Dodaj do ulubionych

co wybrac?

04.01.15, 21:39
A taki sobie lajtowy dylemat stworzyłam: kupować blender czy poprzestać na domowym mikserze? I pytanko do posiadaczek obu sprzętów: używacie jednego i drugiego równorzędnie, czy ktorys z tych sprzętów faworyzujecie? -w domysle: blender wink I czy to jest tak, że blender praktycznie zastępuje mikser z racji lekkosci, poręczności itd? Porady mi trzeba....
Obserwuj wątek
    • na_pustyni Re: co wybrac? 04.01.15, 21:41
      blender, bo zajmuje mniej miejsca
    • zuzi.1 Re: co wybrac? 04.01.15, 21:59
      Mam 2 rodzaje blendera, jeden na koktaile i do mielenia np. orzechow itp. z plastikowa obudowa, a drugi blender taki reczny, ktory wsadzam do gara z zupa, gdy robie zupe krem, lub sosy rozne itp. Miksera zwyklego uzywam glownie do robienia nalesnikow, miksowania bialek jajek itp. Kazdy z tych sprzetow lubie i uzywam do konkretnych rzeczy.Ostatnio nabylam tez taki robot kuchenny 1200 w do robienia ciast, ciasta do pizzy i roznych innych wypiekow, misa 6,5 l, 3 rodzaje nakladek.Jestem nim zachwycona, mocny sprzet. Polecam. Wszystkie te sprzety b. lubie, bo znaczaco ulatwiaja prace w kuchni.
    • lauren6 Re: co wybrac? 04.01.15, 22:02
      Mam o to i to. Faworyzuje blender, bo mniej skladania. Z drugiej strony blenderem wszystkich prac sie nie zrobi i tu wkracza robot.
    • zuleyka.z.talgaru Re: co wybrac? 04.01.15, 22:09
      Mam blender kielichowy, mam też blender taki że wkładasz do zupy i miksujesz. Przy mikserze też jest taka opcja - ale nie używam. Ogólnie oba są ok, służą do innych zadań smile używam równorzędnie.
    • dziennik-niecodziennik Re: co wybrac? 04.01.15, 22:22
      blender głównie do zup. mikser do ciast, nalesników itd. niby mozna wymikowac nalesniki blenderem, ale słabe to jest.
      • zuleyka.z.talgaru Re: co wybrac? 04.01.15, 22:42
        A dobra, źle odpowiedziałam.
        Blender i mikser służą do różnych czynności. Warto mieć to i to, albo kupić mikser, który w wyposażeniu ma także końcówkę do blendowania.
    • mruwa9 Re: co wybrac? 04.01.15, 22:39
      mikser z koncowka blenderowa. Latwy montaz, uniwersalne zastsowanie, uzywam prawie codziennie.
    • 5justi Re: co wybrac? 04.01.15, 22:41
      Mam i to i to.
      Używam równorzędnie i nie potrafiłabym wybrać gdybym musiała się zdecydować na jeden.
    • run_away83 Re: co wybrac? 04.01.15, 22:48
      Mam blender z kilkoma przystawkami - do miksoeania, siekania, rozdrabniania i ubijania piany. Ciasto na nalesniki spokojnie wymiesza, zmiksuje zupę, lub warzyea na puree, zetrze na wiorki warzywa i ser, rozdrobni orzechy, pokruszy lód cxy czekoladę, posieka i wymiesza z oliwą zioła (np na pesto lub pastę curry), zmieli orzeszki ziemne na madĺo orzechowe. Jedyne do czego się nie nadaje to mieszanie gęstego ciasta, ale ja regularnie piekę jedynie muffiny które najlepiej miesza się dużą łyżką wink
    • eo_n Re: co wybrac? 04.01.15, 22:57
      Faworyzuję blender. To mój ulubiony sprzęt kuchenny. W zasadzie do kupna skłoniła mnie wizja robienia smoothies, ale wykorzystuję teraz go praktycznie do wszystkiego i gdybym wiedziała, jakie to fajne urządzenie, kupiłabym wcześniej.
      • eo_n Re: co wybrac? 04.01.15, 22:58
        A... przy kupowaniu nie oszczędzałabym na dodatkach, najważniejszy wg mnie rozdrabniacz, ale im tego więcej tym lepiej. No i moc musi mieć konkretną. Za to ja wybrałam plastikowy, bo blenduję też bezpośrednio w garnku i metalem nie chciałabym rysować powłoki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka