Dodaj do ulubionych

Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a w UK

02.04.15, 17:09
Procedury w UK są inne niż w Polsce, to już wiemy. I tak, na ten przykład podam badanie okulistyczne (pozdrawiam siwieńcie oburzone pusrytstki, sorry purystki tongue_out).
Moja teściowa ma zaćmę całkowitą w jednym oku, w drugim postępującą. Gdy byłam z nią u GP, to poprosiłam o skierowanie do okulisty i dowiedziałam się, że w UK czegoś takiego jak skierowanie do okulisty nie ma. Idzie się po prostu do optyka, tam klient/pacjent ma badanie i gdy zachodzi potrzeba, to optyk wystawia list do okulisty i czeka się na list z terminem wizyty u tegoż. Trochę się zdziwiłam, ale nie protestowałam.

Teściowa miała dziś to badanie. Optyk po zbadaniu jej oczu stwierdził, że ma czekać na list od okulisty i będzie mieć operację obu oczu. Sprawa bezdyskusyjna po prostu.
W Polsce, gdy teściowa była u okulisty w tej samej sprawie, to dowiedziała się, że na taką operację musi czekać minimum półtora roku, na NFZ ofkors (pozdrawiam siwieńte egen tongue_out), w UK w ciągu 16 tygodni będzie po operacji, w ramach NHS ofkors (egen pozdrawiam siwieńte. Mało tego, optyk przepraszał za tak długi okres oczekiwania.. Mała różniczka, co?

Tak, tak, wiem, zaraz wyskoczy gazeciarz i jemu podobne, że Polska to biedny kraj, który jeszcze nie zdążył się podnieść po II wojnie światowej i takie tam.. No, ale przeca (heloł, siwieńte tongue_out) polska duma narodowa nie może zostać naruszona, bez względu na to, czy to łykęd, czy inne zapotrzebywania, co?
Obserwuj wątek
    • ludborka Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:14
      strasznie w tobie duzo złości na świat. szkoda, dużo tracisz.
    • kk345 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:14
      Ni cholery nie wiem, dlaczego, mając się za osobę światłą i bywałą w świecie, nie możesz pojąć różnicy między opieką medyczną dostępną w jednym z najbogatszych krajów świata z dużymi nakładami na zdrowie, a tą samą opieką w rozwijającym się kraju z duuuuużo mniejszym budżetem na wszystko. Jakieś podstawowe braki w matematyce na poziomie szkoły podstawowej?
      Ale w sumie mnie wolno sie dziwić, ze tego nie rozumiesz, a tobie wolno się dziwić, ze te standardy się różniąbig_grin
      • to_ja_caryca_katarzyna Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 23:05
        Roznice to ona pojac moze, ale nie moze pojac jak ktos pokroju gazeciarza i jemu podobnych neguje te roznice, twierdzac ze w krajach zachodnich jest taki sam syf jak w PL, lub inaczej, ze w PL jest rownie dobrze jak w krajach zachodnich. Drobna roznica, ale jakze wazna. Ja zreszta tez nie moge pojac negowania oczywistosci.
        • nenia1 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 23:23
          No i niech sobie jest na Zachodzie lepiej, na zdrowie. Ludzie mają różny poziom potrzeb i dla wielu poziom życia w Polsce jest akceptowalny na tyle, że z niej nie wyjeżdżają. Patrząc na świat trochę szerzej niż tylko Polska vs. kraje Europy Zachodniej można doceniać to co ma się w Polsce i całkiem dobrze sobie tu żyć. Każdy płaci pewną cenę za swoje wybory, bo nie ma wyborów bez wad i bez zalet. Każdy wybiera to co w jego mniemaniu przeważa.
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 23:28
            Patrząc na świat trochę szerzej niż tylko Polska vs. kraje Europy Zachodniej można doceniać to co ma się w Polsce

ano wlasnie. Ale wyjasnij to ludziom wg jakich na mapie swiata jest tylko Pn Ameryka i Europa lolsmile))
    • plain-vanilla Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:17
      Roznic jest wiele i Polska wypada lepiej w porownianiu z UK w innych dziedzinach. Pisze z perspektywy prowdzenia ciazy (2) i leczenia dzieci w UK. Zazdroszcze matkom Polkom w kraju dostepu do pediatry.
      • dziennik-niecodziennik Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:31
        no wlasnie jak widze leczenie dzieci w UK to mnie trzęsie. świeżo urodzonego syna mojej przyjaciółki prez dwa tygodnie dzien w dzien kłuli zamiast założyc wenflon. swoją córkę przywiozła do mnie z ciezkim zapaleniem oskrzeli, podsumowanym przez lekarza w UK "dzieci tak mają że kaszlą" (dziecko rzęziło na odległość, ledwo weszły a juz wiedziałam że bez pediatry sie nie obejdzie). teraz mały ma jakąś masakryczną wysypkę, zalecenie? - obserwowac, przyjsc jak sie pogorszy. to nie wiem co ma mu sie stac, mają te wrzody popękac i dzieciaka ropą zalac?...
        moze doroslych lecza lepiej, ale to co słysze o dzieciach to mnie trzęsie...
        • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:11
          Moj syn ma niestety pediatre uncertain tak, niestety bo pediatra oznacza problem ze zdrowiem i to powazniejszy niz zapalenie oskrzeli. Wolalbym zeby leczenie ograniczalo sie tylko do gp.
          W naszej przyhcodni jestesmy juz 11 lat i jak dotad zadowoleni.
          Znam osobiscie przypadki dzieci ktore przeprowadzily sie z pl, z zajechanym zdrowiem, leczone u masy najrozniejszych specjalistow, ktorzy nie potrafili ogarnac roznych problemow. Tak wiec dzienniku kij ma dwa konce.
      • vert76 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 13:11
        plain-vanilla napisała:

> Roznic jest wiele i Polska wypada lepiej w porownianiu z UK w innych dziedzinac
        > h. Pisze z perspektywy prowdzenia ciazy (2) i leczenia dzieci w UK. Zazdroszcze
        > matkom Polkom w kraju dostepu do pediatry.

Dokładnie, mam takie samo zdanie, bo jedną ciązę tam prowadziłam i do 5 roku "leczyłam" dziecko...masakra!!!
        • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 13:55
          > Dokładnie, mam takie samo zdanie, bo jedną ciązę tam prowadziłam

Za granica nie ma takiego terminu jak prowadzenie ciazy, ciaza kobiety to normalny stan a nie wyjatkowy, kosztowniejszy od operacji przeszczepu serca, tak jak kazda ciaza w PL......
          • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:18
            asmarabis napisała:
            > Za granica nie ma takiego terminu jak prowadzenie ciazy, c
            > iaza kobiety to normalny stan a nie wyjatkowy,

Błahahahahaha big_grin
            • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:28
              asmarabis napisała:
              > Za granica nie ma takiego terminu jak prowadzenie ciazy, c
              > iaza kobiety to normalny stan a nie wyjatkowy,

asmarabis mysl co piszesz. to sie nazywa ANTENATAL CARE po angielsku. I przejawia sie to jak najbardziej konkretnym planem, masz nawet specjalna ksiazeczke wizyt i co na ktorej bedzie badane. W kazdym kraju jest to stan normalny a zarazem wyjatkowy.
              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:39
                Ale idziesz z tego co wiem ze trzy razy do lekarza czy tam poloznej i jak ciaza jest bez komplikacji to masz 3 USG a nie 80, o to mi chodzi, ze koszty w UK sa o wiele nizsze....no i nie mozna przez 9 miesiecy wypoczywac w domu na zwolnieniu....
                • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:00
                  Ale idziesz z tego co wiem ze trzy razy do lekarza czy tam poloznej i jak ciaza jest bez komplikacji to masz 3 USG a nie 80, o to mi chodzi, ze koszty w UK sa o wiele nizsze....no i nie mozna przez 9 miesiecy wypoczywac w domu na zwolnieniu....

w Polsce tez nikt nie ma 80 USG ale srednio wlasnie 3. Wszystko zalezy od potrzeb w UK. Ja mialam 5 bo powiedzialam ze sie stresuje. Do poloznej chodzi sie conajmniej 1 raz w miesiacu a w ostatnich 2 miesiacach co 2 tygodnie wiec masz minimum 13 wizyt w szpitalu. Trzeba dodac nieustanne badania tez a to na to a to na tamto

Na zwolnienie idzie kazda kobieta jaka musi tzn ciaza jest zagrozona itd. Dokladnie tak samo jak w Polsce. Nikt kobiety z zagrozona ciaza nie wywala do pracysmile))
                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:13
                    No wlasnie, 5 bo sobie wymusilas, a w Polsce bez limitu bo ktos chce sobie poogladac dziecko, no nie slyszalam o kims kto by mial tylko trzy, moze jakas menelka w 6 ciazy co unika lekarzy......A jak ktos idzie w UK na zwolnienie tez jest platne 100 % przez 9 miesiecy?
                    • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:42
                      5 bo sobie wymusilas,

czyli co plakalam i bilam rekami o podloge? skad. Po prostu poprosilam.

w Polsce bez limitu bo ktos chce sobie poog
                      > ladac dziecko

Wybacz moi rodzice z zawodu byli lekarzami i to nie jest tak ze ta sama kobieta moze wpadac w Polsce bo... chce sobie po raz 6 poogladac dziecko. NFZ nie ma pieniedzy na takie rzeczy. W Polsce masz zezwolenie na 4ry USG tylko przy zalozeniu ze jest to normalnie rozwijajaca sie ciaza. Wszystko ponad to wynik zyczliwosci lekarza. Tak samo jak w UK. Moze wygooglaj " jak czesto USG w ciazy" i pokaze ci ze 4

A jak ktos idzie w UK na zwolnienie tez jest
                      > platne 100 % przez 9 miesiecy?

zalezy z jakiego powodu. To zalezy glownie od powodu. W ciazy tak ale KTO w ciazy siedzi na zwolnieniu 9 miesiecy? przeciez wiekszosc kobiet dowiaduje sie o ciazy gdzies po miesiacu ... Najwczesniejszy powod to niepowsciagliwe wymioty ale to tez rzadko powod az aby isc na zwolnienie. W UK jest w wielu zawodach elastyczny system pracy. Ja pracowalam z domu jak mialam rwe kulszowa w ciazy. Uwazalabym inaczej za niemoralne unikanie pracy
                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:50
                        No nie wiem jak inni, mam caaaala gruba teczke USG z polski, a o zadne nie musialam prosic. Moze trafilam na bardzo zyczliwych lekarzy ale ile taka zyczliwosc kosztuje?

No ale nie odpowiedzialas na pytanie o zwolnienie, nie slyszalam zeby w jakims innym kraju byly takie zwolnienia w opcji lux jak w Polsce, a jak jest w UK? Chodzi mi o to ze to tez kosztuje i potem nie ma na inne rzeczy....
                        • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:57
                          asmarabis. poczytaj w necie ile przysluguje na NFZ badan USG. Zyczliwosc czasem nic nie kosztuje. W UK za lapowki idzie sie siedziec wiec nikt lekarzom ich nie daje.

No mowie ci ze zwolnienie i % zalezy od powodu. Ktos kto ma raka ma 100%, i mase ubezpieczen dodatkowych od firmy w jakiej pracuje. Jesli chodzi o zlamana noge to dostajesz najpierw 100% przez miesiac a potem 90% .

Pamietaj jednak ze UK to kraj protestancki i z wyjatkiem marginesu spolecznego ludzie maja inne podejscie do pracy. To widac potem w wynikach gospodarki

• asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:09
                            Ty jak widac dawalas i nic sie nie stalo smile Co do zwolnien ciazowych w Polsce to sa powszchnie naduzywane, wszyscy o tym wiedza a nikt z tym nic nie robi, w sumie dobrze dla ciezarnych smile Ale jak by zniesli takie luksusy to pewnie podejscie do pracy tez by sie zmienilo smile
                            • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:12
                              > Ty jak widac dawalas i nic sie nie stalo smile

ze niby komu co dawalam? chyba cos niedoczytalam albo snie? Nie masz pojecia o czym mowisz. Zaden lekarz w NHS nie przyjmie pienieznej lapowki bo za to sie idzie siedziec. Sa bardzo powazne konsekwencje. Duzo powazniejsze niz w Polsce. Nie sadz ludzi wg swoich standardow i prosze mnie nie obrazac.
                              Gdybym nie dostala dodatkowego USG to bym poszla prywatnie bo dostepne za £30 wszedzie jest. Co to w ogole za idiotyczny pomysl dawac lekarzowi w UK lapowke aby zrobil USG? Tak jakby bylo to cos nieosiagalnego u kazdego sonografa na rogu ulicy i trzeba bylo jakies desperackie nielegalne cyrki robic. Ocknij sie.
                              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:18
                                > dzie siedziec. Sa bardzo powazne konsekwencje. Duzo powazniejsze niz w Polsce.
                                > Nie sadz ludzi wg swoich standardow i prosze mnie nie obraza

To napisz po co pierwsza wyskoczylas z tymi lapowkami? Czy ja gdzies cos napomknelam o lapowkach?
                                Chodzi mi o to ze lekarze w PL robia czesto badania ktore nie sa potrzebne a wcale nie musiz o to prosic jak u siebie, w ogole sie nie licza z kosztami, a potem jest krzyk ze brakuje na jakichs potrzebujacych, ze lozka stoja na korytarzu itp
                                • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:21
                                  Ty jak widac dawalas i nic sie nie stalo <= no to w tym kontekscie nie rozumiem co dawalam. Bo to naprawde zabrzmialo jakbym jakies lapowki za USG dawala
                                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:47
                                    Skoro wywolalas temat to myslalam ze dnia bez dania lapowki nie umiesz przezyc......
                          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:46
                            Zyczliwosc czasem
                            > nic nie kosztuje. W UK za lapowki idzie sie siedziec wiec nikt lekarzom ich ni
                            > e daje.
                            >

Rozwin co mialas na mysli? Kto i gdzie dawal lapowki?
    • kalina_lin Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:17
      Przesadzasz z ilością tych niby "żartów słownych". Tekst niestrawny i nieczytelny.
      Dałoby się go zamknąć w jednym zdaniu: "w UK jest krótszy czas oczekiwania na operację zaćmy niż w Polsce". Ok i co z tego?
      • verdana Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:19
        Moja matka czekała na operację zaćmy w drugim oku dwa i pół miesiąca. Tak długo, bo stawiła opór i nie chciała jednego po drugim operować.
        W Polsce. W tym roku.
        • miliwati Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:41
          verdana napisała:

> Moja matka czekała na operację zaćmy w drugim oku dwa i pół miesiąca. Tak długo
          > , bo stawiła opór i nie chciała jednego po drugim operować.
          > W Polsce. W tym roku.

Mówisz o tym tylko dlatego, że jesteś sfrustrowana siedzeniem w Polsce i zazdrościsz Rosie leczenia się u felczera z opcją upgrade'owania do prawdziwego lekarza leżeli będzie mu się chciało.
        • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:58
          Dwa lata temu ktoś z rodziny czekał dwa miesiące (Śląsk), bez żadnych znajomości. Z operacji zadowolony, pomimo sędziwego wieku poprawiła mu się dzięki temu jakość życia smile Pokazywał zdjęcie jakie sobie zrobił w szpitalu (został na noc, rano operacja, potem do domu) - gdyby nie aparatura pomyślałbym, że to zwykły przytulny pokój w hotelu.
          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:01
            okazywał zdjęcie jakie sobie zrobił w szpitalu (został na noc,
            > rano operacja, potem do domu

Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego w Polsce zawsz trzeba nocowac w szpitalu przed jakimkolwiek zabiegiem? Niby taka bieda, ale baza noclegowa kwitnie .....
            • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:04
              Nie wiem czemu, operacja była z samego rana. Może poprzedniego dnia robili jakieś badania jeszcze?
            • guderianka Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:41
              Nie zawsze.
              Starsza już miała 2 takie pobyty, że była umawiana dzień wcześniej- badana, robiony był ze mną wywiad anestezjologiczny, pobierano krew i odsyłano do domu. Na drugi stawiała się na umówioną godzinę i była przyjmowana na oddział i przygotowywana do operacji.
              • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:52
                Może biorą pod uwagę też kwestię zamieszkania? Osoba o której piszę mieszkała 60 -80 km od szpitala (małe miasto), więc średnio widzę badania w jeden dzień, powrót po badaniach do domu i udanie się znowu do szpitala rano na samą operację.
                • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:54
                  A to nie mozna jak na zachodzie zrobic badan TEGO SAMEGO DNIA?
                  • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:14
                    Z tego co wiem operacja była bardzo wcześnie rano.
                  • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:25
                    Przed operacja nastepuje przygotowanie a odbywa sie to w zaleznosci od okolicznosci (rodzaju operacji, stanu pacjenta itp) przez telefon, email, umawiane jest spotkanie z lekarzem lub pielegniarka. Jesli jest to wizyta w szpitalu to robi sie test krwi i MRSA. Moze to byc dzien wczesnie lub kilka dni i nie zostaje sie na noc. Szpital zbiera informacje o pacjencie, nie tylko stanie zdrowia ale takze warunkach zyciowych, mieszkaniowych itp. Pacjent dostaje tez info o tym jak operacja bedzie przeprowadzana, kiedy ma przestac pic, jesc, brac leki, co ze soba zabrac, jak dlugo pozostanie w szpitalu, jak postepowac po operacji itp. Rozne operacje wymagaja roznych czynnosci i roznego czasu pozostania w szpitalu.
                    • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:28
                      Ale tu mowimy o drobnym zabiegu a nie powaznej operacji
                    • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:37
                      Tyle że w Polsce minimalny okres pobytu w szpitalu wynosi 3 dni. Inaczej NFZ nie da kasy za pacjenta.
                      • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:44
                        Po operacji zaćmy wrócił do domu w ten sam dzień. Popołudniu już był w domu.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:41
                My też tam mieliśmy ostatnio. Młody został przyjęty na oddział, pobrali mu krew i mogliśmy do domu pojechać - na drugi dzień na 7 musieliśmy się stawić na oddziale i był przygotowywany do operacji.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:40
              Pytaj NFZ.
        • dziennik-niecodziennik Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:36
          tak szczerze to moja tesciowa na operacje zacmy tez długo nie czekała.
        • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:10
          A ile czekała na operację pierwszego?
          Bo teść ma termin dwa lata i faktycznie potem drugie oko krócej, już po 4 miesiącach.
        • landora Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:26
          W UK maksymalny czas oczekiwania na wizytę POWINIEN wynosić max. 18 tygodni, z naciskiem na "powinien".
          A skierowania do specjalisty nie są dawane chętnie.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:39
        Nie czyta. Proste.
    • chocolatemonster Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:19
      Rosa, roznie jest i w Pl i 'zagranico '. Moj maz czekal rok na wizyte u chirurga tu w Ire ale np znajoma z marszu dostala sie na badania w Dublinie bo bylo podejrzenie nowotworu. Ja jestem zdania, ze sluzba zdrowia w Pl ma swoje zalety a ta 'zagraniczna' nie jest wolna od wad. Polaczenie tych plusow z Pl i z Ire byloby idealne (i chyba nierealne ).
      Watek zamieni sie w jatke, wiesz o tym?
      • kalina_lin Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:21
        >Watek zamieni sie w jatke, wiesz o tym?
        Wie, wie, o to jej chodzi.
      • nenia1 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:22
        He, he, no przecież o jatkę chodzi. Będzie kolejny dowód na to, że forum nie lubi emigrantów.
        • chocolatemonster Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:41
          Bo forum nie lubi emigrantow tak samo,jak nauczycieli, grubasow, 'sloikow ', gornikow itd.
          • sumire Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:52
            Niektórych emigrantów lubi i mają tu oni bardzo spokojne forumowe życie. Być może dlatego, że nie zakładają z obsesyjną regularnością wątków z cyklu "co jest lepszego zagranico".
          • cosmetic.wipes Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:57
            Forum nie ma nic do emigrantów. Forum nie lubi głupich emigrantów. Głupich tubylców też ;-P
        • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:53
          Nie, nie o jatkę mi chodzi, ale jeśli do niej dojdzie, to tylko po raz kolejny forumki udowodnią swoją klasę. I może nawet dobrze, przynajmniej odwalą się sępy od Jana.krana.
          • cosmetic.wipes Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 17:59
            Osłaniasz jana własną bohaterską piersią?
            No tego jeszcze nie grali big_grin
            • kosheen4 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:02
              cosmetic.wipes napisała:

> Osłaniasz jana własną bohaterską piersią?
              > No tego jeszcze nie grali big_grin

jak nie grali, jak grali. w romantyzmie grali.

Winkelried dzidy wrogów zebrał i w pierś włożył.
              Ludy! Winkelried ożył!
              Rosapulchra Winkelriedem narodów!
              Poświęci się, choć padnie jak dawniej! jak nieraz!"

big_grin
            • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:06
              Nikogo nie osłaniam, nie jestem bohaterką. Po prostu tamten wątek mnie tak zniesmaczył i ukazane przez forumki ich chamstwo, że.. założyłam swój tongue_out big_grin
              • cosmetic.wipes Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:12
                Żeby się bardziej zniesmaczyć? Interesujące. Możesz to jakos uzasadnić?
                • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:27
                  Umówmy się, że mam dziś gorszy dzień big_grin
                  • cosmetic.wipes Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:52
                    Bardzo nonkonformistyczny sposób na rozluźnienie. Jak mnie chłop wk..., to też wywołam jatkę big_grin
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:42
                      Ale że na forum? big_grin Czy w domu?
                      • cosmetic.wipes Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 07:20
                        No nie w domu, jak już mam robic teatr, to przy publiczności big_grin
                        Tu przylezę i wam piekło rozpętam tongue_out
                        • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 11:55
                          cosmetic.wipes napisała:

> No nie w domu, jak już mam robic teatr, to przy publiczności big_grin
                          > Tu przylezę i wam piekło rozpętam tongue_out
                          >

A rzeczywiście! Piekło jak cholera big_grinbig_grinbig_grin
                    • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:43
                      Każdy ma swój sposób, prawda? wink
            • ludborka Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:20
              tak deptac młode, kiełkujące dopiero uczucie...
            • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:02
              www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko/Images/Rejtan_Rejtan.jpg
    • bbkk Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:02
      Ale po co iść do optyka z zaćmą? To jest ta wyższa kultura?
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:07
        bbkk napisała:

> Ale po co iść do optyka z zaćmą? To jest ta wyższa kultura?

Czytać nie umiesz? CytatProcedury w UK są inne niż w Polsce
        • bbkk Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:11
          A zrozumiałaś o co pytam?
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:28
            A zrozumiałaś/łeś, co napisałam?
            • bbkk Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:58
              big_grin Boszzz
              Ja się pytam po co z zaćmą do optyka chodzić zamiast to lekarza.
              • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:40
                Bo takie są procedury w UK. Inne niż w Polsce.
          • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:43
            bbkk napisała:

> A zrozumiałaś o co pytam?

No wiec najpierw idzie sie do optician, tam wykonuja testy wzroku, to nie sa przypadkowe osoby a profesjinalisci. Jesli jest cos co nie jest standardowym problem czyli takim kiedy trzeba dobrac okulary to koeruja do okulisty ktory ma juz rozenanie i zajmuje sie leczeniem. Diagnostyla nie kosztuje,za okulary dla drosolych ktorzy nie maja benefitow sie placi, dla dzieci sa na nhs, mozna doplaci od £10-20 za designed ale nie ma takiej koniecznosci. Moje dzieci chodza regularnie bo jedno ma plusy a drugie minusy. Zacme leczy okulista ale jesli ktos nie wie co mu dolega to idzie do optician. System ten akurat jest bardzo dobry.
            • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:42
              Sle czym to sie rozni od tego co jest w vision express w sumie?
              • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:44
                Ceną?
                • kk345 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:04
                  No fakt- w VE za badanie wzroku przez optyka zapłaciłam 1 zł, w UK optyk za złotówkę by mnie nie przyjąłbig_grin
                  • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:28
                    wiekszosc optykow w UK oferuje za darmo testy aby przyciagnac kliente na okulary. Mase takich ofert wszedzie
                    • nenia1 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 23:00
                      Czyli dokładnie jak w Polsce, przynajmniej u mnie na Śląsku, jest tak od lat.
                      • landora Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:28
                        Nawet w Tesco mogę sobie zbadać wzrok za darmo i od ręki.
            • kandyzowana3x Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:55
              Chwila, eye test nie kosztuje? Normalnie jest platny OK £ 30.
              • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:59
                kandyzowana3x napisała:

> Chwila, eye test nie kosztuje? Normalnie jest platny OK £ 30.

Ja mialam w specsavers za free. Dzieci tez nie placa.
                • kandyzowana3x Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:22
                  to jakas promocja musiala byc. Normalnie sie placi.
                  Przy okazji, polecam niezaleznych optometrykow. Kwalifikacje i badania bez porownania lepsze niz w specsaverze i vision.
                  • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:25
                    kandyzowana czytaj jednak uwazniej. Rosa mowi o swojej matce. Matka ma powyzej 60 roku zycia. Za badanie okulistyczne w tym wieku sie nie placi w UK jak i za leki sie nie placi.

Zanim cos powiesz, przeczytaj, przemysl i sprawdz.
                    • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:31
                      princesswhitewolf napisała:

> kandyzowana czytaj jednak uwazniej. Rosa mowi o swojej matce. Matka ma powyzej
                      > 60 roku zycia. Za badanie okulistyczne w tym wieku sie nie placi w UK jak i za
                      > leki sie nie placi.
                      >
                      > Zanim cos powiesz, przeczytaj, przemysl i sprawdz.

Free nhs eye test maja nie tylkp osoby po 60-tym roku zyciu, przysluguje osobom po 40-tym roku zycia plus rozne inne czynniki kwalifikujace. A w moim przypadku moze byla promocja.
                      • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:32
                        Princess zacytowalam ciebie ale moja odpowiedz jest do kandyzowana.
                    • kandyzowana3x Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 23:12
                      Odnosilam sie do postu najmy - "diagnostyka nie kosztuje".
                  • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:27
                    prosze www.nhs.uk/chq/pages/895.aspx?CategoryID=68&SubCategoryID=157
              • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:15
                Najbiedniejsi podobno nie płacą.
                • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:42
                  Najbiedniejsi, przewlekle chorzy, dzieci do 16 r.ż. emeryci, inwalidzi, niepełnosprawni w różnym stopniu, rodzice dziecka niepełnosprawnego - sporo jest takich osób, które opiekę medyczną i leki mają za darmo.
                  • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 08:24
                    rosapulchra-0 napisała:

> Najbiedniejsi, przewlekle chorzy, dzieci do 16 r.ż. emeryci, inwalidzi, niepełn
                    > osprawni w różnym stopniu, rodzice dziecka niepełnosprawnego - sporo jest takic
                    > h osób, które opiekę medyczną i leki mają za darmo.

Za opieke medyczna nikt nie placi, bo nawet jesli jestes przed 40 -tka a po 16-tym room zycia i nie uczysz sie i z zadnych innych powodow test wzroku nie jest dla ciebie za free to jesli leczysz problemy z oczami u okulisty to nie placisz za to.
                    • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 11:56
                      Oczywiście, że nikt nie płaci za opiekę medyczną, ale niektórzy nie płacą również za leki i tę (okrojoną, bo nie wymieniłam wszystkich) grupę uprzywilejowanych osób wymieniłam.
              • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 07:15
                I to mi przypomina - w UK nie da sie kupic szkiel kontaktowych bez platnej wizyty u optyka - swietnie to pamietam bo nas to mega zoskoczylo ze nie da sie z marszu kupic.
                • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 07:20
                  Dziwujesz. Moje dziecko miało zawsze bezpłatne wizyty. Za szkła się płaciło, ale za wizytę nie.
                  • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:00
                    Ale nie da sie ich kupic bez wizyty...
                    • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:02
                      Tymczasem u mojego optyka w pl jak place za wizyte kilka par zawsze dostaje gratis zebym sobie wyprobowala i potem koge wszedzie kupic te co mi najlepiej lezaly
                      • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:46
                        ichi51e napisała:

> Tymczasem u mojego optyka w pl jak place za wizyte kilka par zawsze dostaje gra
                        > tis zebym sobie wyprobowala i potem koge wszedzie kupic te co mi najlepiej leza
                        > ly

W uk tez na wyprobowanie dostajesz gratis, jesli sie decydujesz (ilosc, rodzaj itl do wyboru) to robisz direct debit i przysylaja ci je do domu regularnie. Nie musisz chodzic na wizyte za kazdym razem, tylko na check up w okreslonym terminie.
                        • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:52
                          Masz rację. Moja córka tak właśnie ma. Zupełnie o tym zapomniałam big_grin
                    • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:04
                      Akurat dla mnie jest to zupełnie naturalne, że kontroluje się regularnie oczy przed założeniem soczewek.
                • kandyzowana3x Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 11:53
                  da sie obejsc przez internet smile ale fakt faktem, tez sie zdziwilam.
    • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:10
      Ile wynosi składka w UK, a ile w PL?
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:29
        Akurat w przypadku teściowej wynosi zero. Z racji wieku i niepełnosprawności leczenie i leki ma za darmo i jeszcze tam kilka innych rzeczy.
        • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:51
          I teściowa całe życie miała leczenie za darmo, nigdy żadnych składek nie płaciła? I cała reszta ludności UK też nie wkłada ani złotówki w służbę zdrowia? Latają tam może słodkorożce wydalające kolorowe tęcze, na końcu których stoją garnce pełne złota?
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:52
            Oczywiście, że płaciła. W Polsce. A że Polska jest w UE, to ona ma prawo do bezpłatnego leczenia w UK.
            • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:55
              I polski NFZ dostanie za to rachunek stosowny do cen w UK (cenę masz podaną poniżej) albo za leczenie teściowej zapłacą solidarnie mieszkańcy UK. Ponawiam pytanie- jaką tam mają składkę?
              • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:03
                Nie dostanie. Zapewniam cię.
                • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:35
                  No to opcja 2: na teściową zrzucają się solidarnie pracujący i płacący podatki w UK. Co nadal potwierdza moją tezę, że składki na opiekę zdrowotną (finansowane po prostu z podatków, jak zwróciła mi uwagę Najma) są wyższe niż u nas, co pozwala nawet na finansowanie świadczeń emigrantom z postkomunistycznych kraików, w których składka zdrowotna jest śmiesznie niska.
              • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:04
                memphis90 napisała:

>. Ponawiam pytanie- jaką tam mają składkę?

nie ma czegos takiego jak skladka, nhs w Angli (tam mieszka rosa) jest finansowany z podatkow, na rok 2015/16 przewidziano z grubsza £115.4 billion.
                • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:43
                  A te podatki to skad?
                  • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:50
                    ichi51e napisała:

> A te podatki to skad?

Wiesz chyba skad biora sie podatki? Taxes sa rozne.
                    Niektorzy pracujacy nie placa podatkow bo jest kwota wolna
                    • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:58
                      Ale wiesz -próbowałam wygooglać ile wynoszą nakłady na opiekę zdrowotną w PL, na stronie NFZ wyskoczył mi "ERROR!" big_grin Czytaj : "kobieto, o co ty w ogóle pytasz? jakie nakłady? nie przewidujemy odpowiedzi na takie pytania!"
              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:33
                memphis90 napisała:

> I polski NFZ dostanie za to rachunek stosowny do cen w UK (cenę masz podaną pon
                > iżej)

Oczywiscie ze tak, juz ponad 10 lat jestesmy w UE, to chyba troche wstyd tego nie wiedziec....
                • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:59
                  Ale to do mnie?
              • ola_fatyga Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 12:18
                Ponawiam pyt
                > anie- jaką tam mają składkę?

A skąd ona to ma wiedziec, skoro wszystkie składki za nią odprowadza tamtejszy MOPS?
              • black_halo Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 12:35
                Bardzo latwo znalezc jaka skladka jest w UK, 12% pracownik, 13.8% pracodawca, od pensji miedzy 139 a 817 funtow tygodniowo. To jest jakos taka srednia pensja rozumiem. W Polsce skladka to 9% i w calosci idzie z pensji pracownika. A jeszcze gardluja, ze powinno sie obnizyc bo obciazenia biednych pracowdawcow w Polsce takie wysokie.
                • nenia1 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 15:21
                  Oj odjeżdża wam ten pociąg zwany Polską, odjeżdża coraz bardziej...W Polsce jest składka 9% owszem, ale 7,75% odlicza się od podatku, gdy podatek jest zbyt mały ogranicza się składkę zdrowotną do jego wysokości. W praktyce więc od kwoty brutto 3.000,- zł. nalicza się 270 zł. z czego 232,50 zł. pomniejsza podatek dochodowy pracownika, co oznacza, że faktyczny wpływ do budżetu wynosi 37,50 zł. Jeśli zaś chodzi o obciążenia pracodawców to 9% jest tylko jedną z wielu składek, a przede wszystm mankamentem jest bardzo niska kwota wolna od podatku, podczas gdy w UK jest to kwota 10.000,- funtów, tow Polsce oscyluje w okolicach 600 funtów. Czyli nawet jeśli stawki podatków w UK są wyższe to i tak podatki są płacone dopiero po przekroczeniu kwoty 10.000 funtów. Czyli jest tak, że stawka podatku może być wyższa, ale z powodu kwoty wolnej i tak więcej zapłaci ten, kto ma niższe stawki podatku.
                  • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 16:22
                    nenia1 napisała:
                    Czyli nawet jeśli stawki podatków w UK są wyższe to i tak podatki są płcone dopiero po przekroczeniu kwoty 10.000 funtów. Czyli jest tak, że stawka podatku może być wyższa, ale z powodu kwoty wolnej i tak więcej zapłaci ten, ktoma niższe stawki podatku.
                    >
                    Wyglada na to ze black halo pomylily sie national insurance rates z polskimi skladkami na ubezpieczenie zdrowotne.
                • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 16:17
                  black_halo napisała:

> Bardzo latwo znalezc jaka skladka jest w UK, 12% pracownik, 13.8% pracodawca, o
                  > d pensji miedzy 139 a 817 funtow tygodniowo.

Jak znalazlas tez dane, jakis link? Nie rozumiem tego 'od pensji miedzy 139 a 817 funtow tygodniowo'?
                  Chodzi ci o national insurance?
          • kadfael Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:58
            Ani złotówki to już na pewno wink
    • kandyzowana3x Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:10
      Rosa do tej pory myslalam ze Cameron mowiac, ze istnieje grupa imigrantow, ktora ma na celu jedynie wyzyskiwanie nhs, klamie. A jednak gosciu mial racje.
      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:19
        Zaraz zaraz, cegos tu nie rozumiem, jakie wyzyskiwanie?przeciez za te zabiegi placi pozniej polski NFZ....;
        • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:06
          Czyli z mojej kieszeni znowu?
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 11:58
            gazeta_mi_placi napisała:

> Czyli z mojej kieszeni znowu?
            >

Tak, tak. Z twojej, tego który od lat siedzi w kieszeni innych podatników.
        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 07:33
          asmarabis napisała:
          > Zaraz zaraz, cegos tu nie rozumiem, jakie wyzyskiwanie?przeciez za te zabiegi p
          > laci pozniej polski NFZ....;

NFZ płaci za leczenie w przypadkach nagłych.
          • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 08:39
            Nie jestes na biezaco z przepisami o refundacji leczenia.
            • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:23
              Twoja wiedza o UE jest nizsza niz poziom wiedzy przedszkolaka, boje sie czytac co piszesz na ten temat.....
          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:21
            Tesciowa jest jak zrozumialam na polskiej emeryturze wiec ma specjalny status i za wszystkie swiadczenia musi zaplacic NFZ
            • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:32
              asmarabis napisała:
              > Tesciowa jest jak zrozumialam na polskiej emeryturze wiec ma specjalny status i
              > za wszystkie swiadczenia musi zaplacic NFZ

Podasz podstawę prawną? Bo gdyby tak było to każdy emeryt jechałby do bogatego państwa się leczyć a jakoś tak nie jest smile
              • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:57
                "15 listopada 2014 r. weszła w życie ustawa z 10.10.2014 r. o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2014 r., poz. 1491). Wdraża ona, z ponad rocznym opóźnieniem, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2011/24/UE w sprawie stosowania praw pacjentów w transgranicznej opiece zdrowotnej (Dz.Urz.UE.L Nr 88, str. 45)."

"Zwracane są koszty do kwoty stosowanej dla danego świadczenia w umowach zawieranych przez NFZ ze świadczeniodawcami lub dla świadczeń finansowanych z budżetu, limitu refundacji. Jeśli procedura zagraniczna nie ma polskiego odpowiednika, przyjmuje się kwotę finansowania procedury najbardziej zbliżonej."

Znaczy, pacjent nie otrzyma zwrotu kosztow, ale kwote na jaka NFOZ wycenia dany zabieg w Polsce.
                • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 11:48
                  Dla ciebie caly dorobek UE zaczyna sie w 2014 roku, troche pozno nie uwazasz?
              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 11:45
                Przeciez wlasnie tesciowa z watku na tym korzysta, daleko nie trzeba szukac .......
                • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:20
                  asmarabis napisała:
                  > Przeciez wlasnie tesciowa z watku na tym korzysta, daleko nie trzeba szukac ...
                  > ....

Prosiłam o podstawę prawną Twojego twierdzenia, że emeryt może sobie jechać na operację za granicę (w UE) i NFZ mu wszystko zwróci. Doczekam się?

Teściowa z wątku jest rezydentką - jej dotyczą inne zasady.
                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:35
                    Gdzie ja napisalam cos takiego? sama sobie to wymyslilas i czekasz na potwierdzenie swojego wymyslu, no ale chyba sie nie doczkasz bo wymysl jest z lekka zwariowany, a ja caly cas pisze o tesciowej z watku....
                    • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:55
                      asmarabis napisała:
                      > Gdzie ja napisalam cos takiego? sama sobie to wymyslilas i czekasz na potwierdz
                      > enie swojego wymyslu, no ale chyba sie nie doczkasz bo wymysl jest z lekka zwar
                      > iowany, a ja caly cas pisze o tesciowej z watku....

Sama swoich słów kilka postów wyżej nie pamiętasz? To proszę:
                      'Tesciowa jest jak zrozumialam na polskiej emeryturze wiec ma specjalny status i za wszystkie swiadczenia musi zaplacic NFZ
                      forum.gazeta.pl/forum/w,567,157176916,157183321,Re_Drobna_roznica_miedzy_sluzba_medyczna_w_PL_a.html
                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:25
                        No i co, gdzie napisalam ze tesciowa pojechala do UK tylko zeby sobie zrobic operacje?
                        • rosapulchra-0 Asmarabis, 03.04.15, 18:05
                          serdeczna rada - nie dyskutuj z araceli, w myśl słów Stanisława Leca.
                        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 18:58
                          asmarabis napisała:
                          > No i co, gdzie napisalam ze tesciowa pojechala do UK tylko zeby sobie zrobic op
                          > eracje?

Odwracamy kota ogonem? Odnieś się do SWOICH słów - potrafisz?

Prosiłam Ciebie o podstawę prawną TWOJEGO twierdzenia, że polski emeryt może sobie pojechać zrobić operację w UK a NFZ musi mu za to zapłacić. Wskażesz w końcu?
                          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:59
                            Niech Rosa odpowie czy jej tesciowa ma polska emeryture i jak np jedzie do Polski na wakacje to jej przysluguje bezplatne leczenie ?
                            Bo mi chodzi o finansowanie leczenia jej tesciowej i tylko o tym caly cas pisze a ty mi wkladasz do ust jakies swoje wyobrazenia.....
                            • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 22:07
                              asmarabis napisała:
                              > Niech Rosa odpowie czy jej tesciowa ma polska emeryture i jak np jedzie do Pols
                              > ki na wakacje to jej przysluguje bezplatne leczenie ?

Mowa jest o LECZENIU W UK a nie na wakacjach w Polsce. Podaj w końcu podstawę prawną, że NFZ musi zapłacić za leczenie polskiego emeryta w UK.

> a ty mi wkladasz do ust jakies swoje wyobrazenia.....

Nie kłam - zacytowałam Twoje dokładne słowa.
                              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 22:35
                                Zauwaz ze to nie jest emeryt ktory pojechal na wycieczke tylko tam mieszka na stale. Jesli dostaje tylko polska emeryture to podlega polskiemu ubezpieczeniu, ale korzysta z systemu tam gdzie mieszka, na tych samych zasadach jak inne osoby. Potem to jest rozliczane i wlasciwie nie ma to zadnego znaczenia dla tesciowej ale dla krzykaczy z forum , bo mozna powiedziec ze za swoja nastepna skladke na NFZ finansuja operacje tesciowej ....
                                • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 00:13
                                  sli dostaje tylko polska emeryture to podlega polskiemu ubezpieczeniu,
                                  > ale korzysta z systemu tam gdzie mieszka, na tych samych zasadach jak inne osob
                                  > y.

asmabaris to troche inaczej dziala. W dzisiejszych czasach juz jest tak ze aby emeryt mial w UK prawa do leczenia musi przeniesc swoje interesy do UK czyli udowodnic ze mieszka w UK czyli pokazac akt sprzedazy mieszkania, przeniesienia emerytury do uk itd. Wiekszosc polskich emerytow tutaj pobiera swoje polskie emerytury w przeliczeniu na stawke Uk czyli wypada ok 500 funtow na miesiac ( tylko)
                                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 08:55
                                    Chba mieszkanie moze sobie zostawic w Polsce, nie sadze ze ktos sie bedzie czepial, sprawdzal ile ma niruchomosci i zmuszal do sprzedawania smile Raczej chodzi o udowodnienie, ze przeprowadzajac sie jest sie w stanie utrzymac bez pomocy panstwa, ale to jest potrzebne raczej do zameldowania sie. Ale kto finansuje im te emerytury, przeciez nie UK?
                                    • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 10:09
                                      > Chba mieszkanie moze sobie zostawic w Polsce, nie sadze ze ktos sie bedzie czep
                                      > ial, sprawdzal ile ma niruchomosci i zmuszal do sprzedawania smile Raczej chodzi o
                                      > udowodnienie, ze przeprowadzajac sie jest sie w stanie utrzymac bez pomocy pan
                                      > stwa, ale to jest potrzebne raczej do zameldowania sie.

tak dokladnie. Sa rozne metody udowodnienia tego. W przypadku mojej mamy bylo to zaswiadczenie ze zamknela gabinet lekarski i przeszla na pelna emeryture a ja ja wrzucilam na liste podatku gminnegoi to wystarczylo do tego by szpital tu w Kingston uznal ja

Ale kto finansuje im te
                                      > emerytury, przeciez nie UK?

To sa umowy miedzynarodowe. W Polsce trzeba zostawic oswiadczenie ze sie przenosi na stale do UK w urzedzie. W UK oni ta informacje otrzymuja i jesli Polska emerytura jest mniejsza niz £500 to wyrownuja do tej sumy. Niektorym sie nie oplaca jak np mojej mamie jakiej polska emerytura byla wyzsza niz to co by dostala w UK wiec nie zalatwiala tego.

Tusk swego czasu podpisal tego typu umowy z wiekszoscia krajow EUropejskich. Zniknelo wtedy podwojne opodatkowanie jak i mozliwosc pobierania 2 emerytur przy zalozeniu ze osobnik pracowal tylko w 1 kraju przed dlugi czas
                                      • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 10:10
                                        najma dobrze sie orientuje w calej procedurze zalatwiania tego w UK wiec mozesz ja tez podpytac jesli cie to intersuje w szczegolach
                                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 11:12
                                        Jak sie pracowalo w wielu roznych krajach, to podpada sie pod system tego kraju w ktorym okres pracy byl najdluzszy.....
                                • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:15
                                  asmarabis napisała:
                                  > Zauwaz ze to nie jest emeryt ktory pojechal na wycieczke tylko tam mieszka na s
                                  > tale. Jesli dostaje tylko polska emeryture to podlega polskiemu ubezpieczeniu,
                                  > ale korzysta z systemu tam gdzie mieszka, na tych samych zasadach jak inne osob
                                  > y.

Czemu znów odwracasz kota ogonem? Piszemy o Twoim twierdzeniu, że NFZ musi finansować leczenie polskiego emeryta za granicą.

Podasz w końcu podstawę prawną tego co napisałaś czy przyznasz w końcu że walnęłaś bzdurę?
                                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:22
                                    Nie chce mi sie szukac podstaw prawnych, to jest podstawowa informacja taka sama jak to ze mozesz podrozowac po UE bez paszportu i inne panstwa musza cie wpuscic, znajdziesz je wszedzie znajdz sobie jakis podrecznik o UE dla oprnych, moze to pomoze....i tak lepiej nie wytluszczaj swoich wypowiedzi bo twoje braki jeszcz bardziej sie rzucaja w oczy.....
                                    • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:29
                                      asmarabis napisała:
                                      > Nie chce mi sie szukac podstaw prawnych,

Czyli po prostu kłamiesz i idziesz w zaparte co właśnie udowodniłaś.
                                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:35
                                        Ok, niech ci bedzie, jak dla mnie nie musiz sie doksztalcac i korzystac ze swoich praw w UE, taniej wyjdzie dla podatnika smile
                                        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:37
                                          A teraz to już swoje kłamstwo musisz personalnym atakiem na mnie poprzeć? Cudnie, po prostu cudnie big_grin
                                          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:45
                                            araceli, ty naprawdę masz coś nie tak z głową..
                                            • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 10:29
                                              Teraz czepnelas sie bez sensu, asmarabis wypisuje bzdury, araceli go cisnie, zeby je potwierdzil jakims linkiem, on wije sie jak piskorz wymyslajac kolejne bzdury..
                                              Ja rozumiem, masz swoich ulubionych wrogow, ale w tym wypadku to nie araceli ma cos z glowabig_grin
                                              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 11:14
                                                Jaki wy chcecie link, dla mnie to tak jak bysce prosili o link ze ziemia sie kreci wokol slonca a nie na odwrot, nie wiem czy dziela Kopernika sa dostepne w google, nie mam czasu szukac...
                                          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:48
                                            chcialam tylko wejsc ci na ambicje zebys cos poczytala o UE wink
                                  • black_halo Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 11:49
                                    > Czemu znów odwracasz kota ogonem? Piszemy o Twoim twierdzeniu, że NFZ musi fina
                                    > nsować leczenie polskiego emeryta za granicą.
                                    >
                                    > Podasz w końcu podstawę prawną tego co napisałaś czy przyznasz w końcu że wa
                                    > lnęłaś bzdurę
                                    ?

Nie walnela bzdury. Sa dwa formularze, E120 i E121, na ich podstawie leczysz sie na koszt Polski w innych krajach EU. NFZ musi za to placic. Znam dwie osoby, ktore tak zrobily. Jedna to ciotka, ktora zalatwila celowane leczenie swojej siostrzenicy w UK, druga to corka, ktora uratowala tym sposobem ojca od smierci na dosc zaawansowany nowotwor. O dziwo, tu jej ojciec zyje i ma sie dobrze, w Polsce lekarze dawali 3 miesiace zycia i powiedzili, ze nie ma po co leczyc bo i tak nic sie nie polepszy. Tu zas lekarze raz dwa wycieli co trzeba, dali chemioterapie i leki najnowszej generacji i ojciec zyje juz czwarty rok w dobrej kondycji.

Dla zainteresowanych dodam jeszcze, ze moga skorzystac z tego nawet rencisci wiec jesli macie w rodzinie osoba ciezka chora, ktora musi dajmy na to czekac 14 lat w kolejce na nowe biodro to warto odzalowac na bilet lotniczy i skorzystac z tej uslugi w UE.
                                    • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 11:53
                                      araceli i tak nie zrozumie. ona ma to zakodowane - cokolwiek napisze emigrantka, to jest be. Ten typ tak ma.
                                    • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 15:51
                                      black_halo napisała:
                                      > Dla zainteresowanych dodam jeszcze, ze moga skorzystac z tego nawet rencisci wi
                                      > ec jesli macie w rodzinie osoba ciezka chora, ktora musi dajmy na to czekac 14
                                      > lat w kolejce na nowe biodro to warto odzalowac na bilet lotniczy i skorzystac
                                      > z tej uslugi w UE.

I kolejny kituś-bajduś. Leczyć się owszem możesz ale zwrot masz do wysokości świadczenia, które otrzymałabyś w Polsce - resztę dopłacasz z własnej kieszeni. Ale pleść bzdury można - to nic nie kosztuje.
                                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 16:29
                                        >. Leczyć się owszem możesz ale zwrot masz do wysokości św
                                        > iadczenia,

Ufff.... Araceli przyznala ze jednak NFZ musi sfinansowac - ide swietowac !!!!!
                                        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 16:31
                                          Nie - nie musi 'sfinansować'. Widać czytanie ciężka rzecz.
                                          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 16:59
                                            Gniew ze zaraz zaplacisz 100 % za operacje tesciowej z watku w UK przeslonil ci zdolnosc do elementarnego komunikowania sie....
                                            • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:02
                                              Kłamiesz i kłamiesz i kłamiesz. Za nic nie zapłacę, ani 100 ani 50 ani 1 %. Za leczenie tej pani zapłacą brytyjscy podatnicy.
                                              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:04
                                                Masz potwierdzenie z NFZ, ze nie zaplacisz?
                                                • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:10
                                                  No - wciąż czekam na dowód Twoich słów, że zapłaci kłamczuszko big_grin
                                                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:16
                                                    Po dowod, ze zaplacisz dzwon/pisz do NFZ, przeciez ja nie jestem dla ciebie wiarygodna smile
                                                  • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:19
                                                    Ale ja wiem, że nie zapłacę więc na co mam dowód brać? Na obalenie Twoich kłamstw? Szkoda czasu.

Swoją drogą - przepisy już w tym wątku były podawane ale kłamczuszka nadal przy swoim kłamstewku upierać się będzie big_grin
                                                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:26
                                                    Na wyprowadzenie cie z bledu, na to czasu nigdy nie za wiele.......a gdzie byly te przepisy podane? oskarzasz ludzi o kolamstwo ale sama teraz zacaynasa klamac...nieladnie
                                            • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:24
                                              asmarabis napisała:

> Gniew ze zaraz zaplacisz 100 % za operacje tesciowej z watku w UK przeslonil ci
                                              > zdolnosc do elementarnego komunikowania sie....

Jesli tesciowa jest rezydentka w uk to nfz nie bedzie za nic placic.
                                              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 17:59
                                                wiesz to na pewno, czy nie dowiadywalas sie dokladnie? bo ja znam przypadek takiego emeryta i wlasnie tak jest jak pisze....
                • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:24
                  Przeciez wlasnie tesciowa z watku na tym korzysta, daleko nie trzeba szukac .......

nie. Tesciowa rosy ma inna sytuacje. Rosa jako rezydent moze sciagnac matke( ta u niej mieszka) i jesli matka udowodni ze zakonczyla swoje interesy w Polsce to przysluguje jej darmowe leczenie w UK jako tymczasowy a pozniej staly rezydent
                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:37
                    Oczywiscie uzupelniajac tylko napisz ktory system za to placi, skoro ona de facto jest jako emerytka w polskim systemie.....
                    • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:51
                      Asmarabis, to nie ma znaczenia, gdzie moja teściowa figuruje jako emerytka. W UK jest już w systemie emerytalnym, jest rezydentką, a jako osoba wiekowa i niepełnosprawna ma wszelkie prawa do korzystania z przywilejów danych obywatelom UK. To gwarantuje jej bycie obywatelką UE.
                      • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:03
                        Znów mylisz pojęcia. Teściowej przysługują przywileje związane z byciem rezydentem UK, a nie UE. Dowolny członek dowolnego państwa UE nie może sobie jechać do dowolnego kraju na dowolny zabieg medyczny - chyba, że zgodę wyrazi jego ubezpieczyciel.
                        • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:10
                          Gdyby Polska nie była w UE, to moja teściowa nie miałaby szans na bezpłatną opiekę medyczną.
                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:24
                        Ale nie o to mi chodzi, czy tzsciowa ma polska emeryture i w zwiazku z tym moze sie leczyc w polsce bezplatnie?
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:30
        Wyzyskiwanie NHS? Teściowa jest rezydentką UK, jest obywatelką UE, nikogo, ani niczego nie wyzyskuje.
        • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:44
          "Wielka Brytania dopłaca do leczenia obcokrajowców 2 miliardy funtów. Z tego 300 milionów to rachunek za opiekę nad obywatelami Unii, którzy nie postarali się o europejską kartę zdrowia."
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:51
            Ale że po co mi to piszesz? Moja teściowa ma europejską kartę zdrowia, więc o co kaman? Tym bardziej, że przyjechała tu i zostaje do końca swoich dni.
            • kandyzowana3x Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:20
              moze o to ze nie przepracowala nigdy ani dnia w uk i jest de facto tylko biorca tutejszych przywilejow?
              • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:38
                Ale przecież jej się NALEŻY!
                • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:44
                  memphis90 napisała:

> Ale przecież jej się NALEŻY!

Jesli prawo to przewiduje to sie nalezy, tak jak nalezy sie np child benefit na dzieci zyjace w Polsce.
                  • memphis90 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:01
                    Ok, ale nie zmienia to faktu, że w takiej sytuacji czerpie się benefity nie wkładając jednocześnie niczego do wspólnego kociołka. Wbrew temu, co myśli Rosa, nie da się zrobić tak, żeby wszyscy ludzie z PL wyjechali sobie do UK'ja i zaczęli korzystać z tamtejszych socjali/opieki zdrowotnej (jako emeryci, niepracujące matki, nieletni, bezrobotni itd) i żeby tamtejszy system to podźwignął.
                    • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:11
                      memphis90 napisała:

> Ok, ale nie zmienia to faktu, że w takiej sytuacji czerpie się benefity nie wkł
                      > adając jednocześnie niczego do wspólnego kociołka. Wbrew temu, co myśli Rosa, n
                      > ie da się zrobić tak, żeby wszyscy ludzie z PL wyjechali sobie do UK'ja i zacz
                      > ęli korzystać z tamtejszych socjali/opieki zdrowotnej (jako emeryci, niepracują
                      > ce matki, nieletni, bezrobotni itd) i żeby tamtejszy system to podźwignął.

Ja sie zgadzam z tym co napisalas. Nie wiem jak wyglada ta rezydentura tesciowej rosy, w kazdym razie przepisy sie juz nieco zmienily (dot emigrantow takze z eu) i zapewne zmienia jeszcze bardziej. Z tym ze czlonkowstwo w eu wymusza pewne rzeczy.
                      • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:09
                        Rezydentura teściowej Rosy polega na tym, że biedna kobiecina jest zdana na łaskę i niełaskę Rosy w całkowicie obcym państwie, czy dla starego ciężko schorowanego człowieka istnieć gorsza opcja? Obcy odmienny kraj, brak znajomego otoczenia i ziejąca jadem synowa opiekująca się z łaski Tobą.
                        • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:44
                          Na pewno masz rację. Jest jej tutaj bardzo, ale to bardzo źle big_grinbig_grinbig_grin
                          • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 10:08
                            Jeżeli jest faktycznie pod Twoją opieką to niestety masz rację, ma bardzo źle. Jak każdy kto musiałby pozostać sam niedołężny pod Twoją opieką.
                            • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:02
                              Bogu dziękować za te krzepiące słowa big_grinbig_grin
                              Ty swojej matki nie widujesz w ogóle, co niejednokrotnie pisałoś na forum.
                  • 3-mamuska Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:22

Jesli prawo to przewiduje to sie nalezy, tak jak nalezy sie np child benefit na dzieci zyjace w Polsce.

Juz sie nie należy.

Zamiast zaplacic teściowej w Polsce to duzo wiecej kasy pójdzie na NHS w UK.
              • viviene12 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:44
                Logicznie myslacy rozumie sam z siebie, glupiwmu nie przetlumaczysz. Tylko po co ten ton mentorski, jakby conajmniej byla to jej zasluga.
          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:36
            To z ¨Faktu¨" czy " Kuriera z Koziej Wolki"? Jak sie wkleja jakies niesfworzone informacje to wypadalo by podac zrodlo.....
            • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:40
              "" mowi, ze to cytat, a nie "stforzone" przeze mnie,
              kopiuj, wklej, google znajdzie.
        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 07:35
          rosapulchra-0 napisała:

> Wyzyskiwanie NHS? Teściowa jest rezydentką UK, jest obywatelką UE, nikogo, ani
          > niczego nie wyzyskuje.

Sama piszesz, że nie zapłaciła pensa składki w UK a korzysta z NHS. To wyzyskiwanie uczciwie płacących podatki mieszkańców UK.
        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:20
          rosapulchra-0 napisała:
          > Wyzyskiwanie NHS? Teściowa jest rezydentką UK, jest obywatelką UE, nikogo, ani
          > niczego nie wyzyskuje.

Nie - wcale. Nie zapłaciła grosza składki a brytyjscy podatnicy fundują jej leczenie. To wcaaaale nie jest wyzysk big_grin
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:46
            Nie - wcale. Nie zapłaciła grosza składki a brytyjscy podatnicy fundują jej leczenie. To wcaaaale nie jest wyzysk

araceli, w UK prawo do leczenia nie opiera sie o placenie skladek jak w Polsce. Kazdy rezydent czy placi czy nie placi je ma.

Poza tym placila skladki w UE i jej corka placi skladki i zapewne jej maz tez w UK.
            • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:57
              Mieszkamy tu od lat, nasze podatki i składki na NI idą z naszych zarobków. Ale araceli tego nie rozumie i nie zrozumie. Ona ma swój świat i swoje myślenie - przekonywanie jej nie ma sensu, to typ do którego nic nie dociera, co jest niezgodne z jej myśleniem, bo logiki w tym nie ma.
            • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 22:03
              > araceli, w UK prawo do leczenia nie opiera sie o placenie skladek jak w Polsce.
              > Kazdy rezydent czy placi czy nie placi je ma

Ale przecież to właśnie napisałam - nie zapłaciła pensa a leczą ją z kieszeni brytyjskich podatników. Czego nie zrozumiałaś?
              • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 00:10
                pomylilam araceli z inna tutejsza rozmowczynia tez na a.. sorki!
              • black_halo Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 11:52
                Ale Ci brytyjscy podatnicy to tez rosa i jej maz wiec na leczenie idzie z ich kieszeni.

Podobnie jak jej tesciowa kiedys placila podatki w Polsce i tym sposobem oplacila edukacje swojego syna
                • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 15:48
                  black_halo napisała:
                  > Ale Ci brytyjscy podatnicy to tez rosa i jej maz wiec na leczenie idzie z ich k
                  > ieszeni.

Och tak - szczególnie z kieszeni Rosy wiecznie olewającej zalecenia lekarzy i lądującej karetką w szpitalu. I jeszcze trójka dzieci leczona ze składek męża. Normalnie wypas!
                  • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 05.04.15, 20:04
                    Może jej mąż zarabia tam jak Kulczyk.
    • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:12
      "PODKARPACIE. Operując zaćmę w Anglii zapłacimy ok. 13 tys. zł, NFZ zwróci nam ok. 4 tys. zł."

Strasznie drogo, gdyby w Polsce tyle placono za ten zabieg, tez nie byloby kolejek.
      W Niemczech pacjent z Polski nie musi tyle doplacac i tak dlugo czekac jak w UK, no i ma blizej.

> w UK w ciągu 16 tygodni będzie po operacji,

"Czas oczekiwania na operację zaćmy w naszej klinice to 2-3 tygodnie a cena od 2,2 tys. zł. ( Usunięcie zaćmy metodą fakoemulsyfikacji wraz ze wszczepieniem soczewki torycznej zamiast soczewki zwijalnej. Cena 3 500,00 zł)
      W Polsce przez NFZ wyceniana jest ona 2,8-3,5 tys. zł."

Czyli, nie tak rewelacyjnie w UK smile
      • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:08
        batycki ale ty porownujesz jablka i gruszki czyli 2 rozne sprawy prywatna opieke w Polsce z panstwowa w UK. W UK w prywatnej czesto oczekiwanie to...pare dni. Naprawde pieniadze w calym swiecie wiele rzeczy udostepniaja
        • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 08:17
          NFOZ zwraca koszty zabiegu wg wlasnych stawek i nie ma tu nic do rzeczy, czy klinika prywatna, czy panstwowa. Dla pacjeta wazne, zeby odbylo sie to w miare szybko, doplacal mozliwie najmniej, a najlepiej wcale. W UK musialby doplacic ok 9 tys. wiec raczej nie zedecyduje sie, skoro w germanii lub Czechach koszty sa znacznie mniejsze.

"- Wcześniej też zgłaszało się dużo polskich pacjentów, ale w minionym tygodniu kontaktów było więcej o ok. 30 proc. Nie dziwi nas to. Zaćmę usuwamy taniej niż w Polsce i nie czeka się w kolejce 3 lata, tylko niecały miesiąc. Teraz, jeśli NFZ zwraca polskim pacjentom nawet cały koszt zabiegu, nie ma już żadnych ograniczeń - powiedział prof. Pavel Stodulka, szef czeskiej sieci klinik okulistycznych Gemini, znajdujących się niedaleko polskiej granicy."

"W myśl nowych przepisów pacjent uprawniony do publicznych świadczeń zdrowotnych w Polsce może otrzymać z Narodowego Funduszu Zdrowia zwrot kosztów planowanego leczenia w innym kraju Unii Europejskiej. Największym zainteresowaniem cieszą się zabiegi usunięcia zaćmy, które spektakularnie poprawiają komfort życia, nie wymagają też długiego pobytu w szpitalu."

Poprzednio otrzymywal zwrot, gdy bylo to zachorowanie nagle.
          A nowe przepisy weszly w zycie 15 listopada 2014r.
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 15:59
            "W myśl nowych przepisów pacjent uprawniony do publicznych świadczeń zdrowotnyc
            > h w Polsce może otrzymać z Narodowego Funduszu Zdrowia zwrot kosztów planowa
            > nego
            leczenia w innym kraju Unii Europejskiej. Największym zainteresowaniem
            > cieszą się zabiegi usunięcia zaćmy, które spektakularnie poprawiają komfort ży
            > cia, nie wymagają też długiego pobytu w szpitalu

nie tylko Polska jest w Unii. To dotyczy wszystkich mieszkancow Unii i wszystkich krajow- narazie....
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:46
        Baltycki, nie porównuj prywatnej służby zdrowia z państwową.
    • snakelilith Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:15
      Bosz, UK to jednak zacofany kraj. wink U mnie nie trzeba do żadnych optyków, tylko idzie się bezpośrednio do okulisty (bez skierowania) i operację masz w ciągu 4 tygodni, a nie 16 (!). Zabieg odbywa się ambulatoryjnie, po trzech godzinach wracasz do domu taksówką. Wiem, bo towarzyszyłam starszej znajomej (lat 83). Kiedy ona odpoczywała po zabiegu na kozetce, ja czekałam na nią w poczekalni popijając kawę i przegryzając bułeczki przygotowane tam dla pacjentów (całkiem za darmo). Na zbieg przychodzi się bowiem na czczo i potem trzeba coś zjeść. Osoby towarzyszce też mogą korzystać. Jeżeli zależy ci więc na snobowaniu się na służbę zdrowia, zmień szybko miejsce zamieszkania, w wielu krajach Europy jest lepiej niż w UK.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:32
        W UK czas oczekiwania zależy od hrabstwa. W niektórych czeka się krócej, w niektórych dłużej. U nas czeka się dłużej.
      • kadfael Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:03
        Z tego, co pamiętam, to od stycznia jednak ze skierowaniem do tego okulisty. Co jest czystym kretynizmem - lekarz POZ mi jednak szkieł nie dobierze sad
    • kasiulka25 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:29
      Rosa, Uk wcale nie jest takie superowe jesli chodzi o sluzbe zdrowia (Szeroko pojeta). Owszem niektore kwestie sa lepiej rozwiazane (organizacyjnie) ale sporo jest tez wad, najwiecej zalezy OD ludzi na ktorych trafisz, od recepcjonistki po lekarza ale to jak wszedzie przeciez. Nie Ma co gloryfikowac.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:40
        Ależ oczywiście że tak. Znam historie, które mi krew w żyłach mroziły, naprawdę. Jednak w moim przypadku i w przypadku mojej rodziny nie mogę na pogańską służbę zdrowia narzekać. Naprawdę. Jak na razie i mam nadzieję, że tak będzie do tej pory.
        • kasiulka25 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:52
          Nie, no rozumiem, jednakowoz jedna jaskolka (przyslowiowa) wiosny nie czyni I ze akurat TY masz farta do nhs- u to nie znaczy ze w calym uk jest rownie pieknie pod tym wzgledem.
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:04
            Uwierz mi, że nie ja jedna. I nie jaskółka tym bardziej wink
    • mynia_pynia Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:47
      Moja babcia św. pamięci miała zaćmię na jednym oku na drugie niedowidziała z innych powodów.
      Poszła do okulisty, operacja powinna być natychmiast, żeby polepszyć komfort życia, we Wrocławiu terminy na za 2 lata, w mieście o 90 km dalej 2 miesiące.
      • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:53
        Moi rodzice mieszkaja w Niemczech, opieka zdrowotna jest ok ale zadnych cudow. Za niektore rzeczy ktore w uk sa darmowe oni musza placic, niby nieduzo, skladka roczna ale jednak plus fodatkowe ubezpieczenia na rozne okazje medyczne wink Mojemu tacie zdiagnozowano zacme w polowie marca, termin operacji na koniec czerwca wink
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:53
        To jak w UK. W jednym hrabstwie 2 tygodnie, w naszym 16. A w Polsce jej okulista na Wołoskiej powiedział, że za półtora roku jest pierwszy termin.
      • kropkacom Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 18:57
        Muszę mamie napisać, bo właśnie ma skierowanie na dwa badania. Oba odległe terminy.
        • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:45
          Przeczytaj, moze przyda sie.
          • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:49
            Boszzzzz, ty nie widzisz roznicy miedzy sytuacja formalna- prawna tesciowej z watku, a wyjazdem NA LECZENIE ??????? Donald Tusk jak by to przeczytal to by calkiem osiwial....
            • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:08
              Ty durniu nie widzisz, ze odpowiadam kropce mieszkajacej w Czechach na:
              "Muszę mamie napisać, bo właśnie ma skierowanie na dwa badania. Oba odległe terminy."
              ?
              Gdybys nie byl durniem, domyslilbys sie, ze mama kropki mieszka w Polsce.
              (nadal jestem Twoim idolembig_grin))
              • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:18
                Nie widze. Widze ze wklejasz rozne dziwne rzeczy, nawet bez podawania zrodla, bez ladu i skladu......poza tym to jest otwarte forum i nie wszyscy wiedza gdei mieszkasz ty, kropka i wasz matki.....
                • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:29
                  Ale wszyscy (poza Toba) widza, ze odpowiadam kropce na jej post o jej matce, a nie rosie na jej post o jej tesciowej.
                  • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:31
                    no to ja juz nie wiem jak sie te posty ukladaja
                    faktem jest ze zapewne kropka ma tez matke w slusznym wieku jak mozna wywnioskowac logicznie
                    • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:37
                      W "drzewku" ukladaja sie prawidlowo, widac co, kto, komu, na co odpowiada.
                  • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:40
                    Co jeszcze ciekawego bylo o tej matce? Bo rozumiem ze skoro wszyscy wiedza gdzie mieszka, to temat jest ciagle walkowany, nie jestem na biezaco.....
                    • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:49
                      Ale wszyscy (poza Toba) widza, ze odpowiadam kropce na jej post
                      Nawet nie rozrozniasz "widza" od "wiedza"..

Chyba zakochalem sie w Tobie..
                      Pozostane Twoim idolem az do...............

jestem z frakcji która uważa, że dla PL byłoby lepiej
                      gdyby została pod Niemieckim lub Pruskim zaborem.
                      /wioskowy_glupek/
                      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:59
                        Nie interesuja mnie zalotnicy, ktorzy sie nie umieja wyslowic na publicznym forum, jak tutaj takie problemy to co za zgroza musi byc w realu.....
    • pomidorpomidorowy Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:01
      uk to inna bajka , nawet idac do walk in centre nikt nie pyta o ubezpieczenie. lecza i tyle a w Pl jak wyskoczysz na czerwono to miotla pogonia....biedny kraj to i opieka marna. A co do opieki nad ciezarna....to chyba ktos pisal o prywatnej opiece a nie wizytach na nfz, zawsze mnie smieszylo porownywanie opieki w UK na nfz i opieki w pl - wizyty prywatne w ciazy..
      • cosmetic.wipes Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:57
        Jak się "wyświetlisz na czerwono", to cie nie pogonią tylko poprosza o napisanie oświadczenia, że jesteś ubezpieczona. Oczywiście jesli nie jesteś, to potem cię pogonią. Ale nie miotłą, a komornikiem.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:47
          Ej no, nie komornikiem od razu. Tylko rachunek najpierw prześlą. smile
    • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 19:39
      Tak sobie tlumacz. Nawet w UK trzeba czekac na operacje nie operuja w terminie "za tydzien".
    • mondovi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 20:57
      Swietnie, że tak jest u Ciebie, Tyle że to nie twoja zasługa, że tak wygląda służba zdrowia w Anglii, to nie gazety wina, że tak jest w Polsce. Nie rozumiem, dlaczego szczycisz się czymś od siebie totalnie niezależnym.
      • kk345 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:09
        A czym ma sie chwalić? big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:53
        Gdzie się szczycę? Jestem po prostu zadowolona, że mieszkam w kraju, gdzie życie jest znacznie łatwiejsze niż w PL.
        • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 10:10
          To po ciągle się tniesz skoro w tak cudownym kraju żyjesz?
    • szeera Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:03
      Rosa, ja też mieszkam gdzie indziej, a Ciebie nie rozumiem. Jest prosta zależność między nakładami na służbę zdrowia, a efektami dla pacjentów, (z niechlubnym wyjątkiem USA). Polska na opiekę zdrowotną wydaje dużo, dużo mniej niż UK czy Niemcy. Trudno się więc dziwić, że efekt też jest gorszy. Jeśli w PL chce się lepszej opieki zdrowotnej trzeba podnieść składkę, nie ma innego wyjścia. Nie jestem tylko pewna, czy wszystkich w PL by to zachwyciło, bo to oznacza mniej pieniędzy dla pracowników na rękę.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:57
        I przestać budować na bogato siedziby NFZ, a zająć się remontami szpitali, zakupem odpowiedniego sprzętu i zatrudnieniem do tego sprzętu odpowiedniej kadry pracowniczej. Niejednokrotnie w prasie były informacje, że szpital zakupił jakiś sprzęt najnowszej generacji, ale nie może go używać, bo nie ma już kasy na zatrudnienie specjalisty do obsługi tego sprzętu. Całkiem niedawno dziewczyny pisały w jakich warunkach musiały się myć w szpitalach, jak wyglądały łazienki i ile pryszniców było na kilkudziesięcioosobowy oddział położniczy. Nienajlepszy to dawało obraz.
        • szeera Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 13:46
          Rosa bajki opowiadasz. Żadne oszczędnośći na NFZ nie zmienią stanu polskiej służby zdrowia. Pieniędzy jest po prostu za mało. Zaproponuj urzęnikom od zdrowia publicznego w UK albo Niemczech, że będą leczyć za polską składkę. Zobaczysz reakcję.
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 13:59
            No to niech urzędasy rozwalają tę "za małą" kasę na kolejną biurokrację i nowoczesne biura dla kolejnych urzędasów. Po co oszczędzać?
            • szeera Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:38
              Rosa, czytasz brytyjskie gazety? Ja nie, a i tak wpadały mi w ręce artykuły o przekrętach w NHS. Każdy system ma swoje błędy i wypaczenia. Nie widzę powodu żeby uważać, że polski system jest znacznie gorszy i mniej wydajny niż inne systemy europejskie. Co nie znaczy, że nie można go poprawić. Ale ta poprawa nie uzdrowi polskiej służby zdrowia. Polacy (NFZ i prywatnie) wydają 4 razy mniej na leczenie jednego obywatela niż UK. Poprawa wydajności systemu o np. 10% (co byłoby bardzo dobrym efektem) niewiele zmieni dla całej służby zdrowia.
          • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 14:26
            szeera napisała:

> Rosa bajki opowiadasz. Żadne oszczędnośći na NFZ nie zmienią stanu polskiej słu
            > żby zdrowia. Pieniędzy jest po prostu za mało. Zaproponuj urzęnikom od zdrowia
            > publicznego w UK albo Niemczech, że będą leczyć za polską składkę. Zobaczysz re
            > akcję.

A ile wlasciwie przeznacza sie na opieke zdrowotna w pl? Wiesz moze? Bo memphis probowala wygooglac ale nie udalo jej sie. Jednak polska opieka medyczna dziala, a wg wielu forumowiczek calkiem sprawnie wiec chyba tak zle nie jest?
            • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 14:39
              Trudne nie bylo.
              • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 15:02
                baltycki napisał:

> Trudne nie bylo.

hehehe, 2/3 Polakow zarabia mniej niz 2500 zl/miesiac netto (dziwne, bo na ematce to zupelnie inqczej wygladawink) a skladka to 271 zl czyli duzo dla przecietnej osoby. Skladka ta musialaby wzrosnac. To moze powinna, w koncu przecietny Kowalski i tak musi wysuplac dodatkowo wieksze sumy na prywatna opieke zdrowotna. Bede tez po czesci malkontentem, ktory uwaza ze niezbyt dobrze zarzadza sie tymi pieniedzmi.
                • szeera Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:28
                  Polska wydaje mało na opiekę zdrowotną i w kwotach na mieszkańca: 854 USD w 2012r. data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.PCAP/countries
                  i w stosunku do PKB: 6,7 % w 2012, (większość krajów UE ma powyżej 10% PKB) data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.TOTL.ZS

Dla porównania UK - 3647 USD i 9,4% PKB.

Tu powinna być mapka porównująca % PKB wydawany na ochronę zdrowia na świecie: apps.who.int/nha/database/World_Map/Index/en

Zgadzam się z Nejmą, że ta opieka w PL nie jest taka zła, ale uważam, że to właśnie zasługa systemu który działa jednak całkiem nieźle i z tych małych pieniędzy daje mimo wszystko przyzwoity rezultat.
                  • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 18:18
                    Rozumiem, że jest to dla ciebie usprawiedliwienie na złe gospodarowanie państwowymi pieniędzmi i traktowanie pacjentów jak piąte koło u wozu?
                    • szeera Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 18:38
                      Ale właśnie usiłuję Ci pokazać, że nie masz podstaw do mówienia, że w Polsce to złe gospodarowanie pieniędzmi w służbie zdrowia jest większe niż gdzie indziej. Oraz to, że kolejki do lekarza nie są przez złych urzędników. Tak samo Twoja teściowa będzie szybko i dobrze leczona nie dlatego, że urzędnicy w UK są kryształowo uczciwi.

Chcesz poznać kraj który naprawdę marnuje ogromne pieniądze na służbę zdrowia? USA. Wydaje prawie 20% PKB, a efekty zrowotne są słabsze niż wielu krajów europejskich. Oni rzeczywiście mają problem z systemem służby zdrowia.

Polski system jest zaprojektowany nieźle i uważam, że czepianie się go w każym wątku jest czystą złośliwością. Większość problemów wynika z niedofinansowania. Albo trzeba zacząć więcej płacić albo pogodzić się z tym, że nie stać nas na opiekę zdrowotną na poziomie Europy Zachodniej.
                      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:59
                        Ja o pogodzie, a ty o wzwodzie. Nie dogadamy się, więc odpuszczam.
          • black_halo Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 12:05
            Moze jakby sie rozumniej te pieniadze wydawalo to byloby inaczej? Niedawno byl artykul, ze bardziej sie placa amputowac nogi pacjentom z zakrzepica niz ich leczyc. Ze potem trzeba proteze dac, kosztowana rehebiliacje i rente przewaznie to juz nikogo nie obchodzi. Obchodzi jednie fakt, ze za obciecie nogi NFZ placi wiecej a za leczenie ambulatoryjne mniej.

W innych krajach skladki sa wieksze ale tez lepiej wydawane. W kazdym kraju pieniedzy jest zawsze za malo, to jest fakt. Ale jesli sie pieniadze rozumnie wyda i zamiast marmurowych posadzec i krysztalowych zyrandoli w NFZ moze sie zainwestuje w specjalistow od planowania i kalkulacji to y sie sytuacja polepszyla.
    • anusia_magda Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:07
      Nie zgadzam się, opieka nad np.cięzarnymi jest w PL lepsza. Musisz sobie udowadniać że dobrze zrobiłaś iż wyjechałaś z PL? Widzisz my np. świetnie poradziliśmy sobie w obecnej rzeczywistości i nie potrzebujemy wyjeżdżać smile
      • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:14

anusia_magda napisała:

> Nie zgadzam się, opieka nad np.cięzarnymi jest w PL lepsz

Chodzi ci o to ze cala ciaze mozna sobie w domu przesiedziec na zwolnieniu czy jakies inne aspekty?
        • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:37
          Można zrobić więcej USG i ciążę prowadzi lekarz, a nie jakaś wsiowa położna.
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:13
            nie gazeta to nie tak. minimalna ilosc to 2 usg w UK. Minimalny wymog ale w praktyce robia wiecej. Wystarczy poprosic. Tu na prosbe robia wiele. Ja mialam 5, bo chcialam.

ciaze prowadzi polozna ale nie mozna ich porownywac z poloznymi w Polsce. Troche bardziej zaawansowana funkcja i dluzej sie studiuje to.
            Zas np w Polsce przecietna pielegniarka na podobnym poziomie stazu to moim zdaniem bardziej zaawansowany poziom wiedzy niz w UK, gdzie lekarz tylko robi zastrzyki albo specjalista ambulator.

Niemniej jesli jest jakikolwiek cien wskazan widujesz sie z lekarzem regularnie + z polozna dodatkowo. Ja widywalam lekarza co miesiac i wystarczylo tylko ze mialam lekka niedoczynnosc tarczycy pare lat wczesniej.
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 05:01
            gazeta_mi_placi napisała:

> Można zrobić więcej USG i ciążę prowadzi lekarz, a nie jakaś wsiowa położna.
            >

Tej wsiowej położnej to do pięt nie dorastasz.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 05:00
        anusia_magda napisała:

> Nie zgadzam się, opieka nad np.cięzarnymi jest w PL lepsza. Musisz sobie udowad
        > niać że dobrze zrobiłaś iż wyjechałaś z PL? Widzisz my np. świetnie poradziliśm
        > y sobie w obecnej rzeczywistości i nie potrzebujemy wyjeżdżać smile

Lepsza, bo chodzisz do ginekologa? Najczęściej prywatnie, bo państwowo to i tak cię obejmują limity NFZ, których nie przeskoczysz. Zrozum, w UK są inne procedury niż w Polsce, a to wcale nie oznacza, że są gorsze. Od prowadzenia ciąży są wykształcone i przeszkolone położne. Ginekolog to specjalista, który zajmuje się ważniejszymi sprawami niż prawidłowo rozwijająca się ciąża, bo takich jest większość.
    • leni6 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:23
      Szczerze mówiąc to całkiem długi ten termin. Moja babcia miała dwa razy wykonywana taka operację. Za każdym razem co prawda pierwotny termin był odległy (ok 2 lat), ale zawsze po kilku tygodniach dzwonili, że maja miejsce i może przyjechać.
    • grave_digger Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 21:52
      Rosa, opowiadasz o tym tak, jakby same ematki były winne tego stanu rzeczy.
      ?
      Aha.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 05:03
        O nie, nie, nie. To już jest kwestia twojej interpretacji.
    • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:18
      co mi sie nie podoba w UK opiece zdrowotnej:

- paracetamol to panaceum na wszystko
      - w przeciwienstwie do Polski do ginekologa czy dermatologa nie mozna isc z marszu tylko przez skierowanie a w Walk-in-Centre jakie niby sa takim od razu dostepem do uslug ginekologicznych

co mi sie podoba:

- kazdy lek na recepcie to £7 dla osob pracujacych
      - wszystkie leki za darmo maja wszyscy po 65 roku zycia, wszystkie dzieci, kobiety w ciazy i po ciazy, i cala masa ludzi z chorbami przewleklymi poczynajac od spraw hormonalnych przez cukrzyce itd.
      -zasadnicza roznica w UK jest ze w opiece zdrowotnej nie jest to urzedowe podejscie ale indywidualne czyli jesli sie prosi ze sie czlowiek stresuje i chce na badanie jakies tam isc to sie lekarz musi zgodzic bo ponosi odpowiedzialnosc za psychike czlowieka tez
      • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:46

> co mi sie podoba:
        >
        > - kazdy lek na recepcie to £7 dla osob pracujacych
        £8.20 i to juz z rok napewno bo kupowalam antybiotyk chyba wiosna ub roku

> - wszystkie leki za darmo maja wszyscy po 65 roku zycia,

60 roku zycia chyba?
        • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 02.04.15, 22:49
          prawda
    • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 04:08
      Choruję na nawracający obrzęk nadtwardówki na tle reumatoidalnym.
      Jesteś pewna, że optyk kiedykolwiek o tym słyszał? Umie rozpoznać? Ma stosowny sprzęt?
      Bo dla laika to wygląda podobnie jak zapalenie spojówek, ale nim nie jest.
      Wolę jednak polskiego okulistę nić angielskiego optyka.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 05:05
        U każdego optyka są zatrudnieni lekarze okuliści i to oni robią pacjentowi badania. Gdy jest coś, co ich niepokoi, to odsyłają pacjenta do szpitala.
        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:13
          Tak, tak - lekarz okusta u optyka, którzy w razie czego jak napisałaś 'wystawia list do okulisty'?

Zdecyduj się kłamczuszko smile
          • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:17
            No dokładnie, coś nie gra.
            A mi jest potrzebny okulista znający się na chorobach, nie tylko na okularach, tacy zwykle siedzą u optyków.
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:05
            Jeśli znasz angielski, to wejdź sobie na byle stronę angielskiego optyka. Kłamczuszko.
        • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:30
          Ja nie potrzebuję szpitala tylko okulisty.
          Nie u optyka tylko normalnie w gabinecie z pełnym sprzętem potrzebnym okuliście nie tylko tym do dobrania okularów,.
          • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:44
            pani.jezowa napisał(a):

> Ja nie potrzebuję szpitala tylko okulisty.
            > Nie u optyka tylko normalnie w gabinecie z pełnym sprzętem potrzebnym okuliście
            > nie tylko tym do dobrania okularów,.

Okulista robi te same testy uzywajac tych samych metod u pacjenta ktorego widzi po raz pierwszy. Na podstawie resulatatow tych testow kwalifikuje pacjenta jako tego ktory ma tylko wade wzroku lub takiego ktory ma inne problemy z oczami/widzeniem. Wizyta u optician/optometrist zaoszczedza czasu (pisze o systemie u mnie) bo do okulisty trafiaja osoby do leczenia. Nikt sie sam nie diagnozuje, dlatego zanim nie bedzie mial testow nie bedzie wiedzial czy potrzebuje okulisty. Jesli go potrzebuje to jest do niego kierowany. Okulista leczy, on tez decyduje o zakonczeniu badz nie leczenia oraz miejscu i rodzaju otrzymywania serwisu.
            • black_halo Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 12:18
              U mnie jest tak samo. Dodatkowo - podstawowe badanie wzroku, ginekologiczne, dermatologiczne robi lekarz pierwszego kontaktu. Cytologie mozesz zrobic u rodzinnego, jesli cos wyjdzie to idziesz do ginekologa. Kiedys jak wyczulam guzka w piersi to poszlam do ginekologa, jego sekretarka-polozna od razu pobrala mi krew i zadzwonila do najblizszej kliniki umowic na usg piersi, usg mialam nastepnego dnia. Na szczescie tylko cysta. Ginekolog mnie nie badal, uznaje sie, ze skoro wyczulo sie guzka to znaczy ze jest i sie kieruje pacjenta na badania. Co trzy miesiace robie badania krwi z powodu tarczycy, leki przypisuje rodzinny, wczesniej do endokrynologa chodzilam raz do roku, od razu usg. Teraz endo uznal, ze wystarcza wizyty u rodzinnego. Z tym, ze kiedys jak naprawde myslalam, ze zejde z tego swiata to wizyta w klinice byla na nastepny dzien, przez telefon powiedzialam co mi jest i kazali przyjechac na drugi dzien rano.
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:07
            Pewnie tego nie ogarniesz, ale jak napisałam wyżej - tu jest inny system medyczny niż w Polsce. Specjaliści przyjmują w szpitalach.
            • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:10
              Ogarniam, nie bój żaby.
              Nie potrzebuję jednak szpitala by leczyć chorobę, która tego nie wymaga.
              • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:22
                Wdech. Wydech.
                Od nowa.
                Lekarze specjaliści przyjmujący pacjentów na NHS mają swoje gabinety w szpitalach. Nie kładą cię do łóżka na dzień, czy dwa, tylko jedziesz do wyznaczonego szpitala, do wyznaczonego specjalisty, który w tym szpitalu przyjmuje pacjentów zewnętrznych.
                Mam nadzieję, że dość przejrzyście to napisałam.
                • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:25
                  Nie jest tak jak w Polsce, że GP daje ci skierowanie do specjalisty do ręki, a ty sobie potem sama wybierasz, do którego specjalisty idziesz. Czekasz na list ze szpitala. W liście masz podaną datę i godzinę spotkanie ze specjalistą. Informację jak do tego szpitala dojechać (np. jaką komunikacją), mapkę terenu szpitala, żebyś wiedziała jak dojść oraz info o parkingu. Jeśli nie pasuje ci data, to dzwonisz pod podany numer i ustalasz osobiście termin, który ci najbardziej pasuje.
      • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 08:41
        pani.jezowa napisał(a):

> Choruję na nawracający obrzęk nadtwardówki na tle reumatoidalnym.
        > Jesteś pewna, że optyk kiedykolwiek o tym słyszał? Umie rozpoznać? Ma stosowny
        > sprzęt?
        > Bo dla laika to wygląda podobnie jak zapalenie spojówek, ale nim nie jest.
        > Wolę jednak polskiego okulistę nić angielskiego optyka.

Jesooo, opticians/optometrists to nie sa laicy to sa osoby wyksztalceni kierunkowo i maja swietny sprzet. Nie zajmuja sie leczeniem ale testuja i wszelkie nieprawidlowsci kieruja do okulisty. System jest wygodny, bo roznych optucians jest sporo wiec nie ma problemu z umowieniem sie w dogodnym dniu, o dogodnej porze i z dnia na dzien (takze w weekendy). Okulosci natomiast zajmuja sie leczeniem konkretnych wad a nie dobieraniem szkiel dla krotko albo daleko wzrokowcow. Podobnie jak ginekolodzy nie zajmuja sie pobieraniem mat do cytologi czy leczeniem grzybicy albo innych banalnych infekcji czy zapisywaniem srodkow antykoncepcyjnych a konkretnych problemow.
        Moja corka (12) chciala sprobowac szkla kontaktowe, wiec ok umowilismy sie, maz z nia pojechal i uczono ja jak wkladac, wyjmowac itd spedzila tam 2h z odpoqoednia osoba (za free), nie wyobrazam sobie czegos takiego u okulisty. Strata pieniedzy i czasu lekarza ktory w tym czasie moglby leczyc kogos z choroba oczu. To dotyczy badania okresowego wzroku, dobierania oprawek itp. Moj maz ma test za free (przekroczyl 40-tke) za okulary placi, czyli jak w pl. Nie zabiera jednak swojego i lekarza okulisty czasu bo noe ma potrzeby.
        • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:11
          Najma - o czym Ty piszesz? W PL optyków też jest sporo, też dobierają szkła, też uczą jak zakładać soczewki. Tyle, że nie są bramkarzami, którzy bronią dostępu do specjalisty jak to się odbywa w UK.
          • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:20
            araceli napisała:

> Najma - o czym Ty piszesz? W PL optyków też jest sporo, też dobierają szkła, te
            > ż uczą jak zakładać soczewki. Tyle, że nie są bramkarzami, którzy bronią dostęp
            > u do specjalisty jak to się odbywa w UK.

big_grinbig_grinbig_grinbig_grin

A kto pelni te rple w pl, bo ktos pelni skoro skierowania sa potrzebne. Poza tym na jalowe dyskusje z ignorantami szkoda mi czasu wiec EOT.
            • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:35
              Nikt nie pełni tej roli Najmo i daruj sobie ataki personalne. Problemy z dostaniem się do specjalisty w UK są dość znane - nawet Polacy zwęszyli interes i prywatne placówki otwierają więc nie udawaj Greka big_grin
              • araceli Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:38
                Masz 'ignorantko':
                'More simply want better customer service than British GPs tend to provide, with their brief consultations and frustrating systems for booking appointments. And the immigrants are used to a different set-up. In Poland, as in much of continental Europe, GPs do not act as gatekeepers. Patients book appointments directly with specialists, who also perform procedures that would be classed as out-patient services in Britain.'
                www.economist.com/news/britain/21579018-health-clinics-immigrant-poles-reveal-nhss-shortcomings-another-kind-health-tourism
                Ale co tam - Najma wie lepiej, że 'piczę' się w drogerii leczy big_grin
                • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:15
                  Ależ nic w tym dziwnego. Niejednokrotnie pisałam, że polscy emigranci to lekomani, antybiotykożercy, którzy bez pastylki nie potrafią dnia przeżyć. Na wszystko są im potrzebni specjaliści (zwykły katar, a ten idiota już pędzi do laryngologa big_grin), na byle co łykają antybiotyki kilogramami i pastylki reklamowane w polskiej telewizji. Polskie sklepy też zwęszyły niezły biznes - sprowadzają na lewo polskie lekarstwa i sprzedają tutaj. Całe rzesze Polaków nie zna angielskiego i boi lub wstydzi się iść do lekarza z tłumaczem. Więc wybiera prywatnego polskiego specjalistę, za którego płaci kupę szmalu, a i dojechać czasem ze 100 km musi. Albo przy okazji wakacji w Polsce robi rundkę po prywatnych specjalistach, co spłukuje mu pięknie portfel. A potem opowiada bajki, które takie niemądre araceli powielają gdzie i komu się da, że angielska służba zdrowia jest do niczego, a angielscy lekarze to konowały big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:10
            Araceli, czasem się zastanawiam, jak bardzo jest ograniczona i zaburzona big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:21
          Optometra nie ma prawa diagnozować chorób oczu. I chorób ogólnoukładowych a na taką choruję i objawia mi się w oczach.
          Moje okulary muszą uwzględniać chorobę oczu, tylko okulista może je dobrać.

Zapisywaniem środków antykoncepcyjnych zdecydowanie powinien zajmować się lekarz. Zbyt wielkie ryzyko niesie ich przyjmowanie bez zbadania pacjentki przed ich podaniem, przed każdą zmianą i co jakiś czas, gdy bierze długo.
          Poza tym środki te podaje się nie tylko w celu uniknięcia ciąży, ja na przykład biorę je z innego powodu i nie odważyłabym się wziąć ich nie od lekarza.
          • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 09:31
            pani.jezowa napisał(a):

> Moje okulary muszą uwzględniać chorobę oczu, tylko okulista może je dobrać.

A kto twierdzi ze przy chorobach oczu tego okulisci nie robia? Jesli czegos nie rozumiesz to po co dyskutujesz?

> Zapisywaniem środków antykoncepcyjnych zdecydowanie powinien zajmować się lekar
            > z. Zbyt wielkie ryzyko niesie ich przyjmowanie bez zbadania pacjentki przed ich
            > podaniem, przed każdą zmianą i co jakiś czas, gdy bierze długo.

Hehehe, nastepna rzecz na ktorej sie kompletnie nie znasz.

> Poza tym środki te podaje się nie tylko w celu uniknięcia ciąży, ja na przykład
            > biorę je z innego powodu i nie odważyłabym się wziąć ich nie od lekarza.

big_grinbig_grinbig_grin A uwazasz ze to nie lekarz je zapisuje? Mojej kolezance zapisuje dermatolog.
            Akurat w uk kontrola nad lekami jest duza.
            Ignorancja jest naprawde przerazajaca.
            • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:12
              Poziom Twoich postów jest żenujący.
              Nie prowadzę dyskusji z takimi osobami.
              • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:52
                pani.jezowa napisał(a):

> Poziom Twoich postów jest żenujący.
                > Nie prowadzę dyskusji z takimi osobami.

Przejawiasz ignorancje w sprawach o ktorych dyskutujemy a wypowiadasz sie tonem wyroczni. Moze poczytaj i zadaj sensowne pytania zamiast silic sie na dyskusje.
                • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:54
                  Nie zamierzam z Tobą dyskutować.
                  Na żaden temat.
                  To ostatni post do Ciebie.
                  • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:59
                    pani.jezowa napisał(a):

> Nie zamierzam z Tobą dyskutować.
                    > Na żaden temat.
                    > To ostatni post do Ciebie.

Wcale mnie to nie dziwi, dobierasz sobie poziom dyskutantow do swich niewielkich mozliwosci.
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:19
            A kto przepisuje antykoncepcję twoim zdaniem? Jesteś pewna, że kobiety bez badań dostają implanty, wkładki czy pigułki?
            Zapewne nie masz zielonego pojęcia, ale GP jest lekarzem, to raz. Dwa są specjalne kliniki zajmujące się kontrolą płodności i tam jest przeszkolona kadra, która nie tylko daje recepty na pigułki, ale wykonuje wywiad, robi badania, etc.
            Twoja wyobraźnia, jak widzę, nie przekracza szkieł w twoich okularach wink

Powtórzę jeszcze, bo widocznie nie dociera - w UK jest INNY SYSTEM medyczny niż w Polsce.
            • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:48
              A czy Ty jesteś w stanie pojąć, że tabletki antykoncepcyjne to nie tylko kwestia płodności i leczenia trądziku? Czy wyobraźnia Ci nie pozwala?
              Jest jeszcze parę innych opcji i akurat ja potrzebuję do tego specjalisty.
              • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:56
                pani.jezowa napisał(a):

> A czy Ty jesteś w stanie pojąć, że tabletki antykoncepcyjne to nie tylko kwesti
                > a płodności i leczenia trądziku? Czy wyobraźnia Ci nie pozwala?
                > Jest jeszcze parę innych opcji i akurat ja potrzebuję do tego specjalisty.

nie tylko ty. Ty jednak zakladasz ze poza antykoncepcja w kazdym innym przypadku specjalista w uk ich nie przepisuje.
              • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:56
                Ale przeca wyżej ci Najma napisała, że jej koleżance pigułki przepisuje dermatolog. Poza tym, jeśli bierzesz leki na stałe, to nie musisz za każdym razem iść do po receptę do lekarza. Istnieje system komputerowy, wysyłasz na stronę swojej przychodni odpowiedni formularz, w którym zaznaczasz potrzebne ci leki. I odbierasz je dnia następnego w w swojej lokalnej aptece. Jeśli ta forma ci nie odpowiada, to albo dzwonisz do przychodni i zamawiasz lub wrzucasz receptę do specjalnej skrzynki w przychodni, a dalej procedura jest zawsze taka sama - na drugi dzień odbierasz leki w aptece.
                I jeszcze jedno - specjalista przepisze leki, a kontynuację leczenia przekazuje GP. Oczywiście masz okresowe badania i ewentualnie, gdy zachodzi potrzeba, to masz wyznaczony termin u specjalisty.
                • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:58
                  Tak, to właśnie robię w Polsce.
                  Biorę leki na stałe, wypisuję więc komputerowo wniosek o kolejne recepty.
                  Dokładnie tak.
                  Ale rozumiem, że u Ciebie lepiej jest.
                  • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 13:19
                    Jest jeszcze parę innych opcji i akurat ja potrzebuję do tego specjalisty

To są twoje słowa, prawda?
        • ichi51e Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 12:15
          Ale w pl tez nie okulista dobiera ci soczewki a optyk. I nawet dostajesz kilka par za darmo (jak miesieczne to kilkanascie wink
          • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 14:03
            To żadna nowość, zarówno w Polsce, jak i w UK, jak i wielu innych krajach są takie promocje.
        • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:59
          Czasem jednak warto, zeby do oka zajrzał okulista a nie optyk. Wykształcenie jest pod katem dobierania szkieł, ale nie leczenia a to róznica. Optyk może zwyczajnie wielu rzeczy nie zobaczyc, przeoczyć.
          Cytologie może pobrać połozna ( i powinna, bo to strata czasu), ale grzybica czy leczenie czegokolwiek to juz domena lekarza. Połozna może nie wiedzieć, nie zauwazyc, może zabraknąć jej wiedzy.
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:04
            anastezjolog. Z chorobami oczu w UK nie chodzi sie do optyka, bo cie odesle do okulisty zaraz. Optyk to optyk. W UK podchodza powaznie do kwestii wzroku. Moja mama ma lekka cukrzyce i mowi ze w zyciu w Polsce jej nie przysylali zaproszen na regularne badania wzroku u okulisty. Zreszta po 60 roku zycia ciagle cos przysylaja ludziom. A to kal a to mocz itd zanosisz do badania.

W UK lekarstwa zapisuje lekarz a nie pielegniarka, nawet jesli to preparat przeciwgrzybiczny na drozdzaki pochwy
            • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:32
              Zaproszenia w Polsce przesyła się - na mammografię na cytologię.
              Bardzo źle, że leki są przepisywane ( jeżeli tak jest) przez pielęgniarki. U nas też jest taki pomysł, który spowoduje więcej szkody niz pozytku. Pozytkiem będzie odciążenie lekarza od biurokracji a szkodą zdrowie pacjenta. Nie oszukujmy się - "leczenie" czy "diagnozowanie" przez optyka, pielęgniarke, technika itd jest niebezpieczne. Nie są to ludzie o pełnym wykształceniu.
              • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:35
                Bardzo źle, że leki są przepisywane ( jeżeli tak jest) przez pielęgniarki.

a kto ci powiedzial to? Niemozliwe w UK. Istnieje tylko cos takiego jak repeat prescription. Czyli jesli masz nadcisnienie i lekarz ci przepisal leki na 6 miesiecy to nie lazisz do lekarza po kolejna recepte tylko pielegniarka ci mierzy i wydrukuje recepte jaka juz lekarz przeciez zlecil. Tylko daje znak lekarzowi jakby byly jakies powazne odchylenia "w te czy we wte"

W Uk diagnoza tak jak w Polsce zajmuje sie lekarz. Ktokolwiek mowi inaczej zwyczajnie nie ma pojecia.
                • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:43
                  Kontrolowanie nadcisnienia przez pielęgniarke jest niebezpieczne. Oczywiście osoba z nadciśnieniem nie musi co miesiąc ganiać do lekarza ( w Polse wypisuje sie leki na 3 miesięczną kurację) i po tym czasie powinien pacjenta zobaczyć lekarz. Zobaczyć i zbadać. Bo nadciśnienie to nie tylko pięć cyferek wyskakujących na elektronicznym aparacie.
              • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 08:36
                CytatW UK lekarstwa zapisuje lekarz a nie pielegniarka, nawet jesli to preparat przeciwgrzybiczny na drozdzaki pochwy
      • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 16:01
        Wolę jednak polskiego okulistę nić angielskiego optyka.

Pani jezowa w UK sa tez jak najbardziej okulisci a nie tylko optycysmile)) Troche zabawny Twoj wpis.

Tak samo w Polsce masz optykow w zakladach optycznych, i okulistow w przychodniach i szpitalach- w UK identycznie.

W zakladach optycznych zatrudniaja tez okulistow
        • pani.jezowa Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 17:40
          Może jednak poczytaj razem z kontekstem?

W Polsce optyk nie dobiera okularów.
          Optometra tak, ale nie leczy chorób oczu.
          Natomiast co do okulistów u optyków to miałam parę razy okazję skorzystać z ich usług - dzięki temu nam na stałe uszkodzone oko, tak oni się znają na leczeniu chorób oczu.
          Okulary z VisionExpress poszły natomiast do kosza po tygodniu.
          Badanie komputerowe to nie jest komplet badań do dobrania okularów.
          Poza tym potrzebne są krople do zatrzymania akomodacji, u optyków tego nie robią.
          • najma78 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 18:21
            pani.jezowa napisał(a):

> Badanie komputerowe to nie jest komplet badań do dobrania okularów.
            > Poza tym potrzebne są krople do zatrzymania akomodacji, u optyków tego nie robi
            > ą.

I skoro u ciebie tak jest to oznacza ze wszedzie? U mnie badanie komputerowe to tylko wstep, pozniej odbywaja sie inne testy. Krople jak najbardziej sa uzywane przez optykow czy optometrow, okulisci tez sa czasem na miejscu.
            Nie ma jak sie wypowiadac pogardliwym tonem wszystkowiedzacego tylko z wlasnej perspektywy.
            • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:48
              pani jezowa, a wg ciebie badanie cisnienia w oku czy dna oka jak sie odbywa u okulisty? KOMPUTEROWO. Wynik dokladniejszy Mamy 21 wiek i nikt juz oka nie bada przy pomocy patrzenia przez lupe bo to bylo za krola cwieczka..
              • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:44
                Badania lekarskiego nie zastapi komputer. Komputer nie zbierze wywiadu, nie zada pytań......
                • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:48
                  pewno ze nie. Dlatego w normalnej przychodni w UK, najpierw ci specjalista optometryk robi badania, a pozniej lekarza widzisz jaki tez sobie zerknie na dno oka itd.

Roznica w PL jest taka ze takowy ginekolog czy okulista robi wszystko. Tu ma pomocnikow i dzieki temu moze widziec wiecej pacjentow.
                  • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:53
                    Absolutnie nie. Zebym nie była gołosłowna przywołam Klinike okulistyczną Mavit. Ma kontrakt z NFZ. Pielęgniarki robia część rzeczy np. mierzenie ciśnienia wewnątrzgałkowego ( komputer) i sprawdzają ostrość wzroku. Resztę lekarz. Ale nie ma tak, ze pacjent wychodzi z gabinetu nie wiidząc lekarza.
                    Cytologię pobierają z reguły położne, ale nie badają pacjentek.
                    Tak więc nie do końca tak jest, że lekarze robia wszystko.
            • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:37
              Najważniejszą rzeczą jest nie włażenie w cudze kompetencje. Bez względu na szerokość geograficzną.
              • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:44
                > Najważniejszą rzeczą jest nie włażenie w cudze kompetencje. Bez względu na szer
                > okość geograficzną.

dokladnie. podpisuje sie obiema lapkami pod tym.

W UK procedury szpitalne sa bardzo scisle. Dzialaja jak wojsko. Odpowiedzialnosc bardzo wysoka i rzadko ryzykuja by cokolwiek mieszac w tych sprawach
                • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:47
                  Nie wiem, nie pracowałam nigdy w UK. Jesli tak jest to wspaniale. Mój kolega dyżurujący weekendowo w UK nie był aż tak zachwycony. Na sucho uchodziło to co w Polsce ( w szpitalu klinicznym) raczej by nie uszło. I co ciekawe - przy naszych mizernych zarobkach kolega nie pali się do wyjazdu do pracy do UK mimo, ze mu proponowali ( widziałam maile), wybiera inny kierunek. Ciekawe dlaczego? Ekonomicznie byłby wygrany.
                  • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:53
                    Jesli tak jest to wspaniale.

ma swoje wady i ten system. Np. przeceniaja paracetamol. Zanim zobaczysz lekarza to czasem procedury tych ponizszych specjalistow moja wyeliminowac cie z mozliwosci zobaczenia go bo... wyniki wyszly takei a nie inne. Ale wystarczy nieco ponarzekac i pobiadolic a juz cie grzecznie zaprowadza do lekarza z obawy przez zazaleniem i sadem

Mój kolega dy
                    > żurujący weekendowo w UK nie był aż tak zachwycony

polska zrzeda. musi jakos zracjonalizowac swoje wybory.

ekon
                    > omicznie byłby wygrany.

lekarze w Polsce nie cierpia biedy az i zapewne wystarczy mu co ma. Sa ludzie jacy nie lubia obcych miejsc. Nawet nie przeprowadza sie na przeciwlegla czesc Polski a co dopiero za granice.
                    • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:01
                      Nie znasz człowieka a go oceniasz. Nieładnie. Nie jest zrzędą to raz a dwa, że zrzędy są wszędzie - w UK tez.
                      Nie cierpia biedy kosztem pracy na kilku etatach, dyżurach itd. Tak więc nie mamy kokosów z jednej pracy można wyżyć, ale cieniutko.
                      • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:07
                        Widzisz anastezjolog. Zawsze slyszalam od ludzi w Polsce, ze Polacy w swiecie sa uwazani za pijakow i zlodziei. Jak w 1996r wyjechalam to bylam bardzo zaskoczona bo bynajmniej nie uwaza sie ze kradna czy pija bardziej niz inne nacje. Natomiast w opisie Polakow zawsze wymieniano jako wade ( tak zalety tez wymieniano) ze narzekaja.... Na podstawie szerokiego doswiadczenia z innymi nacjami uwazam ze faktycznie, nasza narodowa cecha jest zrzedzenie i narzekanie.

> Nie cierpia biedy kosztem pracy na kilku etatach, dyżurach itd. Tak więc nie ma
                        > my kokosów z jednej pracy można wyżyć, ale cieniutko.

W Uk tez jest koniecznosc brania okreslonej liczby dyzurow. Moi rodzice byli w Polsce lekarzami. Neurochirurg i neurolog. Biedni nie byli bynajmniej a lapowek nie brali. Nie sadze by sie to zmienilo dzisiaj. Ojciec zmarl jak bylam nastolatka. Mama wychowala 2 corki i tez bynajmniej nie w biedzie.
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:52
            A ktos napisal ze w UK optyk leczy oczy?? Za cos takiego poszedlby siedziecsmile)))

> Natomiast co do okulistów u optyków to miałam parę razy okazję skorzystać z ich
            > usług - dzięki temu nam na stałe uszkodzone oko, tak oni się znają na leczeniu
            > chorób oczu.

W Polsce aby okulista mogl pracowac na godziny w jakims zakladzie optycznym musi miec specjalizacje 2 stopnia i lata stazu w panstwowych szpitalach. Najczesciej to jest dodatkowa praca. To sa ci sami lekarze jacy sa w przychodniach i poradniach polskich szpitali. Moi rodzice byli lekarzami w Polsce wiec dosc dobrze sie orientuje jak branza lekarzy w Polsce funkcjonuje.

Co do uszkodzenia oka to z pewnoscia jesli sa niepodwazalne dowody mozesz zaskarzyc zaklad optyczny i samego okuliste. Jesli nie ma dowodow to zapewne mowisz rzeczy bez pokrycia.

• anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:35
          W jakimś celu ci okuliści są w salonach optycznych. Nie dla ozdoby.
    • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 19:55
      Prawda lezy jak zwykle po środku. Procedury NFZ są jakie są, mamy limity, ograniczenia, kontrakty, pakiety. Mało w tym sensu i logiki chociaz....... tak jak napisała Verdana bywa, że czeka sie na operacje ( przez NFZ) kilka tygodni. Mój ojciec czekał niecałe 3 miesiące ( bez jakiejkolwiek protekcji, bo zaraz zostane o to posądzona). Mama nieco dłużej, ale tez bez dramatu. Operacji zacmy a ojciec na dodatek zaćmy i jaskry jednocześnie.
      Czy opieka lekarska w UK jest idealna? Nie wiem jak wygląda specjalistyka, wiem natomiast, ze do odpowiednika lekarza pierwszego kontaktu niełatwo się dostać. Wyobrażam sobie drakę gdyby tak było w Polsce zwłaszcza w przypadku pediatrii czy raczej chorych dzieci. Nie wszystko leczy sie zamawianiem i ziołami połączonymi z homeopatią.
      Czy diagnozowanie/leczenie przez optyka jest największym szczęściem? Moim zdaniem nie. Optyk nie jest lekarzem a okulista tak. Lekarz ma jednak trochę inna wiedzę.
      Kolega ( polski lekarz) dyżurował weekendowo w UK. Angielscy lekarze nie chca tego robić. Szpitalik taki sobie, prowincjonalny. Czysto, schludnie, większość rzeczy robia pielęgniarki - cud, miód nie dyżur ( w Polsce lata się stale od chorego do chorego). Jednak kolegę zaniepokoiły pewne zaniedbania dotyczące chorych, błędy w sztuce mozna by rzec.
      Tak więc opieka lekarska w UK nie jest taka wspaniała i nadzywczajna, choć pewnie krótsze terminy, brak limitów, procedur, pakietów.
      A...pensje lekarzy tez nieco inne.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:04
        Nigdzie nie napisałam, że opieka w UK jest idealna.
        • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:34
          Bo nie jest, słusznie to zauwazyłaś. Nie ma na świecie nic idealnego, nigdzie. Z pewnością są rzeczy lepsze tu i tam. Pieniądze przeznaczone na opiekę zdrowotną, na badania naukowe, na edukację itd. są rózne w róznych krajach. Zalezy to od bogactwa społeczeństwa, tradycji, potrzeb.
      • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:46
        większość rzeczy robia pielęgniarki

no ja nie wiem... Np w UK pielegniarki nie maja prawa robic dozylnych zastrzykow. tylko lekarz albo specjalnie przetrenowany ambulant jaki chodzi do szkoly w tym celu i co ciekawe na tym sie skupia. Robi to tez na zlecenie lekarza i ma procedury zachowawcze gdyby costam. Lekarz zawsze jest wokol.
        Podskorne zastrzyki maja prawo robic pielegniarki ale nie te nizszego stopnia

• anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 20:49
          U nas też pielęgniarkom wielu rzeczy nie wolno. I też są procedury.
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:04
        anestezjolog72, ale wiesz, że opierasz swoją opinię na temat relacji TYLKO jednego znajomego? A jedna jaskółka wiosny nie czyni. I powtórzę po raz kolejny - system opieki medycznej jest inny niż w Polsce.
        Cytat Tak więc opieka lekarska w UK nie jest taka wspaniała i nadzywczajna, choć pewn
        > ie krótsze terminy, brak limitów, procedur, pakietów.

A to już jest twój wymysł. Bo są i limity, a tym bardziej procedury i pakiety.
        Co oznacza według ciebie odpowiednik lekarza pierwszego kontaktu? Tutaj taki lekarz jest po prostu GP i jest dostępny dla każdego pacjenta w każdej przychodni, więc nie powielaj bzdur.
        Przy okazji tego nieszczęsnego optyka - procedury w UK są takie, że z oczami idziesz do optyka, tam też są lekarze okuliści, którzy badają pacjentów, ale gdy w grę wchodzi leczenie, to są ci pacjenci odsyłani do specjalistów przyjmujących w szpitalach. I znowu, jak zdarta płyta, powtórzę - w UK jest inny system niż w Polsce.
      • black.joanna Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 18:08
        Tak, tak... w Polsce lekarze nic nie robią, tylko biegają od pacjenta do pacjenta... Dobre... Chyba Ci się lekarze pomylili z pielęgniarkami.
        • anestezjolog72 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 05.04.15, 13:38
          Nie, nie pomylili. Czy wiesz co najbardziej mnie boli po powrocie z pracy? Nogi! Mam spuchnięte nogi. A jestem lekarzem.
          • black.joanna Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 05.04.15, 13:52
            Szkoda, że nie dane mi było leżeć w Twoim szpitalu. W moim prawie wszystko robią pielęgniarki, a lekarza widuje się tylko na tzw. obchodzie rano i wieczorem. W zasadzie nie można z nim nawet porozmawiać. Rzut oka na pacjenta i dalej.
    • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:38
      "Tysiące Brytyjczyków przyjeżdża do Polski, aby poddać się zabiegowi usunięcia zaćmy. Popularnymi kierunkami są również Tajlandia i Turcja. Tam mieszkańcy Wysp przechodzą operacje plastyczne.
      Według brytyjskiego ministerstwa zdrowia, prawie 65 tys. Brytyjczyków wyjechało leczyć się za granicę. Jednym z najbardziej popularnych kierunków jest Polska. Nasz kraj oferuje jeden z najtańszych pakietów leczenia zaćmy.
      Pacjent, który chce wyleczyć się z zaćmy w Wielkiej Brytanii na operację będzie musiał czekać prawie 8 miesięcy. Dlatego od razu wolą przyjechać do Polski. Koszt podróży, zakwaterowania i operacji wyniesie ich mniej niż 1000 funtów.
      W Anglii prawie 12 tys. pacjentów czeka na podstawowe zabiegi medyczne. Średni czas oczekiwania wynosi prawie 6 m-cy. – Nie dziwię się, że nasi obywatele wolą leczyć się za granicą – podsumowuje dr Pollaroid.

Źródło: Daily Mail

wiadomosci.radiozet.pl/Wiadomosci/Swiat/Brytyjczycy-przyjezdzaja-do-Polski-operowac-zacme-00003244
      I komu tu wierzyc?
      smile
      • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:41
        Mnie dziwi to po co Anglicy, Włosi, Niemcy przyjeżdżają do nas naprawiać zęby? Jedni nawet tak się wycwanili, że w tym samym domu w którym mieści się gabinet oferują pokoje big_grin
        • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:51
          Ale co tu nie rozumiec? nie wszystkie zabiegi sa refundowane a taniej kosztuje zrobic prywatnie cos w taniej Polsce niz u siebie, i jeszcze maja gratis wycieczke do tego....
          • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 22:21
            Od kiedy wycieczka jest gratis?
            • asmarabis Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 22:35
              W sensie ze u siebie by wiecej zaplacili niz wszyskie koszta w taniej polsce razem z wyjazdem i pobytem.....
              • gazeta_mi_placi Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 05.04.15, 19:54
                Ale po co skoro usługi dentystyczne podobno u siebie mają za darmo?
      • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 03.04.15, 21:49
        Tu oryginalsmile
        www.dailymail.co.uk/news/article-3020585/Now-65-000-patients-head-abroad-ops-Poland-Spain-popular-destinations-number-going-overseas-doubles-decade.html
      • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:07
        Baltycki, po raz kolejny cię proszę - nie porównuj prywatnej służby zdrowia do państwowej. To bezcelowe.
        • rosapulchra-0 Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:09
          Doprecyzuję - prywatnej polskiej służby zdrowia do państwowej angielskiej służby zdrowia.
        • baltycki Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 09:32
          " Pacjent, który chce wyleczyć się z zaćmy w Wielkiej Brytanii na operację będzie musiał
          czekać prawie 8 miesięcy...."

" w UK w ciągu 16 tygodni będzie po operacji, w ramach NHS.
          Mało tego, optyk przepraszał za tak długi okres oczekiwania.."

Oboje piszemy o panstwowej, prawda?

"Mała różniczka, co?"
          Ponad 100% smile)
          • princesswhitewolf Re: Drobna różnica między służbą medyczną w PL, a 04.04.15, 10:15
            www.nhs.uk/choiceinthenhs/rightsandpledges/waitingtimes/pages/guide%20to%20waiting%20times.aspx

Nie mam pojecia skad tego typu przedzialy czasowe macie. Ale faktyczny czas oczekiwania na operacje katarakty to do 18 tygodni. Najczesciej jednak o wiele krocej. Na stronie NHS jest to zagwarantowane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka