Dodaj do ulubionych

Jaki kot dla dziecka?

03.01.15, 21:59
To tylko ewentualność na razie, do zastanowienia się.
Rasa kota, który będzie przytulaśny, towarzyski i będzie czuł się dobrze w domu z dzieckiem. Co prawda dziecko coraz starsze, ale sądzę, że jakby mu sprawić zwierzaka, to bez miętoszenia by się nie obyło wink.
Raczej rasy usierszczone niż łyse. I ładny ma być wink.
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:00
      dla dziecka ? żaden
      kot to nie przytulanka
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:01
        Twoje dzieci nie mają czworonożnych przyjaciół? Współczuję.
        • aka10 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:02
          Ragdoll.
          • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:13
            Cudowny. Mam materiał do zastanowienia się, bo charaktorologicznie podoba mi się jeszcze maine coon.
            • yen26 Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 10:13
              Mialam Maine Cooka Kotkę Była dzika i kochała tylko męża Mnie tolerowane, syna wcale Jej córki dwie są przytulanie, jedna taka jak ona Teraz brałam ragdolla
              • sundry Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 17:15
                Ja też mam maine coona, też jest dzika i niespecjalnie pieszczotliwa. Latem nie ma jej w domu po całych dniach, przychodzi tylko jeść i spać.
          • madzioreck Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:50
            Moja szefowa ma ragdolla i za cholerę nie jest przytulny ani miziaty...
            • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:53
              Bo istotne jest pochodzenie kota.
              Rodzice. Socjalizacja. Obciazenia genetyczne. I jeszcze raz socjalizacja.
              Kota sie nie kupuje w pierwszej lepszej (pseudo)hodowli.
              • madzioreck Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:08
                Ten kot nie jest z pseudohowli, ani nie jest źle zsocjalizowany. Po prostu nie lubi leżeć na kolankach i nie przepada za mizianiem. Poza tym jest spokojnym i sympatycznym kotem, nie gryzie ani nie drapie, po prostu idzie sobie metr w bok. Socjalizacja ma na celu zrobienie ze zwierzęcia pluszaka?
                • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:12
                  Ale ja nie twierdze, ze kot jest zle zsocjalizowany. Kot dobrze zsocjalizowany lubi kontakt z czlowiekiem. Slowo kluczowe "lubi". Lubi, bo mu sie czlowiek dobrze kojarzy. Koty sa rozne. Natomiast czepie sie jedynie informacji o niealergizowaniu. Belkot totalny, sorry.
                  • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:16
                    Oj sorry, Ty nic na temat niealergizowania nie pisalas.

Tak, kot moze miec taki charakter. Jednak ja osobiscie uwazam, ze dobrze zsocjalizowany kot po zrownowazonych rodzicach z fajnymi miziastymi charakterami bedzie dazyc do kontaktu z czlowiekiem. Na swoich zasadach, ale bedzie dążyć.

Wiesz czum kot potrafi wygrac na wystawie? Wlasnie charakterem. Jesli kot bedzie barankowal sedziego, nadstawial sue do miziania, to potrafi wygrac z nieco lepszym kotem.
                    • madzioreck Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 00:10
                      No nie pisałam, nie ma czegoś takiego, jak niealergizujący futrzak, a nawet łysy futrzak wink Niestety, sama alergologia wprowadza ludzi w błąd, pisząc o alergii "na sierść", nazywając alergeny w testach "sierść kota/psa/szczura". A potem ogłoszenia o treści: zaadoptuję szczura, koniecznie fuzza, bo mam alergię na sierść. A kilka tygodni później - oddam fuzza, bo mnie uczula...sad

Ja sama nie mam kota, ale po wielu znajomych kotach, swoich szczurach i innych zwierzakach widzę, że lubić przebywać z człowiekiem, być towarzyskim naprawdę niekoniecznie znaczy to samo co lubić leżeć na kolanach/być przytulanym/mizianym. Niektóre będą łazić za człowiekiem, trzymać się w pobliżu, ale dotykane dadzą znać, że wolałyby nie. Pobawić się, poganiać, owszem, chętnie. I dlatego właśnie się czepiłam tej socjalizacji, bo ona miziactwa jednak nie gwarantuje wink

BTW, moi rodzice z dzikich, wiejskich kotów zrobili mruczące i pchające się na kolana stworzenia, a socjalizacji żadnej te zwierzaki nie zaznały za młodu wink Prawowitym "właścicielom" nie dają się nawet dotknąć, bo na tej wsi zapadłej kot ma łapać myszy i nikt się samymi kotami nie interesuje. Ale co pojadę, to cały taras nygusów leczy i mruczy smile
                      • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 01:28
                        No to sie odezwal charakter tych dzikich kotow smile

Najbardziej socjalizowany kot uprawiac bedzie miziactwo na wlasnych zasadach. Jesli zechce i kiedy zechce i w stosunku do kogo zechce wink Kot to kot wink
            • aquella Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 21:08
              moja znajoma ma ragdolla, który ma fochy wink do tego nie wiem po co dziecku kot co po wzięciu na ręce jest jak po nazwie lala szmaciana układający się
              ja mam dachowca łobuz równy charakterem jak mój syn , dziecko ma nie zamęczyć kota, kot ma nie krzywdzić dziecka
    • nickbezznaczenia Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:03
      Kot nie jest dla dziecka.
    • zuzann-a Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:06
      Pluszowy.
    • amoreska Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:08
      Kot się chyba nie za bardzo da miętosić.
      I żeby nie skończyło się jak w sąsiednim wątku, o małym labradorku - kaprysie świątecznym...sad
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:10
        Ten kot "chodzi" za mną od kilkunastu lat, a właściwie to od dzieciństwa, więc to nie jest kaprys, a coraz większa potrzeba, też i moja... Wiem, że są różne rasy, jedne bardziej zdystansowane, inne bardziej "uspołecznione" i lubiące towarzystwo człowieka, właśnie na tym drugim typie by mi zależało... nie tylko ze względu na dziecko wink.
        • madzioreck Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:52
          Ale zdajesz sobie sprawę, że nawet w obrębie rasy można trafić na różnej osobowości osobniki? One nie wychodzą jak spod sztancy... jak się okaże, że wzięłaś kotecka, a on jest owszem, towarzyski, ale nie lubi być głaskany/przytulany, to co wtedy?
          • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:55
            Ale o kociaku 12-16 tygodniowym spokojnie mozna powiedziwc, czy lubi byc przytulany czy nie.
            I wybiera sie kociaka, ktory lubi... wink
            Hodowca czy czlowiek majacy kota na tymczasie jest w stanie okreslic charakter kota smile
    • ciaste-czkowa Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:08
      archiwum.allegro.pl/oferta/hasbro-fur-real-interaktywny-kot-lulu-i3671325617.html
      będzie idealny
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:11
        big_grin big_grin big_grin.
        Widzę, że się nie zrozumiałyśmy, ale to moja wina zdecydowanie.
        Może więc inaczej - rasa kota, która jest towarzyska, lubi przebywać z ludźmi i lubi dzieci.
        Zakładam, że są takowe wink.
        • kasia191273 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:14
          Maine Coon, zdecydowanie
        • aka10 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:14
          lily-evans01 napisała:

> big_grin big_grin big_grin.
          > Widzę, że się nie zrozumiałyśmy, ale to moja wina zdecydowanie.
          > Może więc inaczej - rasa kota, która jest towarzyska, lubi przebywać z ludźmi i
          > lubi dzieci.
          > Zakładam, że są takowe wink.
          >
          Nadal Ragdoll.

Charakter

Ragdoll jest mało ruchliwy, wyjątkowo ufny i spokojny. Lubi obecność dzieci oraz jest bardzo cichy i łagodny. Akceptuje towarzystwo innych kotów. Powstało wiele mitów na ich temat. Wbrew panującemu stereotypowi ragdolle nie są wytrzymałe na ból i odczuwają go tak jak inne koty, chociaż ich cierpliwość wobec niedelikatnego traktowania może powodować takie wrażenie.
          • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:22
            Przeczytałam to samo wink. Bardzo sympatyczna rasa.
            Co do tego miętoszenia, chodziło mi jedynie o to, że młoda z emocji pewnie by była przez ileś dni nadopiekuńcza i wylewna wobec kociska, bo generalnie w ogóle tak się zachowuje wobec kotów. Ale ma też rys odpowiedzialności, dokarmiamy koty, kupujemy karmę, ciągle mnie dyscyplinuje, żeby to robić regularnie wink.
            • kwiat_w_kratke Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 00:03
              > Co do tego miętoszenia, chodziło mi jedynie o to, że młoda z emocji pewnie by była przez ileś dni nadopiekuńcza i wylewna wobec kociska,

Jeżeli już zakładasz, że nie będziesz w stanie upilnować swojego dziecka, żeby nie było zbyt wylewne wobec kota - to jedyne, co ci mogę doradzić, to zwierzak pluszowy.
              Ja mam trójkę dzieci i możesz mi wierzyć, że od początku cała trójka była nauczona, jak należy postępować, ze zwierzęciem. Żadne nadmierne miętoszenie nie wchodziło w grę.

Słusznie koś wyżej napisał, że trzeba wziąć kota z domu, w którym kocica i kociaki są od początku przyzwyczajone do kontaktu z człowiekiem. My wzięliśmy naszą kotkę od sąsiadów teściowej, gdzie koty trzyma się w celu wyłapywania i odstraszania myszy. Koty od początku były przyzwyczajone do człowieka, bardzo kochane przez rodzinę, w której mieszkały, ufne w stosunku do ludzi, przyzwyczajone do dzieci.
    • e-kasia27 Nieważne jaka rasa 03.01.15, 22:18
      Ważne, aby kot był z domu, gdzie koty od urodzenia miały duży kontakt z człowiekiem, gdzie były tulone i dotykane, spały z właścicielami i były równoprawnymi członkami rodziny.
      Tylko taki kot da się tarmosic i pieścic bez ograniczeń.
      Jak weźmiesz dzikuska, który był tylko z kotką w pudle na strychu, albo w osobnym pokoju hodowlanym, schronisku, stodole, czy innym miejscu odosobnienia od ludzi, to z takiego kota przytulaska nigdy nie będzie. Będzie się dawał pogłaskac tylko wtedy, gdy sam tego będzie chciał, a jak nie będzie chciał, to będzie gryzł i drapał.
      Czyli trzeba brac kota od ludzi zwariowanych na punkcie kotów, a nie od hodowców dla kasy, ani np. gospodarzy, którzy trzymają koty po to, aby łapały myszy w obejściu.

No i zdecyduj się na kotkę, a nie na kocura, a jeśli to trzeba go bardzo szybko wykastrowac, zanim dojrzeje. Kotkę zresztą też trzeba wcześnie wysterylizowac, jeśli nie chcesz miec obsikanego całego mieszkania, nie czekac, aż będzie dorosła.
      • lily-evans01 Re: Nieważne jaka rasa 03.01.15, 22:26
        No właśnie moja ciotka wzięła przepiękne kociaki z piwnicy, którym zresztą uratowała zdrowie i życie - dzikie, nieufne do starości, nie wchodzące z nikim w interakcję, a z nią głównie wtedy, kiedy im żarcie nasypywała wink.
        Wolałabym bardziej towarzyskiego kota, a nie chowającego się pod kanapą wink.
        Co do rasowców, niektóre rasy obłędnie mi się podobają wizualnie i kupując wiesz, że będziesz mieć podobnego.
        Rzecz do rozważenia - dobry hodowca, traktujący koty tak, jak piszesz.
        • aka10 Re: Nieważne jaka rasa 03.01.15, 22:43
          lily-evans01 napisała:

> No właśnie moja ciotka wzięła przepiękne kociaki z piwnicy, którym zresztą urat
          > owała zdrowie i życie - dzikie, nieufne do starości, nie wchodzące z nikim w in
          > terakcję, a z nią głównie wtedy, kiedy im żarcie nasypywała wink.
          > Wolałabym bardziej towarzyskiego kota, a nie chowającego się pod kanapą wink.
          > Co do rasowców, niektóre rasy obłędnie mi się podobają wizualnie i kupując wies
          > z, że będziesz mieć podobnego.
          > Rzecz do rozważenia - dobry hodowca, traktujący koty tak, jak piszesz.

Wg. mnie w tym wypadku plusem jest na zdecydowanie sie na rase, ktora sie nadaje do domu, w ktorym jest dziecko. Kolezanka dostala swego czasu kota-dachowca (tzn. matka dachowcem byla, mlode urodzily sie w ludzkim domu). Niestety, mimo wychowywania w domu od malego, kot byl makabryczny. Wlascicielka chodzila podrapana i pogryziona, jej goscie dosc czesto rowniez, bo kot po prostu byl agresywny. Wystarczylo sie do niego zblizyc , zeby pazurami przeoral np. czyjas reke.
          • lily-evans01 Re: Nieważne jaka rasa 03.01.15, 22:49
            Wypisz wymaluj, ulubieńcy mojej ciotki wink.
            Przy czym, zaznaczam, tak właśnie lubiły traktować osoby dorosłe, spokojne, nie narzucające się, jak to nieraz bywa z dzieciakami.
    • ichi51e Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:27
      Pluszowy big_grin
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:28
        Wiem, post głupio sformułowany, ale nie chciało mi się rozwijać tematu. Z deka mnie wyczerpało sprzątanie przed kolędą, a ksiądz gadał z nami 5 minut wink.
        BTW kocich pluszaków młoda ma 54 wink.
    • vi_san Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:28
      Dla dziecka - pluszowy.
      Natomiast do domu w którym jest dziecko - to inne pytanie. Kot to indywidualista, więc nie licz na to, że będzie tolerował miętoszenie jeśli nie będzie miał na nie ochoty. Każdy kot miętolony może podrapać! Nie piszesz ile ma dziecko - jeśli w wieku "miętolenia" bez opamiętania - koniecznie zorganizuj kotu kryjówkę, do której dziecko nie będzie miało dostępu! No i oczywiście pilnuj kontaktów kota z dzieckiem - żeby i kot i dziecko szkód sobie nawzajem nie poczynili.
      Ad rem przechodząc:
      - brytyjski krótkowłosy - jest cierpliwy i inteligentny, łatwo się adaptuje, ale może wybrać na "ulubieńca" kogoś z dorosłych a dziecko ignorować.
      - rex kornwalijski - wesoły, ciekawski i psotny. Nie nadaje się dla ludzi, którzy dużo czasu spędzają poza domem - pozostawiony sam będzie nieszczęśliwy. Bardzo przywiązuje się do opiekunów. Żadko kiedy uczula.
      - pers - łagodny, cierpliwy i leniwy. Na pewno lepiej zniesie "miętolenie" niż wiele innych ras. Jednak długa sierść jest kłopotliwa w pielęgnacji.
      - birmańczyk - łagodny i cierpliwy, charakter ma dość podobny do persa, ale jest weselszy. Łatwo się uczy [np. czystości]. Jego sierść nie jest kłopotliwa w utrzymaniu.
      - abisyńczyk - wesoły, ciekawski, chętnie się uczy [można go np. cierpliwością nauczyć kilku sztuczek], bardzo przywiązuje się do właścicieli, ale wobec obcych bywa płochliwy i nieufny, stąd jeśli często miewacie gości, to nie najlepszy wybór.
      Powyższe rasy znam [znaczy birmańczyka miałam i musiałm się baaardzo pilnować, żeby mi pean pochwalny nie wyszedł wink ], posiadałam lub posiadają moi bliscy znajomi i opinie opieram o obserwację ich pupili. Zdecydowanie odradzam koty norweskie leśne [choć piękne są!] - niemal zawsze uważają siebie za coś wyższego i ważniejszego niż dziecko, cierpliwości nie mają za grosz i zdecydowanie lepiej dogadują się z dorosłymi.
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:33
        Dziękuję.
        Oczywiście chodziło mi o kota do domu z dzieckiem.
        Jestem dziś osłabiona intelektualnie wink.
        Dziecko coraz starsze, ale na widok każdego kota reaguje z dzikim entuzjazmem, więc nie ma siły, z parę dni na pewno by się mu ponarzucało po zakupie. Jednocześnie jest w tym wieku, że mogłoby mieć swoje stałe obowiązki wobec kota, i to byłoby bardzo pożyteczne (ma 8,5 roku, koty uwielbia).
        Co do norweskich, przeczytałam, że potrzebują dużo przebywania na dworze, a to by było jednak dość ograniczone (mam mieszkanie, nie dom, mogę gdzieś zabrać kota w uprzęży, ale w życiu go nie wypuszczę na podwórze, z przodu ulica z autami).
        • vi_san Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:43
          Jeśli dziecko ma 8,5 roku - to spokojnie. smile
          Obowiązki wobec kota małej nie zaszkodzą, a mogą wręcz pomóc utrwalić relacje. Jeśli podoba ci się umaszczenie syjamów - powinien ci się też spodobać birmańczyk, czyli kot birmański.
          Z tym, że [jak już ci pisały dziewczyny] nie spiesz się z wyborem hodowli. Pamiętaj, że sprawiasz sobie i domownikom towarzysza na 15 do 20 nawet lat! Ważne jest, żeby kociak był prawidłowo zsocjalizowany, hodowcy zazwyczaj mają fioła na punkcie ulubieńców, więc właściciel hodowli powinien móc ci o każdym kociaku powiedzieć kilka słów. Jak już się zdecydujesz na rasę - poszukaj forów dotyczących tych konkretnych kotków - tam dowiesz się wszystkiego.
        • gazdzinazdaleka Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:59
          Z własnych doświadczeń - najlepszy pers albo birmańczyk. Bardzo towarzyskie przytulasy, a nasz aktualny pers do tego strasznie gadatliwy, uwielbiający ludzkie towarzystwo smile
      • yazaman Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:35
        American Curl - zwany kocim labradorem!
        Wyjątkowo przytulaśny i cierpliwy egzemplarz mam w domu, nie gryzie i nie drapie, no fakt - nikt się nad nim nie znęca.
        I oczywiście - kto do domu, gdzie jest dziecko, a nie dla dziecka smile
        Ja też nabyłam pierwszego kota, gdy moje dziecko było małe (6lat), ale to był kot do domu, gdzie jest małe dziecko smile
        Nie wiem ile lat ma Twoje dziecko, ale 6latek wychowany w przekonaniu, że żywe zwierzęta to nie zabawki, kota nie zamęczy.
        • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:37
          Ma 8,5 roku.
          Wie, że koty to nie zabawki, ale nie wierzę, że powściągnie swój entuzjazm zaraz po zakupie wink.
          No i chodzi też o to, żeby kot nie uciekał przed dzieckiem, a sensownie traktowany, wchodził z nim w interakcje.
          • annia.t Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:13
            Polecam kota burmskiego. Gdy córka miała 8 lat robiłam identyczne rozeznanie. Chcieliśmy kota o łagodnym, przyjacielskim charakterze, bez agresji. Zależało nam też na niezbyt kłopotliwej pielęgnacji czyli raczej krótkiej sierści. Od 7 lat są z nami dwa koty tej rasy- kotka i kocur, oczywiście wykastrowane. Cudowne stworzenia, wyjątkowa, jedwabista sierść, uwielbiają człowieka, głaskanie, gości w domu. Wszystko co przeczytałam w internecie o tej rasie przed zakupem sprawdziło się. Kotka z córką, teraz już 14-letnią, sypia w łóżku jak pluszak.
          • kwiat_w_kratke Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 00:10
            >Wie, że koty to nie zabawki, ale nie wierzę, że powściągnie swój entuzjazm zaraz po zakupie .

Tu nie o to chodzi, w co ty wierzysz, ale o to, że to ty powinnaś dopilnować, żeby dziecko traktowało kota jak żywe czujące stworzenie, a nie jak kolejną przytulankę, na którą się można rzucić z piskiem. Jeżeli uważasz że nie jesteś w stanie zapewnić kotu odpowiedniego traktowania przez tak duże już dziecko, to po prostu można ci tylko odradzić branie do domu żywego zwierzęcia.
    • mamameg Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:31
      Może syjam? jest niemal psi, chodzi za człowiekiem, "gada", ciekawski, chętny do zabawy, idealny towarzysz starszych dzieci. Dla mnie najpiękniejsza rasa, ale nie każdemu się będzie podobać.
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:34
        Poczytam. Są piękne, to fakt smile.
    • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:33
      No zwyklego.
      Jezeli dziec blondyn, to czarnegowink
      • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:34
        Kurde, niezbyt ciemna szatynka.
        Może białego w tym wypadku?
        wink.
        • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:39
          moze byc tez laciatywink
          Ja mam czarnego, dzieci biale, ja czerwona - ladny kontrast jestwink
          • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:45
            Ale wiesz, jak z nim gdzieś pójdziemy, to jeszcze musi mi do beżowego płaszcza pasować wink.
            • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:49
              To mu zmontujesz czapeczke pasujaca do Twojego plaszcza. Albo skarpetusiewink
              • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:51
                Kamizelkę - taki serdaczek jak dla małych psów big_grin big_grin big_grin.
                • klamkas Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:59
                  Zanim mu to ubierzesz, będziesz potrzebować 100 szwów - nie warto wink.
                  • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:03
                    Prosciej i taniej bedzie wymienic plaszczykwink
                  • rhaenyra Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 17:16
                    a ja mojego kota dzikusa dachowca podworkowego ubieram bez problemu smile
                    tylko sie na mnie paczy dziwnie tongue_out
                    • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 19:50
                      Bo on ma na ciebie sposob. Jak jestes niegrzeczna, to ci pralke znienacka wylaczy albo kurki od gazu odkrecitongue_out
    • araceli Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:37
      Rasowe koty to nie klony - każdy ma swój charakter indywidualnie a nie grupowo.
      • cleoska Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:42
        Polecam norweskiego leśnego. Mam syna 4 letniego i 1,5 rocznego norwega. Zachowuje się jak pies- biega za dzieckiem, zabiera zabawki,zaczepia...cudowna rasa...nawet z młodym w łóżku wieczorami zasypia,a wcześniej asystuje mu w łazience. Po kilku dachowcach jakie miałam widzę ogromną różnice pomiędzy nimi a norweskim.
        • lily-evans01 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:46
          Ale on chyba wyjść na dwór potrzebuje, i to tak bardziej swobodnie?
          Nie mam domku z ogródkiem sad.
          • cleoska Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:51
            Mam mieszkanie, fakt, że duże,ale na dwór nie wychodzi. Kłopotliwa jest trochę sierść, która wszędzie lata,ale można się przyzwyczaić wink no i piękne są. Zastanawialiśmy się jeszcze nad main coonem,ale wyboru nie żałuję. Kot ma temperament i widać go w domu. Zawsze wita w drzwiach gości. Jest ciekawski i wszedobylski smile
          • klamkas Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:57
            Wiesz, z każdym zwierzakiem, zresztą z dzieckiem też, jest tak, że jest szczęśliwe, dopóki nie zazna większego szczęścia. Norwegi i maine coony uchodzą za koty potrzebujące dziczy - wychowane od początku w domu nie muszą tego wiedzieć, ale większość z nich czuje.

Na mitycznym zachodzie rozwodzili się znajomi, dzieląc majątek, m.in. koty. I sąd uznał, że lepszy dla ich norwegów jest duży dom przy lesie, niż domek w środku miasta.
            • cleoska Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:05
              Jak każde zwierzę lepiej by się czuł na wolności. Uwielbia wspinać się na drabinę na strych, wiec pewnie świetnie poradził by sobie na drzewach, ale nie wyobrażam sobie jak wyglądałaby jego sierść po takich wyprawach smile
          • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 02:20
            Nie potrzebuje wyjsc na dwor.
        • aka10 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:54
          cleoska napisała:

> Polecam norweskiego leśnego. Mam syna 4 letniego i 1,5 rocznego norwega. Zachow
          > uje się jak pies- biega za dzieckiem, zabiera zabawki,zaczepia...cudowna rasa..
          > .nawet z młodym w łóżku wieczorami zasypia,a wcześniej asystuje mu w łazience.
          > Po kilku dachowcach jakie miałam widzę ogromną różnice pomiędzy nimi a norweski
          > m.

Znajoma miala. Te koty maja taki instynkt lowczy, ze prawie codziennie przynosil jej martwe wroble, sikorki, myszy, raz nawet malego zajaca przyciagnal do domu. No, ale ten kot byl "wewnetrzno- zewnetrzny". Wychodzil, kiedy chcial i wracal, kiedy chcial.
        • vi_san Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:55
          Znam osobę, która posiada hodowlę takich właśnie piękności, i twierdzi, że taki przytulas wśród norweskich to jeden na kilka miotów. Zdecydowanie to nie kot do mieszkania z dzieckiem - owszem, może się trafić jak u ciebie [chwała Bogu], ale zasadniczo norweski to kot dla dorosłych i to takich, którzy umieją uszanować jego charakter.
          • cleoska Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:00
            On nie jest jakiś specjalnie milusinski. Uczestniczy w domowym życiu. Biega za dzieckiem jak pies. I co najważniejsze nie obcinamy mu pazurów i nie drapie nas. Raczej w zabawie gryzie. Taki piesokot wink
          • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 02:25
            Bzdura.
            Jesli tak twierdzi, to ma kiepską hodowlę oraz kiepsko socjalizuje koty.

Tu masz takiego nieprzytulasa

youtu.be/DRBYJtayKxw
            I drugiego

youtu.be/Zt3Ra9Sv9Lo
            Jak od malego poswiecasz duzo czasu maluchom, bierzesz je na rece i maluchy znaja halasy normalnego domu z dziecmi - to potem jest radosc z takich kotow.
    • klamkas Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:50
      Mam trzy koty (jeden maine coon i dwa dachowce) i dziecko kociarskie - żaden z moich nie nadaje się do roli maskotki. Może to kwestia charakteru, może warunków (córka miała prawie 6 lat jak pojawiły się pierwsze koty), może przypadku. Maine coone dobrze się chowa, bo ma towarzystwo - to żywiołowy i dość dziki kot, potrzebuje dużo ruchu (dziecko mu nie wystarczy, potrzebne jest albo duże terytorium, albo duży dom i kocie towarzystwo). Co do dachowców - różnie bywa. Starszak jest uzależniony od maine coona, a ludzi za bardzo nie lubi (przyjdzie się połasić jak ma ochotę, ale nie jest typem nakolankowca). Młodzianek zależnie od humoru- nie stroni ani od kotów, ani od ludzi. Ogólnie - maine coona nie polecam do domu bez wybiegu i innych kotów. Dachowiec może się sprawdzić.
      • aka10 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 22:56
        klamkas napisała:

Ogólnie - maine coona nie polec
        > am do domu bez wybiegu i innych kotów. Dachowiec może się sprawdzić.

Ragdoll w zasadzie tez potrzebuje towarzystwa-kot, pies, obojetnie.
    • kosc_ksiezyca Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:00
      Brytyjski krótkowłosy. Mam sztuk dwie: jedna mnie właśnie ugniata, druga uwaliła się na notatkach obok i mruczy.

Tu fajna strona, korzystałam z niej, zanim zdecydowaliśmy się na tę rasę: www.agiliscattus.pl/kot-brytyjski-temperament-i-charakter.html

A wygląda toto tak: www.megapedia.pl/138/kot-brytyjski.jpg smile
      • kosc_ksiezyca Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:03
        Ach, mężu jest wetem i naprawdę 9 na 10 Brytyjczyków to przytulasy i miziasy nawet w stresującej sytuacji medycznej. Z niejednym ja się bawiłam, odwiedzając go w pracy smile
        • verdana Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:18
          Syn ma brytyjczyka - kot uroczy, ale niezbyt towarzyski. Owszem, da sie pogłaskać, ale sam przytula sie tylko wtedy, gdy chce żreć.
          Ja mam mieszańca syjama z burą kotką. I dachowca. Oba idealnie łagodne, tulące sie nawet nadmiernie. Moim zdaniem, to nie tylko rasa, ale sposób traktowania małego kotka. Nie warto kupować z dużych hodowli, gdzie koty nie mają kontaktu z ludźmi. Czasem lepiej wziąć z domu, gdzie kotka sie okociła, a domownicy uwielbiają jej małe.
          No i mam radę, ale mnie nie zabij. Nie warto brać jednego kota. Dwa to jest o połowę mniej roboty (bo bawią sie razem, a jeden kot potrzebuje dużo zabawy, szczególnie młody) , nie ma problemu z wyjściem na dłużej, gonią się, więc nie tyją tak szybko , radość z obserwowania jak sie bawią jest nie do przecenienia.
          • klamkas Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:27
            Potwierdzam smile. Pierwszego kota wzięliśmy przypadkiem i pierwsze 4 tygodnie to był koszmar - polował na wszystko co się rusza i nie rusza. Wspinał się moich nagich udach pod długą spódnicą (znienacka). Wspinał się po spodniach, gdy szykowałam cokolwiek do jedzenia. Przeszło mu gdy pojawił się drugi (planowany) kot po 4 tygodniach. Zajęły się sobą i nas traktowały jako źródło pożywienia i mizianek, a nie element nauki polowania i radzenia sobie z nudą. Dwa to nie jeden smile.
          • kosc_ksiezyca Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:46
            Verdano,

nam się z pewnością trafiły "dobre" koty. Szczególnie kawaler, który był już fantastycznie zsocjalizowany, kiedy do nas przyszedł.

A co do przytulania - menda miauczy od pół godziny przy mojej nodze, a ja tu ematki i artykuły do zbiorówki, do termin goni, bezczelna.
    • malgosiek2 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:48
      Twoje wymagania powinien spełnić maine coon smile
      • arim28 Re: Jaki kot dla dziecka? 03.01.15, 23:54

• truskawkowe_studio Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 00:25
      Do domu z dzieckiem zdecydowanie maine coon. Pod warunkiem ze sa od malego przyzwyczajone do dzieci. My mamy dwa maine coon xragdoll I maine coon x angora. Obydwa przekochane, cierpliwe kociska chodza z nami na spacery jak psy sa niesamowicie przytulasne I uwielbiaja towarzystwo
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 00:28
      Jak dla dziecka to pluszowy.
    • adellante12 Pluszowy!!!! 04.01.15, 00:34

Zwierzę to nie prezent!!
    • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 02:18
      Norweski. Istotne - rewelacyjnie zsocjalizowany.
    • joanekjoanek Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 03:12
      Ja mam jeden całkiem dobry kot na zbyciu, chętnie opchnę, może chcesz nołnejma? smile

Przybłąkała mi się, cholera jasna, kotka młodziutka (kilkumiesięczna), całkiem ładna, cholernie przytulaśna, niczego się nie boi, a za dziećmi łazi jak zaczarowana. I na serio nie mam co z nią zrobić, nie mogę jej zatrzymać za skarby świata. Jakby Ci odbiło, to ja bardzo chętnie ją wrzucam w powóz i wiozę gdziekolwiek smile
      • naturella Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:33
        A jaki ma kolor futerka?
        • majenkir Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:18
          Ale to chyba nie na futerko..
          • joanekjoanek Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 10:16
            Oj tam, nie na futerko. Nie bądźmy drobiazgowi.
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/jg/oe/zbqf/ibluevweXwNfXcyRlX.jpg
            Na przykład tu są dość realistyczne kolory tego kota.
            Na żywo ładniejszy niż na zdjęciu, akurat się trafił niezbyt fotogeniczny. I jest maleńki, tego na zdjęciu nie widać.
            Na serwis weterynaryjny jadę z nim w środę (albo moooże dziś), oddam z pełną książką serwisową, mogę wysterylizować, bo to już chyba pora (kotka wygląda na jakieś pół roku).
            Przytulaśna, nie drapie, nie gryzie, lubi dzieci, no bomba kot. Szukam chętnego na gwałt! smile
            • joanekjoanek Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 10:21
              gdyby się komuś kocina spodobała, to namiary na mnie są pod poniższym linkiem:
              forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=166854
              i sorry za zaśmiecanie wątku sad
    • glicynia15 Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 11:07
      Ja mam rosyjskiego niebieskiego. Nie widac na kanapach jego siersci. Main coon i norweskie sa wielkie. Raczej do domu niz mieszkania. Dorosly rusek jest zgrabny i szczuply...
      • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 11:44
        A gdzie tam do domu. NFO i MCO cudnie odnajduja sie w mieszkaniach, nawet tych malych. Czy sa wielkie? Zalezy od linii.
    • kocianna Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 11:48
      Dachowca o umaszczeniu typu "krówka" big_grin A najlepiej dwa dachowce. Z domu tymczasowego albo małego azylu. Moje dają się miziać, tarmosić, przytulać, można spać z kotem w objęciach, nosić na rękach. Dwulatka przeciągała kota za ogon przez całą długość mieszkania, usiłowała również wydłubać mu oczy - dostała łapą bez pazurów.
      Miałam różne koty, ale właśnie "krówki" były takie przytulaste. Inne służyły jako towarzystwo dla krówek, nie dla nas.
      Trafiały do nas jako dorosłe koty i opiekunki z azylu wybierały ich wedle charakteru, do domu z dzieckiem.
      • kocianna Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 11:50
        Zaznaczam najuprzejmiej, że "krówka" została oznaczona znakiem wink specjalnie po to, żeby było wiadomo, że każde inne umaszczenie dachowca będzie OK, jeśli tylko charakter będzie nam odpowiadał. W moim i tylko moim przypadku sprawdziły się krówki, sztuk dwie.
        • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 11:53
          I to jest bardzo sensowny pomysl. Jesli autorka chce pogadac o norwegach - hoduję te koty od paru lat i mogę opowiedziec o nich na priv. Oraz na co zwrocic uwage przy wyborze hodowli.
          • princesswhitewolf Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 12:02
            tak Norwegian Forester to lepszy wybor niz Maine Coon
    • princesswhitewolf Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 12:01
      Lily,

w zyciu mialam z 10 kotow rozmaitych ras. Aktualnie mam 3.

Najlepsze sa Birmany. Bardzo delikatne, lagodne, nigdy nie drapna malo jedza. Te blekitnookie koty otacza niesamowita aura.

Maine Coony sa bardzo duzo jedza i potrafia byc niezdarne. Ragdolle maja tendencje do tycia. British sa ok.

• princesswhitewolf Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 12:06
        https://dg4l0lhura2yj.cloudfront.net/static/images/catster/breeds/birman.jpg
      • vi_san Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 16:55
        A już myślałam, że to tylko ja tak mam... wink
        Birmana miałam kiedyś, kilka lat temu odszedł tam, gdzie po śmierci idą wszystkie dobre koty. I nie tylko świetnie się dogadywał z dziećmi, ale i "wychował" nam owczarka niemieckiego - to kot rządził psem! big_grin Ale nigdy nie drapnął ani nas, ani psiska. Wcielenie łagodności i delikatności, a przy tym prawdziwy kot - mający SWOJE tajemnice i SWOJE pragnienia.
        • princesswhitewolf Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:59
          zdecydowanie najlagodniejsze sa. A mialam i mam przeglad bardzo wielu ras...
    • kawad Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 18:29
      Dla dziecka to tylko PLUSZOWY. Inne zwierzaki są dla dorosłych.
    • magdakingaklara Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 20:05
      Moja 5 latka na 2 koty. Dachowiec jest u nas od 2,5 lat a rusek od czerwca. Polecam ruska to super, przyjazne koty. I jak wiadomo jest to rasa która najmniej uczula dzieci.
      A co do za mocnego tulenia i przytulania koty mają to do siebie, że nie dadzą sobie zrobić krzywdę wink A jak maja dosyć "miłości"' to uciekają w takie miejsce gdzie dziecko nie sięgnie. Nasze jak mają dosyć albo chcą odpocząć uciekają na górne szafki wiszące w kuchni wink
      • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 20:12
        Jezu. Kto Ci nagadał głupot że jakaś rasa jest najmniej uczulająca?
        Hodowca, który rozpowszechnia takie informacje to kiepski hodowca.
        Wszystkie koty uczulają. Od konkretnego organizmu zależy jak mocno zareaguje. Ale już widziałam nie raz rozpaczliwe prośby o adopcję kota, bo miał być nieuczulający/mało uczulający, a po jakimś czasie na nieuczulającego kota właściciele/dzieci właścicieli pouczulali.
        Proszę, nie rozpowszechniaj takich informacji. To naprawdę bardzo szkodliwe postępowanie.
        • magdakingaklara Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:19
          ulubiency.wp.pl/gid,14899623,kat,1012383,title,7-najlepszych-zwierzat-dla-alergika,galeriazdjecie.html?page=4
          • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:45
            Przepraszam. Jestem hodowcą. Większej bzdury jak niealergizujacy kot nie slyszalam.
            Zaprzyjaznieni hodowcy sibków też twierdzą, że u nich hodowla, ktora pisze o tym, ze dana rasa mniej alergizuja (czesto u sibkow wystepujacy problem) sa po prostu u nich skresleni. ZADEN powazny hodowca nie da nikomu gwarancji, ze kot jest niskouczulajacy.

To jest chwyt marketingowy i proba wypchniecia kotow z hodowli byle wypchnac. I tyle.
            • magdakingaklara Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:51
              No tak ty masz kilka sztuk jakiś tam norweskich i uważasz się za znawcę tematu w kwestii hodowli rosyjskich wink
              Baaa nawet lepiej niż badania naukowe hahahahah smile

Ps.
              I ja nie napisałam, że hodowca mi to powiedział albo dał gwarancje. NAUKOWO dowiedzione ze tak rasa mniej uczula a nie ze WCALA nie uczula. Proszę czytaj ze zrozumieniem.
              • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 22:59
                Nie. No jasne. Bo nie utrzymuje kontaktow z hodowcami innych ras i zupelnie sie nie kolegujemy w tym malym kocim swiatku big_grin
                A jak sie widzimy na wystawie (bywa, ze i 2 razy w miesiacu) to sie do siebie nie odzywamy.
                Oraz nie utrzymujemy ze soba kontaktow telefonicznych.

To bardzo maly swiat. Tu sie ludzie naprawde znaja. I zbaja tez rasy oraz mity na temat ras.
                • magdakingaklara Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:04
                  Proszę nie ośmieszaj się już bardziej wink
                  Chciałaś zabłysnąć "niby" wiedzą ale Ci nie wyszło. Przykro mi. Badania mówią same za siebie.
                  • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:06
                    Tak. I sfinksy tez niealergizuja. Buchacha big_grin

Wiedze mam ogromną. Ja nie zarabiam na kotach, tylko nam autentycznego szmyrgla.

Wejdz na forum dla hodowcow na miau i popytaj tam
                    Wysmieja cie big_grin
              • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:00
                I o hodowcy sie litosciwie nie wypowiem...
                Ale ciekawa jestem, co to za hodowla takie bzdury opowiada...
                • magdakingaklara Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:07
                  Kobieto czy ja napisałam, że mi powiedział hodowca?? Proszę Cię czytaj ze zrozumieniem.
                  Ile mam Ci linków jeszcze przesłać ??
                  Wpisz sobie w gogle koty rosyjskie a alergia to poczytasz sobie. Ale no tak Ty hodowca norweskich wiesz najlepiej niż jacyś tam naukowcy wink
                  • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:19
                    Tak. Wp i informacje nt sfinksow (totalnie uczulajacych, popytaj hodowcow sfinksow - mojego szwagra corka hoduje łyse wink cos tam sie wie o lysych) to rzeczywiscie bogate zrodlo wiedzy.
              • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:05
                Poza tym sorry, jesli w zestawieniu na wp pojawia sie sfinks, kot, ktory potrafi bardzo uczulic (uczula bialko zawarte w slinie a nie siersc - a kot sie ciahle wylizuje), to ja juz nie mam wiecej pytan...

A... Dobra hodowla to maka hodowla a nie kombinat.
                Z kombinatu wychodza najczesciej koty dupnie zsocjalizowane. Za to jest pierdylion miotow rocznie i schodzenie z kosztow przy odchowie.
              • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:14
                Co oznacza wg Ciebie i naukowcow mniej uczulajacy kot? ze zamiast szoku anafilaktycznego bedzie tylko wysypka i duszenie gardle, czy tylko lzawiace oczy i katar?
                Jak to rozumiec?
                • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:21
                  Nie. Bedzis tylko kichanie i nawracajace zapalenie oskrzeli. A kotka z domu sie posunie.
                  I na forum dla hodowciw na miau bedzie kolejne szukanie domu dla "nieuczulajacego" kotka, ktory niestety uczulil...

Ilez ja takich akcji widzialam, to moje...
                  • magdakingaklara Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:31
                    No widzisz jak mało widziałaś a ja mam w domu alergika smile I wsio z nim w porządku.
                    • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:40
                      Możliwe, że nie jest uczulony na tego konkretnego kota (zdarza sie). Mozliwe, ze nie jest uczulony na koty. Mozliwe, ze kontakt z kotem zadzialal jak odczulanie na ten konkretny egzemplarz (tez sie zdarza). Ale mozliwe jest rowniez, ze nastapi tzw marsz alergiczny i dzieciak sie uczuli na kota.
                • majenkir Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:38
                  Sie wtrace i powiem, co to jest wg mnie - otoz jest to kot, przy ktorym sie czuje lepiej niz przy innych. Cornish Rex jest dla mnie takim kotem.
                  • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:41
                    A to jest mozliwe, majerkir smile
                  • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:42
                    A prawda jest taka, ze jedni sie czuja lepiej, a inni wcale nie.
                    • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:45
                      Tylko koty potem cierpią. Dlatego wlasnie uwazam, ze pisanie o tzw rasach dla alergika jest szkodliwe. Jakos kotu trzeba znalezc sensowny dom. Ale nie za wszelką cenę. I mając na uwadze dobro ludzi i kota (oddanie kota z powodu alergii jest traumą zarówno dla ludzi jak i kota).
                      • nanuk24 Re: Jaki kot dla dziecka? 04.01.15, 23:55
                        Uwazam tak samo i jesli ktos ma alergie na zwierzeta, ogole nie powinien eksperymentowac, bo to o zywe stworzenia chodzi, ktore sie z premedytacja wzielo pod swoj dach.
        • princesswhitewolf Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 00:02

> Jezu. Kto Ci nagadał głupot że jakaś rasa jest najmniej uczulająca?

Sa bardziej i mniej uczulajace siersci. Tamta kolezanka nie musi rozpowszechniac. O tym mowia fachowcy tez. Jak chocby tutaj:
          www.pawnation.com/2013/06/05/10-hypoallergenic-cat-breeds/
          • yenna_m Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 12:44
            Jasne. Bzdury totalne. Zaprzyjaznieni hodowcy syberyjczykow jednak twierdza, ze takie upowszechnianie bzdur na temat ras nieuczulajacych (siby reklamuje sie jako nieuczulajace koty) jest szkodliwe. Twierdza, ze siby uczulaja. Nie siersc uczula. Slina uczula.
            • vi_san Re: Jaki kot dla dziecka? 05.01.15, 15:02
              Oczywistym jest, że NIE MA zwierzaków "nieuczulających". Z tym, że wiadomo nie od dziś, że są takie, które uczulają silniej, na które alergia jest częstsza, i takie, które mniej. Co kocich ras rzadziej uczulających [co nie znaczy, że nie uczulających w ogóle!] należy np. Rex Kornwalijski. Siby nie wiem, nie znam. Zwykle [podkreślam, nie zawsze!] silniej/częściej uczulają koty długowłose. Choć osobiście znam hodowcę persów, która uczulenie ma na większość kotów, a persy przechodzą jakoś bez problemu - tylko na wystawy zwykle jeździ jej mąż a nie ona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka