Dodaj do ulubionych

A pomidory???

• default Re: A pomidory??? 12.01.15, 13:40
      >Przestajecie kupowac pomidory, jak znikaja z polskich pol???

Tak, przestaję kupować, bo mi zwyczajnie nie smakują. Tak samo ogórki, rzodkiewka itp. Czasem jednak "zatęskni" mi się za letnim smakiem i wtedy skuszę się na 1 (jednego) pomidora czy ogórka, starannie wybranego, np. ostatnio w Marcpolu były włoskie "bawole serca" i były znośne. Ale jeden mi wystarczył całkowicie, na więcej nie miałam ochoty.
      Do zup czy sosów używam passaty lub pomidorów z puszek.
      A dla zaspokojenia głodu zieleniny kupuję paczkowane mieszanki sałat. Poza tym inne warzywa, w których nie wyczuwam aż takiej różnicy w smaku pomiędzy latem a zimą - brokuły, cukinię, paprykę. No i tradycyjne polskie zimowe warzywa, czyli marchew, pory, kapustę (świeżą i kiszoną), buraki, kiszone ogórki. Oraz warzywa mrożone. Jest w czym wybierać, nie jedząc zimą tekturowych pomidorów, kapciowatych ogórków i wodnistych rzodkiewek naprawdę nic się nie traci smile
      • an.16 Re: A pomidory??? 14.01.15, 09:03
        Naprawdę wierzycie, ze pomidory kupowane latem sa z "polskich pól"? Pomidry, którymi handluje sie latem w sklepach i na straganach w ogóle nie pochodzą z upraw tradycyjnych czyli gruntu, przynajmniej te polskie. Oczywiście jest znikoma ilość z ogrodów przydomowych czy działek ale to na uzytek własny, nie doświedczycie ich w sprzedaży. Po prostu nasze lato jest za zimne i za krótkie na takie uprawy, zbyt duże zagrożenie chorobami. Dlatego w Polsce pomidory "pędzi się" równiez latem. I naprawde nie uzywacie pomidorów do innych potraw niz pomidorowa czy kanapka? Nie robicie zapiekanek, np z bakłażanem, nie pieczecie skropionych oliwą? No ja potrzebuje świeżych pomidorów równiez zimą. Tak jak latem kupuje również te w puszkach. Nie ograniczam się do buraków, marchwi i kapusty kiszonej. I nie uwazam, że marchew w styczniu jest taka nadzwyczajna. Tez z importu i tez z upraw "przemysłowych". Polskie jabłka sprzedawane zima pełne sa chemii z oprysków. Wcale nie gorsza alternatywa jest ananas, pomarańcza czy mango. No i przepyszne sprzedawane właśnie teraz świeże liczi.
        • kim5 Re: A pomidory??? 14.01.15, 09:12
          Latem wyposażam się we własne sosy z warzyw (lubię szczególnie taki z warzyw grilowanych) w słoikach i zimą to właśnie dodaję do potraw.
          Zimą kupuję generalnie tylko koktajlowe.
        • heca7 Re: A pomidory??? 14.01.15, 09:50
          No.... nie. Nie używam do zapiekanek ani nie robię pieczonych pomidorów. Ja bym zjadła, mąż też. Dzieci nie ruszą więc odpada. U mnie pomidor służy do przecierów z nich robię zupę pomidorową, dodaję do sosu , do gołąbków lub pulpetów. Robię zwykłą sałatkę z cebulą lub kładę na kanapkę. No i do sałatki z serem feta dodaję. A najbardziej to lubię zerwać z krzaka i zjeść z solą od razu wink
        • default Re: A pomidory??? 14.01.15, 12:26
          an.16 napisała:

> Naprawdę wierzycie, ze pomidory kupowane latem sa z "polskich pól"?

Ja wcale nie twierdzę, że tak jest, niemniej akurat mam to szczęście, że obok mam gospodarstwo ogrodnicze i u nich się w pomidory oraz inne warzywa zaopatruję w sezonie. To że rosną normalnie w gruncie widzę na własne oczy.

> Nie robicie zapiekanek, np z bakłażanem, nie pieczecie skropionych oliwą?

A to jakiś obowiązek jest ? Nie jadam ani zapiekanek ani pieczonych pomidorów, szczerze powiedziawszy w sezonie jadam wyłącznie świeże, same (jak jabłka), lub w surówkach - z sałatą, z cebulką, ze śmietaną, z oliwą... itd. Poza sezonem używam pomidorów z puszek i passaty, głównie do zup i sosów przeróżnych.
          I naprawdę nie czuję się "ograniczona" nie kupując surowych pomidorów zimą.
    • maggi9 Re: A pomidory??? 14.01.15, 10:04
      Zdecydowanie więcej pomidorów jem, kiedy jest sezon. Zimowe pomidory z marketu są po prostu mało smaczne ale jak mnie najdzie to kupuję. Ale tylko, jak ktoś okreslił, jako akcent kolorystyczny.
      Poza tym czasem kupuję koktajlowe. A ostatnio kupiłam pomidory chyba rzysmkie w Lidlu. Były całkiem smaczne.
    • mozambique Re: A pomidory??? 14.01.15, 10:09
      ostatnio kupilam takeigo - smaku toto nie mialo zadnego
      a raczej mialo - tektury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka