine musi byc lepiej to zaczelam czytac o rehabilitacji-terpia manualna, fizjoterapeuci, metoda Mckenziego.
      Dostalam sie na oddzial rehabilitacji, 4 tygodnie po 4-5 dziennie.Wyszlam z tego.Minely dwa lata, nie boli nic....I co najwaznijesze, zmienilam wszytskie nawykli, dzieki metodzie Mc kenziego,nic nie robie jak kiedys-począwszy od mycia wanny a skonczywszy na wiązaniu butów.
      Uwazam,ze zawsze warto probowac obejsc sie bez operacji ale istotne to, ile lat ktos ma.Wiadomo,ze im czlowiek starszy tym trudniej naprawic kregoslup/
      • alfa36 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 02.01.15, 20:31
        Mężczyzna, 48 lat. Do tego kolano po osteotomii korekcyjnej- 4 lata po zabiegu i ntensywnej rehabilitacji.
        • kk345 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 02.01.15, 20:52
          Nie czekaj, lepiej nie będzie.
    • yenna_m Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 02.01.15, 20:36
      sorry za wątek poboczny (bo na interpretacji wyników się nie znam), ale jak czytam ten opis, to mnie całe plecy bolą...
      biedny właściciel tego kręgosłupa sad musi bardzo cierpieć sad
      • rezonans11 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 02.01.15, 21:46
        Moim zdaniem do neurochirurga, żeby się wypowiedział nt operacji i do porządnego lekarza rehabilitacji. Rehabilitacja może zdziałać cuda ale upewniłabym się czy jeszcze można, czy już musi być interwencja neurochirurgiczna. Na neurologa już za późno.
        • bei Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 10:52
          Nie znam się, wspólczuję gorąco dyskomfortu choróbska.
          Mam znajomą, ktora miała zalecone operacje , a po rehabilitacji i zmianie nawykow usprawnila się i pozbyła bólu.
    • kol.3 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 15:42
      Jakbym czytała swój wynik, choć chyba tak tragicznie u mnie nie było.
    • kol.3 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 15:46
      Na operację zawsze zdąży iść. Najpierw poszukałabym dobrego lekarza rehabilitanta i spróbowałabym rehabilitacji.
      • puellae_2007 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 16:15
        Poszukaj dobrego neurochirurga, ale na rehabilitację juz bym nie liczyła. Mąż jest po operacji przepuklin w odcinku lędźwiowym. Wcześniej się rehabilitowal, ale było już zbyt późno mnóstwo kasy a efektów zero. Gdybyś miała pytania to pisz śmiało.
      • nelamela Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 16:18
        Kilka lat temu ogromny ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym praktycznie uniemożliwił mi funkcjonowanie.Rezonans wskazał kilka przepuklin.Neurochirurg od razu chciał ciąć.Nie zgodzilam się.Zaczęłam rehabilitację właśnie metodą Mckenziego.Było ciężko ale zmiany w dużym stopniu cofnęły się.Ja bym spróbowała z rehabilitacją,zresztą sam opis zdjęcia nie jest adekwatny do zmian.Mój wynik i opis kolejny lekarz zostawił sobie dla studentów żeby pokazać jaką niektórzy mają fantazję.Zresztą z tego twojego opisu jest wiele zmian na kilku poziomach.Na operację zawsze zdązy.Pozdrawiam.
        • kol.3 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 20:43
          Dokładnie tak. Tym bardziej że nie gwarantuje ona że będzie lepiej. Raczej gorzej.
        • karo749 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 06.02.15, 10:42
          Witam, czy mogłabyś polecić gdzie się rehabilitowalas? Ja stoję przed drugą już operacją przepukliny L5-S1,ale chcę spróbować rehabilitacji. szukam najlepszego ośrodka z wykwalifikowaną kadrą.Będę wdzięczna za pomoc
    • boo-boo Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 22:41
      Poszukaj kogoś kto rehabilituje metodą CERVICO 2000, ze mną na rehabilitację chodził facet co przez problemy podobne do tych co opisujesz nie był w stanie swobodnie poruszac rękami- żona go przywoziła bo nie był w stanie prowadzić samochodu- po 3 tygodniach facet sam już przyjeżdżał. Operacja to ostateczność i nie gwarantuje,że będzie lepiej.
      • puellae_2007 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 03.01.15, 22:58
        Dlatego najważniejsze to znaleźć dobrego specjalistę - jeśli da się rehabilitowac to oczywiście trzeba próbować. Jednak to lekarz musi to stwierdzić na podstawie badania i wyników. Czasami na operację pozostaje mało czasu.
        • boo-boo Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 04.01.15, 13:21
          Dobry rehabilitant jest lepszy od lekarza- śmiem twierdzić. Każdy lekarz z PL od razu sugerował operację - w przeciwieństwie do lekarzy tu gdzie mieszkam. Na szczęście udało mi się znaleźć rehabilitantów którzy postawili mnie na nogi- i o ironio losu w PL.
          • alfa36 Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 06.02.15, 13:14
            Zdaniem neurochirurga można spróbować rehabilitacji. Może wiecie, czy gdzieś w kraju jest dobry ośrodek, w którym pokierowaliby leczeniem? Znalazłam kilka prywatnych i taki pewnie póki co będzie, ale szukam czegoś na NFZ, gdzie pewnie długo się czeka ale warto by było już się gdzieś zapisać.
            • peonka Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 06.02.15, 16:05
              Ja słyszałam o Komornikach pod poznaniem, podobno leczą tam sportowców.
            • boo-boo Re: Kręgosłup- wynik rezonansu 06.02.15, 16:57
              Ponieważ nie mieszkam w Pl i nie jestem ubezpieczona to rehabilitowałam się prywatnie- na Śląsku.
              Podałabym linki ale nie chcę być posądzona o reklamowanie ośrodków- zresztą nie podałaś jaki rejon Polski wchodzi w grę. Wrzuć w google coś w stylu "cervico 2000 gdzie" i powinno pokazać gdzie można się udać. Ja wprawdzie odcinek lędźwiowy rehabilitowałam z użyciem podobnej techniki i stwierdzam, że to były najlepiej wydane pieniądze na leczenie w całym moim dotychczasowym życiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka