Dodaj do ulubionych

Janko muzykant

14.01.15, 21:29
Wiecie co, ematki, piszę właśnie pracę na temat "odmieńców", znaczy się dzieci w jakichś sposób upośledzonych umysłowo na wsiach w XIX wieku. I tak sobie doszłam do wniosku, że w sumie dzisiaj ten nieszczęsny Janko byłby prawdopodobnie zdiagnozowany jako autystyk. "Nierozgarnięty", niezgrabny, "dziwny" i z obsesyjnym zainteresowaniem - czyli że muzyką. W jakim tam stopniu - nie wiem, ale to na pewno nie był dzieciak "zafascynowany światem sztuki", jak mi wmawiali na polskim, tylko po prostu chory. Przeczytałam nowelkę dla pewności jeszcze raz i kurde - zaburzenia ze spektrum autyzmu jak nic.

...ematko, czy mnie poprzesz? Czy po prostu sobie to wymyśliłam i dopasowuję fakty pod tezę?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:33
      Normalnie se przeczytam zaraz big_grin
      • yenna_m Re: Janko muzykant 15.01.15, 11:12
        Moze szybciej asperger.
    • nickbezznaczenia Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:36
      Należałoby Sienkiewicza zapytać co miał na miał na myśli. Chyba o autyzmie nie słyszał.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:39
        O autyzmie nie słyszał, tak jak zapewne o schizofrenii i paru innych schorzeniach. Z tym tylko, że to, że nie były nazwane, nie znaczy, że ich nie było - a Sienkiewicz opisał dziecko zaburzone w tę stronę, jak nic. Zresztą, bazując tylko na niewielkim źródle dotyczącym wsi galicyjskiej, to takich dzieci trochę było. Albo wcześnie umierały, albo zakatowywano je na śmierć w nadziei, że "boginka" albo "mamuna", co ukradły to prawdziwe, zdrowe dziecko i w zamian podrzuciły "odmieńca", oddadzą, co ukradły.
        • nickbezznaczenia Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:41
          Pięknie piszesz, ale chyba jednak Sienkiewicz miał na myśli to co Ci spróbowano przekazać.
      • nangaparbat3 Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:40
        A czy Dostojewski słyszal o psychoanalizie?
        • nickbezznaczenia Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:42
          Nie i dlatego jego najlepsze dzieło to: Wspomnienia z domu umarłych.

nangaparbat3 napisała:

> A czy Dostojewski słyszal o psychoanalizie?
      • aankaa Re: Janko muzykant 14.01.15, 22:11
        o dyskakalkulii i dysgrafii pewnie też...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Janko muzykant 14.01.15, 22:24
          O tym ciężko słyszeć, biorąc pod uwagę uwarunkowania, w których całkiem spora część ludności była niepiśmienna...
    • asia_i_p Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:36
      Był sawantem, więc prawdopodobieństwo autyzmu wysokie (jeśli ufać wikipedii).
    • nangaparbat3 Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:39
      To jest temat na dlugie dyskusje i wieloletnie badania. Wśród wielkich muzykow naprawdę wielu jest co najmniej - dziwaków...

> Ja jestem osobą empatyczną i tolerancyjną, ale w pewnych granicach, gdyby wszyscy ludzie byli jak ja w realu świat byłby piękniejszy.
      • sundry Re: Janko muzykant 14.01.15, 21:44
        Dziwak może być po prostu dziwakiem, niekoniecznie autystykiem czy innym -ykiem. No, ale kto z nas jest normalny ? wink
    • marychna31 Re: Janko muzykant 14.01.15, 22:01
      nie rozumiem, to autyk nie może być "zafascynowany światem sztuki"??
      • marusia_ogoniok_102 Re: Janko muzykant 14.01.15, 22:08
        Właśnie może i on był, kwestią jest natężenie. Tego dzieciaka interesowało tylko i wyłącznie to - żadna zabawa, żadne nic, tylko słuchanie, jak coś "gra". Tylko przy muzyce przypominał sobie, że jednak jest żywy.
        • migotliwamakatka Re: Janko muzykant 14.01.15, 22:13
          mnie się ta interpretacja podoba - fiksacja na tle muzyki, izolacja od społeczeństwa (jakie tam ono było, to było, ale wyraźnie się wyróżniał.
    • pederastwa Re: Janko muzykant 15.01.15, 10:58
      Rzeczywiście pasuje.
    • mamameg Re: Janko muzykant 15.01.15, 11:14
      Musiałabym jeszcze raz przeczytać, ale mnie się on nie kojarzy z autyzmem, raczej z posiadaniem ogromnej pasji, która zdominowała całe życie. Czy niektóre mamy niemowląt zapadają na autyzm, bo żyją każdą kupką i skrzywieniem twarzy swojego dziecka a wszystko inne jest dla nich nieważne? smile
    • yenna_m Re: Janko muzykant 15.01.15, 11:17
      Mnie Antek bardzie wyglada na zafksowanego na punkcie wiatrakow aspergerowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka