Dodaj do ulubionych

Znów problem z ZUS-em

24.02.15, 13:08
Dzisiaj ZUS przelał mi na konto rente rodzinną, do której juz nie jestem uprawniony. Dzwoniłem do ZUS-u i pani powiedziała, że do mnie zadzwoni, ale żebym nie pobierał tych pieniędzy, co dla mnie jest zrozumiałe.
Wiecie może, w jaki sposób zwrócić te pieniądze - zrobić to samodzielnie, czy czekać na odpowiedź ZUS-u?
Obserwuj wątek
    • wielkafuria Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 13:11
      jak mi kiedys klient dwa razy zaplacił to po prostu odesłalam mu kase.
      • przystanek_tramwajowy Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 13:14
        wielkafuria napisała:

> jak mi kiedys klient dwa razy zaplacił to po prostu odesłalam mu kase.

Z ZUS-em to nie jest takie proste. Oni mają miliony kont i jak trafi na niewłaściwe, to poszukiwania tych pieniędzy mogą być długie i żmudne. Podobnie jak z Urzędem Skarbowym - kiedyś to przerabiałam, jak jedna łajza w firmie źle opisała przelewy.

---
        Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
    • bbkk Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 13:43
      Skoro już wiedzą - czekaj na numer konta i kwotę - niestety może się okazać że musisz zwrócić więcej (np. powiększone o podatek).
      • freemarcin899 Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 13:46
        Nawet jeśli to ewidentny błąd pracownika ZUS?
        • bbkk Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 14:13
          Tak. Oczywiście podatek jest potem do odzyskania - tylko że dopiero w rozliczeniu rocznym za dany rok.
      • beeranek Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 14:44
        Jak o podatek, taki dochodowy? Ale dlaczego? Jakaś paranoja, trzeba by blokadę na przychodzące przelewy założyć (jakby się dało smile)
        • bbkk Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 15:04
          Nie wiem co się płaci od renty, ale np. od emerytury płaci się podatek dochodowy i ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli świadczenie wypłacono nienależnie to zwraca się razem z podatkiem i ubezpieczeniem.
          • beeranek Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 15:15
            No ok, emerytura/renta naliczana jest brutto, wypłacana netto już po potrąceniu podatki. Oddaje delikwent to nienależnie wypłacone netto to jeszcze i podatek musi dodać-którego nie miał przecież na koncie? I ubezpieczenie?
            • bbkk Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 15:58
              Niestety tak, bo ten co wyplacil powiniem miec 'czyste konto'. A ty czlowieczku sobie potem odzyskuj ... Chore to jest ale niestety prawdziwe. Wrzuc w google - zwrot nienaleznie pobranych swiadczen. Wyskoczy mnostwo wyrokow sadu na ten temat.
              • beeranek Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 18:02
                Paranoja smile
                • misiekzdzisiek2 Re: Znów problem z ZUS-em 24.02.15, 22:38
                  Zrób przelew zwrotny na rachunek z którego przyszły z tytułem "zwrot świadczenia nienależnego". I to niezwłocznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka