Dodaj do ulubionych

Powrót do codzienności

04.01.15, 11:04
Szczerze mam już dość tej poświąteczno- noworocznej stagnacji i nieróbstwa, tym bardziej, że pogoda jaka jest każdy widzi, dziecko już też ma dość, powrotu do codziennego kieratu, za długa ta przerwa. Jeszcze trzy dni... Ktoś też tak ma?
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:09
      Nie mam tak, mielismy dwa tygodnie, maz krocej bo od wigili BN. Wracamy jutro do codziennosci, w sumie ok. Dzis rozbierzemy choinke i zdejmiemy swiateczne dekoracje. smile
    • lolinka2 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:12
      Też czekam na codzienną rutynę, wybijają mnie ze zwykłego trybu takie długie przerwy (miałam 2 tygodnie pełne urlopu). Mimo że w trakcie klepnęłam parę tłumaczeń, taki okres odmiennego trybu funkcjonowania sprawia, że potem znów się trzeba dostosowywać. Poza tym w trakcie całego wolnego mieliśmy przeprowadzkę, końcówkę remontu w nowym lokum i w ogóle zamieszanie... To ja już wolę wstawać o 6 i zapylać do szkoły grzecznie, sprawdzać te 120 zeszytów dziennie, etc.
    • solejrolia Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:13
      oczywiście, że przerwa za długa.
      strasznie nam czas przez ostatnie dni uciekał BEZ SENSU. i takiego rozmemłania wystarczyłoby 3dni, no dobra- tydzień. ale nie 18dni!
      dlatego na jutro mam plan:
      po pierwsze budzik- zamierzamy nastawić i wstać o "ludzkiej porze"; na rano umówiłam młodą na lekcję angielskiego, niech ruszy trochę głowąwink potem pojedziemy na łyżwy, albo na basen, a po obiedzie/popołudniu robimy projekty- młoda do szkoły, a ja do pracy.

od jutra koniec lenistwa.
      (choinka już rozebrana i mamy już posprzątane w mieszkaniu po świętach)
    • ophelia78 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:16
      Ja akurat dosyc nie mam, dziec tez sie cieszy zw nie musi chodzic do pkola. Ale ja sobie to dlugie wolne zaplanowalam - zrobilam liste "atrakcji" (kino, basen, po kolei znajomi itp) i odhaczamy. Wczoraj np. byl aquapark; dziś rewizyta u znajomyxh i rozbieramy choinkę smile Jutro Paddington w kinie. Mlody budzi sie pierwsze pytanie "co będziemy dzia robic?". A poza atrakcjami tzw.wolne przebiegi, na luziku nez spinki smile
      Co lepsze, wracamy do pkola/szkoly na 8 dni roboczych z weekendem po srodku i od 17 stycznia u nas ferie (zach-pom) big_grin Moi uczniowie tak to policzyli: proszę pani, wystarzy sie na 8 dni rozchorowac i ma się 45 dni wolnego smile smile smile
    • lola211 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:19
      A ja jestem wniebowzieta.
      W końcu odpoczęlam.
      • aquella Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:30
        nareszcie ktoś nie narzeka, bo na wszystko ale to na wszystko trzeba, ja też jadę nawet po tej przerwie nic nie winnej - tak się rozpasałam ze spaniem długim i późnym kładzeniem, że nie wiem co mnie i dziecko obudzi w środę o 6:30 sad
    • z_lasu Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:25
      Zazdroszczę. Chciałabym mieć tyle wolnego, żeby mieć go już dość sad
    • lauren6 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:36
      To po co bralyscie tyle tego urlopu? Zeby miec na co ponarzekac?
      Swietnie wypoczelam i mi sie nie chce wracac do pracy.
      • lolinka2 Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 00:41
        szkoły pozamykane - dokąd mam iść pracować? pod latarnię?
        • lauren6 Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 01:07
          Skoro sama to proponujesz, czemu nie? big_grin
    • triismegistos Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 11:42
      Spadaj. Pracuję normalnie, nie mam żadnego ciągu dni wolnych. Pracuję też w soboty. Wk.. ten tego, denerwuje mnie takie łażenie do pracy w kratkę.
    • echtom Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 12:15
      W stagnacji i nieróbstwie tkwię od połowy listopada - chodzenie do pracy niczego nie zmienia, bo mnie specjalnie nie męczy wink
    • ophelia78 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 12:29
      Ja akurat dosyc nie mam, dziec tez sie cieszy zw nie musi chodzic do pkola. Ale ja sobie to dlugie wolne zaplanowalam - zrobilam liste "atrakcji" (kino, basen, po kolei znajomi itp) i odhaczamy. Wczoraj np. byl aquapark; dziś rewizyta u znajomyxh i rozbieramy choinkę smile Jutro Paddington w kinie. Mlody budzi sie pierwsze pytanie "co będziemy dzia robic?". A poza atrakcjami tzw.wolne przebiegi, na luziku nez spinki smile
      Co lepsze, wracamy do pkola/szkoly na 8 dni roboczych z weekendem po srodku i od 17 stycznia u nas ferie (zach-pom) big_grin Moi uczniowie tak to policzyli: proszę pani, wystarzy sie na 8 dni rozchorowac i ma się 45 dni wolnego smile smile smile
      • ophelia78 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 12:33
        Sory, 2 x sie wysłało.....
      • jehanette Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 15:40
        Ech tez mialam fajne plany. niestety tuz przed swietami dziec sie pochorowal k tyle z tego wyszlo. Wszystko sie rozregulowalo, xamiast wizyt i wycieczek sa bajki na kompie i mam niestety dosyc sad
        • pade Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 16:29
          U nas to samo, na dodatek, jak dziecko wyzdrowiało, my się rozchorowaliśmy, tzn. ja i mąż.
    • zona_mi Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 16:12
      Nie, nie mam tak, z przyjemnością miałam większy kontakt z rodziną, bo nie musieli chodzić do pracy/szkoły.
      Skorzystałam z tego i spędziłam też trochę czasu na spotkaniach z różnymi miłymi osobami.
      Nasyciłam się, teraz mogą sobie wracać do szkoły smile
    • karo.8 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 16:35
      do pracy wracam w srodę. naprawdę wypoczęłam.to były wspaniale 2 tygodnie nicnierobienia.
    • mynia_pynia Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 16:40
      Byłam w pracy w wigilie, byłam między świętami, byłam po nowym roku więc jakoś tak nie odczułam zbytnio wolnego.
      My wcześnie wstajemy bo syn o 7h robi pobudkę w dzień wolny, czasami nawet po 6h. Teraz chodzimy na spacery mimo, że pogoda beznadziejna. Dzisiaj tak mnie wywiało po 2h spaceru że myślałam, że się popłacze toteż od 3h dochodzę do siebie wink.
      Jutro jedziemy rozrywkować się na miasto ze specjalną atrakcją dla syna.
    • attiya Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 17:30
      nie, nie mam tak, ponieważ pracuję
      aha - i całej tej szopki nie obchodziłam, więc tym bardziej mnie to niedotyczy suspicious
    • melancho_lia Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 17:40
      A ja nie tęsknię. Dobrze mi tak jak teraz. Zero stresu, pogoni, tego codziennego szaleństwa.
    • heca7 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 18:58
      U nas jeszcze dłużej- moje dzieci nie były w szkole od 16 grudnia kiedy to wyjechaliśmy w góry. Córka i najmłodszy syn nadrobili już zaległości (jedno świetnie się uczy a drugie ma mało bo jest w I klasie). Teraz tylko średni syn siedzi właśnie i robi zaległe słupki wink Do tego codziennie czyta Akademię Pana Kleksa i pisze krótkie wypracowania na jakiekolwiek tematy byle się nauczyć lania wody i pisania opowiadań.
      Córka ma 8 stycznia alergologa, który był umówiony 3 m temu więc kolejny dzień jej odpadnie a potem od 17 stycznia znowu wolne.
    • anorektycznazdzira Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 19:42
      Ja nie. W latach 2010-2014 przedawkowałam robotę i jestem na odtruciu. Potrzebuję jeszcze pół roku wolnego.
    • klubgogo Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 21:49
      Niczego tak nie pragnę jak normalnego rytmu - 5 szybkich dni roboczych a nie durnych przerw - 2 dni pracy, 4 przerwy, jeden dzień pracy 2 dni przerwy. Nie mówiąc już o dziecku, któremu brak rytmu i dyscypliny z tym związanej rozwalił wszystko.
    • hema14 Re: Powrót do codzienności 04.01.15, 23:06
      Też tak mam, jeszcze tylko 2 dni smile
      • korag100 Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 00:38
        Kurcze a ja mam inaczej. Ja mam doła, że trzeba wrócić do codzienności. Zamieniłam się na dwa tygodnie w kurę domową i pokochałam to bardzo
    • a1ma Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 01:14
      Serio?? Ja odżyłam. Dwa tygodnie w domu w rodzina, codziennie jakies wyjście, spotkanie z przyjaciółmi, obiad - rewelacja. Mogłabym tak do konca stycznia big_grin
    • kkalipso Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 01:19
      Mam wolne do czwartku-choinka rozebrana dom ma jeszcze wiele do życzenia po wszystkich imprezach. Oglądam filmy i delektuję się wypoczynkiem aaa i śpię do późna...ogólnie spokój!
    • malwa51 Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 06:06
      Mam identycznie, zwlaszcza ze tutaj swieta (jakiekolwiek) to czarna d..a. Nawet biblioteka - nieczynna od 23 grudnia do 7 stycznia. Chetnie pracowalabym w swieta, zwlaszcza ze ich nie obchodzimy, dla mnie nieraz weekend to za duzo ...
      • chocolate_cake Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 07:33
        Wracam do codzienności i pracy łącznie z niektórymi weekendami w środę, po ponad 2 tygodniach wolnego. Bardzo odpoczęłam 😊
    • ewa_mama_jasia Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 10:09
      Mój syn dziś w szkole, normalne lekcje.
    • heca7 Re: Powrót do codzienności 05.01.15, 10:25
      Mam znajomych, którzy obchodzą święta katolickie i prawosławne. Ledwo skończyli gościć rodzinę męża- katolicką a już jutro ugoszczą na kolejnej wigilii rodzinę żony wink Na każdej mają powyżej 20 osób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka