Dodaj do ulubionych

Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek

27.01.15, 16:25
biznes.onet.pl/emerytury/wiadomosci/czekaja-nas-glodowe-emerytury/y1zcyw
Jako że w dyskusji o kredytach we frankach wypowiadało się sporo emam, które IMO posiadają sporą wiedzę dot. różnych instrumentów finansowych, to mam pytanie: czy i jak warto odkładać na przyszłą emeryturę?
"W naszej opinii obecne produkty III filara są dobre w swojej konstrukcji, a przede wszystkim korzystne dla uczestników, w porównaniu do innych opcji długoterminowego oszczędzania. Istotne jest jednak, aby rozwiązania te były trwałe i stabilne, tak aby nie pogarszać warunków już istniejącego systemu" - zaznaczył starszy konsultant w dziale usług aktuarialnych Deloitte Tomasz Hasiów.
Czy podzielacie tę opinię? Ja niestety do "ekspertów" nie mam już żadnego zaufania, IMO równie dobrze można sobie powróżyć z fusów. Więc jaką mogę mieć gwarancję, że gdy ulokuję pieniądze w III filarze, za 30-40 lat nie okaże się, że dostanę mniej pieniędzy, niż wpłaciłam? Albo że TU, w którym zainwestuję pieniądze upadnie?
A może lepiej inwestować w złoto lub walutę?
Macie jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • mimarika Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 16:38
      a ja nie na temat, ale podrzucam interesujący link:
      biznes.interia.pl/raport/emerytury/news/polak-w-przyszlosci-stary-biedny-na-zasilku,2083648,1021
    • helufpi Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 17:42
      Ja się wprawdzie nie wypowiadałam w charakterze ekspertki - ale moim zdaniem najważniejsza jest dywersyfikacja i przestrzeganie zasady, że im bliżej emerytury tym bezpieczniejsze instrumenty. Przez dywersyfikację rozumiem różne formy zabezpieczenia - państwowa emerytura minimalna z ZUS-u, konto III-filarowe bez podatku Belki, nieruchomości, akcje, obligacje, dzieci, lokaty, dzieła sztuki, inwestycje venture capitalwink... Oczywiście nie wszystko dla każdego. Plus zdrowy styl życia i utrzymywanie pozytywnych kontaktów społecznych. Nie wierzę natomiast specjalnie w dodatkowe odkładanie do ZUS-u ponad to, co konieczne, żeby dostać emeryturę minimalną - ale może się mylę, może wcale nie jestem taka mundra i ZUS by tymi moimi pieniędzmi lepiej gospodarował?
      • riki_i Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 17:48
        helufpi napisał(a):

> Nie wierzę natomiast specjalnie w dodatkowe odkładanie do ZUS-u ponad to, co konieczne,
        > żeby dostać emeryturę minimalną

Chyba nikt rozsądny w to nie wierzy.
        • helufpi Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 18:06
          Raczej widzę przeciwną tendencję - powszechną ambicję życiową bycia pracownikiem etatowym, odprowadzającym składki ZUS od całości wynagrodzenia.
          • riki_i Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 18:33
            Ale tu chyba chodzi o stabilizację zatrudnienia, a nie myślenie o przyszłej emeryturze. Moi koledzy w wieku +-40 lat, płacący maksymalne składki (jeden menadżer w korpo, drug burmistrz w Warszawie) dostali z ZUS informację, że jeśli do 67 r.ż. będą nadal płacić maksymalne składki, to dostaną niecałe 2600 zł brutto emerytury. Dla obu z nich nie starczy to nawet na waciki. Płacenie wysokich składek do ZUS nie ma najmniejszego sensu.
    • mx3_sp Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 17:47
      nie ekspert, ale teraz najbezpieczniejsze są zwykłe lokaty, konta oszczędnościowe. tej zasady trzymam się od kilkunastu lat i nie straciłam, a moimi pieniędzmi dysponuję ja i moim upoważnieni. Jedynie ubezpieczenia mam, resztą sama kieruję.
      • maslova Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 18:56
        Bezpieczne są, ale zysk z lokat często jest mniejszy niż inflacja.
        • mx3_sp Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 27.01.15, 18:57
          to szukaj takich, które wykazują zysk. PKO to nie wszystko.
    • kol.3 Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 28.01.15, 06:55
      Ja bym inwestowała w ziemię, w działki. Żaden III filar, to jest nabijanie kabzy ludziom obsłudze filara.
      • mx3_sp Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 28.01.15, 10:18
        a jaką ziemię? Ojciec mój hektary 4 i 5 klasy, nawet na wybiórkę się nie nadają porośnięte jakimiś chwastami z pagórkami i dolinami. Dobrze, że nic za to nie płacił. Nikt tego nie kupi. Jaką więc ziemię masz na myśli? Na zakup działek to już trzeba mieć ładnych kilkadziesiąt tysięcy.
    • makumi Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 28.01.15, 10:11
      Cały paradoks polega na tym, ze jak ktoś ma mało to nie odłoży na emeryturę. Żadne zachęty nie skłonią go do odkładania na emeryturę jak nie będzie miał na podręczniki dla dzieci.
      Wszyscy starszą niskimi emeryturami i krzyczą że trzeba odkładać - a to zawsze jest wybór - teraz czy później? Jak mam sobie wakacji odmówić żeby odłożyć pieniądze, które a) mogą wyparować z funduszy/banku/ nawet złoto może stracić na wartości b) mogą mi się nie przydać bo mogę nie dożyć to wybieram wakacje. Wolę wegetować na emeryturze niż teraz.
      Pieniądze odkładam, ale na czarną godzinę, na start dla dzieci. Jak będę bliżej emerytury to może część środków przesunę na starość ale póki co nie widzę sensu.
      A co do IKE i IKZE to w tym kraju trzeba być nie wiem jak naiwnym zeby w to iść. W IKZE np. odpisujesz wpłaty od podatku ale w momencie wypłaty trzeba będzie zapłacić podatek - jak mam zaufac ze nie będzie to stawka 75%? Posłowie nie potrafią spełniać obietnic na dany rok, co chwilę zmieniają prawo, a mam uwierzyć że za 30 lat nikt mnie nie wyroluje??
      • maslova Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 28.01.15, 12:48
        makumi napisała:

> A co do IKE i IKZE to w tym kraju trzeba być nie wiem jak naiwnym zeby w to iść
        > . W IKZE np. odpisujesz wpłaty od podatku ale w momencie wypłaty trzeba będzie
        > zapłacić podatek - jak mam zaufac ze nie będzie to stawka 75%? Posłowie nie pot
        > rafią spełniać obietnic na dany rok, co chwilę zmieniają prawo, a mam uwierzyć
        > że za 30 lat nikt mnie nie wyroluje??

Dokładnie, mam takie same odczucia. No i z jednej strony zdaję sobie sprawę, że nie mogę myśleć tylko "tu i teraz", ale z drugiej nie bardzo wiem, jak się finansowo zabezpieczyć na przyszłość. Tym bardziej, że wysokość moich dochodów nie pozwala na jakieś wypasione inwestycje, mogę sobie pozwolić na regularne odkładanie niewielkich kwot.
        • mx3_sp Re: Pytanie w sprawie emerytur do emam-ekspertek 28.01.15, 13:03
          no to zostają Ci konta oszczędnościowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka