04.02.15, 15:47
Skąd się biorą jajka z podwójnymi żółtkami?
Kupiłam dziś jajka na sztuki w lokalnym warzywniaku, olbrzymie, 90gr sztuka, deklarowane 'z wolnego wybiegu'. Na marginesie - zajebiste w smaku, sprawdziłam już w koglu moglu.
Ale jedno w jedno z podwójnym żółtkiem. Jak? Skąd? Chłop się z kurą umawia czy jak?
Obserwuj wątek
    • priszczilla Re: ale jaja 04.02.15, 15:50
      Ile ich kupiłaś?
      • paul_ina Re: ale jaja 04.02.15, 15:52
        10
        • kietka Re: ale jaja 04.02.15, 15:54
          jak nic In Vitro
    • cosmetic.wipes Re: ale jaja 04.02.15, 15:55
      Niektóre rasy mają takie skłonności, częściej zdarzają u młodych kur, zaburzenia cyklu powodujące dłuższe niż zazwyczaj przejście komórki przez jajowód.
      • paul_ina Re: ale jaja 04.02.15, 15:56
        ...ale czy to nie aby jaka chemia, pani?
        Ciasto upiekłam, żółciutkie, ładne, ale boję się dziecku dać przez te jajka. Jak mnie nie uspokoicie, to sama zjem.
        • monikaj21 Re: ale jaja 04.02.15, 16:05
          Mi się kiedyś takie trafiały w jajkach od kur z podwórka babci, więc raczej nie jest to objaw chemii smile
          • ichi51e Re: ale jaja 04.02.15, 16:56
            Rowniez potwierdzam - jako dziecko nie raz blizniakibsie u dziadkow trafily smile
        • cosmetic.wipes Re: ale jaja 04.02.15, 16:08
          Sądzę, że nie "chemia", chociaż tego rodzaju wada (bo jest to z punktu widzenia producenta wada) może się zdarzyć przy stosowaniu niektórych hormonów, co nie jest dozwolone w profesjonalnych hodowlach.

To, że kupiłaś wszystkie 10 podwójnych nie świadczy o jakiejś kosmicznej mutacji czy karmieniu kur plastikiem, ale jest skutkiem selekcji jaj przeznaczonych do sprzedaży - po prostu sortuje się ze względu na wielkość. Prawdopodobnie każde z tych jaj pochodzi od innej kury.
          Nie bałabym się dać dziecku, głupie żelki chyba są bardziej chemiczne wink
        • klubgogo Re: ale jaja 04.02.15, 21:25
          a
          > k mnie nie uspokoicie, to sama zjem.

przyznaj sie łąsuchu, że nie o jajka ci chodzi tongue_out
        • lafiorka2 Re: ale jaja 05.02.15, 09:10
          paul_ina napisała:

> ...ale czy to nie aby jaka chemia, pani?
          > Ciasto upiekłam, żółciutkie, ładne, ale boję się dziecku dać przez te jajka. Ja
          > k mnie nie uspokoicie, to sama zjem.
          >

żadna chemia...zdarza się...
          w jajkach kur od mojej babci,zdarzało się nie raz.
    • aquella Re: ale jaja 04.02.15, 16:01
      mi się takie trafiły z supermarketu i żadne tam xxl, normalne a w każdym po dwa żółtka
      nie widziałam w tym powodu do paniki
      • kota_marcowa Re: ale jaja 04.02.15, 16:04
        W takich sklepowych nigdy mi się nie trafiło, ale w takich od "wsiowych" kur, które sobie łażą po podwórku i grzebią w ziemi, dosyć często.
        • minor.revisions Re: ale jaja 04.02.15, 16:06
          U mnie tak, jak u tej pani.
    • mamma_2012 Re: ale jaja 04.02.15, 16:06
      Inna sprawa jest ciekawa, bo chyba mam wybrakowane kubki smakowesmile
      Absolutnie nie potrafię wyczuć różnicy w smaku jajek nawet takich pochodzących z ultraekologicznej hodowli i ordynarnego chowu klatkowego, kupionych w hipermarkecie.
      • maggi9 Re: ale jaja 04.02.15, 16:51
        Myślałam, że jestem jedyna z taką wadą big_grin

Jajka kupuję i tak 1 albo 0 ale nie widze różnicy pomiędzy jajkami ze wsi a np. trójkami.
        Wszyscy się zachwycają a dla mnie to żadnej różnicy nie ma. Ale przyznam, że za jajkami w ogóle nie przepadam.
        • aurinko Re: ale jaja 04.02.15, 16:54
          Uwierz mi, że jakbyś kupiła jajka od kur karmionych paszą z mączką rybną, od razu byś wyczuła różnicę smile
    • misterni Re: ale jaja 04.02.15, 16:15
      "Dwużółtkowość" jaj jest wadą naturalną, niewpływającą na ich jakość, ale niekorzystną w jajach
      wylęgowych -po prostu dwa zarodki na pewnym etapie rozwoju obumarłyby, dlatego takie jaja się eliminuje z dalszej hodowli i często idą do sprzedaży.
      To trochę jak z ciążą bliźniaczą, tylko że u człowieka taka ciąża ma bardzo duże szanse.
    • aurinko Re: ale jaja 04.02.15, 16:21

Żółtko za długo było w jajowodzie albo kura ma za dużo komórek jajowych. Najczęściej zdarza się to u młodych kur, ale nie tylko. Nieszkodliwe takie jajka smile
      • aka10 Re: ale jaja 04.02.15, 17:04
        Dzwonilam swego czasu do producenta , bo trafilo mi sie...10 jaj z podwojnymi zoltkami na 12 w opakowaniu. Dostalam odpowiedz, ze maja aktualnie bardzo duzo mlodych kur, ktore dopiero zaczely znosic jajka.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: ale jaja 04.02.15, 17:12
      Zadzwon do janusza weissa.
      • paul_ina Re: ale jaja 04.02.15, 18:01
        Po co mi Janusz, mam ematkę.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, jajka już zjedzone, biszkopt pierwsza klasa.

Ja czuję dużą różnicę między jajkiem 0 a 2 - ściółkowym, też jest ok, ale te eko i wolnowybiegowe po prostu smaczniejsze, no ale ja dużo jem jajek surowych w koglach moglach.
        Klatkowych 3 nie kupuję ze względów światopoglądowych, nie popieram trzymania kur w klatkach.
    • klubgogo Re: ale jaja 04.02.15, 21:26
      Nie wiem o co chodzi, ale ja takiego jajka nie ruszę. Kupuję wyłącznie małe jajka, jak najmniejsze.
      • kremka2014 Re: ale jaja 04.02.15, 23:36
        Pochodzę ze wsi. Jako dziecko jadlam czesto takie jajka, bo to się zdarzalo. W markecie takich nie kupisz. Po prostu bliźniaki 😉
      • rosapulchra-0 Re: ale jaja 05.02.15, 06:46
        A dlaczego?
    • annajustyna Re: ale jaja 05.02.15, 09:16
      A czy z tych jaj bylyby kurze bliznieta? pytam powaznie?
      • ichi51e Re: ale jaja 05.02.15, 09:20
        Tak. Tylko czesto umieraja z racji problemow z wykluciem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka