14.04.15, 11:20
ile funtów wziąć ze sobą na wyjazd rekreacyjny?
bede jechac do przyjaciółki na tydzien, moze dwa. ona twierdzi ze moge nie brac nic, bo wszystko mi zapewni, ale przeciez z pusta ręką nie pojadę. chciałabym ją tez do restauracji zaprosić, jakies zakupy do domu zrobic choc dwa razy w ciągu tygodnia, dzieci na lody zabrac; chciałabym tez skoczyc do Londynu pociągiem, zwiedzic Tower (ostatnim razem nie zdązyłam), takie drobiazgi. ekskluzywnych zakupów w stylu ciuchy czy kosmetyki nie planuje.
ile na tydzien musialabym wziąć żeby za dziadówe nie robic? wink pytam bo KOMPLETNIE nie mam doświadczenia, ostatni raz bylam u niej prawie 10 lat temu (Boże jak ten czas leci!!).
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: mamy z UK 14.04.15, 11:42
      Skromnie licząc 500 powinno ci wystarczyć. Ale skromnie ofkors.
      • dziennik-niecodziennik Re: mamy z UK 14.04.15, 12:13
        na tydzien czy na dwa?
    • run_away83 Re: mamy z UK 14.04.15, 11:48
      Jedziesz sama czy z dzieckiem/dziećmi? Do dużego miasta czy na prowincję?

Obiad w restauracji dla jednej osoby to od ~10 funtów (jedno danie plus napój w tańszej sieciówce), kilkudziesiąt funtów (jedno danie plus napój w droższej restauracji albo przystawka, danie główne, napój, deser w tańszej), do kilkuset (w opcji ekskluzywnej).

W lokalnych pubach, smażalniach ryb (chippery) i barach typu subway można zjeść sycący i smaczny posiłek nawet za 5-6 funtów (cooked breakfast, kanapka na ciepło, fish&chips).

Jedzenie jest droższe niż w Polsce. My na zakupy spożywczo-gospodarcze wydajemy tutaj niej więcej dwukrotność kwoty, jaką wydawaliśmy na ten cel w Polsce. Ceny różnych produktów możesz sobie sprawdzić tutaj:

www.sainsburys.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/TopCategoriesDisplayView?catalogId=10122&langId=44&storeId=10151
      m.tesco.com/h5/groceries/r/www.tesco.com/groceries/?cat=true&icid=Mweb_lhn_shop
      m.groceries.asda.com/#shop
      Transport publiczny, zwłaszcza kolejowy jest drogi. Ceny biletów na konkretnych trasach możesz sprawdzić np. tu:

m.virgintrains.co.uk

Jeżeli planujesz wybrać się do Londynu to musisz też zastanowić się jak będziesz się poruszać po mieście (metro/taksówki).

Co do zwiedzania to najlepiej wygooglaj ceny biletów do tych konkretnych atrakcji które cię interesują.

Artykuły dziecięce, w tym zabawki, a także ciuchy i kosmetyki są tańsze niż w Polsce.
      • dziennik-niecodziennik Re: mamy z UK 14.04.15, 12:01
        raczej sama, ewentualnie z czterolatką. na prowincję. ekskluzywnych restauracji nie planujemy. raczej właśnie jakies lokalne koloryty smile
        za linki dziekuje, przydadzą się.
        po Londynie ostatnio latałam piechotą, bardzo miło było, obleciałam wszystkie wazniejsze miejscówki.
        zabawek itd nie planuje kupowac.
    • princesswhitewolf Re: mamy z UK 14.04.15, 12:03
      Rail ma oferte 2 in 1 w wielu atrakcjach turystycznych m.in w Tower of London.

Wystarczy kupic bilet na pociag jakis. Znajdziesz ulotki w metrze i na stacjach metra.
      • dziennik-niecodziennik Re: mamy z UK 14.04.15, 12:10
        ooooo! i to by mi bardzo pasowalo smile
        dziekuje smile
        • princesswhitewolf Re: mamy z UK 14.04.15, 13:51
          www.nationalrail.co.uk/times_fares/2334.aspx

ale wez po prostu ta ulotke z voucherami z rail station
    • po-trafie Re: mamy z UK 14.04.15, 12:10
      Powiedzialabym, ze 100-200 funtow tygodniowo (w zaleznosci, czy skromnie i rozwaznie, pilnujac sie przy zakupach, wybierajac restauracje na posilek raczej swiadomie, wino wolac wypic w domu niz na miescie czy raczej z kawa na miescie i zakupami spozywczymi w wersji organic).

Zalezy jeszcze, czy zamierzasz sama pokryc koszt transportu z lotniska, czy chcialabys sama oplacac transport na miejscu, jak daleko od centrum kolezanka mieszka.

Co do samej restauracji, nie wiem czy mnie tu nie zakrzycza, ale uwazam ze rozsadnie jest zawczasu online sprawdzic, czy restaruacja zgodna z naszymi upodobaniami nie ma voucherow i promocji. Bardzo czesto La Tasca, Cafe Rouge, Zizzi i podobne sieciowki maja mozliwosc np 2 posilkow glownych w cenie jednego czy darmowego deseru/wina lub promocyjnego menu lunchowego jesli wydrukuje sie odpowiedni voucher z ich strony.
      Nie jest to w mojej opinii jakims obciachem, a pozwala wydac mniej, jesli jest sie w opcji raczej oszczednej.
      Podobnie jak uwazam, ze nie jest obciachem korzystanie z happy hour w zakresie kolorowych drinkow z palemkami smile

Podobnie przy zwiedzaniu platnych atrakcji jest stale trwajaca promocja 2 bilety w cenie 1 jesli ma sie bilet kolejowy (przydatne, jesli z lotniska do londynu jedziesz pociagiem) lub travelcard tygodniowy kupowany w automacie kolejowym.

Londyn nie jest tanim miastem, szczegolnie przy aktualnym kursie PLN do GBP. Optymalizacja finansowa jest mozliwa i dostepna smile
      Powodzenia!
      • dziennik-niecodziennik Re: mamy z UK 14.04.15, 12:18
        no ja tez tak ze 200 wyliczyłam. bdzie raczej normalnie, codziennie, za wino w knajpie i takie planowane rozrywki tego typu to mi na pewno nie pozwolą zaplacić, wiec tak licze ze znienacka mi sie uda jakis rachunek przechwycic czy zakupy zrobic.
        z lotniska mnie odbiora.
        w zakresie obciachów zgadzam sie z Tobą smile
      • wpak Re: mamy z UK 14.04.15, 12:18
        wersja skromna 300Ł na 2tyg. Taka bez "napinki" 500Ł.
      • princess_yo_yo Re: mamy z UK 14.04.15, 12:19
        bardzo dobry pomysl jesli chodzi o vouchery do restauracji.

poszukaj sobie dokladnych cen biletow kolejowych na stronie national rail, kolej jest ogolnie droga, ale znowu bilety 2 za 1 i rodzinne moga byc bardzo korzystne.

ja lubie jak mi znajomi przywoza polskie specjaly. z robieniem zakupow dla rodziny moze byc roznie, ale rozumiem ze to dlatego ze beda cie tam zywic wiec chcesz w ten sposob partycypowac w kosztach.

jak ktos wyzej napisal £200 / tydzien powinno w tej sytuacji wystarczyc, chociaz duzo zalezy od tego jak duzo bedziesz korzystac z transportu i platnych atrakcji turystycznych.
        • rosapulchra-0 Re: mamy z UK 14.04.15, 12:28
          Właśnie biorąc pod uwagę komunikację krajową i miejską wolałam zaokrąglić do 500. 200, IMHO, może być za mało.
        • dziennik-niecodziennik Re: mamy z UK 14.04.15, 12:32
          > ja lubie jak mi znajomi przywoza polskie specjaly. z robieniem zakupow dla rodz
          > iny moze byc roznie, ale rozumiem ze to dlatego ze beda cie tam zywic wiec chce
          > sz w ten sposob partycypowac w kosztach.

no tak własnie smile oni generalnie zamierzają mnie w pełni "obsłużyc", nawet gotowi sa mi bilety na zwiedzanie kupować, ale kurde bez przesady. cos tam ze soba moge przywiezc, ale to tez umiarkowanie atrakcjyjne, bo u nich sie czesto babcie zmieniają i kazda jak przyjezdza to nawozi wszystkiego. raczej nastawiam sie na to że własnie jakies zakupy zrobie, ugotuje cos, wiesz, bede uczestniczyc w zyciu rodzinnym. my to takie prawie siostry, wiec to wizyta bez spiny i oficjalu.

> jak ktos wyzej napisal £200 / tydzien powinno w tej sytuacji wystarczyc, c
          > hociaz duzo zalezy od tego jak duzo bedziesz korzystac z transportu i platnych
          > atrakcji turystycznych.

zakładam dosłownie jeden dzien na Londyn (no bo tak licze ze raczej to bedzie tydzien niz dwa, to niekoniecznie wiecej zdążymy), w Londynie chce zwiedzic Tower i ewentualnie podeptac ślady Sherlocka wink reszte juz zwiedziłam poprzednim razem, nie zalezy mi tak bardzo. jak coś fajnego bedzie w tym czasie to moge zaliczyc, ale nie mam musu.
          • kandyzowana3x Re: mamy z UK 14.04.15, 13:06
            to bilet do londynu licz srednio 25-30 ( zakladam miejscowosc ok 30 min do londynu) i bilet do tower ok 25. jedzenie, picie itd ok 25 smile. Latwy rachunek smile
            • dziennik-niecodziennik Re: mamy z UK 14.04.15, 13:13
              no widzisz, juz coś mi krystalizujecie.
              smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka