Dodaj do ulubionych

Spotted i inne durne strony

25.03.15, 13:31
Nastoletnia kuzynka niedawno mnie uświadomiła, że istnieje taka strona do "poznawania" ludzi.
Do zamieszczania wpisów typu "Chłopaku, którego widziałam wczoraj o 20.40 przy stacji metra - bardzo mi się podobasz i chętnie poszłabym z Tobą na kawę".

Czy tylko mnie się wydaje że jest to beznadziejnie głupie? Przypomina mi się "Lato z radiem" i ogłoszenia typu "Szukam Pawła z Krakowa, z którym przegadałam całą noc w pociągu do Darłowa. Chyba źle zapisałam numer telefonu, bo odzywa się sklep odzieżowy"big_grin.

Podobnie ciągle nie mogę się dopatrzeć sensu w Twitterze i Instagramie. Moim zdaniem dublują Facebooka.

Ale - jak to zostało już na forum ustalone - ja jestem cyber-dinozaurem i się kompletnie nie orientuję, więc może mnie ktoś oświeci co do przyczyn popularności tych stron?
------------------------------------------------------
forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
Obserwuj wątek
    • potworski Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:40
      Byli ludzie, którzy uważali, że głupie jest korzystanie z maszyny do pisania, bo przecież nic nie zastąpi pióra i kałamarza. Głupi miał być komputer osobisty, internet, telefony komórkowe i Facebook. Jak to się potem kończy=wiemy wszyscy.
      Wniosek prosty=starzejesz się i wychodzisz z obiegu.
      • nihiru Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:47
        Z wnioskiem nie będę polemizowaćbig_grin
        ale nie zgodzę się że komputer czy internet kiedykolwiek był uważany za "głupi".

A Ty nie odpowiedziałeś na moje pytanie o wartość dodaną Twittera/Instagrama.

I szukanie po internecie kogoś, kogo się przelotem widziało na mieście uważasz za sensowne? Ryli?!
        • potworski Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:55
          A nie zdarzyła ci się nigdy sytuacja, że nawiązałaś luźny kontakt z kimś kogo chętnie byś poznała, ale w danej chwili nie starczyło ci odwagi/czasu/miałaś głowę zaprzątniętą czymś innym i dopiero po pewnym czasie uświadomiłaś sobie, że dałaś plamę i straciłaś okazję? A nawet jeśli ci się nie zdarzyło to jesteś sobie w stanie wyobrazić, że komuś innemu mogło się coś takiego przytrafić? Takie serwisy/stronki/fanpejdże wychodzą właśnie naprzeciw tego typu osobom i nie widzę w nich niczego głupiego.
          • nihiru Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:00
            Ależ rozumiem, że ktoś żałuje, że nie podszedł i nie zagadał. Nie rozumiem natomiast sensu pisania tego w necie. Szansa na to, że właściwa osoba to przeczyta i zorientuje się że chodzi o nią jest jak trafienie szóstki w totolotka.
            • potworski Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:05
              Bzdura=w danym miejscu (np podczas imprezy) jest ograniczona liczba ludzi i istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że na podstawie opisu zgłosi się dana osoba, bądź inna osoba, która ją kojarzy. Wejdź sobie na jakikolwiek fanpejdż z tego gatunku.
            • iwoniaw Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 16:19
              CytatSzansa na to, że właściwa osoba to przeczyta
              > i zorientuje się że chodzi o nią jest jak trafienie szóstki w totolotka.

Niby tak, jednak nie zapominaj, że z tą szóstką w totolotka to jest jak w tym kawale, gdy gość modli się o to i modli, aż z nieba rozlega się głos: "ty daj mi wreszcie szansę - kup chociaż los!"
        • potworski A co do internetu= 25.03.15, 13:59
          =to jeszcze w 1995 roku na łamach Newsweeka został opublikowany tekst, w którym autor twierdził, że internet nie ma szans się przyjąć, bo nic nie zastąpi CD-ROM-ów i papierowych gazet.
          • nihiru Re: A co do internetu= 25.03.15, 14:02
            big_grin
            Epic fails of 1995.

Autor zapewne chętnie zniszczyłby wszystkie egzemplarze gazety z tym tekstembig_grin
          • redheadfreaq Re: A co do internetu= 25.03.15, 14:56
            A Bill Gates twierdził, że nie widzi absolutnie żadnego powodu, dla którego ktoś miałby potrzebować więcej, niż kilku megabajtów miejsca na dysku. Inny pan jakoś w latach 70 twierdził, że nie rozumie, po co komukolwiek w domu miałby być potrzebny komputer. Duuużo takich kwiatków można znaleźć smile
            • crises Re: A co do internetu= 25.03.15, 16:59
              To urban legend (z Gatesem - jeżeli chodzi Ci o 640 k).
    • priszczilla Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:45
      Ludzie korzystają z mediów społecznościowych z podobnych powodów dla jakich ty korzystasz z tego forum i telefonu.

Na świecie jest mnóstwo rzeczy, które się całkowicie lub częściowo dublują, a mimo to współistnieją od lat. Są samochody, rowery, pociągi, autobusy, tramwaje, statki pasażerskie i samoloty. Są samochody osobowe, ciężarowe, pick-upy, dostawcze, wyścigówki, suvy, terenowe, a każdy z tych rodzajów można jeszcze mieć w kilku markach. Z mediami społecznościowymi jest tak samo.
      • nihiru Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:51
        > Na świecie jest mnóstwo rzeczy, które się całkowicie lub częściowo dublują, a m
        > imo to współistnieją od lat. Są samochody, rowery, pociągi, autobusy, tramwaje,
        > statki pasażerskie i samoloty.

Te wszystkie rzeczy owszem, zaspokajają tą samą potrzebę przemieszczania się, ale w różny sposób - mają różne funkcjonalności. Trudno byłoby np.: zastąpić ciężarówkę rowerem.

Rozumiem, że T, I i F zaspokajają tą samą potrzebę komunikacji, ale nie widzę pomiędzy nimi aż takich różnic, żeby uzasadniało to tak olbrzymią popularność.
        • a.va Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:59
          No ale forów dla kobiet też jest cała masa, to co, powinno się je zlikwidować i zostawić tylko ematkę?
          • nihiru Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:04
            > No ale forów dla kobiet też jest cała masa, to co, powinno się je zlikwidować i
            > zostawić tylko ematkę?

Jestem za!
            big_grin
        • priszczilla Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:01
          A widzisz jakieś uzasadnienie dla popularności porównywalnych modeli samochodów, telefonów, telewizorów, komputerów? Bo to naprawdę działa na zbliżonych zasadach. Jest jakiś popularny produkt, ktoś postanawia też na tym zarobić, dokonuje jakiejś modyfikacji i wprowadza go na rynek. Facebook to przecież też nie jest pierwszy serwis społecznościowy na świecie.
    • mildenhurst Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 13:47
      a ja tam szukam info np. o promocjach. Czasami się udaje.
    • rasowa_sowa Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:00
      Tak, tak, pani dziejko, za naszych czasów tak nie cudowali z temi wszystkiemi portalami big_grin
      • mildenhurst Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:03
        a i internety jakieś lepszy były, takie przyzwoitsze.
      • nihiru Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:07
        ROTFL.

Ok, ok.
        Już przestaję się dziwić.

A jak ktoś zapoda jakieś ciekawe/zabawne profile, to może nawet się tam zaloguję.
    • sumire Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 14:29
      Czasy się zmieniają po prostu. Jeśli to komuś ułatwia życie, to niech sobie używa na zdrowie.

Polecam Tinder, ostatni krzyk mody smile Przeglądasz sobie zdjęcia ludzi przebywających w pobliżu i jak ci się kto spodoba, oznaczasz go serduszkiem. Możecie się wówczas od razu umówić, bo aplikacja ma też funkcję czatu wink
      Natomiast nie powiedziałabym, żeby Fejs i Twitter dublowały się nawzajem - Twitter ma dużo bardziej ograniczone funkcje, natomiast idealnie się sprawdza jako źródło informacji. Zwykle to, co pojawia się na głównej portali informacyjnych jako news z ostatniej chwili, na Twitterze było godzinę, dwie, trzy temu. Poza tym Twitter zakłada większą interakcję, podczas gdy Fejsbuk to raczej kombajn do autoprezentacji. Instagram bardzo szybko mnie znudził, chociaż czasami fajnie pobawić się filtrami.
      • morgen_stern Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 15:44
        >
        > Polecam Tinder, ostatni krzyk mody smile Przeglądasz sobie zdjęcia ludzi przebywaj
        > ących w pobliżu i jak ci się kto spodoba, oznaczasz go serduszkiem. Możecie się
        > wówczas od razu umówić, bo aplikacja ma też funkcję czatu wink

Co ty gadasz... aż żałuję, że się sparowałam, mogłoby być wesoło smile
        • sumire Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 16:01
          Kolega mi ostatnio pokazał wink jeśli kogoś bardzo przypili potrzeba, to może sobie szybko znaleźć w promieniu paru kilometrów kogoś do chędożenia. Takie czasy nastały, panie dziejku.
          • sundry Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 20:23
            Pod warunkiem, że mieszkasz w pobliżu dużych skupisk ludzi smile
    • beverly1985 Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 15:06
      Jest jeszcze what'sp, kolejne zło. I Tinder. I są tablety i laptopy.
    • evolene Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 15:31
      Dla jednych durne, dla drugich nie.
      Tyle tego, że każdy może sobie wybrać co najbardzej mu się podoba.
      Kiedyś listy się pisało, a dziś e-maile. Kiedyś ktoś by na przystanku rozkleił ogłoszenie o chłopaku widzianym gdzieś tam, dzis zamieści w internecie. Inne czasy, inne możliwoścismile
      Kiedys się chodziło do biura matrymonialnego, a dziś pisze anonse na portalach randkowych.
    • grave_digger Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 15:47
      Smutne, że próba poznania i zbliżenia się do kogoś jest wyśmiewana i trywializowana.

Kiedyś się wysyłało listy i pocztówki. Dziś się pisze na spotted na fb. Nie widzę w tym nic złego, wręcz przeciwnie.
      • croyance Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 17:12
        Dokladnie tak samo funkcjonuje rubryka w gazetce Metro, gdzie poszukuja innych ludzi, ktorzy im sie spodobali podczas porannej jazdy metrem smile
    • kill.emall Re: Spotted i inne durne strony 25.03.15, 19:50
      Ja czytam stronę typu Spotted z mojego miasta, a konkretnie komunikacji miejskiej, dla beki smile tzn. dla rozrywki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka