laquinta 05.02.15, 14:12 zmienily wasze zycie, albo chociaż punkt widzenia. Sa takie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drinkit Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:16 Przeminęło z wiatrem (książka i film). Startowałam jako siksa młodsza od Scarlett, teraz jestem starsza niż ona na końcu opowieści. Wciąż wracam do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:17 Ale co ta powieść mogła w tobie zmienić? Serio mnie to ciekawi, przecież to zwykły obyczaj z kawałkiem historii w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:16 ostatnio to film Jaskółka. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Zapomnialam dodac, ze... 05.02.15, 14:21 proszę o bardziej wyczerpujące wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:29 Hmm, nie pamiętam tytułu filmu ale pamiętam, że efekt na mnie wywarł odwrotny od zamierzonego Film był o gwałcicielu (Sean Penn) skazanym na śmierć, z Susan Sarandon, jako siostrą zakonną, która go odwiedzała. Gwałciciel przeżywał na końcu oświecenie, żałował swojego czynu, Sarandon tak pięknie się nad nim litowała i ogólna atmosfera na końcu była taka, że widz powinien żałować, że tego "biednego człowieka" sadzają na krześle. A ja, jak oglądałam reminiscencje gwałtu (w różnych wersjach, bo bohater próbował się wybielać) to myślałam tylko, że gdyby nie zbliżająca się śmierć, to by bohater żadnej skruchy nie przeżył. I że zasłużył na śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:32 Nie mogę się powstrzymać... Jakie to chrześcijańskie Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:37 Wiem Na usprawiedliwienie powiem, że jak mi emocje minęły, to poglądy w dużej części minęły Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:39 Chciałam napisać "poglądy powróciły" Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:53 Czyli kiedy bylas 'pod wrazeniem', zadzialal pierwotny instynkt - zabic gwałciciela i morderce. Kiedy emocje opadly, wrocilo myslenie, tylko nie wiem, czy myslenie chrześcijanina czy tzw. lewaka. Czy chrześcijanie sa za, czy przeciw karze śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:58 Chrzescijanie to roznie. Nie wszyscy zgadzaja sie z oficjalnym stanowiskiem Kosciola, ktory jest przeciw karze smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:58 Jezus był przecież lewakiem, dlatego chrześcijanie nie przestrzegają jego zasad. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:39 Przed chwilą w innym wątku twierdziłaś, że owszem masz argumenty ale brak ci czasu na dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:53 Wiedzialam, ze mi to ktos wypomni. ROTF To bylo dwie godziny temu. Zdazylam zrobic, co mialam do zrobienia a teraz jade do domu. Mam czas pisac ale nie mam ochoty, bo nie znosze pisac na tablecie. Zwlaszcza dlugich, zlozonych wypowiedzi. Wystarczajaco sie usprawiedliwilam? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:41 Dead man walking - wspanialy film a jeszcze wspanialsza postac/osoba Sister Prejan, na spotkaniu z ktora mialam okazje byc. Dodam, ze za role w tym filmie Susan Sarandon dostala Oscar a ja wciaz uwazam, ze powinien go byl dostac Sean Penn - byl po prostu rewelacyjny, unforgettable ... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:35 W wieku nastoletnim, książki naukowe o powstaniu wszechświata, ziemi, roślin, zwierząt i ludzi, o ich życiu i ewolucji. Od tamtej pory zaczęłam rozumieć mniej więcej jak to wszystko działa. Wcześniej miałam jakąś absurdalną papkę w mózgu, jakiś zlepek mitów, przekonań, półprawd i przesądów. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:36 i jeszcze jak przeczytałam "Na zachodzie bez zmian", to jakoś bardziej zrozumiałam, dlaczego w czasie wojen żołnierze popełniają tyle strasznych rzeczy. Nie na polu bitwy, tylko właśnie poza nią: gwałty, rabunki, bezmyślny wandalizm, beztroskie zabijanie. Nie żebym zaczęła pochwalać, ale trochę zrozumiałam, że jak człowiek co chwila ociera się o śmierć, szybką i kompletnie przypadkową, to nie może zachować normalnych, ludzkich instynktów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:46 Moze zycia mi nie zmienila ale bardzo wplynela na moje kolejne wybory tak w profesji jak i w volunteering taka ksiazka (nie przypuszczam zeby byla tlumaczona na polski) dziennikarki Carol Off "The Lion, the Fox & the Eagle" - wywiad z General Romeo Dellaire stal sie dla mnie inspiracja i chyba uczynil mnie bardziej "kind", co niektorzy interpretuja jako naiwnosc ale I'm OK with that www.amazon.ca/The-Lion-Fox-Eagle-Carol/dp/0679311386 Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:47 Nie tyle zmieniły punkt widzenia, co raczej poukładały patrzenie na pewne rzeczy: To Erich Fromm, zarówno jego "Mieć czy być" oraz " O sztuce miłości" (mam takie starawe wydanie z początków lat 80-tych XX w. ) O tu trochę wikicytatów Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:57 marzeka1, a czytałaś "Ucieczkę od wolności" E. Fromma ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 15:06 Daaawno, ale czytałam, bo u mnie co jakiś czas pojawiają się takie fazy: albo "autorowe", albo temeatyczne; miałam też fazę: E. Fromm. Do dziś pamiętam pierwsze zdanie z jego przedmowy do swojej książki "O sztuce miłości" : "Książka ta musi rozczarować każdego, kto oczekiwałby od niej łatwego wprowadzenia w sztukę miłości" Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 15:12 To przeczytaj tam ciekawie o religii pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 15:26 Och, pamiętam ten jego podział na "wolność do" (to widział w pozytywny sposób) i "wolność od". Na religię patrzył mało pozytywnie, "dostało: się np. kalwinizmowi.No i w biblijnym sprzeciwie się Adama widzi pierwszą "ucieczkę ku wolności". Tyle że skoro wiara i praktykowanie było moim osobistym wyborem w dorosłym życiu (a nie: bo mama padnie, co ludzie powiedzą, bo tradycja..)- to nie czuję się osobą zniewoloną, ale jeśli tak mnie postrzegasz- trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 15:29 marzeka1 napisała: Tyle że skoro > wiara i praktykowanie było moim osobistym wyborem w dorosłym życiu Praktykowanie rozumiem, ale jak wiara może być osobistym wyborem? Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 15:44 Miałam w życiu kilka lat odejścia i - czym sama byłam zaskoczona- wróciłam. I po prostu w pewnym momencie nie stało się to, bo "mama ochrzciła/ do komunii posłała itd) - a stało się moim wejście na całego, bo chciałam. Fakt- pisałam już o tym, miałam szczęście, że na mojej drodze stanęli dominikanie. No ale nie o tym jest wątek, prawda? To podałam książkę/autora, który miał wpływ Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:13 Dominikanie - psy pańskie Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:22 Teraz to trapista, był dominikaninem, który miał na mnie wpływ - lubię też jego książki. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:26 PSY PAŃSKIE PODPALAJĄ ŚWIAT Dominikanie, ta nazwa sekciarskiego zakonu papieskiego jest z łaciny tłumaczona jako Domini Canes (łac.) czyli „Psy Pańskie”. Wiąże się to z dorobioną legendą o matce Dominika Guzmana, która rzekomo przed narodzeniem się swojego syna miała sen. Według niego w swoim łonie nosiła „psa trzymającego zapaloną pochodnię, którą podpalał cały świat”. Ten motyw jest stale obecny w ikonografii przedstawiającej rzekomo świętego Dominika Guzmana i wyraża rzekome posłannictwo sekty dominikanów – nieść światło Ewangelii całemu światu. Dlatego też zawsze, tuż obok biało-czarnego psa z pochodnią w pysku, ukazana jest kula ziemska. Miliony stosów jakie zapłonęły w całej Europie i na innych kontynentach dobitnie pokazują, jaki charakter miało to podpalanie całego świata. Było to rzeczywiście składanie ofiary całopalnej demonowi Baalowi z milionów kobiet i mężczyzn takich jak Giordano Bruno, którzy nie chcieli się wyrzeć ani swych poglądów ani wiary religijnej, którą dominikanie niszczyli i tępili, co zresztą robią do dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:27 link nie wszedł: sekty.wordpress.com/sekty-katolickie/dominikanie-inkwizycyjna-sekta-psow-panskich/ Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:37 Wiesz, to trochę tak ,jakbym "utaplała się" we Frondzie albo jakimś -to z drugiej strony- ultra lewicowej stronie- ten sam poziom wypowiedzi, ten sam poziom w komentarzach. Ja tam się cieszę, ze tego, co zalinkowałam "psa pańskiego" spotkałam- także jako człowieka. No ale odchodzimy od tematu wątku Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:47 Proszę się nie śmiać: Słoneczniki H.Snopkiewicz. Wielokrotnie zresztą do niej wracałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:49 A ja się nie śmieję, tylko dopiszę: uwielbiałam tę książkę i wieeeele razy czytałam Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 14:51 Cudowna, prawda? A optymistyczne i zadziorne zakończenie dłuuugo recytowałam z pamięci Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 17:26 nie smieje sie, bo tez ja kocham, do tej pory wracam i mam doszczetnie zaczytany egzemplarz z lat 70 bodajże! a cytaty i bon moty zeń wykorzystuje na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 15:39 "Kanał"Wajdy i "Pasażerka" Munka - oglądałam z ojcem jako wczesna nastolatka i od tego momentu pokochałam polskie kino. Nie do końca zrozumiałam, co reżyser miał na myśli, zadziałała magia kina. "Przesłuchanie" i "Niedzielne igraszki" - to filmy, które mną wstrząsnęły i do dnia dzisiejszego dziękuję Bogu, że nie żyłam w czasach stalinizmu. Powinnan jednak zacząć od filmu "E.T" - przeżyłam go tak bardzo, że po seansie w kinie dostałam gorączki (to moje pierwsze wspomnienie z pobytu w kinie). Co ciekawe, ktoś wyżej pisał o "Przeminęło z wiatrem" i ja też ten film pamiętam z okresu wczesnoszkolnego, myślę, że to przez Vivien Leigh i jej kreacje - dla mnie wówczas to było doskonałe piękno, marzyłam, żeby być taka jak ona. Z książek zdecydowanie "Widnokrąg" Myśliwskiego - bo uwielbiam taką prozę i narrację, to mój sposób patrzenia na tzw. ludzkie doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:24 Po E.T. mam traumę do dziś. Od 30 lat tego nie oglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:03 "Polityka karmienia piersią" zrobiła ze mnie terrorystkę laktacyjną, "Bobas lubi wybór" przekonała, że nie trzeba niemowlaka żywić wg tabelek, "Wychowanie bez porażek" uwolniło od myślenia, że powinnam być konsekwentna, mieć wspólny front z mężem itd. Przed laty duży wpływ na mnie miało "Przebudzenie" de Mello. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Vonnegut... 05.02.15, 16:37 którego uwielbiałam jako nastolatka. Ostateczne pożegnanie się z mitem dobrej/bohaterskiej wojny. (przede wszystkim Rzeźnia) Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 16:41 Nie, niestety dla mnie zawsze umiałam i myślałam samodzielnie i nie zawsze zgodnie z najnowszymi trendami. Żaden film ani książka nic we mnie nie zmieniły, czytać lubię, ale traktuję to jak relaks lub poznanie innego punktu widzenia z którym się być może zgodzę albo nie. Trudno mną manipulować. Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 18:50 Zawsze byłam za karą śmierci. Po przeczytaniu tej książki lubimyczytac.pl/ksiazka/23439/skradzione-zycie zupełnie zmieniłam zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 06.02.15, 12:33 Chcesz powiedzieć, ze nie uczknelas z książek nigdy zadnej madrosci? Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 21:57 Zmienić to może nie zmienił, ale jest dla mnie jakimś... drogowskazem? To "Wodzirej" F. Falka. Takie memento, gdy mam pokusę, by nagiąć sumienie dla prywatnej korzyści... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 05.02.15, 22:23 np. W pogoni za szczęściem akurat wtedy pracowałam jako przedst. handlowy i średnio mi się wiodło w tej pracy, po tym filmie niesamowicie dostałam kopa i determinacji do wzięcia spraw w swoje ręce. tak mi zostało Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 06.02.15, 12:43 jeszcze mi się przypomniało dogville Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Ksiazki i/lub filmy, ktore... 06.02.15, 13:58 Pierwsze, ktore mi przyszly na mysl: "Zycie przed soba" Gary Romain i "Zbyt glosna samotnosc" Hrabala. Odpowiedz Link Zgłoś