jahreshka 06.10.08, 19:33 Dziewczyny, co mam zrobić, żeby szczypiorek dłużej zachował świeżość? Trzymam go w lodówce. Po kilku dniach nie nadaje się do niczego. Może macie jakiś sposób? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tinga1 Re: Szczypiorek 06.10.08, 20:24 Może po prostu wstawić do wody i zmieniać ją codziennie? Zmieniana codziennie nie powinna śmierdzieć, a szczypiorek powinien się trzymać. W lodówce możesz owinąć w wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Szczypiorek 06.10.08, 21:03 Szczypiorek płuczę, dokładnie osuszam i zaraz kroję. Wkładam do małego twista, zakręcam. Spokojnie wytrzyma tydzień, tak samo postępuję z natką pietruszki i koperkiem. Odpowiedz Link
arribeth Re: Szczypiorek 07.10.08, 09:37 Nadmiar szczypiorku kroję i mrożę, nie trzymam go w lodówce dłużej niż dzień czy dwa. Odpowiedz Link
gut-gro tupperware czy jakoś tak 08.10.08, 12:50 A ja polecam kupić pojemniczek tupeware (niestety mój mózg ma blokadę na prawidłowy zapis tej nazwy). Pokrojony szczypiorek czy pietruszka przetrzymywane w tym w lodówce, wyglądają i smakują, jak dopiero co zerwane z ogródka. Świeżutkie! Pozdrawiam Odpowiedz Link