nutella_fan 03.04.15, 14:52 Ja produkty mięsne i dwa ciasta już kupiłam ale tak sobie myślę że jutro znaczne garować. Lubię świeże jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beataj1 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:00 Kończę robotę. I w planach mam dwie tarty zrobienia na dziś. Jutro będzie gotowy dwudniowy gotowany schab. Potem jeszcze muffinki. Ja u nas w rodzinie mam sekcje ciasta i słodkości. A i jeszcze sałatkę warzywną chłop dzierga. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaa3d Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:15 Dzisiaj wieczorem wstawiam warzywa na sałatkę. Reszta jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:27 pasztet i karczek upiekłam ,ciasta dla koleżanki i tyle dzisiaj ,my jadamy raczej zrobione na świeżo Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:25 Wieczorem zrobię pasztet z soczewicy, jutro galaretki i drożdżowe. Śniadanie u rodziców, wiec nie ma sensu gotowanie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:41 Melancholia, wg jakiego przepisu robisz pasztet? Ja w tym roku pierwszy raz z soczewicy, ciekawa jestem, jak mi wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 16:13 Przepis z jadlonomii. Próbowałam u koleżanki ktora robila z tego przepisu i jest obłędny. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:33 Pascha zrobiona,mazurek prawie skończony. Wstawiłam do gotowania mięso i warzywa na pasztet,i wieczorem ugotuje składniki na sałatkę jarzynowa. Pisanki dzieci prawie skończyły. Ogólnie dzieje się już) Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:31 no własnie na cokolwiek za szybko....siedzę i się nudzę.... wczoraj ugotowałam jedynie buraki i je dzisiaj doprawiłam, miałam piec ciasta ale też za szybko, na jutro przełozyłam...co się odwlecze to nie uciecze... mam nadzieję, że zdążę.... Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:16 Nie wojna a święta (chociaż ja nie praktykująca ) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:34 Szczerze mówiąc to nie będę gotowała nic prócz jajek Jutro upiekę ciasto marchewkowe i zrobię śledzie pod pierzynką. Kiełbasę uwędził mój tata. Część rzeczy przyniosą szwagierka i bratowa. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:38 Pewnie jak co niedziela bedzie jajecznica,po co wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 16:21 No pewnie, dzień jak co dzień przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:54 Nie obchodzimy,zamierzamy zjesc zwykle sniadanie,pojsc na spacer,a potem do kina i do knajpy na kolacje.Weekend jest od odpoczynku,a nie stania przy garach. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Gotujecie już? 03.04.15, 17:02 Ja w tym roku po raz pierwszy nic nie robię i jest to trochę fajne, a trochę dziwne uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:04 Bo moje dziewczyny wszystko robią Trzeba korzystać, póki chcą pokazać, że są dorosłe, bo potem przyjdą poważne obowiązki i już nie będą takie chętne Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Gotujecie już? 03.04.15, 22:08 Coś tam pomogę Ale śniadanie nie będzie u mnie, lecz u najstarszej na drugim końcu miasta, więc tylko ogarnę parę rzeczy tutaj z młodymi. Zresztą "gospodyni" ma na miejscu do pomocy koleżankę, z której rodziną urządzamy wspólnie Wielkanoc - też nowe doświadczenie Bywały u nas czasem osoby spoza rodziny, ale pojedyncze. Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Gotujecie już? 03.04.15, 17:55 Ha ha. Mąż właśnie wędzi na swojej werandzie. Ja jutro tylko sernik, malowanie jaj i upieczenie karkówki i gęsi z gotowca. Resztę szwagierka przywiezie. Takie święta na lajcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
3kolorniebieski Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:04 Miesa mam w przyprawach,wiec tylko jutro przerzuce do brytfanny i wsadze do piekarnika. Sałatki zrobię jutro,sernik tez jutro. Teraz w piekarniku sieci baba drozdzowa,po niej wjeździe eliszkowy mazurek orzechowy. Tort odbiorze jutro z cukierni 2 pietra pode mną Co do sprzatania- wszystko zrobione (poza oknami,bo te wymyje gdy będzie cieplej),wiec jutro tylko odkurze po południu. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:13 Ale co mam gotować? Obiad na poniedziałek? W poniedzialek zrobię Dzisiaj posprzątałam, przetarłam jeszcze raz niektóre okna, ale to głupiego robota, bo już zapaćkane deszczem. Dzisiaj wstawię mleko w puszkach na kajmak. Jutro mąz robi obiad. I pieczemy 3 ciasta. Pojutrze będzie późne śniadanie z jajami i wędlinami, przeciez nie przygotuję tego teraz, tylko na świeżo. Później ciasta i normalna kolacja. W poniedziałek pieczona gęś, piekę na świeżo, tylko musze pamiętać o odpowiednio wczesnym wyjęciu do rozmrożenia, bo to duże bydlę. Nie mamy w tym roku gości na święta, a sami nagle nie zjemy więcej niz zwykle Jedzenie lubię świeże, nie przepadam za odgrzewanym mięsem pieczonym. Ciasta tez lubie świeże, a nie takie, co kilka dni leżą, do tego często w temp. pokojowej, albo w lodowce przesiąkając zapachem wędlin.... Odpowiedz Link Zgłoś
3kolorniebieski Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:18 Przesiąknięta zapachem wędlin.. Nieprawidłowo przechowuje sz w lodowce wędliny,pewnie dlatego tak ci Smiersza wedlinami art. spożywcze. Poczytaj o tym,jak się nauczysz jak je przechowywać,to ci zapaszkiem nic nie przesiąknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:22 Mnie nie przesiąka, bo ja przechowuje prawidłowo, niestety w gościach - bywa Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:19 Obiad na poniedziałek ja też w poniedziałek zrobię. Bardziej miałam na myśli ciasta pasztety itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:29 ciasta jutro, bo dzisiaj mi się nie chce, jestem zmęczona sprzątaniem pasztetów nie robię Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:49 No ja też właśnie ciasta jutro a pasztet kupiłam Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: A jednak 03.04.15, 20:37 Maż wrócił z pracy i zagonił mnie do babki - stwierdził, ze jutro za duzy tłok będzie przy piekarniku. Tak więc, kajmak się robi, a w piekarniku piecze babka czekoladowa Jutro w sumie tylko upiekę spód mazurka i zrobię masę kajmakową, dzieci udekorują. Mąż upiecze sernik i zrobi obiad Odpowiedz Link Zgłoś
pani.jezowa Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:26 Mazurki od wczoraj stoją w spiżarni, bo masa musi się trochę obsuszyć. Sernik w piekarniku. Baby jutro. Mięsa i pasztety popieczone wcześniej, mam zamrożone, tak samo bigos. Jajka się właśnie gotują. Sałatkę jarzynową zrobię jutro i jeszcze jedną, trzecią rano żeby była na świeżo. Jajka faszerowane i inne drobiazgi z jaj też rano, lubię jak są z tego samego dnia. Powolutku sobie robimy, lubimy ten przedświąteczny wspólny czas w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
aknaszilak Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:46 Ktoś wspomniał o gotowaniu OBIADU w poniedziałek. Poważnie robicie obiad w święta? Wiem, że to oczywistość, ale niesamowite jak w jednym kręgu kulturowym tradycje się różnią, choćby żarciowe. U mnie w domu "wyjściowym" nie bylo nigdy obiadu w pierwsze święto (ani 25.12 ani w poniedziałek Wielkanocny, ani nawet w Niedzielę Wielkanocną), zawsze mooocno przedłużone śniadanie, deser i kolacja. Teraz też, mąż podłapał ideę Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:50 Ja bez ciepłego obiadu nie wyobrażam sobie dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:11 Jest piatek, goscie przyjda w niedziele na 15 wiec za wczesnie na gotowanie. Jutro cos tam upieke, babke moze? Na sniadanie w niedziele beda buleczki drozdzowe z bakaliami, wychodza pyszne no i kawa a dzieci pewnie mleko albo czekolade. Na obiad udziec barani gotowany z warzywamy w piwie i poersi z kurczaka z salsa, chipsami kukurydzianymi i serem. Przygotowanie nie zabierze duzo czasu. Oprocz tego jakies sery,, oliwki, wino...Bedzie milo Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:26 Najma daj przepis na te piersi z salsa Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:35 nutella_fan napisał(a): > Najma daj przepis na te piersi z salsa napisze ci za 15 min Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:48 Piersi z kurczaka ponacinac, 3 naciecia na polowie. Popieprzyc, posolic, posmarowac salsa, na to nalozyc kwasna smietane, posypac polamanymi chipsami (tortillas), na to startym serem (ja daje mieszanke cheddar i mozzarella). Piec 15-20; min w temp 180. Ja najpierw podpiekam a potem posypuje serem i jeszcze troche pieke. Salse kupuje ale mozna zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.jezowa Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:13 U nas tak samo, obiadu jako takiego nie ma. Na ciepło bigos i żurek, kto chce ten zje, kto nie chce ten je sałatki, jaja, wędliny. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:33 toteż w niedzielę nie ma u mnie obiadu (zakładam, że duzo jaj na późne śniadanie nsyci nas na długo Natomiast w pon. będzie pyszna pieczona gęś, czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:14 Zrobiłam dwa mazurki (orzechowy jest rewelacyjny, dzięki Eliszka) Mięsa mam przyprawione, w sobotni wieczór wrzucę do piekarnika. Zleciłam mężowi dostarczenie pół kopy jaj. Jutro upiekę mini sernik i mini babkę piaskową. Mam składniki na sałatkę z rukoli. Koniec na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:47 Ja właśnie wróciłam z galerii poszalałam z zakupami ciuchowymi. Sklepy puste - ekspedientki tylko dla mnie - uwielbiam to. Lubię tak zakupy robić 😃. A gotowanie? Pasztety; mazurki; pieczenie? Kobiety mamy XXI w i pańszczyzny już nie trzeba odrabiać😃 Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:21 Kiełbasa i szynka upieczone na początku tygodnia, popróbowane i pyszne. Szybciej będzie jak napiszę listę tego, co mamy gotowe, a czego nie . Robię ja i babcia Gotowe: - Mazurki (pozostało posmarować masą krówkową kajmakową i przybrać) - Makowce - Babki - Kiełbasa - Szynka - pasztet - 3 bit Zrobić: - Sałatki (2) - ciasto (mam biszkopt) - żurek - Flaki - jajka faszerowane Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:22 A no i obiad na poniedzialek będzie w poniedzialek. Kotlety, łosos i jakaś salatka Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:40 >A gotowanie? Pasztety; mazurki; pieczenie? Kobiety mamy XXI w i pańszczyzny już nie trzeba odrabiać Jak się lubi dobrze zjeść, to lepiej sobie samemu zrobić, bo kupne nie takie świeże i nie do końca wiadomo z jakich składników. No i drogo - maleńki mazurek, nie wiadomo, kiedy zrobiony, 18 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:23 Schab i szynka ugotowane, sałatka pokrojona, ale nie pomieszana z majonezem. Sernik upieczony. Rolady zrobione i zamrożone. Jutro upiekę muffiny i łopatke , zrobię sos tatarski i ugotuję żurek. I finito. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:34 nic nie gotuję, w niedzielę idę na wyżerkę do rodziny , a w poniedziałek zamierzam odsypiać kaca (i ewentualnie przegryźć zupkę z proszku). Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 21:00 Zrobilam salatke i mufinke do koszyczka . Moze upieke sernik ale mu sie nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
1yna-taka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 21:16 Ja nigdy nie robiłam świąt, korzystam z uprzejmości babci,mamy i teściowej i to już trawa ładne parenaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 21:56 My w 2 dzień świąt mamy chrzciny mojego małego,dlatego już od paru dni krzątam się po kuchni...Bigos mam zrobiony w słoikach stoi,dziś robiłam 2 ciasta,a jutro też ostro będę działać,w niedzielę po śniadanku wielkanocnym tez do garów Pozdrawiam www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Gotujecie już? 04.04.15, 12:25 Sernik już w piekarniku. Rosół sobie łyka..... Jakoś to leci. Pogoda mogłaby być lepsza,ale na to nie mamy wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Gotujecie już? 04.04.15, 13:54 U mnie pogoda nie jest zla, rano bylo pochmurno ale nie padalo, teraz ladnie sie rozjasnilo, widac niebieskie niebo i slonce wyszlo zza chmur. Jest bezwietrznie i 12 st. Jutro ma byc cieplej i slonecznie. Zabiore sie za przygotowywanie skladnikow do salatki z burakow i jaj, jutro tylko poloze to na polisek i poleje dressingiem. Zrobie tez dzis bulki drozdzowe z bakaliami - wszyscy mamy na nie ochote Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Gotujecie już? 04.04.15, 14:29 Ja dzialam od wczoraj. Upieklam blaty bezowo migdalowe i zrobilam budyń kawowy na zółtkach do tortu Agnes Bernauer,wieczorem bede przekladac.Wczoraj tez zagniotłam ciasto kruche na mazurki.Przyprawilam rolowany boczek i karczek. Dzis zrobilam kajmak do mazurka-bedzie dekorowany prazonymi orzechami włoskimi, drugi bedzie czekoladowy z prazonymi orzechami laskowymi. Miesa wlasnie sie pieka, wlasnie wrzucilam do gara surowa biala kielbase i zabieram sie za zurek(na wlasnym zakwasie).Wieczorem upieke jeszcze jakas babke na zyczenie córki i zrobie faszerowane jajka podawane na ciepło. Nie wiem czy bede w poniedzialek robic obiad, sie zobaczy.W lodówce lezy perliczka, jak sie nie zalapie na swieta to upieke dzien pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś