hedna 29.04.15, 21:44 zależy mi,żeby przygotować coś dobrego,tylko mam zagwozdkę co Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princesswhitewolf Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 21:48 weganskie sushi z tofu zamiast ryby? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 21:49 wujcio gugle rozwiąże każdy problem Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 21:50 Rizotto z grzybami. Sałatka z kuskusem. Pieczona fasola. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 13:00 Woda odpada. Woda ma pamięć i homeopatyczną dawkę mięsa. Rozcieńczoną 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 razy co sprawia, że każda jej kropla działa jak zeżrcie stada bizonów. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 13:01 Kurde, to nie wiem. Niech jej da butelkę powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 13:24 Bezpieczniej byłoby dać butelke próżni... Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 17:48 ciekawa jestem ile to jeszcze lat będzie pokutował przesąd, że jak się nie je produktów zwierzecych to nie ma co jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 21:55 Pierogi z soczewicą. Jakaś sałatka. Hummus. Oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:01 ciasto pierogowe bez jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:07 oczywiscie, ze bez jajka. do ciasta na pierogi nigdy nie dodajemy jajek. nasze ciasto sklada sie wylacznie z maki i wody, najlepiej wyrabiac z ciepla woda. dodanie jajka powoduje, ze ciasto jest twardsze. takie z maki i wody jest bardzo delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 11:55 Hehe, no to znaczy, że nie umiesz zrobić porządnego mięciutkiego ciasta z żółtkami ja umiem. Mogę się podzielić przepisem. Kiedyś też robiłam bez jaj, ale na szczęście to już przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:03 Dlaczego na szczescie? 100 razy lepsze jest bez jajka. A umiem zrobic doskonałe i takie i takie... Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:25 Ja tez wolę z jajkiem, moja matka uparcie robi bez jajka, co psuje smak pierogów Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Czym ugościć wegankę? 01.05.15, 16:21 Jajko do ciasta pierogowego nie jest konieczne i dobrze bo alergicy czy weganie nie mogliby jeśc pierogów. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:08 wyłącznie takie robi moja mama, a są to najlepsze pierogi na świecie ciasto jest super mięciutkie weganami nie jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:21 W życiu nie dodawałam jajka do ciasta na pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:27 Po co jajko w cieście pierogowym? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 21:59 Polecam Ci to danie: www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pieczone-papryki-z-kasza-jaglana-i-szpinakiem/ Jest pyszne, smakuje również mięsożercom, zawsze się udaje, ładnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
alpha.sierra Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:00 Wejdz na bloga "Jadlonomia", tam jest kopalnia pomyslow. Rewelacyjne sa buraczane burgery. Na deser mozesz zrobic pudding z tapioki i mleka kokosowego. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Czym ugościć wegankę? 29.04.15, 22:08 A na co masz ochote? Makaron? Ryz? Kasza? Kartofle? Zapiekanka? Tarta? Weganskosc ogranicza Cie tylko troche, ja dosc czesto odkrywam, ze np. od trzech dni jadlam same weganskie posilki. Napisz na jaki kierunek kulinarny masz ochote, to sie cos dobierze. PS Lubie tego bloga: www.jadlonomia.com/ bo proste przepisy sa z twistem. Takie chili z czekolada moj szwagier, ciezki miesozerca, zlikwidowal do wylizania garnka wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Oj tam, oj tam 30.04.15, 11:49 hedna napisała: > zależy mi,żeby przygotować coś dobrego,tylko mam zagwozdkę co Wystarczy, że przygotujecie klęcznik z grochem i będziecie się odpowiednio mocno biczować w czasie, gdy będzie wam referować wyższość moralną wegan nad mordercami takimi jak wy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:06 Trawa już pięknie obrodziła tej wiosny... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:10 mój trawnik jest cały pokryty mleczami kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/mniszek-lekarski-wlasciwosci-zastosowanie-korzenia-lisci-i-kwiatow/dvpqpf Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:26 Pokrzywa też już gotowa do zbierania i przetwarzania Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 21:55 Najlepiej bedzie klasycznie: szczaw i mirabelki Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 22:01 Na szczaw to ty sie łaskawie udaj. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czym ugościć wegankę? 01.05.15, 16:17 nie wykluczam, że z tego nie da się zrobić dobrego dania Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Czym ugościć wegankę? 01.05.15, 01:48 wiesz co, po tobie jednak spodziewałam się większej klasy Odpowiedz Link Zgłoś
chartreux Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:24 Jak ktoś napisał wcześniej - najwięcej inspiracji znajdziesz u Jadłonomii. Moje hity: - czerwona quinoa z duszona w pomidorach cukinia, czosnkiem niedzwiedzim i jarmuzem (robilam wczoraj) - spring rollsy (przepis na wspomnianym blogu; ja do srodka daje makaron ryzowy, marchewke, ogorka, awokado, szczypiorek, kolendre, mango, ananasa - co mam Podaje z sosem sojowym i sezamem - zupa z czerwonej soczewicy (z imbirem i chilli, posypana kolendra) - warzywne (cukinia, papryka, ciecierzyca, ew. groszek cukrowy + ananas) curry z mlekiem kokosowym - zupy-kremy, np. krem z pieczonych pomidorów z domowym pesto (bazyliowe, pietruszkowe, z rukoli, etc.), krem z porów, z kukurydzy (świetnie smakuje przełamany smakiem kwaśnych malin - 1 łyżka na porcję, i z chrupiącym popcornem) , etc. - makarony - w sosie arabiatta, z pesto, al pomodoro, alla norma Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:26 zawsze mnie dziwi czemu takie pytania budzą chamskie komentarze typu "trawą". co wam szkodzą weganie? ja nie jestem weganką a chętnie jem wegetariańskie i wegańskie dania, dla urozmaicenia. co za problem ugościć osobę takim daniem? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:27 i jeszcze na temat: dhal z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, sałatki na bazie kuskusu, dowolne warzywa duszone z kaszą gryczaną, jaglaną itp. (hasło kaszotto) Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:48 Trawa jest chamska? Bożesztymój, ale ludzie przewrażliwieni dzisiaj... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 13:00 Też tego nie rozumiem, co chamskiego jest w trawie, rośnie sobie radośnie wzwyż... Mój ukochaniec byłby zasmucony, że się chamską trawę określa. Tymczasem majówkowo ----> www.youtube.com/watch?v=4KpyDsp9H_I Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czym ugościć wegankę? 01.05.15, 16:18 >> chamskie komentarze czytać nie umiecie? no to już przesada Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 12:58 szczerze? zastanawiam sie, czy taka weganka zapraszajac autorke tez chcialaby ja ugoscic i podalaby jakies miesko... Tez jadam dania wegetarianskie i nie widze w tym problemu Odpowiedz Link Zgłoś
chartreux Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 13:08 Szybko Ci odpowiem - ja nie jem mięsa (bo nie lubię i nie chcę przykładać ręki do masowych hodowli), ale jeśli przychodzą do nas znajomi o których wiem, że są ewidentnie mięsożerni, to mąż idzie do rzeźnika, kupuje dla nich steki i przyrządzamy. Jeśli znajomi są "kulinarnie elastyczni" - robimy wegetariańskie dania. Ostatnią wizytę "mięsożernych" mieliśmy latem zeszłego roku Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 13:54 a to zwracam honor jak kazdy sie stara dla kazdego to gites. Polecam jadlonomie (chociaz Ty pewnie znasz) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:26 Jak goszczę wegetarian bądź wegan specjalnie dla nich robię odpowiednie posiłki (o losie, za dwa tygodnie odwiedzają mnie bezglutenowi weganie) natomiast nie przyszłoby mi do głowy domagać się od nich mięsa. To tak, jakbym od celakika wymagała specjalnie makaronu, albo od babci steka w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:39 aurita napisała: > szczerze? zastanawiam sie, czy taka weganka zapraszajac autorke tez chcialaby j > a ugoscic i podalaby jakies miesko... Jeśli weganin jest weganinem z powodów ideologicznych, to nie ugości mięskiem ani żadnym innym produktem odzwierzęcym i nie ma się co w tym dopatrywać nie wiadomo czego. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 15:33 A ideologiczny mięsożerca? Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 15:49 O co pytasz? Mięsożerca niech sobie je mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 16:33 Pytam czy miesożerca, który jest nim z powodów ideologicznych ma równorzędne prawo nie ugoscić wegetarianina/weganina produktem bezmięsnym i czy nie ma co się dopatrywac w tym nie wiadomo czego? Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 17:11 Ma prawo, oczywiście, nawet trzymać gościa o suchym pysku, nie podając mu nawet herbaty, jeśli ma życzenie Nie wiem, co próbujesz tu udowodnić, że ten wredny weganin domaga się dla siebie bezmięsnego, a sam mięsożercy nie poczęstuje mięsem? Tyle, że to nie są sytuacje symetryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 17:24 nie sa symetryczne? wege ma wiecej praw a miesozerca wiecej obowiazkow? a to niby dlaczego? z takim podejsciem to ja bym sie specjalnie dla wege nie trudzila. Kartofle i surowke, moze zjesc i wege...no chyba , ze kartofelki sa z maslem.... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 18:14 > Tyle, że to nie są sytuacje symetryczne. Czyli jednak mięsozercy sa dyskryminowani? Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 18:20 cosmetic.wipes napisała: > Czyli jednak mięsozercy sa dyskryminowani? Nie, nie sa. Dyskryminacja bylaby wtedy, kiedy miesozercy jedliby TYLKO mieso. Mysle, ze nawet Tobie trafia sie wegatarianskie albo wgeganskie jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:13 Jeśli się chce uderzyć psa, to kij się znajdzie, jak to mówią... Jeśli człowiek jest weganinem, ponieważ nie akceptuje zabijania, zjadania i innego wyzysku zwierząt, to trzeba dużo złej woli, żeby dopatrywać się dyskryminacji mięsożerców w związku z niepododawaniem im produktów odzwierzęcych przez wegan. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:29 Czyli pijac mleko zabijamy zwierze?? sorki ale nic nie rozumiem z Twojego wywodu.... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:31 W dużym skrócie- przy produkcji nabiału też giną zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:34 aurita napisała: > Czyli pijac mleko zabijamy zwierze?? Oczywiscie. Zeby krowa stala sie mleczna, musi urodzic cielaka, a cielak musi byc zabity, bo czym niby ma byc karmiony? Cielak wystepuje tutaj jako product uboczny. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 20:17 Cięlęcina jest zdrowa Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:42 Nie rozumiesz, bo nie chcesz zrozumieć. Ktoś nastawiony "na nie" nie zada sobie trudu, żeby pomyśleć o tym od innej strony, będzie się tylko dopatrywał złośliwości w braku kotleta czy mleka do kawy. Jest krowa, rodzi się cielę, dla którego przeznaczone jest mleko krowie, jest mleko na półkach w sklepie i jest cielęcina. Jeśli nie widzisz związku, to niestety nie umiem lepiej wytłumaczyć i w zasadzie to sądzę, że cokolwiek na ten temat się napisze, zostanie to wyśmiane albo przyjęte tak jak pokazują już przykłady wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 22:02 Znasz różnicę między Angusem a Jerseyem? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 22:40 a jajko??? to nienarodzony kurczak??? PSpiszesz nieskladnie to i nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 22:45 To już zostało ustalone w wątku obok Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 23:48 Kobito. Pół internetów o tym prawi, kto się chce dowiedzieć, to poczyta. Ja nie jestem wege, więc źle wybrałaś cel do prawienia złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
katnip Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:00 Ja ci odpowiem jako wegetarianka (nieideologiczna, nie lubię mięsa po prostu). Mięsożerca robiąc potrawy wegetariańskie bez problemu ich spróbuje i będzie wiedział, że nie podaje czegoś niejadalnego. Ja potrawę mięsną przygotuję, ale że mięso samo w sobie jest dla mnie ohydne, to nie spróbuję go na pewno. I mogłabym podać nawet coś, co może być trujące (mięso śmierdzi dla mnie samo w sobie, nie mam pojęcia jak śmierdzi takie nieświeże). No chyba, że piszesz o mięsożercy, który brzydzi się każdym niemięsnym jedzeniem lub nie jada warzyw/kasz/owoców z powodów ideologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:05 swiecaca napisała: > zawsze mnie dziwi czemu takie pytania budzą chamskie komentarze typu "trawą". Zaloze sie, ze to debiszkanki Polski tak komentuja. Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:07 laquinta napisała: > Zaloze sie, ze to debiszkanki Polski tak komentuja. Albo podsuwaja pomysl nakarmienia miesem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:25 Co złego w dobrym mięsie? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:13 Och laquinta, jakaż wypowiedź na poziomie i z klasą, taka mądrze- zagramaniczna. Nie podejrzewałam, że możesz wznieść się aż tak wysoko Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:21 No coz, jak sie wejdzie miedzy wrony, to sie kracze jak i ony. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:30 Ale żeby od razu uznać gazeta za autorytet? Odpowiedz Link Zgłoś
laquinta Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:36 Absolutnie, zaden autorytet, nie wiem skad Ci to przyszlo do glowy , ale komus, kto posluguje sie kijem, dobrze jest uswiadomic, ze kij ma dwa konce. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 15:31 A ktoś posługuje się kijem? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:01 Porządnym schabowym, może zmieni zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 14:09 pierogi z truskawkami Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 16:13 A jak się robak w truskawce trafi - taki opuchlak truskawkowiec: pl.wikipedia.org/wiki/Opuchlak Albo wołek zbożowy w mące?: pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82ek_zbo%C5%BCowy Już nie wspominając o wodzie, która pełna jest rozmaitych form życia. --- Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek). Odpowiedz Link Zgłoś
bella.maruda Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 16:33 Teraz jest dużo mlecza i pokrzywy. Naprawdę duże pole do popisu dla kreatywnej gospodyni. Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 17:01 wegannerd.blogspot.com/ Kopalnia pomysłów - mimo żem nie wege korzystam ile mogę I łatwe i naprawdę dobre 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 18:51 olgasmile z opcją kuchni bezglutenowej Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czym ugościć wegankę? 30.04.15, 19:24 oraz kuchnia kocha przepis na sałatkę z awokado bobu komosy ryżowej Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Czym ugościć wegankę? 01.05.15, 08:42 mi wystarczy gdy jestem goszczona tolerancją - kiedy zdejmę kotleta i nie słyszę durnych komentarzy to reszta mi smakuje i na pewno chętnie ponownie odwiedzę tą osobę nieważne co ma na talerzu dla siebie, nie mam obsesji niedoboru białka i nic mi nie będzie jak zjem u kogoś posiłek okrojony i bez deseru Odpowiedz Link Zgłoś