Dodaj do ulubionych

Rajstopy bez palców

04.05.15, 12:07
No kurde nie rozumiem tego pomysłu. To jakaś dziwaczna hybryda - troche jak kozak - japonka.

Nie rozumiem na jakiej podstawie goła łydka jest blee a w tym samym czasie palce u tej samej nogi znajdujące się parę centymetrów niżej już nie mogą być okryte nylonem. Jak jest za zimno na gołe nogi to nagle palce nie marzną? Przecież przy gruncie jest zimniej.
Że niby udajemy że palce są od innej nogi?
Wiem od jakiegoś czasu o tych rajstopach ale wciąż nie mogę się przekonać do koncepcji.
I muszę przyznać że nigdy nie widziałam takiej kombinacji na żywo na żywej kobiecie.
Kupujecie ten pomysł i zamysł?
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:11
      Mam takie ponczochy przeciwzylakowe z czasow ciazy. Dzieki temu, ze mialy open toe bylam w stanie nie umrzec przez ugotowanie w cieplejszych miesiacach, kiedy niestety musialam nosci te cuda. To jeden sens takiedo modelu.

Znam tez Brytyjke, ktora nosi takie rajty nalogowo do open toe i IMHO wyglada fajnie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:12
      ja nie kupuję, podobnie jak nie kupuje pomyslu "botki peep-toe". po gwizdek mam zakrywac stopę i kostkę, a jednoczesnie odsłaniac palce to nie wiem.
      do piptołów nosze normalne ponczochy/rajstopy bezszwowe.
      ale wiem ze takie bezpalcowe są i mozna kupic smile
      • tully.makker Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 13:46
        > do piptołów nosze normalne ponczochy/rajstopy bezszwowe.

Sorry, ale dla mnie to wyglada odrazajaco, bleeeeeeeeeeeeeeeeee
        • semihora Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 17:53
          A właściwie czemu? To jest takie głupie pytanie, ale w sumie chciałoby się znać odpowiedź. Czemu na łydce może być rajstopa, a palce muszą być odkryte, bo inaczej są obrzydliwe?
          • gwen_s Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 18:02
            łydkę ta rajstopa opina, przylega, tak jak całą nogę... a palce, cóż, pierwsze co rzuca się rajstopa na nich.... w przeciwieństwie do łydki chociażby.
            • mynia_pynia Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 19:33
              To se kup dobry rozmiar wink to palce też będzie opinać.
              Mi nawet skarpety palce opinają, czego nie mogę powiedzieć o kilku parach syna które są na niego troszkę za duże.
              • lady-z-gaga Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 21:45
                i co z tego, że będzie opinać, skoro je widać? na łydce rajstopy dopasowują się do kształtu ciała i są prawie niewidoczne, jesli kolor odpowiedni - na paluchach wyglądają idiotycznie i nadają się wyłącznie do pełnych butow
                • annajustyna Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 08:02
                  Ale wiesz, ze istnieja tez rajstopy bez wzmocnien na palcach i tez ich wlasciwie nie widac?
                  • lady-z-gaga Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 08:28
                    Nie byłoby widać, gdyby zakładało się na każdy palec oddzielnie, o tak:
                    https://e-moko.pl/pol_pm_-Skarpety-Pieciopalczaste-SmartWool-PhD-Toe-Socks-Micro-3226_1.jpg

wink
            • dziennik-niecodziennik Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 10:25
              nie wiem jakie Ty rajstopywidujesz. moich nie widac.
              zreszta - piptoły to nie sandały, tyle tego palca widac co kot napłakał.
          • conena Re: Rajstopy bez palców 13.02.18, 08:14
            semihora napisała:

> A właściwie czemu? To jest takie głupie pytanie, ale w sumie chciałoby się znać
            > odpowiedź. Czemu na łydce może być rajstopa, a palce muszą być odkryte, bo ina
            > czej są obrzydliwe?
            >

to nie palce są obrzydliwe, ludzie. po prostu rajstopa lub pończocha kukająca zalotnie z piptoła jest nieelegancka.
        • dziennik-niecodziennik Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 10:20
          ???
          przecież tego nawet nie widac big_grin
    • kota_marcowa Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:12
      Bo to są rajstopy do butów z odkrytymi paluchami. Też na żywo nie widziałam.
      • beataj1 Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:18
        No tak. Wiem i rozumiem jaki jest zamysł. Nie widzę tylko sensu.
        Bo z jednej strony zależy nam na cieple (zakładając że cieniutki nylon może dac ciepło) albo na tym że goła noga jest nieelegancka i w pewnie miejsca nie wypada iść z gołymi nogami.
        Ale nagle ta sama noga tylko parę centymetrów niżej (palce) nagle musi być goła i jest ok.
        Czyli elegancko jest mieć zakrytą łydkę i odkryte palce - przeciez to wariactwo
        • kota_marcowa Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:20
          No dla mnie, to nieeleganckie, sama bym takich rajstop nie założyła.
        • landora Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 14:02
          Ja widzę sens taki, że nie wyobrażam sobie włożenia pełnych butów na bosą stopę. Bąble miałabym gwarantowane po 10 minutach.
          Jest to jedna z przyczyn, dla której do rajstop noszę normalne buty z pełnymi czubkami, a do bosych stóp sandały. Nie chciałoby mi się kombinować z takimi rajstopami.
        • goodnightmoon Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 10:20
          beataj1 napisała:

> Czyli elegancko jest mieć zakrytą łydkę i odkryte palce - przeciez to wariactwo

Calkowicie sie zgadzam.
          Rzadko w sumie nosze buty z odkrytymi palcami, ale jak juz to zakladam normalne rajstopy, tylko bez wzmocnienia na palcach. Prawie nie widac, a jesli juz ktos zobaczy i bedzie mu bardzo przeszkadzac - coz, przynajmniej bedzie miec kogo obgadac smile
          Ja nie zamierzam, w imie idei, narazac swoich nog na otarcia.
      • bei Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:18
        Szew na palcach powinien byc niewidoczny ( estetyka), rajstopy chronią nie tylko przed zimnem, ale i przed otarciami. Same palce bez opalenizny nie rzucaja się mocno w oczy, niewielka ich powierzchnia nie wychlodzi bardzo organizmu.

Są skarpetki stópki, są i rajstopy bezpalcow - ot, udogodnienie.
    • oqoq74 Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 12:19
      Na specjalne okazje nieelegancko jest nie zakładać rajstop, pończoch, do sukienki. Z drugiej strony, do sandałów, nieelegancko jest zakładać rajstopy. Więc takie dwa w jednym.
      • iwoniaw Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 14:37
        Ja jestem tak starej daty, że w przypadku sytuacji, gdy nie wypada iść z gołymi nogami, po prostu nie rozpatruję opcji butów, które pasują tylko do gołych nóg (sandały, odkryte palce itp.). Dlatego zgadzam się z autorką wątku - rajty bez palców to wymysł nieco bezsensowny wink
        • kota_marcowa Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 14:46
          W ogóle, gdy sytuacja wymaga eleganckiego stroju, buty powinny być kryte.
        • oqoq74 Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 14:49
          No ja też tej opcji, jak ma być elegancko to w rajstopach i zakryte palce i pięty.
    • lady-z-gaga Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 14:45
      Dziwaczysz. Pomijając sytuacje, w ktorych obowiązuje dress code (tu ostatecznie można zrezygnowac w ogóle z odkrytych palcow), to buty odkryte zakładane są często na wesele. I co wtedy byś wybrała, gołe nogi w grudniu, czy paluchy w rajstopach wystające z buta?
      • lady-z-gaga plus Sylwester n/t :) 04.05.15, 14:46
    • annajustyna Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 14:53
      A golfy bez rekawow? Stylowe, ale jakze niepraktyczne...
    • anika772 Re: Rajstopy bez palców 04.05.15, 15:06
      Chciałam kiedyś założyć ten wynalazek do peep-toes. Wyglądało to tak, jakbym miała dwie dziury na palcach, bo odcień skóry jednak w jakimś stopniu różni się od rajstop. Poszłam bez rajstop.
      Więc nie, nie kupuję pomysłu.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 18:02
      A może to wymyśliła jakaś kobitka, co jej się nei chce regularnie nóg golić? W rajstopach małe odrosty są często niewidoczne....
    • mid.week Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 18:18
      ave forum! Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje a brzmi fantastycznie smile
      • mynia_pynia Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 19:35
        W lidlu są tera takie podkolanówki czy też skarpetki to dopiero odlot wink
        • annajustyna Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 21:34
          Antygwalty o wzmocnionym dzialaniu tongue_out.
    • anorektycznazdzira Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 21:41
      Ależ to ta sama koncepcja co piptoł: niby mamy but, niby normalny pantofel a nie sandałek, ale z przodu paluchy wyłażą. Zwykle 1 lub 2 i ze względu na prawa fizyki oraz fizjologii oba wykrzywione... tongue_out
    • a1ma Re: Rajstopy bez palców 05.05.15, 21:43
      Tez mam to uczucie palców od innej nogi, nie kupuje tej idei.
    • joaaa83 Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 09:08
      Nie noszę rajstop do butów peep-toe, ale moim zdaniem takie rozwiązanie wymyślono dla kobiet, które bez rajstop czują mniej komfortowo, bo ich nogi nie wyglądają zbyt dobrze. Oczywiście piszę teraz o cienkich i cielistych, które powinny być jak najmniej widoczne.

Mnie zdziwiły takie rajstopy z dziurką na palec w kolorze czarnym, grubości DEN 80 lub 100. Widziałam je tylko w opakowaniu, a nie na modelce, ale musi to wyglądać zaskakująco - ciemna spódnica, czarne grube rajstopy, a na samym dole świeci biały paluch.
    • noem.i77 Re: Rajstopy bez palców 06.05.15, 11:14
      Ja myślę, że te rajstopy zostały wymyślone po to, żeby na nich zarobić wink
    • sacea Re: Rajstopy bez palców 13.02.18, 06:23

A gdzie można je kupić?
      ileś lat kupowałam w m&s, idealnie dobrany cielisty kolor, łydka ładnie wyglądała, idealne do nóg w sandałkach
      ostatnio te lata są chłodniejsze i dla mnie to było idealne rozwiązanie do pomieszczen mocno klimatyzowanych czy n chłodniejsze wieczory, a dodatkowo w upalny dzień sandał nie obcierał
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Rajstopy bez palców 13.02.18, 08:14
      Jak jest zimno to rajstopy nie pomogą, no chyba, że takie grube bawełniane, ale wtedy raczej nie nosi się ich do butów z odkrytymi palcami smile Ale poza tym to ja nie widzę nic złego w tym, że ktoś nosi rajstopy do sandałków czy piptołów smile Byle nie było widać szwu na placach, bo to rzeczywiście kiepsko wygląda. No i ja bym w takim wypadku nie malowała kolorowo paznokci u nóg, bo to moim zdaniem też dziwnie wygląda.
    • anika772 Re: Rajstopy bez palców 13.02.18, 09:45
      Raz spróbowałam, do peep toes. Wyglądało to fatalnie, te wystające palce, jakby się rajstopy podarły. Poszłam wtedy z gołymi nogami.
      • anika772 Re: Rajstopy bez palców 13.02.18, 09:46
        Ha, trzy lata później!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka