Dodaj do ulubionych

milyscie kiedykowiek tet na hiv?

27.03.15, 18:36
Panikuje bylam przez moment z chlopakim ktory mial wiele kobiet, uzywalismy prezerwtyw jednak i tak sie boje ze moglam sie czyms zrazic. Czy prezerwatywy bez pekniecia/zsuniecia daja dostateczna ochrone? dodam, ze chlopak mial testy na hiv 2 miesiace wczesniej i negatywny wynik ale i tak mam schize
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:40
      Chyba standard przy ciazy, wiec pewnie większość ma za sobą.
      Inna sprawa, ze otwieranie tego wyniku, nawet prowadząc nieszczegolnie ryzykowne zycie, niesie ze sobą pewien dreszczyk emocji.
    • kota_marcowa Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:42
      Histeryzujesz, jeżeli się zabezpieczaliście (to się tyczy również seksu oralnego, czy analnego) i nie piłaś jego krwi wink, to małe szanse żebyś się mogła czymś zarazić.
      • 1madame Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:03
        nie no zabezpieczalismy sie smile oczywiscie tak sie nakrecilam bo jakis artykul czystalam i po raz kolejny do chlopaka zadzwonilam mial wiele wiele razy double test i mam nie schizowac ale i tak schizuje bo ja to zawsze ze stalym partnerem po badaniach a teraz wyszlo inaczej chociaz stalym partnerem chce facet byc
    • agnieszka77_11 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:44
      standardowe badanie przy ciąży
      • echtom Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 00:52
        To chyba od niedawna? Ja robiłam w roku 1989, kiedy jeszcze był towarem luksusowym, i załapałam się jako kandydat na krwiodawcę powracający zza granicy wink
    • solejrolia Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:45
      oczywiście, nie raz. chociażby w ciąży. ale wcześniej również miałam, jeszcze w szkole średniej, ale nie pamietam z jakiej okazji, po prostu pośród kilku innych badań, był również test na hiv.

byłabym zdziwiona, gdyby okazało się, że któraś kobieta w tych czasach nie miała takiego testu, bo wydaje mi się, że teraz to jest już standard (tak jak toksoplazmoza czy inna cytomegalia).
      • mejerewa Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:34
        > byłabym zdziwiona, gdyby okazało się, że któraś kobieta w tych czasach nie miał
        > a takiego testu, bo wydaje mi się, że teraz to jest już standard (tak jak toks
        > oplazmoza czy inna cytomegalia).

Ja nie miałam, jestem po 40-stce.
        Jestem świadomą osobą, robię dużo badań profilaktycznych, szczepień, ale przyznaję, że na hiv nie.
        Jak byłam w ciąży te badania nie były standardem, mimo że robiłam mnóstwo innych, za które sama płaciłam. Od 20 lat jestem w stałym związku, bez podejrzeń o zdradę, więc również nie było okoliczności zmuszających do testów.
        Kilka lat temu miałam operację i również nie wymagano tych testów, myślę też, nie robiono ich potajemnie, bez wiedzy pacjenta i bez podania wyniku.
        Czyli uchowałam się jak widać.
        Co by mnie zmobilizowało do badań takich? Zmiana partnera lub podejrzenia, że mąż mógł mnie zarazić. Oczywiście można również zakazić się przy zabiegu stomatologicznym, ale nie spotkałam się ze standardowym testem po każdym zabiegu z krwią.
        • nowel1 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 18:13
          mejerewa napisała:

. Oczywiście można również zakazić się przy zabiegu stomato
          > logicznym

Jeśli stomatolog ma HIV i jego krew dostanie się do krwi pacjenta, to tak.

A Ty jakie sytuacje miałaś na myśli?
        • nowel1 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 19:26
          mejerewa napisała:

. Oczywiście można również zakazić się przy zabiegu stomato
          > logicznym

Jeśli stomatolog ma HIV i jego krew dostanie się do krwi pacjenta, to tak.

A Ty jakie sytuacje miałaś na myśli?
    • ichi51e Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:46
      Zartujesz sobie czy na forum dla MATEK sie pytasz? big_grin
    • melmire Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:49
      Dwa razy, raz przed zaprzestaniem stosowania prezerwaty i raz przez wyjsciem za maz (obowiazkowe badania). Za kazdym razem robilismy oboje.
      • kandyzowana3x Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:53
        Zaciekawilas mnie, w jakim kraju sa obowiazkowe testy na HIV przez malzenstwem?
        • marychna31 też jestem ciekawa. nt 27.03.15, 18:55

• melmire Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:00
          We Francji, w zaleznosci od uznania lekarza (wizyta przedslubna jest obowiazkowa), zazwyczaj jest HIV, przeciwciala rozyczki i grupy krwi obu partnerow, taki pakiet przedreprodukcyjny smile
        • majenkir Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:56
          Np w Stanach (tez mialam, a raczej mielismy wink)
          • kandyzowana3x Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 22:26
            ale chyba w Vegas tak restrykcyjni nie sa wink.
          • nanuk24 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 03:01
            ?
            Jest w przypadku, kiedy ubiegasz sie o dokumenty stalego pobytu(np poprzez malzonka), nie z samego powodu, ze wychodzisz za maz.
            • majenkir Re: 28.03.15, 13:58
              Naprawde? bylam przekonana, ze to z powodu zamazpojscia... Ale bylo to 17 lat temu, a ja w ogole nie mowilam po ang., wiec moge sie mylic wink
    • triss_merigold6 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 18:56
      Miałam standardowo w ciąży i przed jakimikolwiek zabiegami w szpitalu.
    • rosapulchra-0 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:33
      Wielokrotnie, gdy byłam w szpitalu.
    • aurinko Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:36
      Nigdy nie miałam testów na hiv i nigdy nie miałam schiz w tym temacie.
    • melancho_lia Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:40
      Nie miałam. Za moich czasów nie bylo standardem w ciąży.
    • lauren6 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:46
      No to zrób ten test i przestań panikować.
    • paniadmin Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:48
      Tak, zamiast panikować test. Wynik (jeśli negatywny) będzie tego samego dnia. Pamiętaj o 3 tygodniowym lub 3 miesiecznym oknie serologicznym. Przy okazji mozesz zrobic test na wirusowe zapalenie typu C, zakazenia przez kontakty seksualne sa bardzo rzadkie, ale wystarcza niewielka ilosc krwii, zeby od niego doszlo.
    • best_bej Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:49
      Kilkukrotnie. Czasem przed rozpoczęciem związku, czasem po zakończeniu.
      Nie schizuj. Hivem trudno się zakazić, znacznie łatwiej zółtaczką. To i to wirus z którym można zyc, tyle ze hiv ma gorszy PRsmile
      a na poważanie- w preztewatywie bardzo trudno sie zakazic. A jesli sie obawiasz o chlopaka- to facetowi hetero jet o wiele trudniej złapać wirus niż kobieicie.

• to_ja_caryca_katarzyna Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 19:54
      Mialam, dwa razy. Pierwszy raz zanim zdecydowalismy sie na seks bez gumek z obecnym mezem (dobrowolny test), drugi, jak zdecydowalismy sie pobrac (test obowiazkowy, jak i test na ZTB, syfilis, rozyczke, toxo i co tam jeszcze).
    • zebra12 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 20:02
      Nigdy nie miałam, choć byłam 5 razy w ciąży. Wtedy to nie było standardem. Przed operacjami też mi nie robili.
    • asia_i_p Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 20:03
      Jak masz schizę, to sobie zrób, tanie jak barszcz.
      • 1madame Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 20:05
        darmowe ale za 3-6 miesiecy najlepszy wynik
        • best_bej Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 20:12
          eee. 3 miesiace to tzw okienko zalecane przez WHO. Obecne testy sa po 2 tygodniach wykryć wirusa, ale zeby bylo pewne na 100proc warto powtórzyć po 3 miesiacach.
          Procedura jest taka. Idziesz na test do poradni. test jest darmowy. najpierw jest rozmowa z psychologiem. test jest anonimowy.
          Wyniki w Wawie sa zawyczaj tego samego dnia.
          jesli wychodzi plus - jest powtarzany bardziej czulym testem WB. Dopiero ten test wyrokuje ze jest plus.
          Jesli masz watpliosci idz i zrob test. Tylko to ci rozwieje watpliowsci, choc znam takich ktorzy nawet po minusie na tescie nadal schizuja. wtedy to juz przypadek psychiatrycznysmile

• majeczka200 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 20:08
      Tak w ciąży.Mimo że lekarz nie zalecił dla świętego spokoju zrobiłam.
    • 18lipcowa3 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 27.03.15, 23:32
      miałam, 2 razy
    • redheadfreaq Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 00:53
      Owszem. Dwa razy robiłam anonimowo, za trzecim razem zrobiłam test na obecność wszystkich możliwych "paskud" (HIV, HBV, HCV, Chlamydia trachomatis i kiła). Wszystko ujemne - mimo, że byłam niemal pewna wyniku, to i tak miałam stres jak cholera.

Jeżeli się obawiasz, będziesz musiała odczekać 3 miesiące od ostatniego stosunku i wtedy zrobić test (możesz anonimowo w jednym z punktów diagnostyczno-konsultacyjnych), da Ci on 100% odpowiedź. Z oczu wyniku nie wywróżysz, niestety, choć prezerwatywa drastycznie zmniejsza szansę zakażenia.
      • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 10:45
        To, co wymieniłaś, to wcale jeszcze nie są wszystkie możliwe paskudy wink
    • mruwa9 Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 02:25
      Niezliczona ilosc razy.
      W ciazy, jako standard, przynajmniej w ostatniej, moze tez przedostatniej (tez jestem po 40. i dziwie sie, ze jedna z dyskutantek w podobnym do mojego wieku nie miala tych badan w ciazy, bo "za moich czasow" juz sie je robilo. Chyba, ze ciaze byly we wczesnym wieku ).
      Po zakluciu brudnym narzedziem w pracy, wchodzi w sklad standardowych badan kontrolnych w takich sytuacjach. A sytuacja zdarzyla sie kilka razy w trakcie mojej kariery zawodowej.
      Podczas rejestrowania sie jako dawca krwi i przy kazdorazowym jej oddawaniu.
      • bei Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 02:29
        Mialam robiony wynik mnóstwo razy. Do ubezpieczenia na życie, po toczeniach masy erytrocytarnej, w ciąży.
      • aurinko Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 10:42
        Ostatni raz rodziłam 4 lata temu i nie miałam zleconych badań na hiv w ciąży. Sama nie miałam potrzeby robienia tego badania.
    • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 10:39
      W ciąży kazała mi lekarka zrobić.
    • bebi_nowa Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 10:39
      raczej nie powinnaś się zarazić ale dla pewności lepiej zrobić.
      ja robiłam kilka razy na własne życzenie, miałam podobne schizy. w ciąży nie miałam w standardzie, ciekawe kiedy to weszło, ostatni raz byłam w ciąży 9 lat temu.
      • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 10:44
        Może też zależy od lekarza. Moja lekarka kazała mi zrobić wszystkie badania z pakietu obowiązkowych i wszystkie z pakietu tzw. zalecanych.
        I co miesiąc kazała mi powtarzać morfologię i mocz, teraz juz co 2 tyg. (kończę 8 miesiąc), cała skłuta jestem sad
        • kota_marcowa Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 14:19
          > Może też zależy od lekarza.

Chyba tak, ja z racji zawodu mam badania na hiv, wzw b,c itp. przy każdych badaniach okresowych do pracy, lekarz o tym wie, a i tak mi zlecił (w ciąży rzecz jasna).
    • turzyca Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 12:48
      Robie od czasu do czasu, bo zarazic mozna sie nie tylko przez seks ale tez przy zabiegach kosmetycznych. Dla mnie to taki sam test jak skrining skory pod katem czerniaka, ani jednego ani drugiego sie nie spodziewam, ale co pewien czas trzeba zrobic, bo lepiej wykryc paskudztwa we wczesnejszej fazie.
    • polkiujm Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 13:59
      Nigdy nie miałam, wcześniej miałam stałych wiernych partnerów, od dłuższego czasu jestem sama i nie puszczam się więc nie widzę potrzeby tongue_out
      Natomiast jak was czytam to odniechciewa mi się w ogóle seksić a już szczególnie z podgatunkiem który "miał wiele kobiet" czyli typowym kuwiarzem je.b.aczkiem. blehhh..
      • oteczka Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 14:26
        Miałam w 87 roku ,skierowanie na badanie dostałam w amerykańskiej ambasadzie szykowałam się do wyjazdu na stałe do USA
      • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 15:37
        Wystarczy, żeby Twój porządny facet miał w przeszłości jedną porządną partnerkę, która wcześniej trafiła np. na rozrywkowego. Śpimy ze wszystkimi partnerkami naszych partnerów i ich poprzednimi partnerami, niestety. Tak się to przenosi smile
        • melancho_lia Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 16:55
          Wystarczy mieć wiernego partnera i samemu byc wiernym.
          • kalina_lin Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 17:38
            I ten partner powinien nie mieć żadnej przeszłości seksualnej, nie robić tatuaży, nie korzystać z gabintetow kosmetycznych, dentystycznych...
            • aurinko Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 18:08
              Jak często robisz badania w kierunku HCV?
              • rasowa_sowa Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 20:50
                HCV też badają przy oddawaniu krwi, w ciąży zresztą też - czyli tak samo często jak HIV.
          • rasowa_sowa Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 18:15
            melancho_lia napisała:

> Wystarczy mieć wiernego partnera i samemu byc wiernym.

No właśnie chodzi o to że nie wystarczy.
            A już zupełnie inna sprawa to to, że HIV nie przenosi się wyłącznie drogą seksualną
          • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 19:12
            Czy ja napisałam coś o niewierności?
            Niech zgadnę, jesteś "wierząca" i to się tak rzuca na mózg, że wytraca się zdolność czytania ze zrozumieniem?
            • melancho_lia Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 19:37
              Przeczytaj jeszcze raz i się nie rzucaj. Ciekawe skąd założenie o wierze?
              • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 19:41
                To Ty przeczytaj jeszcze raz mój post. Bo go w ogóle nie zrozumiałaś.
                Ja o przeszłości, Ty o wierności. Co ma piernik do wiatraka?
              • kill.emall Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 21:52
                A ten tekst o wierności to walnęłaś identyczny jak Terlikowski o wirusie HPV i raku szyjki macicy. Stąd skojarzenia.
                • melancho_lia Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 29.03.15, 09:30
                  Nie słucham oszolomow pokroju pana Terlikowskiego.
        • turzyca Re: milyscie kiedykowiek tet na hiv? 28.03.15, 23:18
          Śpimy ze wszystkimi partnerkami
          > naszych partnerów i ich poprzednimi partnerami, niestety. Tak się to przenosi :
          > )

Szkoda, ze nie dla wszystkich jest standardem, ze po zakonczeniu jednego dlugotrwalego zwiazku i/lub przed rozpoczeciem kolejnego sprawdza sie wszystkie choroby przenoszone droga plciowa, zarowno te weneryczne jak i ogolne. Zeby miec czarno na bialym, ze nie wnosi sie "w posagu" niczego niepozadanego. To by znakomicie przerywalo takie lancuszki, gdzie jeden rozrywkowy osobnik zaraza kilkanascie kolejnych osob, ktore sobie nawzajem sa wierne.

Przy czym HIV i HCV oczywiscie w tym zestawie powinny byc, ale z racji pozaseksualnych drog zakazenia trzeba je sprawdzac okresowo takze jak sie jest w wiernym zwiazku lub nie jest sie w ogole w zwiazku. Strzezonego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka