Dodaj do ulubionych

Dlaczego mleka roślinne są takie drogie?

30.03.15, 15:02
Wegetarianką jestem od 2 lat (chociaż zdarza mi się zjeść kurczaka na obiedzie u kogoś, bo nie chcę robić problemu) i chętnie wyeliminowałabym z diety w ogóle produkty odzwierzęce (chociaż na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie życia bez jajek, więc przynajmniej kupuję "0"). Czasu mam mało, bo dwójka dzieci, dom na głowie i mąż o 20:00 w domu, za kilka m-cy dojdzie jeszcze praca zawodowa i nie mam naprawdę głowy do samodzielnego robienia mlek (?) roślinnych. Chętnie bym kupowała gotowce w sklepie. No i tu się pojawia problem - dlaczego, ach dlaczego one są takie drogie??? Dlaczego litr potrafi kosztować kilkanaście złotych, skoro chów bydła jest przecież droższy niż przetworzenie takiego ryżu czy owsa na mleko?
Strasznie mnie to dziwi i przyznam, że doprowadza do smutnych wniosków, że JEDNAK taniej jest eksploatować krowy (a to, ze cielaki się zabiera od mamy i wykorzystuje tylko jej laktację to PHI, co za problem...) niż stworzyć jakiś sensowny i efektywny system przetwórstwa roślin na "mleko"...
Mam nadzieję, że wszystkie mody na "laktoza jest zła" sprawią, że ludzie zwrócą się w stronę mleka z roślin i....będzie taniejsmile
Obserwuj wątek
    • woman_in_love pyszne mleko ryżowe za 7,15 a nie kilkanaście 30.03.15, 15:09
      biosklep.com.pl/pl/p/Napoj,-Mleko-Ryzowe-Naturalne-BIO-1-l-Natumi/267

Fakt drożej, ale o wiele zdrowiej.
    • misiu-1 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:11
      To podstawowe prawo ekonomii - produkcja masowa jest tańsza od jednostkowej. Cóż w tym dziwnego?
      Przeróbka roślin na mleko odbywa się właśnie przez krowy. Robienie tego z pominięciem krowy prowadzi do produktu mającego niewiele wspólnego z mlekiem, więc ja bym nie oczekiwał, że ludzie odwrócą się od mleka na rzecz jego kiepskiej namiastki.
      • ofelia1982 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:24
        No właśnie. Czyli traktujemy krowy jako tanich przetwórców, odchodzi nam przetwórstwo. Zawsze mnie zastanawia dlaczego ludzie nie mają GRANICY w tym, ile można zarobić. Że nie ma jakiegoś tabu, że ok - zarabiamy, chcemy, no ale kury muszą mieć x miejsca, krowom cielaków nie można zabierać w ten sposób w jaki się robi etc..
        • misiu-1 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:37
          ofelia1982 napisała:

> No właśnie. Czyli traktujemy krowy jako tanich przetwórców, odchodzi nam przetwórstwo.

A cóż w tym złego? Rośliny też tak przecież traktujemy. Tanio i wydajnie przetwarzają dwutlenek węgla, wodę, azot, fosfor i potas w węglowodany, kwasy tłuszczowe i białko.

> Zawsze mnie zastanawia dlaczego ludzie nie mają GRANICY w tym, ile można zarobić.

Ależ mają. Zarobić można tyle, ile się da. smile

> Że nie ma jakiegoś tabu, że ok - zarabiamy, chcemy, no ale kury muszą mieć x miejsca,

No przecież muszą.

> krowom cielaków nie można zabierać w ten sposób w jaki się robi etc..

A w jaki sposób, Twoim zdaniem?
    • feel_good_inc Dlatego, że można sprzedać drożej 30.03.15, 15:13
      ...zamiast taniej - dokładnie tak samo jak każdą inną modną rzecz. Przyklejasz znaczek bio organic madafaka i sprzedajesz z przebiciem 30x kosztów produkcji.
      Do homeopatii i tak startu nie mają.
    • iwoniaw Popytu nie ma, to i drogie 30.03.15, 15:14
      Jakby nie patrzeć, to produkt niszowy.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:33
      A może słabo szukasz. Mleko sojowe w biedronce ok 5 zl, ale w miare rozsadna. Jest w lidlu ryzowe lub owsiane (nie zwrocilam dokladnie uwagi) za okolo 5-6 zl. W rossmanie tez ryzowe i owsiane cenie ok 7, a jeszcze jak trafiala sie promocja to nawet po okolo 4 zl byly. Naprawde porzadnie szukalas, czy tylko założyłaś ze jak w twoim sklepie jest jedna firma sprzedajac eko mleko za 15 zl, to zawsze tak jest?
      No i jednak roslinne mleko, to nie mleko, to napoj tylko troche zblizony smakiem. Wole zwykle mleko, a poniewaz musze ograniczac laktoze to najlepiej mi podchodzi lidlowe "bez" laktozy
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:41
        Drogo jak na podróbkę mleka.
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:41
        Drogo jak na podróbkę mleka.
      • ofelia1982 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:47
        to coś w Biedronce to nie mleko sojowe, a napój sojowy z całą tablicą Mendelejewa w składzie...
        • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:49
          W naturze nie ma czegoś takiego jak mleko sojowe.
        • echtom Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 21:10
          Moja młoda jest weganką i jej smakuje. W Rossmanie i PiP są w cenach 7-10 zł. Ale jak ktoś chce wypasione eko, to cóż... smile
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 07:44
            A ma jeszcze jakieś nieszkodliwe dziwactwa hipstera? big_grin
      • lily-evans01 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 16:09
        To biedronkowe i lidlowe jest słabe, dość kiepskie w smaku w porównaniu do bardziej renomowanych firm wink.
        Moje dziecko może niestety pić tylko takie produkty, więc przetestowałyśmy wszystko, co się tylko dało - smakowo i wartościami odżywczymi w relacji do ceny zwycięża taka firma na A wink. Ale i tak uważam, że 9 zł za litr takiego produktu to niemało, kiedy litr mleka krowiego kosztuje np. 2,50-3,50.
    • helufpi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:50
      Bo nie można wykorzystać efektu skali przy produkcji, gdyż dobra substytucyjne są o niebo smaczniejsze i lepiej przyswajalne przez większość ludzi (fakt, ci z nietolerancją laktozy mają pecha). Poza tym mleko jest produktem rodzimym, więc nie trzeba transportować przez pół świata w przeciwieństwie do ryżu, soi, migdałów czy czego tam jeszcze.
      Jeśli chodzi o białawy płyn z owsianki - to nie widzę problemu w przyrządzeniu go.
      Mnie zawsze zastanawia, dlaczego ludzie (bez nietolerancji laktozy) wolą pić drogi produkt mlekozastępczy np. sojowy, produkowany na końcu świata z użyciem mnóstwa pestycydów, wykorzystujący pracę ludzi w niehumanitarnych warunkach zamiast znaleźć sobie lokalnie gospodarstwo, w którym można kupować mleko od dobrze traktowanych, pasących się na pastwisku krów.
      Poza tym mylisz się, jeśli sądzisz, że dobrostanu zwierząt nie uwzględnia się w UE. Przeciwnie, uwzględnia się go dużo bardziej niż dobrostan ludzi w wielu krajach (przypadkiem właśnie tych, z których pochodzą surowce do produkcji wyrobów mlekozastępczych).
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 15:57
        Chcesz być hipsterem musisz płacić big_grin
      • myelegans Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 17:26
        Sama robie mleko migdalowe, super latwo zrobic i zdrowe, Kupuje nieprzetworzone midgaly z upraw eco.
        • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 17:41
          Pyszne jest domowe mleko migdałowe smile
          • myelegans Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:46
            Prawda, nie umywa sie do kupnego. Podobnie z kokosowym, albo ryzowym.
            SOjowego nie robie, nie pijam, bo soi nie lubie....

Jeszcze bardzo dobre jest z surowego nerkowca. Zreszta ja surowe nerkowce jako przegryzke stosuje....
            • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 19:01
              A makowe jakie pyszne! Raz zrobiłam makowo- migdałowe z wanilią. Miały być do galaretek, ale połowę wypiłam.
              • berdebul Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 20:15
                Podziel się przepisem, proszę. smile
                • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 20:25
                  Migdały obrałam ze skóry i namoczyłam na noc. Mak zmieliłam. Odlałam wodę z migdałów, zalałam je ponownie wodą (jak masz kiepska kranówę to użyj źródlanej) i dodałam świeżo zmielony mak. Odstawiłam na godzinę i zblendowałam wszystko na gładką masę. Przecedziłam przez czystą ściereczkę mocno odciskając.
                  Proporcje- mniej wiecej- szklanka migdałów, szklanka maku, trzy szklanki wody.
                  Do gotowego mleka dodałam wyskrobiny z połowy laski wanilii.
                  Galaretki można zrobić z żelatyną albo agarem, tylko mleko trzeba naprawdę mocno posłodzić. Do galaretek pasują konfitury wiśniowe.
                  Zmielony mak z migdałami można zaszczepić łyżka jogurtu z bakteriami i odstawić na dwa dni w ciepłe miejsce, po czym zjeść z miodem i owocami, bardzo to dobre.
        • helufpi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 17:51
          U nas migdały kosztują kilkadziesiąt zł/kg (na migdały z upraw eco spuśćmy już zasłonę miłosierdzia), a autorce wątku chodzi o drożyznę.
          • myelegans Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:48
            Nie wiedzialam, ze az takie drogie. Ja kupuje 1.5kg za 23USD, po przetworzeniu wychodzi taniej niz sklepowe i zawartosc migdalow w migdalach wieksza....

Tu chyba tylko cena exportu i cel podnosi koszty sklepowe, bo migdalowce w Polsce nie rosna,
        • anetaa Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:07
          gdzie kupujesz dobre migdały jeśli wolno zapytać?
        • anetaa myelegans 30.03.15, 18:11
          gdzie kupujesz dobre migdały jeśli wolno zapytać?

myelegans napisała:

> Sama robie mleko migdalowe, super latwo zrobic i zdrowe, Kupuje nieprzetworzone
          > midgaly z upraw eco.
          • myelegans Re: myelegans 30.03.15, 18:44
            Wszystko kupuje na amazonie w ilosciach 2-4 funtow czyli 1-3kg. Maja najlepsze ceny i dostawa do domu wink
            • anetaa Re: myelegans 30.03.15, 21:11
              z dostawa w również w Polsce? Możesz podesłać jakiegoś linka ? nie mam doświadczenia z amazonem ale może skusiłabym się bo w Polsce męczy mnie albo jakość albo cena wink

myelegans napisała:

> Wszystko kupuje na amazonie w ilosciach 2-4 funtow czyli 1-3kg. Maja najlepsze
              > ceny i dostawa do domu wink
              • myelegans Re: myelegans 31.03.15, 01:24
                Nie mam doswiadczenia z wysylka do Polski, ale mozesz sprobowac z amazon z UK, powinni miec to samo...
      • przeciwcialo Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 17:56
        Mleko produkuja krowy ktore trawy nie widzą. Cały rok w boksie.
    • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 17:39
      Wszystkie wegańskie produktu kosztują jakieś absurdalne pieniądze. Pocieszę cię- mleko roślinne naprawdę można zrobić samodzielnie, to żadna filozofia i nie jest to specjalnie czasochłonne.
      Najtaniej wychodzi chyba "mleko" konopne.
      Ale pocieszę cie jeszcze bardziej- jak poczytasz sobie rzetelne statystyki dojdziesz do wniosku, że weganizm jest bez sensu.
      • przeciwcialo Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:03
        W niektórych chorobach jest wskazany.
        • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:10
          Precyzując- weganizm ze względów etycznych ma niewielkie uzasadnienie.
          • ofelia1982 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:17
            ale dlaczego?
            • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:23
              Nie chce mi się szukać konkretnych statystyk, ale proporcje z grubsza są takie, że przechodząc na wegetarianizm ratujesz 1000 zwierząt, a przechodząc na weganizm 1001.
              Skuteczniej jest konsekwentnie odchodzić od produktów przemysłowych do ekologicznych.
              • cherry.coke Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 19:45
                Serio? To dziwne. Przeciez krowy mleczne tez sa zabijane, gdzies pisali, ze mlecznych wiecej ginie niz miesnych. Mozesz napisac cos wiecej?
                • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 20:27
                  Musiałabym poszukać artykułów, bo nie pamiętam dokładnie. Z ręką na sercu, nie chce mi się.
          • myelegans Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:49
            za to zdrowotnych duze
            • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 19:00
              Owszem, jesli nie tolerujsz mleka to tak. Natomiast plotki o rzekomej strasznej szkodliwości mleka sa kapke przesadzone.
              I pisze to osoba, która akurat krowie mleko trawi dość boleśnie.
        • gulcia77 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 21:18
          A w niektórych wprost przeciwnie. Sama bardzo lubię wegetariańskie i wegańskie jedzenie (smakowo, nie ideologicznie), ale mam tak potężne problemy z białkiem, że dieta wegetarianska/wegańska nie jest w stanie nadrobić moich potrzeb białkowych (białko roślinne jest dużo trudniej przyswajalne).
          • cherry.coke Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 21:35
            Ale jak wegetarianskie, to ma przeciez bialka zwierzece? Dopiero przy weganizmie trzeba uwazac na zelazo hemowe itp.
    • run_away83 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:04
      Dlaczego gotowe mleka roślinne są drogie?

Bo to produkt wysoko przetworzony. Fakt, koszt wyprodukowania litra mleka krowiego jest większy niż wyhodowania kilograma soi czy nawet kilograma migdałów. Ale tę soję czy migdały trzeba potem przetworzyć do postaci "mleka" i z kilograma surowca roślinnego raczej nie otrzymasz litra mleka tylko kilkakrotnie mniej. Potem trzeba jeszcze: zakonserwować, czasem dosypać cukru i syntetycznych witaminek oraz aromatów, zapakować, zareklamować (bo to produkt niszowy) i przetransportować (często na duże odległości, znowu dlatego że to produkt niszowy i nie opłaca się tworzyć zbyt wielu fabryk które go produkują)

A mleko krowie wystarczy poddać mikrofiltracji/pasteryzacji/UHT, wlać do butelek/kartonów i jest gotowy produkt, który można zawieźć z przetwórni do sklepu (zwykle niedaleko, bo to produkt masowy i przetwórni mleczarskich jest od groma).

Dodatkowo - te gotowe mleka roślinne są często "zdrowe" tylko z nazwy - bo mają często mnóstwo cukru i sztucznych dodatków aromatyzujących i smakowych. No i zastępują mleko jedynie "smakowo" - bo mają zupełnie inne proporcje składników odżywczych.

Jak chesz być eko to rób sobie sama mleczko migdałowe/owsiane/kokosowe/ryżowe, albo poszukaj mleka z ekogospodarstwa, od szczęśliwych krów.
      • rhaenyra Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 02:45
        >i z kilograma surowca roślinnego raczej nie otrzymasz litra mleka tylko kilkakrotnie mniej
        jest odwrotnie
        z malej garstki soi otrzymujemy litr mleka
        • memphis90 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 08:42
          A jaka jest wartość odżywcza litra napoju z garstki soi?
          • rhaenyra Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 11:25
            wygooglaj sobie to się dowiesz
    • mynia_pynia Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 18:51
      Przez pewien czas robiłam mleka roślinne, poza migdałowym i orzechowym wszystkie się robiło dość sprawnie.
      Tylko należy pamiętać żeby kilka h wcześniej namoczyć np płatki, soje, ryż itp. Samo przecedzanie to już bajka, grube sito, cieńsze sito, drobne sito i "włalaaaaa".
      Dla mnie mleka w kartonie są niepełnym produktem.
      • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 19:00
        Ja od razu cedzę przez ściereczkę, nie bawię się w sitka.
    • aankaa Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 20:29
      sensowny i efektywny system przetwórstwa roślin na "mleko"

bo rośliny nie "produkują" mleka ?
      a z ciebie wegetarianka zdarza mi się zjeść kurczaka na obiedzie u kogoś, bo nie chcę robić problemu jak z koziej ... saksofon
    • mum2004 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 30.03.15, 22:17
      Mleko owsiane robi się dosłownie w 3 minuty (pomijam czas namoczenia). Kosztuje grosze. Oczywiście smakiem nie zastąpi normalnego mleka - ale naleśniki albo napój kakaowy da się zrobić. Przykładowy przepis (zresztą przejrzyj sobie ten blog skoro interesuje cię ten temat):
      wegannerd.blogspot.com/2014/03/proste-domowe-mleko-owsiane.html
    • rhaenyra Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 02:43
      mam maszynke i sama robie
      wychodzi taniej niż krowie
    • winniepooh Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 08:16
      Wegetarianką jestem od 2 lat (chociaż zdarza mi się zjeść kurczaka na obiedzie u kogoś, bo nie chcę robić problemu) i chętnie wyeliminowałabym z diety w ogóle produkty odzwierzęce (chociaż na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie życia bez jajek

nie jesteś żadną wegetarianką
      • ofelia1982 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 10:04
        Widzisz, ja mam w nosie etykietki. Nie jestem ortodoksem w żadnej kwestii i jesli idę do kogoś na obiad, nad ktorym sie napracowal - to nie robię problemu. I tak juz ten kurczak nie żyje. W domu mięso je tylko mąż i córeczka, ja nie jem. Możesz mnie nazwać polwegetarianka, whatever. Ale i tak mniej zwierząt cierpi przeze mnie niż przez Ciebie.
        • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 10:11
          Hmm... Jak kupię 1 kurczaka w Biedronce zamiast 3 to znaczy, że tym trzem podaruję życie czy jak? Nie rozumiem logiki.
    • dziennik-niecodziennik Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 09:36
      bo rosliny sie trudno doi.
      • triismegistos Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 10:28
        "Doiłam" mak, migdały, nerkowce i raz ryż. Miałam tez okazję doić krowę. Rośliny jednak łatwiej, mimo wszystko.
    • sadosia75 Re: Dlaczego mleka roślinne są takie drogie? 31.03.15, 11:46
      Wegetarianką jestem od 2 lat (chociaż zdarza mi się zjeść kurczaka na obiedzie u kogoś, bo nie chcę robić problemu)

Jestem wdzięczna moim znajomym i przyjaciołom, że jednak biorą pod uwagę fakt, że nie jadam mięsa i chętnie serwują coś wege jeśli nas zapraszają na obiad czy kolację.

Kupuję sojowe i ryżowe. Nie płacę kilkunastu złotych maksymalnie 9 zł za litr. Fakt, że idzie u nas tego mleka bardzo dużo. Auchan ma duży wybór, w Biedronce też są , na targach można spotkać stoiska wege.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka