26.04.15, 12:12
Wpłacacie?

W sumie to taka skarpeta na (niewielkie) oszczędności i nic więcej. Ale przy dzisiejszym oprocentowaniu lokat to nie ma wielkiej różnicy czy leży odłogiem na IKZE czy na lokacie.

Właśnie siedzę nad tegorocznymi PITem i tąpnęło mnie jak zobaczyłam ile mam dopłacić. Poza rozliczeniem z mężem i ulgą na dzieci nie mogę nic odliczyć.
Obserwuj wątek
    • riki_i Re: IKZE 26.04.15, 14:02
      1. Teraz to już ch*j bombki strzelił i jest za późno na to odliczenie. Jak sobie założysz IKZE i wpłacisz tam kasę, to ją odliczysz w przyszłorocznym picie.

2. Ofert IKZE Lokata jest jak na lekarstwo i są b. słabo oprocentowane. Najlepsze oferty można znaleźc w małych bankach spółdzielczych, ale się trzeba zdrowo napocic, a i tak ponad 4,5% netto nie wyjdziesz.

3. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że to odliczenie w PIT nie jest za darmo. W momencie wypłaty z IKZE po osiągnięciu 65 roku życia potrącą ci bandycki podatek - 10% OD CAŁOŚCI ZGROMADZONYCH ŚRODKÓW! Jeślibyś chciała wypłacic pieniądze wcześniej , to cała kwota wchodzi w przychód i należy ją wykazac w PIT.
      • mas.uka Re: IKZE 26.04.15, 14:20
        PZU co jakiś czas zmienia zasady i wtedy się opłaca założyć IKZE jeśli ktoś jeszcze nie ma. A opłaca się mieć i wpłacać regularnie co miesiąc nawet małe kwoty rzędu 50-100 zł
      • dorek3 Re: IKZE 26.04.15, 14:24
        Wiem, że teraz po herbacie. Ale główkuję co zrobić aby w przyszłym roku tak nie umoczyć. Wydaje mi się, że lepsze 10% od IKZE niż 32% od dochodu teraz. Ostatecznie jak mi zarobki spadną to nie musze przecież wpłacać na siłę. Nie traktuję tego jako opcji na emeryturę ale ucieczkę od wysokiego dochodowego teraz.
        • riki_i Re: IKZE 26.04.15, 17:59
          no, w takich kategoriach, to najlepszy jest znajomy ksiądz wink co to się nie boi dac papier na działalnośc charytatywno-opiekuńczą
          • dorek3 Re: IKZE 26.04.15, 18:26
            No niestety, znajomych wśród kleru to ja nie mam.
            • riki_i Re: IKZE 26.04.15, 18:35
              Od biedy może byc też pop, mormon, mariawita, polskokatolik... każdy kościół co ma ustawę o stosunku państwa polskiego do niego, może robic wałki z działalnością charytatywno-opiekuńczą
              • mikolaj1212 Re: IKZE 29.04.15, 13:32
                Można też krew oddawać i odliczyć ją potem od dochodu. rozliczeniepit.pl/ulgi-i-odliczenia/pit-ulga-krwiodawcow/
                Albo jakiejś fundacji dać darowiznę.
    • 1dorotabergiel Re: IKZE 28.04.15, 13:12
      Czy ktos próbował wypłacic środki zgromadzone na IKZE wcześniej? ja tak. I NIGDY WIECEJ ŻADNYCH IKZE ANI IKE.Ale po kolei.Założyłam IKZE (firma nie ma znaczenia , bo prawo podatkowe jest jednakowe dla każdego) po roku wplacania własnych zarobionych i juz raz opodatkowanych podatkiem 21 % pieniędzy zaproponowano mi korzystniejsza forme lokowania pieniedzy w tej samej firmie. Wiazał o się to z wyrażeniem przeze mnie zgody na przeksięgowanie pieniędzy z IKZE na na ten korzystniejszy fundusz. Pieniadze nie przelano na moje konto tylko na ten fundusz .Wystawiono mi PIT8c , z którego wynika ze wszystkie zgromadzone na nim moje zarobione pieniadze juz raz opodatkowane podlegają ponownemu opodatkowaniu i muszę jeszcze raz zapłacic podatek 19 %.Od kwoty 2100 tj 399 zł.To banki sa mniej chciwe bo tam na lokatach placimy tylko podatek od procentow czyli zyskow jakie nasze pieniadze przyniosły a nie od całej kwoty , ktora tam zlozylismy. Całe szczeście , że tak krotko i tak nie duzo odkładałam na IKZE . Bo z takim zlodziejstwem to sie trudno pogodzic
      • araceli Re: IKZE 28.04.15, 13:20
        Wiedza ekonomiczna <facepalm>!
      • riki_i Re: IKZE 28.04.15, 17:15
        Dorota, ale IKZE to nie jest rozwiązanie na chwilę. To taka maszynka podatkowo-emerytalna, która najbardziej opłaca się ludziom, którzy wpadają w drugi próg podatkowy i zarabiają na etacie.

Dzięki wpłatom na IKZE mogą "odzyskać" podatek dochodowy (a przynajmniej jego część), jeśli ten "odzysk" reinwestują w IKZE, to stopa zwrotu już tylko z tego tytułu jest dwucyfrowa.

Żeby to wszystko miało sens, nie wolno tego traktować jako zaskórniaka, tylko trzeba dotrzymać do 65 roku życia. Wtedy co prawda skasują z nas 10% podatek od całości salda na r-ku IKZE, no, ale i tak się opłaci.

To co Ty zrobiłaś, to wybacz, ale była czysta głupota.
        • dorek3 Re: IKZE 30.04.15, 06:13
          Ja to nic nie zrobiłam póki co poza przelaniem 5 cyfrowej dopłaty do US. A to nie głupota tylko frajerstwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka