Dodaj do ulubionych

antybiotyk, a KP

07.01.15, 13:37
jutro idę rodzić. Mam od kilku dni straszliwy kaszel i został mi bezwględnie przepisany antybiotyk, jutro mam miec juz dożylny

no i ok...ale jak wróciłam dzisiaj od lekarza to mnie tknęło- a co będzie z KP?

czy automatycznie nie będę mogła od początku karmić?

Nie chcę wydzwaniać dzisiaj do lekarza, spytam się jutro w szpitalu, ale się zaniepokoiłam, a Wy wszystko wieciesmile
Obserwuj wątek
    • tuya Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 13:42
      Jest sporo takich przy których można karmić, więc duża szansa że lekarz o tym pomyślał. Ale dopytaj się jutro.
    • rulsanka Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 13:43
      Można brać te antybiotyki, które przepisują w ciąży oraz niemowlętom, tak naprawdę dużo tego jest. Ja brałam augmentin, zinnat, klacid i azitrox.
      Straszliwy kaszel może być spowodowany wirusem. Być może wystarczyłyby wziewy?
      • mimarika Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 13:46
        właśnie - olej głupiego lekarza, a bierz to, co ruslanka zaleca. ruslanka się zna, a głupilekarz chce ci i dziecku zaszkodzić...

rulsanka napisała:
        > Straszliwy kaszel może być spowodowany wirusem. Być może wystarczyłyby wziewy?
        • paul_ina Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:19
          To ironia była anetko, na wszelki wypadek napiszę, bo w ciąży zaćmica na mózg się czasem rzuca.
        • rulsanka Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:32
          wziewów też raczej bez wizyty u lekarza się nie da, to chyba jasne!

po prostu czasem (zazwyczaj..) warto iść do drugiego (wiem, że przed porodem może być ciężko, ale tu chodzi o zdrowie)
          To nie jest tak, że antybiotyk pomoże na pewno. Moje dzieciaki ostatnio miały paskudny kaszel, brały antybiotyk (bo oprócz kaszlu była ropa w uchu, moja pediatra na zapalenie oskrzeli daje raczej same wziewy). Ucho przeszło, ale kaszel pozostał. U młodszego w święta pojawiło się zapalenie oskrzeli. Tym razem leczyliśmy samymi wziewami i przeszło, odpukać.
    • run_away83 Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 13:46
      Podejrzewam, że przepisali taki, przy którym można karmić. A jak się okaże, że przy tym konkretnym nie można, to popro lekarza by zmienił na taki dozwolony przy karmieniu piersią.

listę leków i to czy są dozwolone w ciąży i podczas karmienia masz np. tu: www.kobiety.med.pl/leki/search.php , możesz sobie sprawdzić czy lek ktory dostałaś jest dopuszczony do stosowania u matek karmiących piersią.
    • wuika Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 13:52
      Dużo antybiotyków jest takich, po których można karmić, więc przeczytaj ulotkę, sprawdź wskazania, dopytaj jednak lekarza suspicious i zdrowiej śmiało.

Powodzenia tam na tym porodzie!
    • eve-lynn Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 13:52
      można penicylinę przy karmieniu - zresztą, lekarz ci powie, bez strachu...

a ten antybiotyk na jakiejś podstawie (tzn. stwierdzoną masz bakterię jakąś) czy tak sobie? jeśli tak sobie, to poproś o proste badanie krwi, które stwierdzi czy antybiotyk ci pomoże czy nie, szkoda brać na próżno.
    • guderianka Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:01
      nie wiem nie znam się ale trzymam kciuki-by poród był szybki i przyjemny wink
    • aneta-skarpeta Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:16
      dzięki diewczyny, podejrzewam ze wziął to pod uwagę bo dlugo sprawdzał jaki lek mi przepisać, żeby było dobrze

ale jutro się dopytam, ale jestem spokojniejszasmile
      • konwalka Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:21
        trzymaj sie jutrosmile
      • paul_ina Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:21
        Na noworodkowym szybko Cię ogarną, przecież wszystko masz w papierach. Mam nadzieję, że maluszek bezproblemowo wyskoczy.
    • angry.bird Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:26
      Nie martw się. Antybiotyki można stosować w czasie laktacji.
      Penicyliny-amoksycylina, ampicylina, kloksacylina, penicylina
      Penicyliny z inhibitorem-amoksycylina/klawulanian
      Cefalosporyny
      Makrolidy
      Aminoglikozydy

Lekarz napewno dobrał coś odpowiedniego.
      Spokojnego rozwiązania.
      • angry.bird Re: antybiotyk, a KP 07.01.15, 14:30
        z makrolidów dwa i z cefalosporyn dziewięć. Nie chce mi się ich wypisywać. Wi ec spory wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka