Dodaj do ulubionych

Mamy obowiązek czy nie?

20.04.15, 13:05
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17782937,Polska_przyjmie_imigrantow_z_Libii__Schetyna___Nie.html#Czolka3Img
Teoretycznie w imię solidarności z poszkodowanymi przez wojnę i czystki - tak, Polska powinna pomóc, przyjąć uchodźców, umożliwić im bezpieczne życie.

W praktyce - uważam, że zdecydowanie nie. I nie chodzi o koszty tylko o precedens. Przyjmowanie tysięcy wykorzenionych nagle i kompletnie odmiennych kulturowo - bo uchodźców są masy z Syrii, Iraku, Libii - byłoby dla państwa i obywateli szkodliwe i zbędne.
Obserwuj wątek
    • dankaimirek Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:06
      Polska nie ma pieniędzy dla polaków, a tutaj pomagać jeszcze. Gdyby była kasa to tak, ale jej nie ma
    • nihiru Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:11
      Wiesz Triss, takie mam skojarzenie:

"Teoretycznie uważam, że rozwód/aborcja/invitro/whatever to zło, ale w moja sytuacja jest szczególna więc ....". Taką postawę piętnujesz - i słusznie - jako hipokryzję.

Ale powiedz, czym - z etycznego punktu widzenia - różni się powyższa postawa od tego, co proponujesz wyżej?

Wiem, niby zupełnie co innego, ale jak się dokładniej przyjrzeć, to problem jest ten sam: postępowanie zgodnie z wyznawanymi wartościami vs postępowanie zgodnie z własnymi korzyściami".
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:16
        To się nazywa pragmatyzm. Zdecydowanie lepiej dla obywateli jeśli państwo postępuje zgodnie z korzyściami (dla państwa i obywateli), jeśli te korzyści są przypadkiem zbieżne z wartościami to super, jeśli nie, to nie szkodzi.
        • nihiru Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:25
          Machiavelli wiecznie żywybig_grin

Żeby nie było, jak najbardziej popieram kierowanie się racją stanu w polityce, a nie, że "ocaliliśmy to, co dla narodu najważniejsze - honor", ale uderzył mnie kontrast pomiędzy tymi watkamiwink.

------------------------------------------------------
          forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
        • croyance Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 18:42
          Dziwna postawa w takiej ostoi chrzescijanska, jak Polska.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:11
      No jednego czy dwóch możnaby przyjąć. Ale nie więcej.
    • 7dosia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:13
      Polska, jako państwo, jest już w tak beznadziejnym stanie, że nic jej już nie zaszkodzi
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:17
        Mieszkańcom konkretnych miast i osiedli można zaszkodzić i to jest IMO ważne.
        • 7dosia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:44
          Beznadziejność państwa polega właśnie na tym, że ty jako obywatelka nie masz żadnego wpływu na to, kogo państwo przyjmie. Te żale które tu wypisujesz, że coś ci się nie podoba itp., możesz sobie schować do szufladki, bo to nikogo nie obchodzi. Decyzje o tym ilu i jakich emigrantów przyjąć zapadają niezależnie od nas.
          • nenia1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:48
            No niestety prawie cała europa jest taka sama. Tylko w Szwajcarii są referenda.
            • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:50
              I dziwnym trafem Szwajcaria niemal nie przyjmuje uchodźców?
              • nenia1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:55
                Wcale nie dziwnym. Zwracam jedynie uwagę, że to o czym pisze 7dosia nie dotyczy wyłącznie naszego państwa i jest regułą a nie wyjątkiem. Znaczy - suchy fakt stwierdzam, bez oceniania i wniosków.
                • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:59
                  Wiem. m.in. dlatego Pegida w Niemczech protestuje pod lokalami przeznaczanymi na ośrodki dla uchodźców zanim te przyjmą pierwszych mieszkańców.
    • goja85 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:18
      A cie znowu p...a swedzi?
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:21
        A dlaczego jesteś wulgarna? Ciekawe zjawisko, im ktoś bardziej poprawny politycznie, tolerancyjny i współczujący, tym agresywniejszy i jakos tak mało stabilny emocjonalnie.
        • rosapulchra-0 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:37
          Swojej agresji oczywiście nie widzisz, prawda?
          • cosmetic.wipes Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:06
            A gdzie ty widzisz u triss agresję w tym wątku? Zacytuj proszę.
        • laquinta Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:59
          triss_merigold6 napisała:
          Ciekawe zjawisko, im ktoś bardziej poprawny polityc
          > znie, tolerancyjny i współczujący, tym agresywniejszy i jakos tak mało stabilny
          > emocjonalnie.

Po prostu klamstwo.
    • kropkacom Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:18
      Zmów paciorek aby się potopili i po problemie.
    • nenia1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:19
      Trudny temat, moim zdaniem, zwłaszcza że nic nie jest dane na zawsze i kiedyś my albo nasze dzieci, możemy być w podobnej sytuacji.
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:19
        I będziemy uciekać do Libii? Jakoś wątpię.
        • nenia1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:24
          Może nie do Libii, ale jak zaczniemy tworzyć takie precedensy to dajemy jakiś wyraźny znak innym. To nie są łatwe tematy, bo generalnie w sprawie multi kulti w dużej mierze zgadzam się z tobą, ale nie wiem czy powinniśmy budować swój dobrobyt na zamykaniu granic przed ofiarami wojen czy prześladowań. To też nic dobrego.
        • martishia7 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:27
          Przypomniała mi się piękna scena z filmu Red 2, o nieco podstarzałych agentach wszelkiej maści, kórz w wyniku splotu różnych zdarzeń potrzebowali dostać się do ambasady Iranu. Nieodmiennie bawi mnie John Malkovich podchodzący do okienka z tekstem "Dzień dobry, chciałem prosić o azyl w Iranie.".
      • nihiru Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:10
        > Trudny temat, moim zdaniem, zwłaszcza że nic nie jest dane na zawsze i kiedyś m
        > y albo nasze dzieci, możemy być w podobnej sytuacji.

W Europie były już czasy, kiedy na skutek klęsk żywiołowych czy politycznych masy ludzi emigrowały - tylko wtedy mieliśmy szczęśliwie Amerykę, która wszystkich przyjmowała z otwartymi rękami.
        Teraz nawet USA wystawiły tabliczkę "Sorry, nie ma miejsc" i zrobił się kłopot.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:21
      Nie.
      A mało to uchodźców z innych rejonów?
      Muzułmanów powinni przyjąć bracia w wierze.
      Minie dekada i będziemy mieć patrole islamskie, plandeki, oblewanie kwasem i no-go area.
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:23
        Z uchodźcami i wyjeżdżającymi z Ukrainy nie ma problemów. W Warszawie na dużych budowach teraz pewnie z 60% pracowników to Ukraińcy. Ups, zapomniałam o jednym - oni pracują.
      • goodnightmoon Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:29
        wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Muzułmanów powinni przyjąć bracia w wierze.

Dokladnie!!! I to zawsze mowie, kiedy tylko slysze jakies pobakiwania, ze np. w Niemczech im zle, klimat nie odpowiada, ludzie jacys dziwni (takie gorzkie zale jakis czas temu slyszalam od uchodzcy z Iraku). Wtedy sie bardzo szczerze "dziwie" i zadaje pytanie: "A dlaczego nie uciekles np. do Arabii Saudyjskiej, Qataru czy innego kraju arabskiego? Mialbys tam swoj jezyk, klimat, kulture". Nie wiem, czy cos dociera, ale przynajmniej mi sie juz nie zala smile
        • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:35
          Był niedawno wywiad z Iranką, pani do Polski trafiła po różnych przejściach deportowana z Holandii. I pani źle. 5 lat już siedzi, język za trudny, pracy nie podjęła, klimat jej nie pasi, zasiłek za niski, kuchnia jej nie pasi, tęskni i w ogóle jej źle. No, kobietooo... jest jakieś 190 państw na świecie, na pewno znajdziesz sobie jakieś fajne.
          • babcia.stefa Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:17
            I w kebabie pracować nie będzie, a do czegokolwiek innego musiałaby się języka nauczyć, a języka uczyć się nie chce, bo jej się tu nie podoba. O.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:39
          No właśnie. Nie wysyłam ich do Arabii Saudyjskiej czy Jemenu, niech zaznają trochę wolności, ale są inne kraje muzułmańskie, do których mogliby emigrować.
          Ale nie ma szans, oni mają obowiązek rozprzestrzeniania swojej wiary na cały świat (dżihad).
          • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:43
            Indonezja. Indonezja jest cała muzułmańska. Pakistan - duży kraj, niemal w 100% islamski, prawie dwieście milionów muzułmanów.
            • berdebul Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:21
              Indonezja nie jest cała muzułmańska. uncertain Zanim chlapniesz, to się dokształć.
              • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:24
                berdebul napisała:
                > Indonezja nie jest cała muzułmańska. uncertain Zanim chlapniesz, to się dokształć.

Indonezja - religie:
                muzułmanie: 87,2%
                protestanci: 7% (gł. kalwini, zielonoświątkowcy i luteranie)
                katolicy: 2,9%
                hinduiści: 1,7%
                buddyści: 0,7%
                pozostali: 0,5%
                pl.wikipedia.org/wiki/Indonezja#Religie
                Zamiast pouczać - sama się dokształć.
                • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:26
                  Rację ma. Nie cała.
              • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:26
                Dokształciłam się - niewiele ponad 10% niemuzułmanów. Tak myślę, że te prawie 90% wyznających islam w Indonezji, to chwilowo nadal więcej niż w Europie, ale fakt - napływ i rozród uchodźców może europejskie proporcje zmienić szybko.
    • goodnightmoon Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:23
      A nie daloby sie jakiegos nowego panstwa stworzyc? Niechby wszyscy, ktorzy "uszli" tam sie osiedlili i problem z glowy wink
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:24
        Zdaje się, że muzułmanie właśnie stworzyli państwo na miarę swoich możliwości czyli ISIS.
      • default Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:25
        Na Madagaskar ! big_grin
        • landora Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:27
          Szkoda by było tych nędznych resztek lasu i lemurów.
      • nangaparbat3 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:15
        Nie - natkna się na taką Triss i od razu zrozumieją, że pozostaje im tylko sie wysadzić.

A tak serio - to pomijając już problem etyczny: albo sie jest w Europie, albo nie jest.
    • beataj1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:31
      Mam mieszane uczucia ale skłaniam się ku pomocy. Po pierwsze nie są to osoby które wyjeżdżają ze swojego kraju bo im tam było niewygodnie, krajobraz nie pasował czy za mało zarabiały. To są ludzie którzy ryzykując życie uciekali od wojny. Uważam że nieudzielanie pomocy w takiej sytuacji jest nieludzkie.
      Ponadto mieszkałam kiedyś obok miejsca gdzie przez kilka lat mieszkali Czeczeni i naprawdę nie było z nimi problemu. Najgorszą uciążliwością była grupka młodych chłopaków którzy lubili wchodzić w zakręty z piskiem opon. Oni trzymali się z daleka od lokalsów, lokalsi z daleka od nich.
      Z drugiej strony rozumiem argumenty o finansach i potencjalnych problemach ale jednak uważam że ludzkie życie jest ważniejsze.
      Jedyne co to warto by się zastanowić jak to rozwiązać technicznie i jaki procent kasy na obsługę tej całej operacji mogłaby dać Unia (nie wiem czy da- tak gdybam).
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:33
      Żeby nie było- jak się trafi wśród libijskich uchodźców jakiś chrześcijanin, ateista, buddysta- niech wpada.
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:34
        O, jak mi się sygnaturka trafnie wylosowała. big_grin
    • lilly_about Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:36
      Nie, nie, mamy już chyba wystarczająco dużo uchodźców, na szczęście czynnych zawodowo.
    • demonii.larua Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:36
      Polski nie stać by przyjmować jakichkolwiek imigrantów, nie ważne czy z Ukrainy czy z Libii.
      Włosi powinni bardziej stanowczo działać by rozpierniczyć całą tą mafię zajmującą się przemytem tych biednych ludzi, bo faktem jest że to tragiczne że ginie ich aż tylu, a sku...syny organizujące te rejsy śmierci śmieją się wszystkim w twarz. W końcu w Libii istnieje jakiś rząd, można chyba (jeden czy dwa, nie jestem na bieżąco) coś podziałać. Imigrantów solidarnie powinny przejmować państwa, które aktywnie brały udział w nalotach, jakoś nie widać żeby Francja, USA czy Kanada stały z otwartymi ramionami i nawoływały "przyślijcie ich do nas". No i niestety część należy odsyłać, Włochy nie są z gumy i chęć pomocy też musi mieć jakieś granice.
    • lauren6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:40
      Ukraińcy, krymscy Tatarzy, teraz Libijczycy. Polska to przecież taki bogaty kraj, mlekiem i miodem płynący.
      Schetynę bóg opuścił i to niedługo przed wyborami parlamentarnymi.
      • croyance Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 18:46
        Polska, z calym szacunkiem, nie jest krajem trzeciego swiata, nie przymiera glodem, i jak najbardziej moglaby pomoc.
    • fomica Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:40
      Sądzę że masowy napływ emigrantów nam nie grozi. Są kraje zamożniejsze, bardziej poprawne politycznie, bardzie wrażliwe, przede wszystkim o hojniejszym systemie społecznym. Z Polski więcej ludzi wyjeżdża niż przyjeżdża. Ten przypadek to pojedynczy symboliczny gest, nie spodziewam się nagle zalewu przyjezdnych.
    • joa66 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:40
      imho -problem w skali Europy jest postawiony na głowie.

Europa nie jest w stanie - fizycznie - przyjąć połowy populacji Afryki. Powtarzam - fizycznie, nie dlatego, że jesteśmy wredni rasiści.

Status uchodźcy też jest dyskusyjny ponieważ wielu z nich przybywa do Europy bez jakichkolwiek dokumentów i pewności, że to ofiary a nie oprawcy nie ma nigdy. O fałszywych dokumentach i o cwaniaczkach nie wspominając.

I największym problemem jest to, że nikt na całym świecie nie ma pomysłu co z tym problemem zrobić, koncentrujemy się na podtrzymywaniu fikcji.

Zastanawiam się czy to nie jest to samo co wrzucenie pieniążka biednemu dziecku rumuńskiemu.
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:48
        Oczywiście. Problem jest na skalę dwóch kontynentów i nie ma sensu udawać, że da się go rozwiązać zgodnie z zapotrzebowaniem imigrantów/uchodźców do Europy.
    • princesswhitewolf Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:41
      jestem za wysylaniem pewnej puli pieniedzy uchodzcom z krajow islamu ogarnietych wojna ( syria) do innych krajow podobnych kulturowo jakie przyjely ( tymczasowo do czasow pokoju). Sprawa powinna miec jednak ograniczony czas do momentu stabilizacji panstwa.
      • joa66 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:02
        imho - chyba najlepszy pomysł. Ciekawe czy rozważany na poziomie debat międzynarodowych.
        • princesswhitewolf Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:35
          watpie...
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 13:58
      Teraz doczytałam, że w Libii jest praktykowane obrzezanie dziewczynek.
      Więc nie, nie chcę, żeby ta dzicz znalazła się i u nas.
      • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:00
        Dlaczego, przecież kontakt z innymi kulturami jest wzbogacający. big_grin
      • marzeka1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:03
        Mam mieszane uczucia, bo rozumiem, dlaczego ci ludzie nie chcą być w Libii, bo tam nie da się być, bo tam grozi realna utrata życia. To trochę jak taka próba wypłynięcia statkiem w maju 1939 roku przez dużą grupę Żydów( ponad 900 ), a i na Kubie, i w Stanach, i w Kanadzie- odmówiono im, musieli wrócić do Hamburga, skąd wypłynęli, wiadomo po co wrócić.
        I nie wiem, jakieś wsparcie finansowe albo kraj jednak bliższy kulturowo.

• joa66 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:14
          bo rozumiem, dlaczego ci ludzie nie chcą być w Libii, bo tam nie da się być

Ja też rozumiem...ludzi z Libii, Somalii, Kongo, Sudanu, Etiopii, Rwandy..W Afryce mieszka ponad miliard ludzi. Z tego połowa (co najmniej) spełnia warunki "nie da tam się być"...

Jak powinna wyglądac REALNA pomoc?
      • mamusia1999 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:40
        no a jeśli do Polski ucieknie z wielokrotnym narażeniem życia matka chcąc ratować córki przed obrzezaniem i zaaranżowanym małżeństwem w wieku 13lat?

tu gdzie mieszkam tez ciągle słyszę, że brakuje kasy na reformę szkolnictwa np. a jednak lżej mi na duszy, że część moich podatków może dać szansę na godne życie jakiemuś dziecku.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:52
          mamusia1999 napisała:

> no a jeśli do Polski ucieknie z wielokrotnym narażeniem życia matka chcąc ratow
          > ać córki przed obrzezaniem i zaaranżowanym małżeństwem w wieku 13lat?

To co innego. Nie mam wiedzy w temacie, ale wydaje mi się, że uchodźcy powinni być solidnie sprawdzani zanim otrzymają azyl, po do czasu otrzymania obywatelstwa również.
    • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:06
      Ale jak jest wątek o możliwej wojnie w Polsce to większość pisze jak to będzie do innych krajów uciekać.
      Ech, te krowy Kalego, wiecznie żywe...
      • beataj1 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:11
        O tym samym myślałam. Ale wiesz tutaj wszyscy sa przekonani że mają niesamowicie dużo do zaoferowania potencjalnemu nowemu krajowi. Że to niemalże zaszczyt dla tego kraju. A ci z Afryki - wiadomo dzicz. Niech inni się martwią.
        • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:14
          No, dokładnie.
          Przeraża mnie to.
      • cosmetic.wipes Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:12
        Zwróć uwagę, że nikt nie chce uciekać do Pakistanu, a zwłaszcza w celu szerzenia tam religii chrzescijańskiej.
        • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:16
          Oni też nie uciekają w celu szerzenia religii.
          Tylko by ocalić swoje dzieci i siebie.
          I naprawdę myślisz, że chcą trafić do obcego kraju na końcu świata, z odmienną kulturą, językiem, klimatem? Że nie woleliby żyć spokojnie i bezpiecznie będąc u siebie.
          • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:18
            pani.mysz napisał(a):
            > I naprawdę myślisz, że chcą trafić do obcego kraju na końcu świata, z odmienną
            > kulturą, językiem, klimatem?

Zadaj sobie pytanie dlaczego nie uciekają do podobnego kraju.
            • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:25
              Bo chcą uciec daleko od wojny do państwa, w którym wojna się nie zbliża i które stać na przyjęcie uchodźców, chcą bezpiecznej przyszłości dla swoich dzieci, tak trudno to zrozumieć?
              • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:26
                pani.mysz napisał(a):
                > Bo chcą uciec daleko od wojny do państwa, w którym wojna się nie zbliża i które
                > stać na przyjęcie uchodźców, chcą bezpiecznej przyszłości dla swoich dzieci, t
                > ak trudno to zrozumieć?

To nie jest logiczne wytłumaczenie na uciezkę do kraju odmiennego kulturowo.
                • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:30
                  Oni nie uciekają dlatego, że krak jest odmienny kulturowo.
                  Tylko pomimo tego.
                  • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:38
                    A dlaczego nie uciekają do kraju podobnego kulturowo?
                    • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:10
                      Spójrz na mapę.
                      • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:13
                        Odnosiłam się już do mapy. Co więc z nią?
                        • pani.mysz Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:36
                          Nic.
                          No jak nie rozumiesz człowieka uciekającego przed wojną to co Ci można tłumaczyć?
                          • joa66 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 16:09
                            No jak nie rozumiesz człowieka uciekającego przed wojną to co Ci można tłumaczy
                            > ć?

Pani mysz, a może jakies konkrety i odpowiedź na moje pytanie? Bo gładkimi słowkami zrobi się więcej szkody niz faktycznie pomoże. No chyba, że chodzi tylko o nasze dobre samopoczucie, że tacy dobrzy jesteśmy a nie o pomoc ludziom, którzy tej pomocy potrzebują.
                    • sasanka4321 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:36
                      > A dlaczego nie uciekają do kraju podobnego kulturowo?

Nasza "kulturowa podobnosc" do zachodu Europy to glownie nasza opinia. Mieszkancy tych krajow uwazaja nas za bardzo odleglych kulturowo. Na temat Niemiec, to nawet badania kiedys czytalam - wedlug nich podobni do nich kulturowo to Holendrzy czy Francuzi. Natomiast Europa Wschodnia (do niej nas zaliczaja) jest w ich mniemaniu baaaardzo odlegla kulturowo. Wiec nie szafowalabym tak tym okresleniem nie wiedzac od kogo bedziemy kiedys potrzebowali pomocy.
                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:40
                        Ciekawe. Tacy np. Belgowie uważają Polaków za podobnych kulturowo, w przeciwieństwie do Marokańczyków, Algierczyków czy mieszkańców Konga Belgijskiego.
                        • sasanka4321 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:54
                          > Ciekawe. Tacy np. Belgowie uważają Polaków za podobnych kulturowo, w przeciwień
                          > stwie do Marokańczyków, Algierczyków czy mieszkańców Konga Belgijskiego.

O Belgii specyficznie to tam chyba nic nie bylo. Ale podejrzewam, ze jest jak u sasiadow - Marokanczykow uznaja za jeszcze odleglejszych "kulturowo", co nie znaczy, ze nas za bliskich.
                          Za to w skali sympatii bylismy czesto daleko za tymi odleglymi kulturowo. Z panstw europejskich nawet Rumuni byli bardziej lubiani.
                      • ally Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 18:20
                        > Nasza "kulturowa podobnosc" do zachodu Europy to glownie nasza opinia.

Otóż to. Znajomemu Hiszpanowi kiedyś się wyrwało, że Marokańczycy są w sumie spoko, ale imigrantów z Europy Wschodniej (owszem, pracujących) wszyscy mają już serdecznie dość.
                        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 19:08
                          > Otóż to. Znajomemu Hiszpanowi kiedyś się wyrwało, że Marokańczycy są w sumie sp
                          > oko, ale imigrantów z Europy Wschodniej (owszem, pracujących) wszyscy mają już
                          > serdecznie dość.

Musiał cię bardzo polubić. big_grin
              • joa66 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:30
                państwa, w którym wojna się nie zbliża i które stać na przyjęcie uchodźców,

Ilu uchodźców jest w stanie wchłonąć Europa? Dlaczego przyjąć Ahmeda a nie przyjąć Mahumeda albo Olawole?

Masz jakiś pomysł? Otwarte granice czy ciche przyzwolenie na niebezpieczny i nielegalny transport ludzi, w większości bez dokumentów?
                • joa66 Pani.mysz 20.04.15, 14:40
                  masz jakiś pomysł ? (mam na myśli pytanie, które Ci zadałam)
          • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:19
            Przecież mogą próbować dostać się do bliskich kulturowo i religijnie krajów - Indonezja i taki Pakistan są duże.
            • sumire Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:35
              Ba, jasne, mogą próbować. Tylko że odległość jakby nie ta, prawda? Libię i Włochy dzieli tylko morze. Libię i Pakistan prawie 6 tysięcy km. Gdyby uchodźców było stać na loty długodystansowe, to zapewne nie wsiadaliby na niebezpieczne i przepełnione statki.
              • triss_merigold6 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:38
                Turcja jest bliżej niż Pakistan.
                • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:41
                  Z Syrii do Turcji to nawet przez morze nie trzeba.
                  • hermenegilda_zenia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 17:27
                    Turcja akurat od miesięcy przyjmuje uchodźców Syryjskich, zakłada obozy, w tej chwili znalazło tam schronienie ponad 3 miliony uchodźców, dostają pieniądze na utrzymanie, wiec dla was ignorantek tomoewnie nowość, ale żaden inny kraj na świecie tyle tym ludziom nie pomógł i nie zainwestował tyle w pomoc, co Turcja. Turcy trochę się burza bo kwota na utrzymanie dla syryjskiej rodziny jest równa minimalnej pensji człowieka pracującego, ale w sumie rozumieją, ze trzeba im pomoc. Jak wracałam ze Stambułu do Warszawy w samolocie była eskortowana kobieta z trojka dzieci, wszyscy byli pod obstawa jakiegos oficjela z UE i wierzcie mi, wcale nie byli zachwylceni, ze sie wybierają do tej cudownej Polski, raczej przerażeni perspektywa wyjazdu do kraju znajdujacego się w ich mniemaniu na końcu świata.
              • joa66 Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:38
                A Libię i Katar, ZEA, Arabię Saudyjską?
                • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:39
                  Dokładnie. Poza tym - mylę, że jak Indonezja czy Pakistan będą chciały przyjąć braci to Europa tranport (na własny koszt) zorganizuje.
      • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:15
        pani.mysz napisał(a):
        > Ale jak jest wątek o możliwej wojnie w Polsce to większość pisze jak to będzie
        > do innych krajów uciekać.
        > Ech, te krowy Kalego, wiecznie żywe...

Też mi się to skojarzyło smile I tam jakoś nikt nie wątpił, że szeroko pojowany Zachód nas przyjmie z otwartymi ramionami smile
    • woman_in_love same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:11
      pamiętam jaki kisiel miałyście w gaciach i jakie orgazmy jak rozwalano Kadafiego i Libię. I pamiętam dobrze co pisałam. Że zrobimy tam Irak 2. A syf przyjdzie do nas w postaci uchodźców i terrorystów.

To samo Syria. Ach jaki ten Assad był zły i nawet broń chemiczną stosował. Tyle, że wiemy już że jego pokojowi demonstranci i przeciwnicy po miesiącach przekształcili się w ISIS i już oficjalnie broń chemiczną stosują tak jak i wtedy gdy próbowali to zwalić na Assada.

Rozwaliłyście im kraje? No to sorry, ale chyba słuszne chcą od was pomocy.

A i wrócę do kwestii Ukrainy bo będzie to samo. Majdan należało gazem i czołgami rozjechać a nie doprowadzać do wojny domowej na Ukrainie. I tymi puszczalskimi niuniami robiącymi loda benderowcom na majdanie, co to je pokazywano w reportażach GW się nie przejmować.
      • wtop.ek Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:17
        a w '81 trzeba było towarzystwo rozstrzelać, zamiast niańczyć się z nimi w ośrodkach wczasowych

taką piękną karierę tatuś robił w aparacie mundurowym, a tu głupia partia oddala władzę i ni zdażył zapewnić córuni przyszłości big_grin
        • woman_in_love Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:46
          Faktycznie, jakby wystrzelano wtedy tą styropianową hołotę zamiast ją wpuszczać do Sejmu, tak jak Chińczycy wystrzelali swoją na Placu Tian'anmen to mogłoby być teraz lepiej.
          • wtop.ek tyle lansu cię ominęło 20.04.15, 14:52
            kanapki z tynim salcesonem kupowanym przez tatę w kantynie dla służb

puszki po coli na meblościance

a tak zostało kwiczenie na forach bezrobotnej absolwentki filologii polinezyjskiej, dla której już nie udało się zalatwić posady na placówce big_grin
            • woman_in_love Re: tyle lansu cię ominęło 20.04.15, 14:54
              Głupolku, to nie wiesz że my, dzieci resortowe mamy się dobrze? hue hue
              • wtop.ek Re: tyle lansu cię ominęło 20.04.15, 14:59
                po tym 'hue hue" przypomnial mi się dowcip o tym, że powinnaś się cieszyć, że nie szczekasz, na takiej imprezie tata szalał big_grin

czysta polska krew big_grin
                • woman_in_love Re: tyle lansu cię ominęło 20.04.15, 15:09
                  Wiem katolu, że tak naprawdę to strasznie cię to złości hue hue smile
      • goodnightmoon Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:25
        woman_in_love napisała:

> A i wrócę do kwestii Ukrainy bo będzie to samo. Majdan należało gazem i czołgami rozjechać

Probowali przeciez, nawet transmisja na zywo byla.
        Aaaa, jeszcze zywcem palili, do lasow wywozili.

Jak na razie, uchodzcy ze wschodniej Ukrainy mieszcza sie na zachodzie. Niektorzy wcale nie chca uciekac. Na razie inwazja banderowcow chyba Polsce nie grozi suspicious
        • woman_in_love Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:31
          Jak na razie. Inwazja uchodźców z Libii też na nie groziła. Przecież obalono tyrana i wprowadzono im demokratyczny raj. Więc hue hue jacy niby uchodźcy z Libii?
      • goodnightmoon Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:28
        woman_in_love napisała:

> I tymi puszczalskim i niuniami robiącymi loda benderowcom na majdanie

To tam rowniez zwolennicy Ostapa Bendera byly???
        • woman_in_love Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:29
          nie cwaniakuj banderowska niuniu
          • goodnightmoon Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:35
            woman_in_love napisała:

> nie cwaniakuj banderowska niuniu

tongue_out

A mowiac serio, Stepan Bandera zostal przez historie bardzo niesprawiedliwie potraktowany. Chytry Stalin niezle go urzadzil sad
            Dla Polakow pewnie na zawsze pozostanie zbrodniarzem, a calkiem mozliwe, ze to wszystko byla sprawka bolszewikow. Katyn tez probowali przypisac nazistom, a z Wolyniem poszlo sprawniej.
            • woman_in_love Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:40
              To prawdziwa tragedia, że bękarty po akcji Wisła (takie jak ty) nie zostały wysiedlone zawczasu na Ukrainę.
              • goodnightmoon Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:55
                woman_in_love napisała:

> To prawdziwa tragedia, że bękarty po akcji Wisła (takie jak ty) nie zostały wysiedlone zawczasu na Ukrainę.

Pudlo z tym "bękartem po akcji Wisła" - jeden moj dziadek byl w czasie wojny oficerem Armii Krajowej. Drugi - oficerem Armii Czerwonej, ktora niszczyla UPA.
                I jak to sie ma do twojej teorii?
                • woman_in_love Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 14:58
                  "Drugi - oficerem Armii Czerwonej, ktora niszczyla UPA."
                  Ale kolaborował z UPA hue hue.
                  • goodnightmoon Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 15:06
                    Watpie, odbywal sluzbe w innym regionie kraju wiecznej szczesliwosci.
                    • woman_in_love Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 18:52
                      To już nie wiem co gorsze. Bękart po akcji Wisła, czy pół-kacapka, która zdradziła ziomków z Donbasu.
      • zuleyka.z.talgaru Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 15:29
        Eee kto im kraj rozwalał? Jakaś tajna jednostka ematek?
      • kota_marcowa Re: same rozwaliłyście Libię, Syrię i Irak 20.04.15, 17:43
        Woman sobie trolluje, ale generalnie ma rację.
    • echtom Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 14:44
      Jeżeli przyjąć, to wynegocjować rozsądną liczbę, żeby się ich dało rozlokować w kraju bez tworzenia większych skupisk.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:35
        Proponuję jednego uchodźcę na jedno województwo. Przymusowana nauka języka polskiego + praca (niechby i za tysiaka) jeśli po roku nie będzie zasymilowany - wylot.
    • afro.ninja Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:18
      Nawet jesli przyjma, to beda chcieli od nas wiac. To nie jest kraj dla muzulmanow...
      • zuleyka.z.talgaru Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:36
        Może by się w końcu na coś moherowe bojówki przydały...
    • laquinta Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:19
      triss_merigold6 napisała:

> W praktyce - uważam, że zdecydowanie nie

No jakze to tak. przeciez gosc w dom, Bog w dom. big_grin

Polska, zdaje mi sie, nie ma programow dla uchodzcow. Najpierw wypadaloby je stworzyc, zorganizowac jakies zaplecze prawne i organizacyjne, a to nie jest latwe i kosztuje.
      Mysle, ze jesli nie ma programow socjalnych dla Polakow, to przymowanie uchodzcow opozni jeszcze bardziej powstawanie takich programow, ale moze sie myle, moze wlasnie przyspieszy?
    • ulla_cebulla Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:20
      Po entym watku tej pani, zaczynam naprawde zyczyc autorce, czego nie zycze zadnemu mojemu wrogowi - zeby znalazla sie na miejscu tych ludzi, ktorym odmawia prawa do pomocy w swoim kraju i juz nie wazne, czy jest zwyczajnie glupia czy kompletnie pozbawiona wyobrazni. Poza tym bede zglaszac wszystkie kolejne watki nawolujace do rasizmu, podobnie jak ten, do usuniecia. A dla wszystkich, ktorzy dali sie nakrecic kolutunskim argumentom kilka faktow.
      Najwieksza liczbe syryjskich uchodzcow przyjely:
      Turcja - 1.738.448
      Liban - 1.191.451
      Jordania - 627.295
      Iran - 246.836
      i Egipt - 133.619

Dla porownania w Europie
      Niemcy - 33 tys
      na drugim miejscu Szwajcaria - 3,5 tys
      inne kraje o wiele mniej.
      Polska przyjela do siebie rowno 100 uchodzcow z kraju, w ktorym codziennie odbywa sie rzez ludnosci cywilnej. Dziekuje za uwage.
      Dla zaintereswanych link do zrodla
      www.tagesschau.de/ausland/syrische-fluechtlinge-105.html
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:25
        Drogie koleżanki z forum, może zaznajomcie się w końcu z definicją pojęcia rasizm, bo już któraś z kolei osoba używa go nieprawidłowo.
        • ulla_cebulla Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:32
          Proponuje odniesc sie do tematu, zamiast czepiac sie definicji. A poglady uzytkowniczki triss sa znane kazdemu kto przeczytal chociaz jeden watek z jej udzialem i nie ma co tu palic glupa.
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:38
            Do tematu już się odniosłam, mogę powtórzyć: mam nadzieję, że ludzie, którzy wycinają swoim maleńkim córkom łechtaczki nigdy nie dostaną azylu w Polsce.
            Hmm, poglądy użytkowniczki triss nie są rasistowskie, jak już wspomniałam wcześniej nie każdy chce mieć tu strefy no-go area, trucie psów, plandeki, zabójstwa honorowe i całą resztę pakietu.
            • ally Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 18:18
              Może najpierw sprawdź, w których dokładnie krajach istnieje problem z rytualnym okaleczaniem kobiet.
              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 19:07
                To do mnie?
                Więc powtórzę jeszcze raz: w Libii praktykuje się FGM.
      • kota_marcowa Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:44
        > ali sie nakrecic kolutunskim argumentom kilka faktow.
        > Najwieksza liczbe syryjskich uchodzcow przyjely:
        > Turcja - 1.738.448
        > Liban - 1.191.451
        > Jordania - 627.295
        > Iran - 246.836
        > i Egipt - 133.619
        >

I bardzo dobrze, niech przyjmują swoich współwyznawców.

> Polska przyjela do siebie rowno 100 uchodzcow z kraju, w ktorym codziennie odby
        > wa sie rzez ludnosci cywilnej. Dziekuje za uwage.

Nie powinna ani jednego.
      • goodnightmoon Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 15:47
        ulla_cebulla napisał(a):

> Najwieksza liczbe syryjskich uchodzcow przyjely:
        > Turcja - 1.738.448
        > Liban - 1.191.451
        > Jordania - 627.295
        > Iran - 246.836
        > i Egipt - 133.619

Czyli zachowano sie logicznie. Syryjczykom na pewno bedzie lepiej w ich klimacie, kulturze i religii.
      • araceli Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 16:48
        ulla_cebulla napisał(a):
        > Dla porownania w Europie
        > Niemcy - 33 tys
        > na drugim miejscu Szwajcaria - 3,5 tys
        > inne kraje o wiele mniej.

Widzę, że te wszystkie statki płynące do Włoch rozpłynęły się we mgle?

Swoją drogą - zamiast atakować Triss może wskażesz w jaki sposób KONKRETNIE Polska ma pomóc i z jakich pieniędzy? KONKRETNIE powtarzam.
      • echtom Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 17:43
        > Poza tym bede zglaszac wszystkie kolejne watki nawolujace do rasizmu, podobnie jak ten, do usuniecia.

Podobno 26 lat temu skończył się komunizm, ale widzę, że cenzura ma się dobrze. I odpuść sobie z tym "nawoływaniem do rasizmu", bo to niepoważne. Rozmawiamy o poważnym problemie i samą poprawnością polityczną i współczuciem nikt go nie rozwiąże.
        • kropkacom Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 17:58
          Bo ematki maja szanse rozwiązać ten problem... Jak dla mnie kompletnie chybiony argument. Triss sama napisała, ze niby wie, co trzeba, ale jednak... Jak myślisz co miała na myśli?
        • laquinta Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 18:08
          echtom napisała:

Rozmawiamy o
          > poważnym problemie i samą poprawnością polityczną i współczuciem nikt go nie r
          > ozwiąże.

Czy uwazasz, ze politycy tez powinni unikac poprawnosci politycznej?
        • ulla_cebulla Re: Mamy obowiązek czy nie? 20.04.15, 18:23
          Dzieki za uswiadomienie, co jest powazne a co nie. Ciekawe czemu odzywasz sie akurat po moim postem, a nie na przyklad pod zyczeniowym wpisem jedenej pani, zeby wszyscy uchodzcy sie potopili. No ale w tym watku nie ma przeciez ani jedej rasistowskiej wypowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka