Dodaj do ulubionych

Gotujecie już?

03.04.15, 14:52
Ja produkty mięsne i dwa ciasta już kupiłam ale tak sobie myślę że jutro znaczne garować. Lubię świeże jedzenie.
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:00
      Kończę robotę. I w planach mam dwie tarty zrobienia na dziś. Jutro będzie gotowy dwudniowy gotowany schab. Potem jeszcze muffinki.

Ja u nas w rodzinie mam sekcje ciasta i słodkości.
      A i jeszcze sałatkę warzywną chłop dzierga.
    • mamaa3d Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:15
      Dzisiaj wieczorem wstawiam warzywa na sałatkę. Reszta jutro.
      • oteczka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:27
        pasztet i karczek upiekłam ,ciasta dla koleżanki i tyle dzisiaj ,my jadamy raczej zrobione na świeżo
    • melancho_lia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:25
      Wieczorem zrobię pasztet z soczewicy, jutro galaretki i drożdżowe. Śniadanie u rodziców, wiec nie ma sensu gotowanie wiecej.
      • a.va Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:41
        Melancholia, wg jakiego przepisu robisz pasztet? Ja w tym roku pierwszy raz z soczewicy, ciekawa jestem, jak mi wyjdzie.
        • melancho_lia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 16:13
          Przepis z jadlonomii. Próbowałam u koleżanki ktora robila z tego przepisu i jest obłędny.
          • a.va Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:50
            Z żurawiną czy ze śliwką?
            • melancho_lia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:38
              ze śliwką.
              • a.va Re: Gotujecie już? 04.04.15, 12:47
                Dzięki smile
    • edelstein Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:26
      Ale co gotujemy?
      • bominka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:33
        Pascha zrobiona,mazurek prawie skończony. Wstawiłam do gotowania mięso i warzywa na pasztet,i wieczorem ugotuje składniki na sałatkę jarzynowa. Pisanki dzieci prawie skończyły.
        Ogólnie dzieje się jużsmile)
      • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:15
        Jedzenie na święta.
    • beata985 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:31
      no własnie na cokolwiek za szybko....siedzę i się nudzę....
      wczoraj ugotowałam jedynie buraki i je dzisiaj doprawiłam,
      miałam piec ciasta ale też za szybko, na jutro przełozyłam...co się odwlecze to nie uciecze...
      mam nadzieję, że zdążę....
    • aurinko Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:32
      Wojna idzie?
      • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:16
        Nie wojna a święta (chociaż ja nie praktykująca wink )
    • heca7 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:34
      Szczerze mówiąc to nie będę gotowała nic prócz jajek wink
      Jutro upiekę ciasto marchewkowe i zrobię śledzie pod pierzynką.
      Kiełbasę uwędził mój tata. Część rzeczy przyniosą szwagierka i bratowa.
    • edelstein Re: Gotujecie już? 03.04.15, 15:38
      Pewnie jak co niedziela bedzie jajecznica,po co wiecej?
      • kai_30 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 16:21
        No pewnie, dzień jak co dzień przecież.
        • edelstein Re: Gotujecie już? 03.04.15, 17:40
          Dla mnie dzien jak codzien.
          • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:18
            Nie obchodzisz świąt?
            • edelstein Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:54
              Nie obchodzimy,zamierzamy zjesc zwykle sniadanie,pojsc na spacer,a potem do kina i do knajpy na kolacje.Weekend jest od odpoczynku,a nie stania przy garach.
    • echtom Re: Gotujecie już? 03.04.15, 17:02
      Ja w tym roku po raz pierwszy nic nie robię i jest to trochę fajne, a trochę dziwne uczucie.
      • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:21
        Echtom a czemu nic nie robisz?
        • echtom Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:04
          Bo moje dziewczyny wszystko robią smile Trzeba korzystać, póki chcą pokazać, że są dorosłe, bo potem przyjdą poważne obowiązki i już nie będą takie chętne wink
          • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:53
            Fajnie ci smile nie dołączysz do nich? smile
            • echtom Re: Gotujecie już? 03.04.15, 22:08
              Coś tam pomogę smile Ale śniadanie nie będzie u mnie, lecz u najstarszej na drugim końcu miasta, więc tylko ogarnę parę rzeczy tutaj z młodymi. Zresztą "gospodyni" ma na miejscu do pomocy koleżankę, z której rodziną urządzamy wspólnie Wielkanoc - też nowe doświadczenie smile Bywały u nas czasem osoby spoza rodziny, ale pojedyncze.
    • lewapinger Re: Gotujecie już? 03.04.15, 17:55
      Ha ha. Mąż właśnie wędzi na swojej werandzie. Ja jutro tylko sernik, malowanie jaj i upieczenie karkówki i gęsi z gotowca. Resztę szwagierka przywiezie. Takie święta na lajcie ?
    • 3kolorniebieski Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:04
      Miesa mam w przyprawach,wiec tylko jutro przerzuce do brytfanny i wsadze do piekarnika. Sałatki zrobię jutro,sernik tez jutro. Teraz w piekarniku sieci baba drozdzowa,po niej wjeździe eliszkowy mazurek orzechowy. Tort odbiorze jutro z cukierni 2 pietra pode mnąsmile Co do sprzatania- wszystko zrobione (poza oknami,bo te wymyje gdy będzie cieplej),wiec jutro tylko odkurze po południu.
    • agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:13
      Ale co mam gotować? Obiad na poniedziałek? W poniedzialek zrobię smile

Dzisiaj posprzątałam, przetarłam jeszcze raz niektóre okna, ale to głupiego robota, bo już zapaćkane deszczem.

Dzisiaj wstawię mleko w puszkach na kajmak.

Jutro mąz robi obiad. I pieczemy 3 ciasta.

Pojutrze będzie późne śniadanie z jajami i wędlinami, przeciez nie przygotuję tego teraz, tylko na świeżo. Później ciasta i normalna kolacja.

W poniedziałek pieczona gęś, piekę na świeżo, tylko musze pamiętać o odpowiednio wczesnym wyjęciu do rozmrożenia, bo to duże bydlę.

Nie mamy w tym roku gości na święta, a sami nagle nie zjemy więcej niz zwykle wink Jedzenie lubię świeże, nie przepadam za odgrzewanym mięsem pieczonym. Ciasta tez lubie świeże, a nie takie, co kilka dni leżą, do tego często w temp. pokojowej, albo w lodowce przesiąkając zapachem wędlin....
      • 3kolorniebieski Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:18
        Przesiąknięta zapachem wędlin.. Nieprawidłowo przechowuje sz w lodowce wędliny,pewnie dlatego tak ci Smiersza wedlinami art. spożywcze. Poczytaj o tym,jak się nauczysz jak je przechowywać,to ci zapaszkiem nic nie przesiąknięty.
        • agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:22
          Mnie nie przesiąka, bo ja przechowuje prawidłowo, niestety w gościach - bywa sad
      • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:19
        Obiad na poniedziałek ja też w poniedziałek zrobię. Bardziej miałam na myśli ciasta pasztety itp.
        • agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:29
          ciasta jutro, bo dzisiaj mi się nie chce, jestem zmęczona sprzątaniem

pasztetów nie robię
          • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:49
            No ja też właśnie ciasta jutro a pasztet kupiłam smile
            • agni71 Re: A jednak 03.04.15, 20:37
              Maż wrócił z pracy i zagonił mnie do babki - stwierdził, ze jutro za duzy tłok będzie przy piekarniku. Tak więc, kajmak się robi, a w piekarniku piecze babka czekoladowa smile Jutro w sumie tylko upiekę spód mazurka i zrobię masę kajmakową, dzieci udekorują. Mąż upiecze sernik i zrobi obiad smile
    • pani.jezowa Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:26
      Mazurki od wczoraj stoją w spiżarni, bo masa musi się trochę obsuszyć.
      Sernik w piekarniku.
      Baby jutro.
      Mięsa i pasztety popieczone wcześniej, mam zamrożone, tak samo bigos.
      Jajka się właśnie gotują.
      Sałatkę jarzynową zrobię jutro i jeszcze jedną, trzecią rano żeby była na świeżo.
      Jajka faszerowane i inne drobiazgi z jaj też rano, lubię jak są z tego samego dnia.
      Powolutku sobie robimy, lubimy ten przedświąteczny wspólny czas w kuchni.
    • aknaszilak Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:46
      Ktoś wspomniał o gotowaniu OBIADU w poniedziałek. Poważnie robicie obiad w święta? Wiem, że to oczywistość, ale niesamowite jak w jednym kręgu kulturowym tradycje się różnią, choćby żarciowesmile.

U mnie w domu "wyjściowym" nie bylo nigdy obiadu w pierwsze święto (ani 25.12 ani w poniedziałek Wielkanocny, ani nawet w Niedzielę Wielkanocną), zawsze mooocno przedłużone śniadanie, deser i kolacja. Teraz też, mąż podłapał ideęsmile

• nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 18:50
        Ja bez ciepłego obiadu nie wyobrażam sobie dnia.
        • najma78 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:11
          Jest piatek, goscie przyjda w niedziele na 15 wiec za wczesnie na gotowanie. Jutro cos tam upieke, babke moze? Na sniadanie w niedziele beda buleczki drozdzowe z bakaliami, wychodza pyszne no i kawa a dzieci pewnie mleko albo czekolade. Na obiad udziec barani gotowany z warzywamy w piwie i poersi z kurczaka z salsa, chipsami kukurydzianymi i serem. Przygotowanie nie zabierze duzo czasu. Oprocz tego jakies sery,, oliwki, wino...Bedzie milo smile
          • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:26
            Najma daj przepis na te piersi z salsa smile
            • najma78 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:35
              nutella_fan napisał(a):

> Najma daj przepis na te piersi z salsa smile

napisze ci za 15 min
              • najma78 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:48
                Piersi z kurczaka ponacinac, 3 naciecia na polowie. Popieprzyc, posolic, posmarowac salsa, na to nalozyc kwasna smietane, posypac polamanymi chipsami (tortillas), na to startym serem (ja daje mieszanke cheddar i mozzarella). Piec 15-20; min w temp 180. Ja najpierw podpiekam a potem posypuje serem i jeszcze troche pieke. Salse kupuje ale mozna zrobic.
                • nutella_fan Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:55
                  O dzięki smile brzmi smakowicie
      • pani.jezowa Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:13
        U nas tak samo, obiadu jako takiego nie ma.
        Na ciepło bigos i żurek, kto chce ten zje, kto nie chce ten je sałatki, jaja, wędliny.
      • agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:33
        toteż w niedzielę nie ma u mnie obiadu (zakładam, że duzo jaj na późne śniadanie nsyci nas na długo smile
        Natomiast w pon. będzie pyszna pieczona gęś, czemu nie?
    • anika772 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:14
      Zrobiłam dwa mazurki (orzechowy jest rewelacyjny, dzięki Eliszkasmile) Mięsa mam przyprawione, w sobotni wieczór wrzucę do piekarnika. Zleciłam mężowi dostarczenie pół kopy jaj.
      Jutro upiekę mini sernik i mini babkę piaskową. Mam składniki na sałatkę z rukoli. Koniec na tym.
    • moofka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:30
      zarty, dopiero na zakupy jade smile
      • sonniva Re: Gotujecie już? 03.04.15, 19:47
        Ja właśnie wróciłam z galerii poszalałam z zakupami ciuchowymi. Sklepy puste - ekspedientki tylko dla mnie - uwielbiam to. Lubię tak zakupy robić 😃. A gotowanie? Pasztety; mazurki; pieczenie? Kobiety mamy XXI w i pańszczyzny już nie trzeba odrabiać😃
        • pina_colada88 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:21
          Kiełbasa i szynka upieczone na początku tygodnia, popróbowane i pyszne.
          Szybciej będzie jak napiszę listę tego, co mamy gotowe, a czego nie wink.
          Robię ja i babcia

Gotowe:
          - Mazurki (pozostało posmarować masą krówkową kajmakową i przybrać)
          - Makowce
          - Babki
          - Kiełbasa
          - Szynka
          - pasztet
          - 3 bit

Zrobić:
          - Sałatki (2)
          - ciasto (mam biszkopt)
          - żurek
          - Flaki
          - jajka faszerowane
          • pina_colada88 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:22
            A no i obiad na poniedzialek będzie w poniedzialek.
            Kotlety, łosos i jakaś salatka
        • agni71 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:40
          >A gotowanie? Pasztety; mazurki; pieczenie? Kobiety mamy XXI w i pańszczyzny już nie trzeba odrabiać

Jak się lubi dobrze zjeść, to lepiej sobie samemu zrobić, bo kupne nie takie świeże i nie do końca wiadomo z jakich składników. No i drogo - maleńki mazurek, nie wiadomo, kiedy zrobiony, 18 zł.
    • roks30 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:23
      Schab i szynka ugotowane, sałatka pokrojona, ale nie pomieszana z majonezem. Sernik upieczony. Rolady zrobione i zamrożone. Jutro upiekę muffiny i łopatke , zrobię sos tatarski i ugotuję żurek. I finito.
      • lucadimontezemolo Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:34
        nic nie gotuję, w niedzielę idę na wyżerkę do rodziny , a w poniedziałek zamierzam odsypiać kaca (i ewentualnie przegryźć zupkę z proszku).
    • zeldaf Re: Gotujecie już? 03.04.15, 20:54
      Zrobiłam dziś zakupy. Reszta jutro.
    • mynia_pynia Re: Gotujecie już? 03.04.15, 21:00
      Zrobilam salatke i mufinke do koszyczka wink. Moze upieke sernik ale mu sie nie chce wink
    • 1yna-taka Re: Gotujecie już? 03.04.15, 21:16
      Ja nigdy nie robiłam świąt, korzystam z uprzejmości babci,mamy i teściowej i to już trawa ładne parenaście lat.
    • angeika89 Re: Gotujecie już? 03.04.15, 21:56
      My w 2 dzień świąt mamy chrzciny mojego małego,dlatego już od paru dni krzątam się po kuchni...Bigos mam zrobiony w słoikach stoi,dziś robiłam 2 ciasta,a jutro też ostro będę działać,w niedzielę po śniadanku wielkanocnym tez do garów smile Pozdrawiam

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • nutella_fan Re: Gotujecie już? 04.04.15, 12:25
      Sernik już w piekarniku. Rosół sobie łyka..... Jakoś to leci. Pogoda mogłaby być lepsza,ale na to nie mamy wpływu.
      • najma78 Re: Gotujecie już? 04.04.15, 13:54
        U mnie pogoda nie jest zla, rano bylo pochmurno ale nie padalo, teraz ladnie sie rozjasnilo, widac niebieskie niebo i slonce wyszlo zza chmur. Jest bezwietrznie i 12 st. Jutro ma byc cieplej i slonecznie.
        Zabiore sie za przygotowywanie skladnikow do salatki z burakow i jaj, jutro tylko poloze to na polisek i poleje dressingiem. Zrobie tez dzis bulki drozdzowe z bakaliami - wszyscy mamy na nie ochote smile
    • lola211 Re: Gotujecie już? 04.04.15, 14:29
      Ja dzialam od wczoraj.
      Upieklam blaty bezowo migdalowe i zrobilam budyń kawowy na zółtkach do tortu Agnes Bernauer,wieczorem bede przekladac.Wczoraj tez zagniotłam ciasto kruche na mazurki.Przyprawilam rolowany boczek i karczek.
      Dzis zrobilam kajmak do mazurka-bedzie dekorowany prazonymi orzechami włoskimi, drugi bedzie czekoladowy z prazonymi orzechami laskowymi.
      Miesa wlasnie sie pieka, wlasnie wrzucilam do gara surowa biala kielbase i zabieram sie za zurek(na wlasnym zakwasie).Wieczorem upieke jeszcze jakas babke na zyczenie córki i zrobie faszerowane jajka podawane na ciepło.
      Nie wiem czy bede w poniedzialek robic obiad, sie zobaczy.W lodówce lezy perliczka, jak sie nie zalapie na swieta to upieke dzien pozniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka