Dodaj do ulubionych

imiona staropolskie

12.04.15, 23:40
jest sporo ładnych, sporo brzydkich i kilka śmiesznych - dla mnie, bo kilka lat temu szukałam imienia dla córki - nie wiedziałam wcześniej o istnieniu wielu....

zainspirowana wątkiem o Dżesikach i Xawerych....
chcę napisać, że znam rodzinę, w której dzieci urodzone w latach 75-85 mają na imię Bożysław, Bożymir, Bożydar, Dobrosława, Lubomira.
na początku było mi ciężko z tymi imionami. po kilku latach się oswoiłam.
niedawno byłam z Dobrosławą załatwiać reklamację mebli, pani 2x się pytała czy to imię.

Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: imiona staropolskie 12.04.15, 23:52
      Pod koniec lat 70tych w krakowskiej studenckiej opozycji dzialaly dosc znane w srodowisku siostry Ojcumila i Bratumila zwane w rodzinie i przez znajomych pieszczotliwie Ojcusia i Bratusia - dzis to juz pewnie panie na emeryturze smile
      • elle-hivernale Re: imiona staropolskie 13.04.15, 01:04
        Incest alert!
        • triss_merigold6 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:14
          ROTFL!
    • capa_negra Re: imiona staropolskie 12.04.15, 23:53
      Między Dżesiką i Xawerym, a Bożydarem i Dobrosławą, gdzieś po drodze jest trochę dobrych polskich imion jak Urszula, Joanna, Beata, Marta, Małgorzata, Jolanta, Dorota, Elżbieta, Renata, Agnieszka czy Jerzy, Jacek, Dariusz, Marek , Krzysztof, Marcin, Robert, Witold,... długo wymieniać.
      Mogą się podobać bardziej czy mniej, ale są - czasami mam jednak wrażenie że pomiędzy Dżesiką, a Dobrosławą zieje wielka dziura
      • bi_scotti Re: imiona staropolskie 12.04.15, 23:59
        capa_negra napisała:

> jest troc
        > hę dobrych polskich imion jak Urszula, Joanna, Beata, Marta, Małgorzata, Jolant
        > a, Dorota, Elżbieta, Renata, Agnieszka czy Jerzy, Jacek, Dariusz, Marek , Krzys
        > ztof, Marcin, Robert, Witold,... długo wymieniać.

Z tym, ze one "polskie" czy spolszczone staly sie kiedys tam na przestrzeni dziejow, w miedzyczasie Bozydary i Dabrowki zaczely zanikac a ostatnio pojawily sie Dzesiki i Liamy, ktore zapewne za 50-75 lat beda juz totalnie classic i nikt sie nie bedzie dziwil ani krzywil na takie wybory rodzicow przyszlosci. Life.
        • lauren6 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 00:05
          Ludzie nie mają pojęcia o czym piszą. Wymieniają jako polskie imiona imiona wywodzące się z greckiego, rzymskiego lub hebrajskiego. Piotr, Anna, Maria, Jan - to nie są polskie imiona. Zostały wprowadzone do polskiego z innych języków, tak samo jak dzisiaj Brajany i Samanty.

Jeśli lubicie typowo polskie imiona nazwijcie dziecko Bożydara, Zdzisława, Mieczysław lub Mścisław.
          • stara-a-naiwna Re: imiona staropolskie 13.04.15, 13:02
            pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_s%C5%82owia%C5%84skie

jest sporo starych - słowiańskich imion które są ciągle w użyciu: Sławek, jarek, Bogusław, Bogdan,

z żeńskich do "obecnych" czasów niewiele przetrwało
            pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBe%C5%84skie_imiona_s%C5%82owia%C5%84skie
      • bufo.bufo Re: imiona staropolskie 13.04.15, 00:11
        Te "polskie", które wymieniasz, są głównie spolszczone smile
        • capa_negra Re: imiona staropolskie 13.04.15, 00:25
          Oczywiście, że tak.
          Sporo imion przyszło do nas wraz z chrześcijaństwem.
          Chodziło mi głownie o to, że są to imiona występujące u nas od dawna, a czytając nie jedną dyskusję o imionach mam wrażenie, że one nagle przestały istnieć i żadna szanująca się matka nie da dziecku na imię nie daj boże Andrzej czy Dorota
          • bufo.bufo Re: imiona staropolskie 13.04.15, 10:03
            Mnie ten zestaw imion, który wymieniłaś bardzo się podoba. Podobają mi się generalnie imiona na literę "m", też niektóre z nich trochę zapomniane: Malwina, Matylda.
            Z "modnych i nowoczesnych" nie podoba mi się chyba żadne. Poza imieniem Blanka.
      • heca7 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 08:57
        Renata pochodzi z łaciny a poza tym za granicą występuje często jako imię męskie wink
    • lauren6 Re: imiona staropolskie 12.04.15, 23:55
      Nie znałam nikogo z "nowoczesnym" imieniem typu Sandra, Nikola, Alan, który wstydziłby się swojego imienia. Osoby ze staropolskim imieniem - tak. Tyle w temacie.
    • a.va Re: imiona staropolskie 12.04.15, 23:55
      Niektóre z nich mi się bardzo podobają, sama myślałam o Dobrawie albo Dąbrówce.
    • burina Re: imiona staropolskie 13.04.15, 00:04
      Trochę Ci się staropolskie ze słowiańskimi majtnęło...
    • myelegans Re: imiona staropolskie 13.04.15, 02:09
      Ex z liceum ma Mieszka i Dobrawe
      • bi_scotti Re: imiona staropolskie 13.04.15, 02:21
        Oh i jeszcze mi sie przypomnialo paru znajomych, ktorzy nadali swoim synom imie Milosz zaraz w 1980 i 1981 roku po tym jak Czeslaw Milosz otrzymal Nobel Prize in Literature smile
        Ale ja nie jestem pewna czy imie Milosz jest "staropolskie" czy tylko mnie sie tak kojarzy ... Tamte Miloszki to teraz dorosli faceci z wlasnymi dziecmi zapewne o imionach wielorakich wink
        A ktos pamieta historie imienia Solidariusz? big_grin Brzmi "staropolsko" ale wymyslone zostalo jakos w polowie lat 80tych, pamietam jakis artykul na ten temat czytany juz w Kanadzie ... smile
        • wioskowy_glupek Re: imiona staropolskie 13.04.15, 06:25
          Większość z tych imion jest tak samo idiotycznych jak Alan czy Dżesika. Ot chęć, zwrócenia na siebie uwagi przez rodziców
          • rosapulchra-0 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 07:08
            Wioskowy, coraz bardziej mnie zaskakujesz i to, niestety, na minus sad
    • mid.week Re: imiona staropolskie 13.04.15, 06:54
      Bardzo mi się podobają imiona słowiańskie. Nie widzę w nich nic dziwnego. Bogusława to koleżanka mojej mamy, moja babcia Ludomira, w szkole miałam Dobrusię, znałam też jednego Juranda, Bożydara, Bogdana. IMO jest duża róznica między nowymi zapożyczeniami z Hollywood a starymi, tradycyjnymi imionami. Stawienie ich jako dziwadeł w jednym zdaniu to nieporozumienie.
    • beverly1985 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 08:37
      Znam Dobroslawe i Dobrawe, obie nie lubia swoich imion i stworzyly wlasne skrocone formy, ktorymi sie przedstawiaja. Znam tez Wita, Rocha i Igora (rodzenstwo)- ojciec uznal, ze do dlugiego nazwiska potrzebuja krotkich imion. Musza sie przedstawiac kilka razy (oprocz Igora, obecnie bardzo popularne imie).
      • finalna Re: imiona staropolskie 13.04.15, 08:52
        Roch zawsze pozostanie dla mnie kretynem z Trylogii. "Ja jestem Kowalski, a to jest pani Kowalska".
      • gazeta_mi_placi Re: imiona staropolskie 13.04.15, 08:59
        Ja znam Cyryla i Mieszka - bracia. Znałem też jednego Dionizego (młody chłopak) i Kajetana. Moim zdaniem to ostatnie imię jest bardzo ładne choć przez kolegów było głupio skracane wink
        • cosmetic.wipes Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:13
          Kajetan to Kajtek.
          • gazeta_mi_placi Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:16
            U nas wołano "Kajo", czasami dodając coś rymującego się smile
            • cosmetic.wipes Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:23
              To już chyba lepiej rymować z "jajo" niż "bez majtek".
        • lauren6 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 13:05
          To są imiona greckie i łacińskie, a nie staropolskie.
      • wuika Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:15
        W znajomej rodzinie są: Iwo, Iga i Igor. No znaleźli trzeciego na trzy literki, na I, które by im pasowało wink
    • cosmetic.wipes Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:11
      Warcisław Wiktoryn syn Gniewomira Gwidona.Autentyk

Znam panią około 50tki o imieniu Przemiła.
      • atena12345 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 10:11
        cosmetic.wipes napisała:

> Znam panią około 50tki o imieniu Przemiła.

Boskie smile
      • fnutaki Re: imiona staropolskie 13.04.15, 12:06
        Świetnebig_grin
    • zuleyka.z.talgaru Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:15
      Mi tam się podoba Gniewomir smile w skrócie - Gniewko.
    • stara-a-naiwna Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:24
      ja mam Miłosza i Jagodę

dla mnie oba miniona "normalne" - chociaż z pewnie rodzice Brajana (koniecznie przez J) i Dżesiki też uważali, że dają dziecku ładne imię - w jakiś sposób wyróżniające ird
    • mamma_2012 Re: imiona staropolskie 13.04.15, 09:29
      Nie przepadam za staropolskimi imionami. Znam kilka osób mających takie, ktore posługują sie innymi np. Józefa (starsza już pani) jest Tereską, Kazimiera dla znajomych to Kasia, a mała Bogusia każdemu poznanemu dziecku przedstawiała sie innym imieniem, ktore właśnie jej sie podobało (i nawet nie wiem czy była ochrzczonatongue_out)
      I niespecjalnie podobają mi sie zdrobnienia typu Bodzio, Gucio, Edzio, Wiesio, Bronek, a głupio wołać małego Bronislawa z piaskownicy.
      Podoba mi sie imię np. Stefan.
      Franki, Jaski, Antki, Zosie, Tosie, Julki, Zuzie i Misie itp. w moim otoczeniu stracily funkcje jaka pełni imię, bo nadawane są chyba częściej niż kiedyś Piotrek, Krzysztof, Agnieszka i Kasia i trzeba używać nazwiska lub jakiegoś przymiotnika, żeby było wiadomo o kogo chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka