a.n.a0 01.04.15, 11:45 Mialam zatrutego zeba. Ale on mnie boli. Czy w tym przypadku on jest do wyrwania? Boje sie czy bedzie do uratowania czy nie. Jak myslicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sillke Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:01 Może być do uratowania. Nie jest regułą, że jak boli to do wyrwania. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:05 Mnie zatrute i leczone kanałowo bolały, bo np. miałam nietypowo ułożone korzenie i zatrute były 3 z 4 Albo źle przeleczony był. Nie był wyrywany żaden, a dwie kanałówki miałam do poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:12 Pytam bo przenosilam 3tyg trutke. Boje sie ze za dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:24 stawiam raczej na stan zapalny. miałam to przy ostatniej robocie, lek niby był, a ząb bolał. to było zapalenie miazgi i czegoś tam jeszcze, ząb nadawał się już tylko do kanałowego, które było bardzo trudne. ale się udało Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:02 On już ma zęba skazanego na kanałowe, bo przed leczeniem kanałowym właśnie zatruwa się zęba. "Zatrucie" to nie jest to samo co włożenie lekarstwa. Po zatruciu ząb jest martwy tzn. nic nie czujesz np. podczas wiercenia, a po lekarstwie masz tylko plombę i normalnie odczuwasz ból np. przy wierceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:45 A dlaczego przenosiłaś? Teraz możesz mieć już zgorzel i rzeczywiście ząb nie do uratowania. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:49 Jak boli, to jeszcze się nie zatruł. Musi Ci włożyć trutkę jeszcze raz. 3 tygodnie to nie jest dużo. Myślę, że ząb jest do uratowania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:52 Skoro wcześniej nie bolał, tylko teraz dopiero zaczął, tzn, że się psuje. Miałam taka sytuację. Zapomniałam o zatrutym zębie i niestety trzeba było go wyrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:06 Nieważne, czy wcześniej bolał czy nie. Jak teraz boli tzn, że nie jest zatruty, czyli niegotowy do leczenia kanałowego. Ale to absolutnie nie oznacza, że musi być do wyrwania. Pewnie jeszcze raz zatruje zęba, a potem wyleczy kanałowo. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:09 Nieprawda. Skoro jest już bez nerwu i otwarty od dłuższego czasu, i niedawno zaczął boleć, to znaczy, że rozpoczął się w nim nowy stan zapalny. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:21 Najprawdopodobniej jeszcze nie jest bez nerwu, skoro jest dopiero po pierwszej wizycie. Nigdy tak nie miałam, żeby na pierwszej wizycie lekarka wyciągnęła nerwy i zostawiła puste kanały - raz owszem wyciągnęła nerwy pod znieczuleniem bez trucia, ale wtedy od razu wypełniła kanały, przeważnie zatruwa ząb i nerwy wyciąga dopiero na następnej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:23 To cały czas jest popsuty ząb, więc oczywiste że boli. Ale to nie znaczy, że jest do wyrwania. Nawet jak ma ropy od pierona, to może zęba wyleczyć. Może też boleć, bo nie był do końca zatruty, Niekoniecznie ma tam zgorzel. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:19 Niekoniecznie, może znaczyć, że niedotruta część miazgi dopiero teraz została odsłonięta (coś się ukruszyło, fleczer się wypłukał) albo podrażniona i zaczyna się w niej stan zapalny. Trzy tygodnie to naprawdę nie jest długo, górna granica normy. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:28 Mam kawalek ukruszony rzeczywiscie moze mnie tez bolec od tego. Ale boli mnie od zatrucia non stop Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:24 Zab mnie boli od 3 tyg. Caly czas. Myslalam ze bol przjedzie. Niestety przenosilam troche trutke bo nie bylo miejsca a na wizyte bie zglosilam ie z powodu choroby Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:26 Jeżeli boli od trzech tygodni, czyli przez cały czas noszenia trutki, to najprawdopodobniej jakaś część miazgi pozostała żywa. Idź do dentystki, nic się nie bój, znieczuli, rozwierci, dołoży lekarstwa na jakieś dwa tygodnie i dalej już pójdzie normalnie. To twoja pierwsza kanałówka? Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:33 Asiu, to moj drugi zab leczony kanalowo. Ale nie spotkalam sie z tym zeby jakies trutki wkladac zeba. Mialam wizyte znieczulila wyjela nerwa i druga wizyta byla wypelnienie kanalow. A teraz mam lekarstwa, trutki i dosyc mam tego Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 14:48 ja swojego jedynego zeba leczonego kanalowo chyba z pol roku trulam co 2 tygodnie - za kazdym razem dentystka dowiercala glebiej. na mnie znieczulenia zebowe nie dzialaja i za chiny nie dalam sobie tak szybko rozwiercic zeba. raz tez mi sie zdarzylo, ze bolalo po wymianie zatrucia - poszlam od razu, wymienila zawartosc, dala jakies leki i przestalo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 16:26 Jak trzy tygodnie boli, to się nie dziwię, że masz dość, ale po drugiej trutce tak najprawdopodobniej nie będzie. Na kiedy masz termin wizyty? A jeżeli on jest za długo, to masz możliwość znaleźć gdzieś szybszy, a do tego dentysty przedzwonić, żeby ci przedyktował informację dla "zastępcy"? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Leczenie zeba 01.04.15, 12:51 Moja szklana kula nic nie mówi. Radzi by wybrać się do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:07 Też radzę wybrać się do dentysty. Trzy tygodnie to nie jest długo z lekarstwem/trutką w zębie, a i zęby w rozmaitym stanie da się uratować, jak dentysta sprawny, nawet te bolące, kiedy teoretycznie nie powinny.. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:17 Jeżeli jest 3 tygodnie od wsadzenia trutki i on boli, to wcale nie musi oznaczać nic złego. Generalnie moja dentystka mówi, że trutkę się trzyma od tygodnia do trzech, więc mieścisz się w normie. Mnie ostatnio pobolewał mimo zatrucia, bo za pierwszym razem jej się nie udało rozwiercić wystarczająco i część miazgi pozostała żywa, oczywiście podrażniona poprzednimi zabiegami. Po dołożeniu trutki było już dobrze. Jak boli? Jeżeli pulsująco, to zapalenie miazgi. Jeżeli reaguje na nacisk, gorąco, ciepłe, słodkie, to odsłonięta albo bliska odsłonięcia miazga. Jeżeli mocno i reaguje bardzo mocno na każdy nacisk, to zgorzel. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:19 Ona przenosiła o 3 tygodnie. A nie ma od 3 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:24 Ja to zrozumiałam, że przenosiła w sensie, że z tym chodziła przez te trzy tygodnie. Ale nawet jeśli to jest pięć, czyli te dwa standardowo wyznaczane przez dentystów + trzy, to nie ma co z góry spisywać zęba na straty, trzeba iść do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:42 Ja mam zalozona trutke od 3 tyg. Przenosilam tydzien od planowanej wizyty Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:44 a.n.a0 01.04.15, 12:12 Pytam bo przenosilam 3tyg trutke. Boje sie ze za dlugo to pisz jak należy. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:49 Przenosilam, dobrze napisalam. Bo ja nie wiem ile powinnam miec w zebie. Minelo 3 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:54 Na forum trzeba być precyzyjnym, żeby być dobrze zrozumianym Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 13:38 Mnie boli na zimno i chyba pulsuje. Poza tym boli mnie kosc szczeki od tego zeba. Odpowiedz Link Zgłoś
leann32 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 14:15 to to jesteś na prostej drodze do jego utraty. pal licho ząb - jego można kanałowo przeleczyć i zostawić. ale jak ci zakażenie wlezie na kość i tkanki sąsiadujące z zębem to będziesz go sama w nocy wyrywać niczym Tom Hanks w Cast Away byleby tylko uwolnić się od bólu. Twój dentysta to jakiś seryjny morderca, że pytasz na forum zamiast do niego iść i to migiem? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 16:24 Przeczytaj cały wątek. Trzy tygodnie temu założyli jej trutkę, po drodze musiała odwołać jedną wizytę, bo była chora, teraz, o ile zrozumiałam, ma wyznaczony termin następnej, tylko boi się, co będzie. Kości szczęki ją bolą, bo jej promieniuje, normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 01.04.15, 16:19 Czyli normalne zapalenie miazgi tak na oko, idź do dentysty, dołoży ci trutki i będzie dobrze. Teraz naprawdę nie są tacy wyrywni do wyrywania . Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 21:10 Idź jak najszybciej do dentystki, bo jak tak boli, to znaczy, że pod zębem zbiera się ropa, trzeba go natychmiast otworzyć, żeby mogła wyjść. Ząb może być do uratowania, po przeleczeniu, ale idź szybko. Nie ma to związku z tym, że za długo nosiłaś truciznę, tylko z tym, że ząb jest zalepiony opatrunkiem. Jak po trzech dniach od założenia trucizny nie przestał boleć, to trzeba było iść natychmiast do dentystki, a nie czekać, aż się zgorzel zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Leczenie zeba 01.04.15, 14:37 Przyczyn bólu może być bardzo dużo, w większości nie grożą utratą zęba. Ale zaniedbanie leczenia już tak. Od miesiąca powinnaś być już po. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Leczenie zeba 01.04.15, 22:29 Albo i dużo wcześniej, nie byłoby potrzeby leczyć kanałowo Nie doczytałam, zrozumiałam, że przenoszone 3 tyg. po wyznaczonym terminie kolejnej wizyty (trutkę zakłada się na tydzień, dwa). A leczenie kanałowe najlepiej robić jednowizytowo, w znieczuleniu, bez trucia. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 02.04.15, 15:24 udało mi się dziś dostać na wizyte. Pani stomatolog czyściła kanały i kazała mi się zgłosić na dokonczenie kanałów za tydz. Na szczęscie już nie boli.Ale powiedziała ze mam cienkie kanały i wizyt będzie z 5. Czy to nie naciąganie? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Leczenie zeba 02.04.15, 15:34 Nie mam pojęcia, 5 wizyt to rzeczywiście sporo (chyba, że 5 wliczając już te dwie, które były, wtedy norma). Być może ma tak poukładaną pracę, że nie jest w stanie posiedzieć nad tobą te pół godziny - czterdzieści pięć minut, żeby za jednym zamachem oczyścić wszystkie, a być może chce je poszerzać stopniowo, dając im się zagoić pomiędzy, żeby uniknąć bólu (po energicznym czyszczeniu i wypełnianiu kanałów zdarza się, że ząb boli przez parę dni). Ale jeżeli chce je od teraz co tydzień troszeczkę poszerzać pięć razy, czyli pięć tygodni trzymać cię z otwartymi kanałami, to ja bym jednak zasięgnęła drugiej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 02.04.15, 15:38 asia_i_p napisała: > Nie mam pojęcia, 5 wizyt to rzeczywiście sporo (chyba, że 5 wliczając już te dw > ie, które były, wtedy norma). Być może ma tak poukładaną pracę, że nie jest w s > tanie posiedzieć nad tobą te pół godziny - czterdzieści pięć minut, żeby za jed > nym zamachem oczyścić wszystkie, a być może chce je poszerzać stopniowo, dając > im się zagoić pomiędzy, żeby uniknąć bólu (po energicznym czyszczeniu i wypełni > aniu kanałów zdarza się, że ząb boli przez parę dni). > > Ale jeżeli chce je od teraz co tydzień troszeczkę poszerzać pięć razy, czyli pi > ęć tygodni trzymać cię z otwartymi kanałami, to ja bym jednak zasięgnęła drugie > j opinii. miałam juz 3 wizyty, i kolejene 5 mnie czeka. To chyba jakiś żart. Mam wrażenie że mają na pacjenta godzine i konczy sie czas, umawiają kolejną wizyte. Bo dzis mowiła ze nie zdązyła zrobić, ze trzeba kanały przeczyscic bo są cienkie, itd. I powiedziała ze 5 wizyt to minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
nika222 Re: Leczenie zeba 02.04.15, 15:48 a.n.a0 napisała: > miałam juz 3 wizyty, i kolejene 5 mnie czeka. To chyba jakiś żart. Mam wrażeni > e że mają na pacjenta godzine i konczy sie czas, umawiają kolejną wizyte. Bo dz > is mowiła ze nie zdązyła zrobić, ze trzeba kanały przeczyscic bo są cienkie, it > d. I powiedziała ze 5 wizyt to minimum. Ja miałam kiedyś leczony ząb, przez zaufaną dentystkę, kilka tygodni, bo mam nietypowe kanały. Kanał musi byc dobrze wyczyszczony żeby można go było dobrze wypełnić i to niestety trwa dość długo. A jak Ci spartoli wypełnienie to dopiero sie nacierpisz, więc chyba lepiej teraz pocierpieć i mieć dobrze wyleczony ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Leczenie zeba 02.04.15, 20:53 Może te pięć wizyt to razem z odbudową protetyczna? Otwieranie i zamykanie zęba dla samego tylko leczenia kanałowego zwiększa ryzyko powikłań. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Leczenie zeba 02.04.15, 21:07 Jeśli mają na pacjenta godzinę, to i tak dużo mają. Ilu kanałowy ząb? Trzy kanały w trzonowcu np. czyści się dłużej niż jeden w siekaczu czy przedtrzonowcu. Pięć wizyt ma być razem z odbudową protetyczną czy tylko na same kanały? Bo jak na same kanały w zębie pierwotnie leczonym kanałowo (nie jakieś poprawki po poprawkach i ponowne udrażnianie kanałów po kimś), to coś dużo pięć wizyt. A może miałaś prześwietlenie i wyszły zmiany okołowierzchołkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 02.04.15, 22:40 5 wizyt na czyszczenie kanalow. Bo sa cienkie. Czyscila mi kanaly ale nie dokonczyla. W zwiazku z tym mam miec czyszczone dluzej. Nie mialam rtg Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.a0 Re: Leczenie zeba 03.04.15, 09:42 Place za wszystko. I nie wiem czy dalej tam chodzic. Wiem ze inny stomtolog nie chce sie brac za czyjas robote bo musi brac ma siebie odpowiedzialnosc za poprzednika. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Leczenie zeba 03.04.15, 12:56 a.n.a0 napisała: Nie mialam rtg Uciekaj stamtąd Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Leczenie zeba 03.04.15, 13:33 Chodziłam do paru dentystów w swoim życiu. Każdy się ze mną męczył. Jeden kanał potrafili czyścić 3 razy albo i więcej przy dużym stanie zapalnym. Jedna wizyta trwała około godzinę, półtorej. Więc na jeden kanał potrzebowałam trzech wizyt, a na trzy kanały dziewięciu. Czasem znalazł się jeszcze jakiś dodatkowy kanał i ilość wizyt zwiększała się automatycznie. Nie było wtedy jeszcze mikroskopów w powszechnym użyciu. Płaciłam zawsze za dzieło a nie na godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 17:40 Tydzień po terminie może jeszcze nie być dramatu. Dlaczego, jeśli bolało cię cały czas, nie zgłosiłas się wcześniej? Nie powinno tak boleć. Poza tym co ty w końcu masz w zębie? Opatrunek w kanale leczący stan zapalny tkanek zęba lub/i wokół zęba po uprzednim usunięciu chorej miazgi? Czy truciznę w końcówce kanału po uprzednim usunięciu większości chorej miazgi? Zamiast zdawać pytania na forum czy u wróżki (na to samo wychodzi) powinnas zaraz po chorobie polecieć do swojego lekarza. Ząb był prześwietlany? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Leczenie zeba 01.04.15, 23:20 Mi lekarka zawsze mówiła że może boleć do dwóch dób od założenia "trutki", jeżeli boli bardzo mocno lub dłużej niz te dwie doby mam ją wyciągnąc i się zgłosić lub tylko zgłosić się jeśli ból nie ejst bardzo silny i wytrzymam...raz mi sie tak zdazryło, cos tam wymieniono i tyle, zęba nie wyrwano. Odpowiedz Link Zgłoś