Dodaj do ulubionych

Podróże po Azji

08.03.15, 14:36
Które kraje warto odwiedzić (jakie miejsca), a które można sobie odpuścić?

Ile czasu poświęcić na daną wycieczkę by w spokoju pozwiedzać i poczuć klimat danego miejsca?
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: Podróże po Azji 08.03.15, 14:44
      Zamarzył mi się ten kontynent. Dokładnie Tajlandia.
    • bi_scotti Re: Podróże po Azji 08.03.15, 14:49
      A mozesz te Azje jakos sprecyzowac? Japonia? Nepal? Vietnam? Indie? Bhutan? Pakistan? Thailand? azjatycka czesc Rosji? etc. etc. etc. To sa tak skrajnie rozne opcje, ze nie da sie jakos ogolnie wszystkiego podsumowac bez zawezenia zainteresowan chociaz na podroz #1. A swoja droga czy jest w ogole jakies miejsce/kraj na swiecie, ktory mozna "sobie odpuscic"? Wiadomo, sa miejsca np. objete wojna czy innymi kataklizmami, wiec narazie sie je "odpuszcza" ale przeciez nie dlatego, ze nie sa interesujace tylko dlatego, ze niebezpieczne. Ja np. mam nieustajaca nadzieje, ze do Damascus kiedys jednak dotre choc narazie jest jak jest uncertain Byl czas gdy trudno bylo miec nadzieje, ze mozna bedzie bezpiecznie podrozowac po Cambodia a teraz to chyba jeden z najbardziej popularnych kierunkow wiec zawsze jest nadzieja smile
      • agnieszka77_11 Re: Podróże po Azji 08.03.15, 14:54
        bi_scotti napisała:

> A mozesz te Azje jakos sprecyzowac? Japonia? Nepal? Vietnam? Indie? Bhutan? Pak
        > istan? Thailand?

Tajlandia, Wietnam, Kambodża, Malezja, Laos, Birma, Indonezja - mniej więcej te strony.
        • berber_rock Re: Podróże po Azji 08.03.15, 16:24
          Wszystkie, a najbardziej Birme, bo otworzyla sie jakies 3 lata temu i poki co jest jeszcze autentyczna, ale za 5 lat to juz tam bedziesz miala cepelie i full wypas jarmark ...

Co do Tajlandii uwielbiam Isaan, glownie z uwagi na to, ze nie docieraja tam turysci. I parki narodowe Tajlandii. Tez odludzie.

Strzelilabym sobie kiedys chetnie taka podroz wzdluz Mekongu.

Laos moze byc trudny dla kogos, kto nigdy w Azji nie byl z uwagi na transport.
          • zabka141 Re: Podróże po Azji 08.03.15, 22:10
            Birma jest juz niestety bardzo droga. Polecam Kambodze. Miesiac. Obowiazkowo Siem Reap ze swiatyniami Angkor Wat, Kampot, Phnom Penh i jakas wysepke (np. Koh Rong).
            • berber_rock Re: Podróże po Azji 09.03.15, 09:03
              bardzo droga to znaczy co? smile
              Bo jakos ciezko uwierzyc mi w jakakolwiek drozyzne w tamtych okolicach ...

Bardzo droga to moze byc Japonia albo Islandia, ale Birma?
              • zabka141 Re: Podróże po Azji 09.03.15, 13:25
                W Lonely Planet napisane: "At a pinch, shoestring travellers can get by on a budget of approximately US$60 a day for a cheap guesthouse (no aircon and dubious hygiene), travel on local buses and meals at local street food stalls and teahouses. Travellers wanting access to air conditioned hotel rooms, meals at western-style restaurants and taxi rides should budget closer to $150 per day. "

(www.lonelyplanet.com/myanmar-burma/practical-information/money-costs#ixzz3TtHZJcJA)

Ponoc to juz nie jest aktualne i trzeba sie liczyc z cenami o 50 % wyzszymi.
                • zabka141 Re: Podróże po Azji 09.03.15, 13:26
                  Ok, to moze nie jest bardzo drogo, ale jak na te okolice to jest bardzo drogo smile Kazdy oczekuje ze bedzie taniocha, a nie jest.
                  • berber_rock Re: Podróże po Azji 09.03.15, 13:35
                    Przyznaje racje - na te okolice jest to bardzo drogo. Az musze poszperac po zbookmarkowanych stronach aby zweryfikowac te info.
      • ichi51e Re: Podróże po Azji 08.03.15, 20:47
        No to ja mam tak z Irakiem big_grin jak Bagdadu i Basry przed smiercia nie zobacze to bede sie czula serio zawiedziona.
        • bi_scotti Re: Podróże po Azji 08.03.15, 22:14
          ichi51e napisała:

> No to ja mam tak z Irakiem big_grin jak Bagdadu i Basry przed smiercia nie zobacze to
          > bede sie czula serio zawiedziona.

Podzielam w zupelnosci. I dodam tez North Korea (skoro to watek o Azji, to nawet go za bardzo nie skrecam wink ) - poniewaz zwiedzilam South Korea, ciekawosc mnie zre co jest po drugiej stronie 38 parallel North, eh. Jestem zdecydowanie starsza od Ciebie wiec szanse mam mniejsze i na Iraq, i na North Korea ale moze jednak sie uda smile
    • koronka2012 Re: Podróże po Azji 08.03.15, 20:15
      Jeśli wcześniej nie byłaś - proponowałabym zacząć od krajów dobrze zorganizowanych turystycznie, będzie ci łatwiej. W Tajlandię i Wietnam da się zorganizować podróż bardzo łatwo. Ile czasu? tyle ile masz, 3 tygodnie w sam raz żeby co nieco zobaczyć. Aha - osobiście wolę kraje gdzie dominuje buddyzm. Jakoś czuję się bezpiecznie i ludzie przyjaźnie nastawieni tongue_out
    • julka.82 Re: Podróże po Azji 08.03.15, 21:00
      Bylam Wietnamie i w polnocnej czesci Tajlandii po 2 tygodnie. Jezdzilismy na wlasna reke, starajac sie zobaczyc jak najwiecej. Czulam ogromny niedosyt...
      • agnieszka77_11 Re: Podróże po Azji 08.03.15, 21:15
        julka.82 napisała:

> Bylam Wietnamie i w polnocnej czesci Tajlandii po 2 tygodnie. Jezdzilismy na wl
        > asna reke, starajac sie zobaczyc jak najwiecej. Czulam ogromny niedosyt...

Czyli najlepiej na samą tylko Tajlandię przeznaczyć 3 tygodnie?
        • pitahaya1 Re: Podróże po Azji 09.03.15, 13:42
          Trzy tygodnie to nie jest dużo czasu. Bangkok i okolice, trochę na dole, jakieś wyspy (może rejs łodzią), potem trochę na górze i trzy tygodnie zlecą. Do tego, jeśli korzystać będziesz z pociągów lub autobusów, dodatkowo odejdzie Ci część dni lub nocki, jeśli lubisz takie nocne podróżowanie.
          Lub samolotem tanich linii, wtedy szybciej i wygodniej.
        • julka.82 Re: Podróże po Azji 09.03.15, 22:32
          ja tej tajlandii przez 3h nie zwiedzilam nawet calej. i strasznie zaluje ale do pieknych plaz nie udalo nam sie dotrzec.
          bangkok, chang mai, sukkothai, miasto malp- nie pamietam jak sie nazywalo - i tak jakos zeszlo...
          w wietnamie mam wrazenie ze widzielismy wiecej ale latalismy wewntarz kraju.
          • julka.82 Re: Podróże po Azji 09.03.15, 22:33
            przez 3 tygodnie mialo byc of korssmile

• valtho Re: Podróże po Azji 08.03.15, 21:58
      Wietnam cały minimum 3 tygodnie. Miałam tylko 2 i zdecydowałam się na pólnocną część. Moim zdaniem nie warto za dużo w zbyt krótkim czasie, bo wtedy nie ma czasu, żeby spokojnie zwiedzać. Generalnie mam zasadę, że tygodniowe urlopy planuje przy lotach max 6h, a przy 12h staram sie mieć 2 tygodnie. Zwiedzanie organizuję sama, staram sie w każdym miejscu spędzic przynajmniej 2 noce, jeśli tylko to możliwe wypożyczam samochód (w Wietnamie niemozliwe smile i relaksującą część planuję na koniec np rejs po zatoce Halong smile. Podrózujemy z 2 dzieci teraz wczesnoszkolnych.
      • akniwlam Re: Podróże po Azji 09.03.15, 22:57
        Wietnam ma jeszcze ten minus, że jak w jednej części będzie ładna pogoda, to w innej musi być deszczowo albo strasznie upalnie. Nie ma chyba miesiąca, który w całym tym kraju byłby ładny. Ale warto, jest ciekawie, są i niesamowite zabytki, i fajna przyroda, i plemiona górskie kolorowe na północy, tylko jakby jeszcze ustrój był trochę inny, to już w ogóle marzenie. I ekspres zjednoczenia mógłby trochę bardziej punktualnie i ekspresowo kursować, chociaż co to za przygoda byłaby wtedy, tak wiedzieć z góry o której pociąg przyjedzie wink
        Natomiast takim moim ukochanym miejscem w Azji Płd-Wsch jest Luang Prabang w Laosie, chociaż na pewno wiele się od mojej podróży tam zmieniło. Ale właśnie tam najbardziej chciałabym wrócić. Świątynie, karuzela z działka przeciwlotniczego na wzgórzu, świątynie, wodospad, świątynie, uliczki, świątynie, Mekong i czy wspominałam o świątyniach? No i ludzie przemili. Ogromny mam sentyment do tego miasta.
    • marghe_72 Re: Podróże po Azji 09.03.15, 22:42
      Mam za sobą Tajlandię (a raczej jej fragmenty wink - Bangkok, Chiang Mai, południe - Phuket, Phi Phi, Krabi - zwiedzaliśmy na własną rękę. Polecam

Chętnie poczytam o Wietnamie i Korei .. bo mnie tak coś ciągnie
    • minerallna Re: Podróże po Azji 10.03.15, 03:21
      Jakie kraje?
      To sama poczytaj co Cię tak naprawdę interesuje. Każdy napisze o tym co był/ widział i będzie polecał.
      Czas wyjazdu- minimum 3 tyg.
      I zorganizuj wyjazd we własnym zakresie. Dużo więcej zobaczysz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka