Dodaj do ulubionych

Chcę się rozwieść

28.02.15, 14:14
Skupiamy się na muzułmankach, a żydówki wcale nie mają lepiej. Tzn. zawsze wiedziałam, że ortodoksyjne żydówki mają tak samo przechlapane, a tu się okazuje, że nieortodoksyjne też.
Życie w państwie wyznaniowym, to tragedia. Co zrobiłaby emama ateistka? Bo ja przyznam szczerze, że emigrowałabym niestety.

Viviane Amsalem chce rozwieść się z mężem. Od dawna już razem nie mieszkają, nie kochają się, nic ich nie łączy. Ale Elizeusz uparcie odmawia dania jej „getu”, czyli listu rozwodowego zwracającego jej wolność. W żydowskim prawie taki list może wręczyć tylko mężczyzna kobiecie - nigdy na odwrót. Dopóki mąż nie zgodzi się „uwolnić” Viviane, ta pozostaje związana przysięgą małżeńską. Nie ma dla „getu” alternatywy. W takiej sytuacji znajduje się wiele izraelskich kobiet.

W Izraelu nie istnieje rozwód cywilny. Proces mający na celu zakończenie małżeństwa odbywa się przed sądem rabinicznym.
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:17
      Izrael to to popieprzony kraj pełen skrajnych sprzeczności. Choćbym mogła, za żadne skarby nie chciałabym tam mieszkać.
      • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:24
        No to jest po prostu śmieszne, kobieta może być ministrem, ale nie może się rozwieść.
        • ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:13
          Oczywiście, że może. Jeśli mąż nie wyraża zgody ona musi udowodnić, że nastąpił rozkład pożycia. Dokładnie tak jak w Polsce...
          • rasowa_sowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 21:31
            ola napisała:

> Oczywiście, że może. Jeśli mąż nie wyraża zgody ona musi udowodnić, że nastąpił
            > rozkład pożycia. Dokładnie tak jak w Polsce...

Tylko że w Polsce prawa stron nie zależą od płci, taki szczegół.
      • kill.emall Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:28
        Mam podobne podejście. Też bym mogła, ale nie chcę.
    • obrus_w_paski Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:25
      Eee jakaś scena chyba?
      Mam dobra koleżankę zydowke z Izraela, jej mama (ktora znam) rozwodziła sie dwa razy a wychodziła za maz trzy- w Izraelu.
      Za każdym razem to ona wnioskowala o rozwód, czesto mi o tym opowiadała, nie wspominała żadnych tego typu problemow, a zarowno ona jak u jej 3 mężów jest praktykujących... Musze sie podpytać następnym razem..
      • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:33
        Podpytaj, być może mężowie dawali jej ten ichni list.
      • rasowa_sowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:36
        Jeśli jej mężowie się zgodzili to nie miała problemów. Problem byłby gdyby się nie zgodzili - rozwód jest wtedy niemożliwy.
        • ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:36
          W Polsce rozwód bez zgody małżonka też może być niemożliwy.
          • rasowa_sowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 21:28
            A czy w Polsce też decydujący głos zarezerwowany jest dla męża?
    • rhaenyra Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:33
      > Życie w państwie wyznaniowym, to tragedia.
      no ameryke odkrylas...
      • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:35
        No tak, ale Izrael ma się za taki nowoczesny i postępowy, na taki się kreują, nie to, co te zacofy araby.
        • rhaenyra Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:48
          taki maja klimat
    • edelstein Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:41
      Tak dlugo jak nie lataja z kalachem i nie wsadzaha Sie w powietrze jest mi obojetne czy moga sie rozwiesc.To nie mój problem.
    • wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:52
      Jeśli dobrze pamiętam (Verdana lub ktoś inny może mnie poprawić, jeżeli się mylę)- gdy mąż nie chce się rozwieść zazwyczaj skutkuje to silnym naciskiem lokalnej społeczności na danie zgody na rozwód przez faceta, a w skrajnych przypadkach zamyka się delikwenta w więzieniu na czas do namysłu?
      I tak, Żydówki maja o niebo lepiej, nie mogą się rozwieść, ale przynajmniej nikt ich nie kamienuje/oblewa kwasem.
      • obrus_w_paski Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 14:55
        Właściwe to wychodzi na to, ze lepiej w ogole sie nie chajtacwink
        Przerąbane maja ci, którzy bez małżeństwa nie moga ani uprawiać legalnego seksu ani w miarę normalnie żyć.
    • pulower8 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 15:02
      Izrael to państwo de facto wyznaniowe, nic dziwnego że prawo mają porąbane.
      Chociaż OIDP pamiętam to w Polsce małżonek niewinny rozkładu małżeństwa też ma prawo nie zgodzić się na rozwód.
      • baltycki Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 15:11
        Malzonek winny tez ma prawo nie zgodzic sie na rozwod.
      • kill.emall Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 15:18
        Prawo ma, wtedy wszystko trwa dłużej ale w końcu rozwód dostanie. Nie można w Pl nikogo zmusić do pozostania w związku małżeńskim.
        • ichi51e Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 15:45
          Mozna. Zgodnie z polskim prawem sad moze nie dac zgody na rozwod
          • triss_merigold6 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 16:02
            Jeśli rozwód byłby ze szkodą dla małoletnich dzieci itd. W praktyce człowiek, który chce się rozwieść, prędzej czy później ten rozwód dostanie.
            • kill.emall Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:23
              Otóż to, jeśli, mówiąc językiem sądowym istnieją względy zaslugujace na szczególną ochronę.
              W "normalnych" przypadkach rozwód prędzej czy później ma miejsce.
            • ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:28
              W Polsce jeśli pozew składa strona wyłącznie winna a druga się nie zgadza, jak najbardziej sąd może nie orzecz rozwodu.
              • kill.emall Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:47
                Ale winę trzeba udowodnić smile
              • baltycki Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:55
                > W Polsce jeśli pozew składa strona wyłącznie winna a druga się nie zgadza, jak
                > najbardziej sąd może nie orzecz rozwodu.
                Sad nie orzecze rozwodu, jesli uzna, ze nie nastapil calkowity i trwaly rozklad malzenstwa, a nie z tego powodu, ze strona "niewinna" nie zgadza sie.
          • baltycki Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 16:10
            Zgoda malzonka nie jest warunkiem uzyskania rozwodu.
            Chyba o tym temat.
    • srebrnarybka Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 15:02
      moja kuzynka, Polka i katoliczka, wyszła za Izraelczyka, nie wiem, na ile jest praktykujący. Brali ślub cywilny w Jerozolimie, a następnie ślub kościelny, czy jakieś błogosławieństwo/przysięga nie wiem u księdza katolickiego w Jerozolimie na takiej zasadzie, jak katolik/czka może brać za dyspensą ślub z osobą niewierzącą. Nie byłam na tych uroczystościach, więc nie wiem dokładnie, jak jest z tym ślubem cywilnym, ale rozumiem, że takie pojęcie w Izraelu istnieje. Kuzynka na razie nie zamierza się rozwodzić smile, więc na razie się nie dowiem, na czym polega procedura rozwodu.
    • sanciasancia Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 15:16
      Poprosilabym mojego rabina, zeby zalatwil sprawe.
      Ostatnio w NY była afera, jak się okazało, że jeden z ortodoksyjnych rabinów porywał i torturował mężów, żeby zmusić ich do wręczenia listu rozwodowego.
      • obrus_w_paski Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 16:02
        Ciekawe czy cos z tego miał czy porywał z czystych pobudek (zeby sprawiedliwości stało sie zadość)
        • sanciasancia Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:15
          Aż taki szlachetny to nie był...
      • mokotowianka1 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 16:46
        Można też tak:

www.youtube.com/watch?v=bWUarx1P8rw
    • riki_i Miałaś ty się rozwieść, a nie link. n/t 28.02.15, 16:07
      • triss_merigold6 Re: Miałaś ty się rozwieść, a nie link. n/t 28.02.15, 16:14
        Masz maila.
    • ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:09
      Trochę się zapędzacie. W Izraelu są rozwody, tyle że zamiast sądu cywilnego przeprowadza się je przed sądem rabinicznym. A ponieważ w judaizmie małżeństwo nie jest nierozerwalnym sakramentem sąd rabiniczny to nie jest wielki problem. Rozwód za obopulną zgodą można dostać dość łatwo. Gorzej jeśli mężczynza nie wyraża zgody. U nas jednak rozwód bez zgody jednego z małżonków też nie jest prosty i trzeba udowodnić winę drugiej strony.
      • baltycki Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:22
        > Trochę się zapędzacie.
        W ktorym miejscu?

> Gorzej jeśli mężczynza nie wyraża zgody.
        Watek jest wlasnie o tym "gorzej", a nie o braku mozliwosci rozwodu.

> trzeba udowodnić winę drugiej strony.
        Nieprawda.
        • ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:33
          W miejscu w którym padło, że Żydówki mają prawie tak samo przerąbane jak Muzułmanki, bo w Izraelu nie mogą się rozwieźć. To nieprawda. Rozwodu jak najbardziej są. Trudno je jednak uzyskać, jeśli nie ma zgody drugiej strony. W tym jednak Izrael nieznacznie tylko różni się od Polski (w praktyce to "nieznacznie" jest prawie niezauważalne) więc nie przesadzajmy.
          Nie wiem o czym mówisz, że nieprawda. O udowodnieniu rozkładu pożycia? Prawda, prawda...
          • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:45
            Przykro mi, ale zupełnie nie masz racji.

Przetrzepałam internet i wszystkie źródła podają, że uzyskanie rozwodu jest w Izraelu niemożliwe, bez zgody męża. Koniec i kropka.

Rozwód - według nauczania Biblii i Talmudu - jest przywilejem męża i następuje po orzeczeniu sądu rabinackiego bejt din[12]. Polega on na wręczeniu przez niego listu rozwodowego (get) w języku aramejskim. Także jeżeli to żona występuje z powództwem, orzeczenie rozwodu jest ważne dopiero w chwili wydania listu rozwodowego przez męża. Jeżeli mąż żąda rozwodu, a żona nie wyraża na niego zgody, decyzję podejmuje bejt din. Jeżeli natomiast o rozwód występuje żona, a mąż jest mu przeciwny, sąd nie może tego wymusić, ale jego członkowie mogą próbować skłonić męża do zmiany zdania. Dawniej w takich przypadkach bito go, aż wyraził zgodę, w dzisiejszych czasach w Izraelu może on zostać uwięziony. (Przed kilku laty w więzieniu zmarł mężczyzna, który przez 27 lat odmawiał rozwodu).

Kobieta, której mąż odmawia zgody na rozwód albo zaginął, nie może ponownie wyjść za mąż. Istnieje kilka organizacji pomagających kobietom w takiej sytuacji - szukają one męża (nawet zagranicą lub jeśli ukrywa się on) i nakłaniają go do podpisania papierów rozwodowych (czasem poprzez gratyfikacje pieniężne).

To akurat z wikipedii, ale wszystkie źródła podają to samo.

Tak więc nie porównuj do tego polskich rozwodów, bo u nas prędzej czy później każdy rozwód dostanie, a tam jak mąż pójdzie w zaparte, to koniec.
            • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:50
              A u ortodoksów, kobieta wcale nie ma lepiej niż muzułmanka, męża poznaje na weselu albo i tak ma wybieranego przez rodziców bez prawa głosu, po ślubie golą jej głowę, a do tego wszystkiego nie może się rozwieść. Aha zapomniałabym o oddzielnych wejściach dla kobiet i mężczyzn, czy miejscach w autobusie.
              A jak można poczytać, to kiedyś i kamienowanie i wielożeństwo nie było niczym, niezwykłym.
              • wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:04
                >A u ortodoksów, kobieta wcale nie ma lepiej niż muzułmanka

Oczywiście, że ma.

>A jak można poczytać, to kiedyś i kamienowanie i wielożeństwo nie było niczym, niezwykłym.

Słowo-klucz: "kiedyś".
            • ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:23
              Przepraszam, ale to ty nie masz racji.
              Miło, że przetrzepałaś internet, przytoczyłaś parę ogólników z wikipedii.
              Ja mogę tu wkleić jakąś encyklikę z XVI wieku i będziemy kwita.
              Rzeczywistość jest jednak taka, że uzyskanie rozwodu wśród par nieortodoksyjnych w Izraelu nie stanowi większego problemu. Oczywiście inaczej ma się sprawa u ortodoksów, ale i tam tamtejsi ortodoksi mają łatwiej w tych sprawach niż nasi.
              • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:36
                Akurat zapis o rozwodach dotyczy czasów współczesnych.

A ludzie mieszkający i żyjący na co dzień w Izraelu chyba wiedzą lepiej.

Przed sądem rabinicznym rozwodzą się ludzie religijni?
                - Nie. W Izraelu nie istnieje sekularne prawo rozwodowe. Ktokolwiek chce się rozwieść, wierzący czy nie - czeka go ta sama procedura: każda kobieta musi poprosić męża o pozwolenie na odejście.
          • baltycki Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 17:55
            > Nie wiem o czym mówisz, że nieprawda.
            O Twoich slowach, ktore przytoczylem

> trzeba udowodnić winę drugiej strony.
            Nieprawda.

> O udowodnieniu rozkładu pożycia?
            Nie pisalas o udowodnieniu rozkladu..

(jak mozna byc tak ..tegessmile)

• kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:01
              Ja tylko chciałam zauważyć, że rozkład pożycia, nie ma nic wspólnego z czyjąkolwiek winą.

A jak widać, w Izraelu nie ma znaczenia czy pożycie ustało, a mąż może mieć tabuny kochanek i nie łożyć na rodzinę, pić bić, oczywiście może za to trafić do paki, ale do rozwodu go zmusić nie mogą.
              • baltycki Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:10
                A ja dodam, ze "calkowity i trwaly" rozklad pozycia moze udowodnic kazde z malzonkow.

• ola Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:41
                W Poksce też do rozwodu współmałżonka niechcącego rozwodu do niniejszego nie zmusisz.
                • najma78 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:48
                  ola napisała:

> W Poksce też do rozwodu współmałżonka niechcącego rozwodu do niniejszego nie zm
                  > usisz.

W Polsce sady orzekaja rozwody nawet jesli jedna strona nie chce, bo jesli druga strona nie chce pozostawac w zwiazku malzenskim to nie mozna tej drugiej zmusic bo takie malzenstwo nie bedzie mialo sensu (nie zostana zachowane podstawowe warunki malzenstwa) a strona ktora chce rozwodu bedzie i tak wnosic pozwy. Do tanga trzeba dwojga.
                  • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:57
                    Dokładnie u nas jak nie na pierwszej rozprawie, to na którejś z kolei, prędzej czy później rozwód dostaniesz, nawet jeżeli to trochę potrwa.
                    Różnica jest taka, że tam nawet jak sąd zasądzi kobiecie rozwód, to wyrok i tak nie jest prawomocny, póki mąż nie da jej getu.
    • araceli Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:24
      No to przynajmniej mogą się rozwieść jak mąż wyrazi zgodę katolicy nie mają prawa do rozwodu choćby oboje nie wiadomo jak bardzo chcieli tongue_out
      • triss_merigold6 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:26
        Zaraz, katolicy w Polsce biorą ślub konkordatowy i jak najbardziej mogą uzyskać rozwód przed sądem państwowym, ze wszystkimi istotnymi skutkami prawnymi.
        • kill.emall Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:29
          Pewnie chodzi o to, że nie istnieje rozwód kościelny. Ale istnieje unieważnienie smile
          • triss_merigold6 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:31
            Zaraz, ale kogo to obchodzi, czy istnieje czy nie? Ślub kościelny nie ma żadnych skutków prawnych dotyczących dzieci, spraw majątkowych, alimentacji, praw i obowiązków.
            • kill.emall Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:38
              Katolików pewnie obchodzi. Mnie nie smile
            • araceli Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 21:25
              Katolików raczej obchodzi wink
    • triss_merigold6 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:34
      I w sumie, odnosząc się do artykułu, jakie znaczenie dla polskich czytelniczek ma jakieś rozwiązanie prawne z kraju oficjalnie wyznaniowego?
      • kota_marcowa Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:43
        Takie samo jak noszenie burek przez muzułmanki, a o tym tez się pisze.
        • triss_merigold6 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 18:50
          Muzułmanki próbują nosić te burki też w krajach (dotychczas) cywilizacji zachodniej, to jest problem. Wprawdzie też niezbyt polski, na szczęście.
      • araceli Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 21:29
        triss_merigold6 napisała:
        > I w sumie, odnosząc się do artykułu, jakie znaczenie dla polskich czytelniczek
        > ma jakieś rozwiązanie prawne z kraju oficjalnie wyznaniowego?

Bardzo istotne choćby dla zrozumienia co daje NIE rozdzielenie państwa od kościoła. A szczególnie istotne jest w kontekście wszechobecnego 'a co ci szkodzi' przy wchodzeniu religii w kwestie państwowe.
    • nangaparbat3 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 19:54
      Ja chcialabym tylko zachecić do obejrzenia filmu - jest znakomity. I znakomity wlasnie dlatego, że niezależnie od lokalnych i bardzo specyficznych realiow, dotyka spraw uniwersalnych, pojawiajacych sie w kazdej sprawie rozwodowej, niezależnie od tego, przed jakim sądem sie staje.
    • ophelia78 Re: Chcę się rozwieść 28.02.15, 22:07
      No ale chyba widział gały co brały - tzn. wiedziała co robi. Biorąc ślub wiedziala chyba, że w razie W rozwieść się będzie mogła tylko za zgodą księcia małżonka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka