Dodaj do ulubionych

Moda na PRL - ulegacie?

02.04.15, 13:27
Trwa już dłuższy czas. Nie będę rzucać nazwami, bo nie chcę reklamować, ale są takie sklepy, które oferują gadżety, ubrania, przedmioty w stylu PRL, czasem jakieś rzeczy autentycznie z tamtych czasów, albo stylizowane. Ulegacie?
Zastanawiam się, skąd się bierze ta tęsknota? Chyba nikt nie chciałby znów stać w kolejkach, czekać po wiele lat na przydział w spółdzielni mieszkaniowej, zdobywać wszystko kombinowaniem...
Obserwuj wątek
    • chocolate_cake Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:31
      Nie wiedziałam że jest taka moda
    • olewka100procent Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:34
      niby sie czekało na ten przydział, ale jakoś bezdomnych nie było więcej niż teraz, młodzi 20 latkowie zakładali rodziny i mieli gdzie mieszkać, teraz z rodzicami się siedzi do 30 stki bo kogo stać na nowe mieszkanie albo na spłacanie tego mieszkania z 1500 zł pensji . Każdy miał prace, nie likwidowano zakładów pracy, teraz same chińskie g.ówno w sklepach. Wejdz sobie na listę firm sprzedanych obcym koncernom
      • kill.emall Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:44
        Bez agitacji, błaaaaaagam.... wink
        Ja tylko o gadżety spytałam.
        Wiem jak było, wiem jak jest smile
      • joa66 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:03
        młodzi 20 latkowie zakładali rodziny i mieli gdzie mieszkać,

????
        • majenkir Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:09
          Juz po 30 latach wink
        • falundafa Re: Moda na PRL - ulegacie? 04.04.15, 09:16
          chodziło może o przydziałowe mieszkania, przydzielano wielkościowo proporcjonalnie do liczby osób w rodzinie
      • grrrrw Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:21
        W PRL mieszkało sie z rodzicami do momentu "otrzymani" wlasnego mieszkania, okres wyczekiwania w kolejce pod koniec lat 80 wynosil 8-10 lat.
        Kazdy mial prace, ale mieszkanie w LOCUM (bez kolejki) kupowalo sie za dolary.
        Poniewaz, podobnie jak w USA w PRL mozna bylo kupic wszystko za dolary. Po produkty za zlotowki stalo sie w kolejkach.

Srednia pensja przeliczala sie na 25 dolarow.
        • memphis90 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:14
          Moi rodzice do dzisiaj czekają big_grin Mieli dwie książeczki mieszkaniowe z pełnym wkładem. Teraz dostają czasem propozycję wykupienia zadaptowanej suszarni w 40-letniej wielkiej płycie za jedyne 8tys zł- a mieszkania nadal nie ma...
      • mallard Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 13:11
        olewka100procent napisała:

> młodzi 20 latkowie zakładali rodziny i mieli gdzie mieszkać,

Aaaaaa!!!!
      • rosapulchra-0 Re: Moda na PRL - ulegacie? 04.04.15, 09:32
        Ja przepraszam za kookwializm, ale co ty pie...sz??
        • morgen_stern Re: Moda na PRL - ulegacie? 04.04.15, 09:48
          Ty naprawdę nie rozumiesz, co piszesz smile "pierd..sz" to wulgaryzm nie kolokwializm.
    • sadosia75 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:38
      Uwielbiam PRL, filmy z tamtych czasow, bary mleczne, knajpy stylizowane na PRL.
      Wódki i Zakąski jedno z moich ulubionych miejsc dla zakąsek i oranżady. Śledź po żydowsku ło matko aż się cała obśliniłam.
      • adellante12 Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 17:12
        Jak patrze na te knajpki z młodymi japiszonami którym sie wydaję że smakują klimatu PRL-u to marzymi się żeby po 22-ej wpadło ZOMO spałowało całe towarzystwo i wywiozło na komende gdzie kazdy dostałby kolejną porcje i bosy powrót do domu... Jak PRL to po całości smile))
        • falundafa Re: Moda na PRL - ulegacie? 04.04.15, 09:36
          Jak PRL to po całości smile))

dokładnie, niech pójdą do sklepu a tam ocet jedynie, albo niech pójdą z kartkami albo niech zgubią kartki i nie mają po co nawet chodzić wink
    • beataj1 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:39
      Poniekąd.
      Ale u mnie to wynika z miłości do przerabiania a nie z potrzeby kupowania.
      Mam zatem przemalowane szafki wyprodukowane z PRL mam przerobiony fotel 366 Chierowskiego. Część odziedziczona częśc przytargana skąś a część kupiona ale w cenie drewnianego złomu.
      Używam starych kryształów po babci jako koszyków na owoce i pieczywo czy własnie chodzę wokół lampy z abażurem z frędzelkami i zastanawiam się jak by tu ją przerobić...

Zatem kupić coś w tamtym stylu niekoniecznie - przerobić jakiegoś meblowego dziadka z lat 70 - bardzo chętnie.

Własnie mi się dziś śniło że pozwolono mi wejść do domu po sąsiedzie z ulicy i zabrać te wszystkie fajne stare meble które spadkobiercy chcieliby wyrzucić. I już w tym śnie planowałam co moge przemalować, przerobić i wykorzystać... To był bardzo miły sen...
      --
      Nie mam bałaganu. Moje rzeczy prowadzą koczowniczy tryb życia.
      • rhaenyra Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:46
        >Własnie mi się dziś śniło że pozwolono mi wejść do domu po sąsiedzie z ulicy i zabrać te wszystkie fajne >stare meble które spadkobiercy chcieliby wyrzucić. I już w tym śnie planowałam co moge przemalować, >przerobić i wykorzystać... To był bardzo miły sen...
        big_grin
    • triss_merigold6 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:46
      Biorąc pod uwagę, że bardzo dobrze pamiętam PRL, to nie ulegam.
      Wszelkie pomysły urawniłowkowe oraz uszczęśliwiania na siłę przez państwo, które pragnie dla obywatela dobrze w imię ideolo - won.
    • rhaenyra Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:47
      bo te gadżety sa fajowe a meble genialne
      wlasnie będę takimi meblować salon
      uleganiem modzie bym tego nie nazwala
      • mozambique Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:53
        nie wiem jak inne ale w moim rodzinnym domu prl-owska meblościanka na wysoki połysk "Stefan" wytrzymała ponad 30 lat bez zadnego odprysku i wytrzymałąby dłuzej , gdyby nie zostala wywalona przez zblazowaną kapitalistyczna mlodziez , czyli przeze mnie smile)
        podobnie jak komplet stól + krzesłą w jadalni , wszystko to przeżylo dorastanie kilku ruchliwych dzieci

dzisiejsze ladne meble robione sa aby wystrzyamaly maksyalnei 3-5 lat i to w rodzinie bez dziecka

gdyby dzis gdzeis sprzedawano "tamte " meble kupiłabym w ciemno bo na wygląd mebli mogę mieć a na jakos i trwałośc - żaden
        • mozambique Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:54
          mialo byc " mogę mieć wpływ"
          • mozambique Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:58
            dodam jeszcze ze obecnei nigdzie nie moge dostac kupnych solidnych krzeseł drewnianych , takich co to wytrzymają ciezar dorosłego ciezkeigo chłopa malujacego sufit , "bujanie" sie dzieci na tylnych nogach , robią za podest pod wielką donicę itp , któree są solidie skontruowane, wzmocnione gdzie trzeba, dobrze wyprofilwoane itp
            takei wlasnie starocie wyrzuciłam , kurrcze
            • rhaenyra Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:00
              ja mam big_grin
              starsze ode mnie i ani jedno się nie giba
              i nie oddam big_grin
              • mozambique Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:03
                jeeeeeeezu , ale ci zazdraszczam
        • rhaenyra Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:57
          bo były z drewna a nie z tektury

no i najważniejsze : nozki !!!!!!

witryna prl
          https://img09.olx.pl/images_tablicapl/212953445_1_644x461_szafka-komoda-witryna-loft-design-art-deco-vintage-prl-lata-60-70-poznan.jpg

w nowych nozki sa idealnie takiej wysokości żeby wszystko moglo tam wpaść i nie dalo się wyjac ,a do mycia trzeba obo mebla odsunąć albo myc lezac na podłodze i wciskając pod witrynę kij owinięty szmata grrrrr

witryna wspolczesna
          https://www.meblewdobrejcenie.pl/image/cache/data/BRW/prwaw-600x600.jpg
          • echtom Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:01
            O matko, mam taką, jak u góry, tylko o jedną kondygnację niższą smile Pod spód mogę jeszcze upchnąć jakieś rzeczy w ładnych pudełkach wink
          • mozambique Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:03
            racja , w dodoatkju takei nózki przy lekkiej witrynie ( jakeis wóry z klejem) powodują ze kilka razy w panice ratowałam a to psa a to siebei przed przywaleniem przez takie cacuszko
            mialam taka szafe ubraniową, długa , wysoka, z lekka ale z ciezkimi drzwiami , kazde otwarcie drzwi przechylało szafę. Kapitalistyczną jakby nie było smile
          • wegatka Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:08
            Mieliśmy taką witrynkę, gdy po ślubie przez trzy lata mieszkaliśmy z mężem w kawalerce jego babci. Była tam również fajna ława na takich skośnych nóżkach, oraz stolik pod telewizor (chyba jeszcze z czasów przedwojennych), który mąż uratował ze śmietnika, gdy teściowa stwierdziła, że "grat" się do niczego nie nadaje. Ów stolik mam do dziś.
          • memphis90 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:19
            Pod takie nóżki ja bym ręki nie włożyła, bo bym się bała, że całość się zawali właśnie w tym momencie smile
            Ogólnie widuję często w różnych miejscach pracy oraz w domach moich babć owe owoce pracy twórczej PRL i w żadnym razie nie chciałabym mieć tego w salonie. Brrr, źle mi się kojarzy i w ogóle nie podoba.
            Ale lubię dawne plakaty i tabliczki- są tak cudownie absurdalne smile
        • anusia_magda Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 08:45
          mozambique napisała:

> nie wiem jak inne ale w moim rodzinnym domu prl-owska meblościanka na wysoki po
          > łysk "Stefan" wytrzymała ponad 30 lat bez zadnego odprysku i wytrzymałąby dłuze
          > j , gdyby nie zostala wywalona przez zblazowaną kapitalistyczna mlodziez , czyl
          > i przeze mnie smile)
          > podobnie jak komplet stól + krzesłą w jadalni , wszystko to przeżylo dorastanie
          > kilku ruchliwych dzieci

to prawda
          >
          > dzisiejsze ladne meble robione sa aby wystrzyamaly maksyalnei 3-5 lat i to w ro
          > dzinie bez dziecka

a nie nie nie, moja znajoma kupiła super meble, stylizowane na antyki bodajże meble Polonia, ale nie jestem pewna, te to i ze sto lat wytrzymają, ale i cena inna niż w IKei
        • dziennik-niecodziennik Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 10:03
          > gdyby dzis gdzeis sprzedawano "tamte " meble kupiłabym w ciemno bo na wygląd mebli mogę mieć a na jakos i trwałośc - żaden

nie mogłaś kuźźźźźwa w styczniu/lutym powiedziec??...
      • mallard Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 13:14
        rhaenyra napisała:

> bo te gadżety sa fajowe a meble genialne

ŁUP!

Właśnie spadła zasłona milczenia... wink

Pozdro!
    • fomica Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:57
      Zależy co konkretnie masz na myśli, część ludzi ulega z autentycznego upodobania (guma Donald albo moda lat 70-tych), część z sentymentu za młodością lub dzieciństwem, część z powodu kojarzenia PRL-u wyłącznie z Bareją, czyli z jajcarskim i uładzonym okresem, w którym ludzie byli wyluzowani a ich problemy śmieszne (taa... buahaha).
      Lubienie konkretnych przedmiotów nie oznacza tęsknoty za kolejkami, chyba nie trzeba tego tłumaczyć.
      Przyznam że takiego Donalda sama bym chętnie pożarła.
    • echtom Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 13:58
      Gadżetów nie kupuję, mam jeszcze parę w domu, nie licząc mebli - jak by nie patrzeć, PRL to połowa mojego życia smile
    • joa66 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:03
      UlegaWpisz swoją odpowiedź
      • joa66 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:06
        Ulegałam w niskim stopniu tak z 10-15 lat temu. Z powodów sentymentalnych pewnie.

Teraz nie bo:

- nie chce mi się
        - nie mam miejsca na gadżety
        - mam wrodzony system obronny na probe wciskania mi czegokolwiek, a teraz ta moda się bardzo narzuca, delikatnie mówiąc
    • daisy Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:04
      Wzornictwo bywało piękne i za tym tęsknię jak najbardziej. Za Cepelią też.
      Lubię bardzo wszelkie "pikasy" (kto pamięta???).
      • drinkit Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:06
        Znam pikasy
    • drinkit Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:05
      Elementy szeroko pojętego dizajnu doceniam, interesuję się historią architektury tego okresu, bo zakładam że tez zasługuje na opracowanie i zaistnienie w dyskursie. Mam biurko i stolik na wysoki połysk, są świetne. Tylko że ja w latach 80. jestem urodzona.
    • peggy_su Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:08
      Jestem rocznik 84, więc końcówka PRLu to moje wczesne dzieciństwo. Co za tym idzie nie znam żadnych uciążliwości tamtego okresu, a to co pamiętam kojarzy się z domem, z zabawą, dzieciństwem. Stąd mój sentyment do PRLowskich gadzetów, zabawek i sprzętów. Jest taki lokal w wawie stylizowany na tamte lata, uwielbiam go!. Dla mnie to coś jak folklor, ciekawostka i tyle. Historię znam i rozumiem, ale stylistyka tego okresu to co innego.
      • wtop.ek Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:11
        jaka "stylistyka"???
        • peggy_su Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 16:58
          Polecam słownik: sjp.pl/stylistyka
          Stylistyka oczywiście w drugim znaczeniu.
          Polecam także google: www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=stylistyka%20prl
          • wtop.ek Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:05
            aha, wdzianko z bistoru i sofixy na stopach, kryształy w meblościance Bieszczady...

no cóz, de gustibus....ale niewątpliwie miusisz oryginalnie wyglądać, twoje mieszkanie też big_grin
            • peggy_su Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 21:17
              wtopek ales Ty sprytny.
              • jan.kran Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 06:34
                Fajny wąteksmile)) Ja za PRL konkretnie nie tęsknie ale lubię bary mleczne , stare tramwaje ,stare filmy. Chętnie czytam książki na temat tamtego okresu. Zreszta nie jest ro fenomen typowo polski , Niemcy maja Ostalgie.

• kill.emall Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 13:45
                  Nie wiedziałam, że Niemcy mają, ale to chyba tylko Ossis smile Przypomniało mi się, oglądałam taki film "Goodbye, Lenin" - tragikomiczny był. Ale tam nie tyle sentyment, ile strach o zdrowie matki, która przeleżała w śpiączce zmianę systemu...
    • wtop.ek Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:13
      a gdzie i u kogo "dłuższy czas" trwa ta "moda"?
    • aurinko Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:16
      Nie ulegam modzie, ale jest parę rzeczy do których mam sentyment.
    • marychna31 sentyment do dzieciństwa, młodości etc 02.04.15, 14:27
      każdy chyba mu w pewnym wieku ulega, a jak czyjeś dzieciństwo i młodość przypadły na okres PRL to chyba nic w tym dziwnego.
    • beata7305 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:34
      "Chyba nikt nie chciałby znów stać w kolejkach"

www.wiocha.pl/1213267,25-lat-Wolnosci-i-kolejki-dalej-sa

Nie ulegam tej modzie, ale nie dziwię się starszym ludziom, że tęsknią do czasów PRL.
      • wtop.ek Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:37
        emeryci aparatu partyjno-mundurowego na pewno tęsknią big_grin
      • beataj1 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:37
        https://s8.flog.pl/media/foto_middle/jancio_ce38d496b9d7d9f7dbdffc074fc30785.jpg

Kolejka do warszawskiego Manekina. Podobno strasznie trzeba tam jeść.
        O 3 miesięcznej kolejce by zjeść obiad u Amaro nie wspomnę.
        Kolejki wiecznie zywe.
        • wtop.ek Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:41
          co to jest Amaro?
          • beataj1 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:48
            Kucharz co sie gwiazdki dochrapał smile
            • falundafa Re: Moda na PRL - ulegacie? 04.04.15, 09:41
              spał i dostał gwiazdkę z nieba?
        • beata985 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 16:15
          taką kolejkę widziałam dzisiaj w mięsnym...big_grin big_grin big_grin
          no ciut mniejsza może była///ale odrobinętylko...
        • mandolinka.bramborova Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:11
          a we Wrocławiu od roku jest lodziarnia, do której ustawiają się jeszcze dłuższe kolejki. Doczekały się one (kolejki!) własnego fanpage'a na Facebooku, jak ktoś korzysta, to niech popatrzy i się pośmieje:

www.facebook.com/BekaZKolejkiDoPolishLody?fref=ts
          • zebra12 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:18
            U nas w Krakowie jest taka lodziarnia na Starowiślnej i też stoją tam gigantyczne kolejki. Turyści robią zdjęcia i śmieją się. Nawet jeden mnie kiedyś zagadnął, czemu nie kupię lodów obok smile Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że to zupełnie nie to samo.
            https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/c0.0.851.315/p851x315/256875_348881791858712_502892314_o.jpg
            • memphis90 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:24
              W Poznaniu to samo uncertain Mam wrażenie, że to kolejna moda "taaa, czekałem 40 minut na te słynne lody na kościelnej, mogę się pochwalić na FB".
              https://bi.gazeta.pl/im/17/5b/f0/z15751959Q,Kolejka-do-Wytworni-Lodow-Tradycyjnych.jpg
              • zebra12 Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 12:50
                To nie o modę chodzi, bo komu chce się stać w upale 40 minut? Te lody są naprawdę pyszne. I rzeczywiście stoję w tej kolejce latem, a potem idę nad Wisłę i tam na ławeczce, patrząc w nurt rzeki konsumuję swą zdobycz.
                • shell.erka Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 17:18
                  Lepsze sa obok u konkurencjismile jezdzimy regularnie
                  • zebra12 Re: Moda na PRL - ulegacie? 05.04.15, 08:09
                    To zależy co kto lubi. Pewnie większość jednak woli te, gdzie stoi długa kolejka.
                    • kill.emall Re: Moda na PRL - ulegacie? 05.04.15, 11:41
                      W Krakowie NIE MA lepszych lodów niż te z zalinkowanego punktu. Bywam regularnie.
                      • mirmunn Re: Moda na PRL - ulegacie? 05.04.15, 12:06
                        potwierdzam- nie ma!
            • saszanasza Re: Moda na PRL - ulegacie? 05.04.15, 11:58
              Ja jako "podwarszawiak" potwierdzam, ze lody z tej lodziarni są pyszne. Podczas pobytu w Krakowie, w drodze na rynek, właścieie codziennie wystawałam w tej kolejce, chociaż aż tak długa jak na zdjęciu nie była.
              • mirmunn Re: Moda na PRL - ulegacie? 05.04.15, 12:07
                Ale nie wiem, jak to się dzieje, że idzie zawsze bardzo szybkosmile
          • mynia_pynia Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 19:01
            A na Bema piekarnia wink
          • pade Re: Moda na PRL - ulegacie? 04.04.15, 10:28
            kiedyś stało się w takich kolejkach na Komandorskiejsmile
      • mozambique Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:39
        ja jestem pewna ze gdyby dzis wrocil system "komunistycznych ksiazeczek mieszkaniowych" i czekania latami na przydział to 90% spoleczenstwa w wieku do 40 lat pogalopowałaby ku nim łamiąc nogi
        razem ze mną
    • mynia_pynia Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:36
      Marzy mi się zestawik: ława nereczka + fotele/krzesła.
      Oczywiście NOWE, bo obrzydza mnie myśl że ktoś używał przez x lat krzesła, feee.
    • solejrolia Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 14:42
      Uległam JEDYNIE w tym, że kupiłam do salonu dywan z wzorem perskim,

Moja mama jak zobaczyła nowy nabytek, to była lekko zaskoczona, dlatego NIC nie powiedziała.
      Dopiero potem jakoś przy innej okazji, wypaliła, ze po remoncie, to sobie kupimy jednak inny NOWY dywan czy wykładzinę. Jakiez było jej zaskoczenie, że ten pers jest nowy i w dodatku wełniany.
      Była przekonana, że od kogoś przywlekłam starocia. Bo takie to były w PRLubig_grin

(w moim rodzinnym domu wszystkie dywany były o takich wzorach. dopiero w poł. lat 90tych moja mama wymieniła na inne, takie tam bardziej geometryczne i zupełnie nieciekawe )
    • shell.erka Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 17:20
      Tak, uwielbiam klimat barow typu wodka i zakaska, plakaty z tamtego okresu i meble oraz ogolnie pojety design.
    • zebra12 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 17:30
      Ja to jeszcze nie zdążyłam wszystkiego powyrzucać, a Wy mówicie, że mam zbierać i że modne? No to fajnie, bo mam stara meblościankę "Hejnał", ale nie na wysoki połysk smile W końcu jestem na topie.
    • mandolinka.bramborova Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 18:08
      Myślę, że należy odróżnić nostalgię za przedmiotami czy ubraniami z tamtych lat od tęsknoty za całym ustrojem.
      Jedno nie oznacza drugiego. I o ile sama jestem zagorzałą antysocjalistką i antykomunistką, to z rozrzewnieniem wspominam np. tatową syrenkę, podobnie jak chętnie wybrałabym się na wycieczkę po Nowej Hucie (podobno takie organizują w Krakowie).

Zauważ, że bywają też ludzie, którzy ulegają modzie retro - fryzury czy sukienki z lat 20 czy 40, a jednak nikt nie tęskni za Wielkim Kryzysem ani II wojną światową.
    • koronka2012 Re: Moda na PRL - ulegacie? 02.04.15, 19:19
      Przecież nie oznacza to tęsknoty za siermiężnością.

W szarzyźnie PRL pojawiało się genialne wzornictwo - np. porcelana z Chodzieży, Ćmielowa czy niektóre meble. Odrestaurowane, dopasowane do nowoczesnych dodatków robią furorę i kosztują ciężką kasę.

Marzy mi się wazon albo patera w stylu picasso, ale ceny zrobiły się lekko zaporowe.
    • evee1 Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 09:08
      Bylam nastolatka w latach 80tych. W sklepach nie bylo NIC, albo co tam bylo na kartki. Pamietam proszek do mycia zebow, stanie 2 godziny w kolejce w miesnym po pol kilo pasztetowej (bo nic innego nie zostalo), za duze kozaki w kolorze sraczkowatym (na kartki) i szyte oraz farbowane wlasnym sumptem spodnice i koszulki. Chcialo sie jednak byc modnym wink.
      Nie cierpie stylistyki lat 70tych, polaczenia brazu z zielenia i stylu mebli z tego okresu.
      Ja nie ulegam tej modzie i w ogole nie tesknie. Ale to ja, inni moga inaczej...
    • dziennik-niecodziennik Re: Moda na PRL - ulegacie? 03.04.15, 10:01
      nie ulegam - bo ja generalnie słabo modom ulegam - ale nie ukrywam ze mam w domu kilka przedmiotów z PRLu smile
      jak taki trend to moze sprzedam?...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka