beata985 14.09.04, 12:24 czy znacie moze jakąś stronkę,na której mozna by coś podejrzeć, pierwszaki muszą je robić a ja niestety jestem dośc cienka w wymyslaniu ich. beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 15:41 Jesteś nauczycielką, tak ? Zwal to wymyślanie na maluchy, na pewno będą kreatywne, a jakie dumne będą te osoby, których szlaczek zadasz całej klasie jako pracę domową Odpowiedz Link Zgłoś
agasz3 Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 15:49 tak przy okazji to -moja córka (I klasistka) oświadczyła -jaka ta szkoła nudna- tylko szlaczki i szlaczki...) Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:02 agasz3 napisała: > tak przy okazji to -moja córka (I klasistka) oświadczyła -jaka ta szkoła nudna- > tylko szlaczki i szlaczki...) agasz nie wiem czy uznać to za zaczępkę bo wypowiedż poprzednieczki mnie zbulwersowała,mój bardzo chętnie rysuje szlaczki i to właśnie od nich zaczyna zadanie,niestety nie mam głowy do ich wymyślania Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 16:59 kobieto powaliło CIE czy co??? jezeli nie masz mi nic do powiedzenia to poprostu nie pisz nic, czyli krótko odwal sie. ja szukam szlaczków a nie jakićhś głupich zaczepek Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:04 beata985 napisała: > kobieto powaliło CIE czy co??? > jezeli nie masz mi nic do powiedzenia to poprostu nie pisz nic, > czyli krótko odwal sie. > ja szukam szlaczków a nie jakićhś głupich zaczepek to oczywiście do mika_p Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:10 O matko, beata, straszny nerwus z ciebie. Przeczytalam kilka razy wszystkie odpowiedzi i zastanawialam sie, kto tu szukal zaczepki. No przeciez zwyczajnie dziewczyna mogla pomyslec, ze uczysz pierwsza klase i co w tym bylo zaczepnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:14 no dzięki,ale może najpierw by sie zapytała a nie od razu z grubej rury.ja tylko chcę kilka wzorow szlaczków dla dziecka.przeczytaj dokładnie wypowiedz p.mika_p,ręcze ,ze gdybyś toTY prosiła o pomoc też byś sie wkurzyła Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:17 No wybacz, przeczytalam ten post po raz enty i nie widze tam nic chamskiego ani ironicznego, no niestety. Moze ktos inny jeszcze sprobuje ocenic Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:18 Przesadzasz. pozdrawiam serdecznie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 18:12 beata985 napisała: > no dzięki,ale może najpierw by sie zapytała a nie od razu z grubej rury. Zapytała się. Tekst "jesteś nauczycielką?" oznaczał upewnienie się, czy Twoja wypowiedź została dobrze zrozumiana, a ciąg dalszy był odpowiedzią na Twoje pytanie przy założeniu, że owo pytanie zostało dobrze zrozumiane. > ja tylko chcę kilka wzorow szlaczków dla dziecka. Pisałas o pierwszakach w liczbie mnogiej Więcej luzu, Beato, to tylko internet. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 17:21 No bez przesady, szlaczek to szlaczek, kilka prostych kreseczek, pomalowac kredkami... alez masz problem! Może nie odrabiaj za dziecko pracy domowej, to ono ma wymyśleć szlaczek. Na pewno pyta mamy "mamo, jaki szlaczek?" a mama z tego wszystkiego na forum posta pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 mika przepraszamCIĘ 14.09.04, 17:33 Jezeli nie tak zrozumiałam Twoją wypowiedż.czytając te wszystkie posty mam tylko nadzieję,że naprawdę miałaś dobre intencje jeszcze raz szukam szlaczków,nie jestem nauczycielką pozdrawiam beata Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaaaa pomysły 14.09.04, 18:20 może to być rządek kolorowych kółeczek, kółeczka osobno, kółeczka zachodzące na siebie jak olompijskie, wstążeczki,kreseczki w prawo,kreseczki w lewo, kreseczki w prawo i w lewo, trójkąciki,trójkąt-kółko,linia falowana,kilka prostych,kolorowych linii,kropeczki,kropeczki na przemian z kreseczkami,znak Nike,kolorowe znaki zapytania, kolorowe literki,kolorowe cyferki,listki,słoneczka,biedronki zygzaki... Odpowiedz Link Zgłoś
r_y_b_a Re: pomysły 14.09.04, 18:22 sorki, że ni na temat (ja mam jeszcze czas na tego typu problemy), ale mam pytanie jak będąc na forum i nie znając adresu osoby wysłać do niej maila na prv? pilnie potrzebuję Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Rybo 14.09.04, 18:29 Rybo, przeciez adres to nic innego jak nick + dopisujesz @ gazeta . pl (tylko bez spacji). Najprościej jest kliknąc na nick i juz możesz cos na priva wysłac. Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 do r_y_b_a 14.09.04, 18:29 r_y_b_a napisała: > sorki, że ni na temat (ja mam jeszcze czas na tego typu problemy), ale mam > pytanie jak będąc na forum i nie znając adresu osoby wysłać do niej maila na > prv? > pilnie potrzebuję nick osoby@gazeta.pl (np. Twój adres to: r_y_b_a@gazeta.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
muress Re: do r_y_b_a 14.09.04, 23:46 r_y_b_a napisała: > tak wysyłałam, a mówi że nie ma bo zasada z adresem "nick@gazeta.pl" dotyczy tylko osób zalogowanych (czyli tych, ktorych nicki sa wyboldowane) Odpowiedz Link Zgłoś
diara Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 18:21 Na szlaczku można narysować dosłownie wszystko. Począwszy od tradycyjnych, takich jakie rysowało sie za czasów naszego dzieciństwa. Kolorowo i wesoło. Mogą być gwiazdki, kwiatki, listki, słoneczka, małe samochodziki, rybki, ptaszki, cokolwiek. W okresie świątecznym choinki, prezenty itp. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 18:28 serdeczne dzięki za pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: szlaczki dla pierwszaka 14.09.04, 20:31 Beata, ale mika miala swietny pomysl. Przeciez takie cwiczenie: "dzieci, teraz kazdy wymysla nowe szlaczki - to konkurs" to dla dzieciakow totalne wyzwanie i sposob na zaprezentowanie sie od tej strony. No i wyzwanie dla kreatywnosci. A przeciez teraz kreatywnosc jest na topie, więc warto maluchy zachęcac do samodzielnego tworczego myslenia. Juz nie powiem, że takie wyroznienie w postaci zadania innym dzieciom najlepszych szlaczkow, to dla dziecka wyroznionego naprawde wielki powod do dumy. Pozdrawiam cieplo I wiecej luzu. To tylko net. A w necie - jak to w necie - czasem latwo wyczytac z literek zle emocje wlasnie tam, gdzie ich nie ma. Ech, nie ma to jak realny kontakt z innym czlowiekiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Yenna, ale wisz... 14.09.04, 22:29 ... pomysł w ogóle nie był przez Beatę oceniony. Po łbie dostałam za podejrzenie, że autorka pytania jest nauczycielką pierwszoklasistów, co - w świetle przekleństwa "obys cudze dzieci uczył" - niewątpliwie obelżywym posądzeniem jest. [tu jest emotikon rozesmiany, znany na starym edziecku jako :lol:]. A Ty, moja droga, dostajesz naganę za czytanie bez zrozumienia P Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Yenna, ale wisz... 14.09.04, 22:34 mika_p napisała: > A Ty, moja droga, dostajesz naganę za czytanie bez zrozumienia P > no toż mowie - nie ma to jak kontakt realny jakbym sluchala bez zrozumienia, to by przynajmniej slad na ekranie nie zostal, a tak... ech, durak Ty, Yenna i jeszcze Ci to przypominają Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka_27 zajrzyj do linka 14.09.04, 23:08 www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=3947&PHPSESSID= Odpowiedz Link Zgłoś
lideczka_27 i jeszcze tam ;) 14.09.04, 23:10 www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-919684-3-X Odpowiedz Link Zgłoś
muress Re: szlaczki 15.09.04, 00:06 a w ogole to z tymi szlaczkami, to chyba wcale nie tak, ze moga byc dowolne - przynajmniej tak mi sie wydaje jako doswiadczonej przez los mamie pierwszoklasisty. "Doswiadczonej przez los" - bo moje dziecko juz od jakiegos roku (czyli od poczatku zerowki) meczy sie z problemem "niewyrobionej raczki" (a ja razem z nim). Nie chcial skubany rysowac i takie skutki teraz. Otoz, z tego, co zauwazylam w madrych ksiazkach, szlaczek szlaczkowi nierowny, maja one przeciez przygotowac dziecko do pisania literek. Najlepsze sa chyba te, ktore zawieraja elementy literek: ogonek, brzuszek, kawalek literki h (oczywiscie w wersji "pisanej" a nie drukowanej) itp.. Zas co do samych literek, to okazuje sie, ze wazny jest m.in. kierunek ich rysowania. Te same madre ksiazki przy wzorach literek podaja strzalki wskazujace, jak powinna byc literka rysowana(skad zaczac, jak dalej kreska ma byc "ciagnieta"). Obserwujac moje dziecko, widze, ze z tym m.in. ma problem - np. S rysuje od dolu i wtedy wychodzi nie takie jak powinno. Niby oczywiste - ale my dorosli, robimy to automatycznie i sobie na ogol nie zdajemy sprawy, jakie ma to konsekwencje. Wazne jest rowniez, czym szlaczki sa rysowane - nieswiadoma tego, pozwalalam dziecku rysowac je dlugopisem. Dopiero w szkole sie dowiedzialam, ze powinien byc uzywany do tego olowek, nie za twardy, ale i nie za miekki, zeby literki sie nie mazaly (na szczescie olowki szkolne takie wlasnie na ogol sa). Dalej - wazna jest pozycja, jaka dziecko przybiera przy pisaniu i rysowaniu (pupa na krzesle, nie moze siedziec "bokiem", skrecac sie, obie raczki na biurku, podparte na przedramionach, oswietlenie z lewej strony) - wszystko to ma wplyw na "jakosc" pisania i oczywiscie na kregoslup dziecka. A jakosc pisania jest o tyle wazna, ze dziecko, ktore ma z tym problemy osiaga gorsze wyniki, zaczyna odstawac od klasy, stresuje sie, moze nie nadazac ze spisywaniem z tablicy i wykonywaniem zadan, co powoduje, ze wyniki sie pogarszaja, narasta niechec dziecka do wykonywania zadan itp, itd. Prosze sie wiec, ze szlaczkow nie smiac, bo wiedza jakie powiny byc wcale taka bez znaczenia nie jest. A niby skad przecietna matka, bez przygotowania nauczycielskiego ma takie rzeczy wiedziec? Jak jej ktos nie podpowie (mnie po czescie oswiecila w ktoryms momencie siostra-nauczycielka ) albo nie wyczyta z madrych ksiazek, to skad? Wlasny rozsadek czasem nie nadaża za tymi sprawami w natloku zajec. pozdr. (za brak ogonkow przepraszam) Odpowiedz Link Zgłoś
female Re: szlaczki 15.09.04, 11:04 Zgadzam się z muress. Szlaczki nie powinny być dowolne, tylko zawierać elementy potrzebne w nauce pisania. Chyba, że różne są "szkoły" robienia szlaczków... Też jestem mamą pirwszoklasistki i staram się słuchać uważnie, co sugeruje nauczycielka mojej panienki. A jest to mądra kobieta...Np. aby ułatwić dziecku pisanie (czy szlaczków, czy literek) zaproponowała kupno średniego, trójkątnego ołówka (wyrabia poprawne trzymanie paluszkami. Ja bym na to nie wpadła, bo i skąd... Droga murres. Moja mała też rysowała "S" od dołu i kilka innych literek ale to niestety wina pani w zerówce, która nie zwracała na to uwagi Dopiero po jakimś czasie, przypadkowo zauważyłam to, jak pisała coś na karteczce i od tej pory zwracałam starannie uwagę na poprawne pisanie. Oj, długa droga nas czeka...Toż to przecież dopiero pierwsza klasa Pozdrawiam serdecznie, Bernadeta Odpowiedz Link Zgłoś