Dodaj do ulubionych

naturalizacja

IP: 212.219.189.* 11.01.02, 11:27
czy ktos staral sie juz o naturalizacje w Anglii?
Czy trwa to dlugo?
prosze o posty
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: naturalizacja IP: *.btinternet.com 13.01.02, 16:10
      nic?
      • Gość: Lexi Re: naturalizacja IP: 193.133.143.* 14.01.02, 11:54
        mozesz sie ubiegac po 5 latach rezydentury (albo 3-ch jak malzonek
        brytyjczyk). Po zlozeniu papierow czeka sie ok. 1.5 roku na naturalizacje.
        wiecej szczegolow na: www.ind.homeoffice.gov.uk

powodzenia
        • Gość: ja Re: naturalizacja do lexi IP: 212.219.189.* 14.01.02, 14:03
          czy przez ten czas oni trzymaj amoj paszport(polski) i pozostale dokumenty?
          • Gość: Lexi Re: naturalizacja do lexi IP: 193.133.143.* 14.01.02, 16:15
            nie. wypelnia sie dluuuuga forme, placi £150 i czeka. Dopiero jak sie wezma
            za twoja aplikacje moga poprosic od paszport
            • Gość: Lexi Re: naturalizacja do ja IP: 193.133.143.* 14.01.02, 16:21
              a, przypomnialo mi sie - mozesz ich poprosic zeby ci to zrobili w trybie
              przyspieszonym jezeli masz dostatecznie wazny powod - n.p. musisz podjac prace
              w innym kraju i tylko UK passport will do. W tym przypadku nalezy napisac
              blagajacy list uzasadniajacy. Nie wiem jak to skuteczne bo nie probowalam.
    • Gość: ja Re: naturalizacjado lexi IP: 212.219.189.* 15.01.02, 11:13
      Myslisz ze to pomoze?
      po dwoch miesiacach(DZISIAJ!!!!!!!!!!) dostalam z powrotem paszport i dokumenty
      z powrotem...
      czek juz 7 tygodni temu zostal "wyplacony", wiec teraz mi pozostalo czekanie,
      jako ze pisza ze to ma trwac ponad pare miesiecy. nie mam pojecia co robic, bo
      moj polski paszport konczy waznosc pod koniec czerwca, chce wyrobic sobie
      angielski(stad mi potrzebna naturalizacja)gdyz w sierpniu planujemy wyjazd do
      Usa na wakacje z dziecmi... na zachod USA. Masz jakis pomysl?
      • Gość: Lexi Re: naturalizacja do Ja IP: 193.133.143.* 15.01.02, 11:56
        Trudno mi powiedziec czy zdolasz dostac UK paszport przed wakacjami. Sprobowac
        zawsze warto. Wyslij im list - nie pisz ze to wakacje ale np. zjazd rodziny i
        bedzie to jedyna okazja od powiedzmy 20-lat zeby zobaczyc twoja siostre
        cioteczna/babcie/inna bliska osobe, ktora do ciebie przyjachac nie moze bo nie
        ma funduszy/umiera/ma agoraphobie wiec podrozowac nie moze. Albo np, ze jedno
        z twoich dzieci ma lekki speech impediment i musi poplywac z delfinami na
        Florydzie zeby mu sie poprawilo i musicie tam pojechac jak najszybciej zeby
        jego/jej wyniki w szkole sie poprawily. Wiem ze troche bredze, ale to tylko
        przyklady, ktore moze cie skieruja na cos dosc wiarygodnego i trudnego do
        odrzucenia.

Moze tez, tak na wszelki wypadek wyrob nowy polski paszport - zacznij jak
        najszybciej. Jak tylko bedziesz miala nowy paszport skontaktuj sie z home
        officem w Croydon zeby ci odpowiednie pieczatki przebili ze starego do nowego
        polskiego paszportu. Pozniej wyrob wize amerykanska (dadza ci vize bez
        problemu jak masz 'Indefinite leave to remain in the UK' - bylam w Stanach
        kilka razy na polskim paszporcie). tylko naprawde musisz zaczac juz.

pozdrowienia

Lexi
        • Gość: ja Re: naturalizacja do Lexi IP: 212.219.189.* 15.01.02, 11:59
          a masz jakies doswiadczenie w wyrabianiu polskiego paszportu za granica?
          • Gość: Lexi Re: naturalizacja do Lexi IP: 193.133.143.* 15.01.02, 12:14
            nie z pierwszej reki - ta przyjemnosc czeka mnie w sierpniu tego roku. Z
            postow na tym forum wynika ze biurokracja... Zadzwon do konsulatu po formy &
            info. :020 7580 0476

Wiem ze jak masz leave to remain & zmieniasz/odnawiasz paszport to Home Office
            przebija pieczatki bo moj maz (nie-Polak) tak robil - zajelo to ok. tygodnia.
            • Gość: ja Re: naturalizacja do Lexi IP: 212.219.189.* 15.01.02, 12:21
              dzieki!
              pewnie teraz czeka mnie tlumaczenie papierow!!bo ja mam paszport na panienskie
              nazwisko (wyszlam za maz 8 lat temu)i przeraza mnie ta biurokracja....
              • Gość: Lexi panienskie nazwisko IP: 193.133.143.* 15.01.02, 12:28
                Nie wiem czy to pomoze -ale ja bede miala dokladnie ten sam problem - wyszlam
                za maz tez 8 lat temu nic odnosnie zmiany nazwiska nie zrobilam! W dowodzie
                dalej jestem panna wiec sie troche boje! Napisz jak sie powiodlo.

powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka