Dodaj do ulubionych

Mam problem z "pracodawcą"

14.05.15, 16:56
Dziewczyny nie wiem kogo sie poradzić, może tutaj. Znalazłam niedawno ogłoszenie o pracę, najpierw miesiąc na zlecenia, a potem miała być umowa (najniższa+ marża). Pracowałam, obowiązki wykonywałam bez zastrzeżeń. Po miesiącu podziękowano mi,powiedziano, że jednak nie będzie tego stanowiska bo koszty generuje ok, bywa. Szukając pracy znalazłam znowu ich ogłoszenie dokładnie tak samobrzmiące, takie same warunki. Ze zdziwienia zadzwoniłam do nich, ale usłyszałam, że mi nic do tego,że mam sie nie interesować itp. Dodam, że duża firma, pięknie siebie opisuje. Wkurzyłam się, że tak po chamsku do mnie odpowiadano. Jak się szuka pracy to przegląda się też i fora i własnie na takim lokalnym znalazłam watek o tej firmie. Wypowiedziałam się w nim, jak mnie potraktowano i napisałam swoje odczucia, że najpewniej szukają kogoś na zlecenie i nie mają zamiaru zatrudniać. Tu się nijako zaczęło. Zadzwonił do mnie koles z tej firmy i zagroził, że jeśli nie sprostuję tego wpisu to pożałuję bo mają moje dane i znajomości wśród firm i pozwolą sobie wokół mojego pióra też tak narobić. Pisałam tamten wpis pod nickiem, może za bardzo szczegółowo opisała, że mnie namierzyli, nie wiem. Myślicie, że te groźby mogą być skuteczne, a ja muszę pisać nieprawdę prostując ten wpis? To jest małe miasto, powiatowe, z pracą nie bardzo, a ja muszę coś znaleźć. Iśc do prawnika z tym? Nie mam nagranej tej rozmowy.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 17:07
      Następnym razem w podobnej sytuacji piszcie: "Ja tam nie wiem, ale moja dalsza znajoma kiedyś opowiadała, że w tej firmie potraktowano ją tak i tak".
      • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 17:13
        było sporo wpisów, że pracowałem w magazynie, że zamawialiśmy u nich to i to. ludzie pisali we własnym imieniu również.
    • mas.uka Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 17:37
      na twoim miejscu nie wycofałabym się z tych wpisów a dodatkowo opisałabym całą sytuację włącznie z groźbami w tym samym wątku i dodatkowo jeszcze na fb jeśli mają. Takich sk***synów jest wielu i jeśli ludzie nie będą się buntować to nic się w tym kraju nie zmieni
      • lauren6 Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 17:45
        Tyle teorii. W praktyce znam i takiego pracodawcę, który w ramach zemsty na byłej pracownicy wydzwanial do jej nowego szefa, opowiadal o niej niestworzone historie. Prawda prawdą, ale jak chce się znaleźć nową pracę to warto siedzieć cicho.
        • beataj1 Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 18:08
          To zależy. Ludzie w branży się zwykle znają i podobny pan miał już wyrobiona taką "renomę" że jego oczernianie innych nie było brane poważnie. Pan po prostu tak jak lubił wykorzystać i oszukać pracowników tak samo oszukiwał i nie płacił w terminie podwykonawcom, współpracownikom.
          Zatem jego oczernianie było wręcz komplementem dla oczernianego.
          Choć tak nie musi być i taka plotka może być pocałunkiem śmierci.

Nawet jeśli zdecydujesz się wycofać wpis włóż trochę wysiłku i podpierdziel gnidę gdzie się tylko da. Począwszy od inspekcji pracy skarbówki itd.
          Pewnie programy komputerowe też kupuje pirackie.
          Jak pani taki kreatywny to pewnie i do przepisów prawa ma kreatywne podejście.
          • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 18:27
            to nie jest kwestia branży, a juz pracy.
        • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 18:30
          ten taki może być, już rozmowa telefoniczna wskazywała to to. to nie był szef bo głos jego znam, ale pewnie któryś z kierowników. to jest jeden z większych zakładów pracy więc siłę rażenia ma. ja potrzebuję pracy.
          • sueellen Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:07
            Trzeba było zaprzeczać i to ostro!!!: "Czy pan sobie żarty stroi?? Myślałam że jesteście poważną firmą!? Nie mam czasu po forach latać! Jak pan śmie wydzwaniać do mnie z oskarżeniami i groźbami? Co pan sobie wyobraża, że kim pan jest? Nie dziwię się, że ludzie takie rzeczy o was piszą, jeszcze parę osób zrobicie w konia i sobie wyrobicie opinię. Do każdego byłego pracownika będziecie wydzwaniać z groźbami? Absolutnie nie życzę sobie kontaktów z pana strony albo faktycznie zacznę was w Internecie obsmarowywać. Żegnam."
            • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:26
              ale to już było, nie zachowałam się tak i szkoda.
      • kleo881 Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 10:47
        To zalezy czy chcesz z nimi 'wojowac' i miec satysfacje, ze powiedzialas prawde prosto z mostu, czy dac sie zastraszyc i dac spokoj.
        Grozby tego pana sa karalne, wiec poinformowalabym go, ze nastepnym razem zlozysz doniesienie o zastraszaniu na policje.

- I & J -
      • black.sally Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 13:40
        mas.uka napisała:

> na twoim miejscu nie wycofałabym się z tych wpisów a dodatkowo opisałabym całą
        > sytuację włącznie z groźbami w tym samym wątku i dodatkowo jeszcze na fb jeśli
        > mają. Takich sk***synów jest wielu i jeśli ludzie nie będą się buntować to nic
        > się w tym kraju nie zmieni
        >

na fb masz jakies strony z pracodawcami..Tam napisz..., albo poszukaj czy juz nie ma wpisów nt tej firmy.A im napisz,że grozić, to sobie mogą... wink
    • oqoq74 Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 18:39
      Masz dwa wyjścia.
      1. Usunąć wpis. Jest szansa, że Ciebie nie oczernili jeszcze nigdzie. Ale pytanie, czy będziesz się z tym dobrze czuła
      2. Zostawić wpis. Ale wtedy możesz faktycznie spotkać się z oczernianiem i możesz mieć trudność ze znalezieniem pracy. Albo to były czcze pogróżki i nie ma sobie co głowy zawracać.
      • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 18:45
        ja przecież nie mogę usunąć nic, to administrator usuwa, ja teraz mogę wyłącznie pod swoim nickiem napisać, że to nieprawda była.
        • gazeta_mi_placi Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:00
          Nie rób z gęby cholewy.
        • 7ewa.krakowska Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 17:43
          AEropolis nie kasuj! Nie odzywaj sie. Nic nie zrobia. A skad beda wiedziec gdzie dostalas prace? Ja bym sie nie przejmowala tym. Olej to
    • sueellen Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 18:58
      No głupio zrobiłaś, głupio. Trzeba było pożalić się na ematce, podać linka i poprosić o masowy dzihad tongue_out
    • jagienka75 Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:23
      szkoda, że nie nagrałaś tej rozmowy.
    • 71tosia Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:29
      klasyka, troche podobne doswidczenie ma moja znajoma, mloda studentka szukala pracy wakacyjnej w kawiarniach/restauracjach, kilka razy trafila na cwaniakow ktorzy ja zatrudniali na okres probny (bez wynagrdzenia praca od rana do nocy, napiwki do podzialu z wlascielami) na kilka dni -tydzien po czym mowili ze 'sie zastanowia' i brali nastepna dziewczyne na okres probny ...
    • 71tosia Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:55
      zawiadom Panswowa Inspekcje Pracy opisz zarowno praktyki tej firmy (przeslij im te ogloszenia) jak rowniez opisz te grozby jakie pracownik firmy skierowal pod twoim adresem. O ile wiem mozesz to zrobic wchodzac na strony PIPy nie wiem czy tobie pomoga ale przynajmniej narobisz klopotow firmie, bo sciagniesz im na glowe kontrole i beda musieli sie tlumaczyc. Co do ogloszenia, to ja bym napisala 'sprostowanie' jakos tak : zadzwoni do mnie pracownik firmy i polecil sprostowac ten wpis 9mimo ze byl anonimowy), sugerujac ze inaczej moge miec wieksze klopoty, co wlasnie robie, firma wspaniala chociaz czuje sie oszukana. Mysle ze dla wszystkich komunikat bedzie jasny. Kiedys tak zrobilam z firma budowlana, ktora przez rok prosilam o usuniecie usterki, po wpisach na forach budowlanych w koncu usuneli ale przyslali list od adwokata z grozbami zadajac usuniecia wpisow, dosc skutecznie zaszargalam im chyba opinie opisujac w swoim 'sprostowaniu' grozby firmy.
      • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 19:58
        i spalę się już na dobre jako pieniaczka. nie jestem prawnikiem, lekarzem, ani nikim ważnym, nawet sprzatać już nie będę mieć gdzie tak może być. boję się to fakt, ale donosić i skrażyć nie będe bo zapłacili mi 1200 tyle ile była umowa.
        • 71tosia Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 20:12
          akurat ze sie boisz nie dziwie sie ale zawiadomienia PIP bym sobie nie podarowala na twoim miejscu (z pewnoscia nie jedna osobe ktora firma oszukala na ten numer z ogloszeniami a interweniujac PIPa musi zachowac twoja anonimowosc). Mozesz jeszcze zadzwonic do szefa tego kierownika , ktory cie probowal zastraszyc i porozmawiac o tym telefonie (troche grajac ze ty biedna kobieta jestes, ze sie bardzo zdenerwowalas etc ...), jest pewna szansa ze byla to inicjatywa kierownika, o ktorej jego szef nie wiedzial.
        • chocolate_cake Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 20:13
          Ale skoro oni tak zatrudnili już kolejną osobę na miesiąc to skąd wiedzą, że to ty pisałaś? Może to ktoś kto pracował 3 miesiące temu? Przyznałaś się przez telefon? I tak nie możesz sama usunąć postów? Trudno. Jak chcesz to napisz że to nieprawda. Ludzie zrozumieją o co chodzi.
          • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 21:16
            Zauważcie, że dziewczyna nie ma żadnych dowodów świadczących o tym, że takie osoby pracujące po 1 miesiącu i wymieniane x razy rzeczywiście przed nią były. Wywnioskowała to wyłącznie z faktu, że jej podziękowano i natychmiast zamieszczono takie samo ogłoszenie.
            Gdybym była pracodawcą i gdyby nie udała mi się rekrutacja (tzn. nie byłabym zadowolona z pracownika po okresie próbnym) to dokładnie tak bym zrobiła: zamieściła identyczne ogłoszenie. Wszak nadal szukam dokładnie tego samego.
            • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 21:19
              No ale pain podziękowano, mimo, że pracowala ponoć dobrze, a za przyczynę podano "stanowisko generuje za duże koszty i go nie będzie".
        • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 20:38
          ale zaraz, nie podpisałaś się nazwiskiem. więc jeśłi oni spróbują Cię oczernić (Ciebie jako Zofię Kowalską, a nei jako aeropolis), nie mając żadnego dowodu na to, że to Ty (no chyba, że nagrali tę rozmowę, ale ona świadczy przeciwko nim...) to raczej oni mogą się spodziewać kłopotów i oskarżenia o naruszenie dóbr osobistych.
    • drogikocie Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 20:58
      Następną rozmowę tego typu nagraj tongue_out
      albo powiedz panu że PIP już do niego jedzie

Rany, czego się boisz? Że buc kolega buca nie przyjmie cię do kolejnej "pracy" na takich samych nieuczciwych warunkach?

Bardzo dobrze zrobiłaś, że opisałaś praktyki tego buca i podzieliłaś się z potencjalnymi jeleniami doświadczeniem.
    • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 21:08
      Tak praktycznie, to da się post "sprostować"? Coś nie bardzo chyba.
      W kwestii samego zdarzenia, bywa czasem tak, że jak ktoś się nie nadaje, to po okresi epróbnym nie wali mu się między oczy "Nie dostaniesz umowy, bo się nie nadajesz, miesiąc twojej pracy tutaj to porażka i chcemy o tym jak najszybciej zapomnieć, spadaj", tylko właśnie sadzi się jakieś okrągłe zdanka o kosztach, okolicznościach etc. I szuka się od nowa. Więc nie mając konkretnych dowodów, że to stała praktyka tej firmy a sądząc wyłącznie ze swojego własnego przypadku nie wiesz, czy napisałaś prawdę, czy wręcz przeciwnie.

Co do tego, czy firma może "narobić koło pióra"? Pewnie może, zwłaszcza w małym mieście. Tylko, czy im się na pewno będzie chciało tak na jednym pracowników z powodu jednego postu skupiać? No chyba, że rozpętałaś w necie całą aferę na lokalnym forum i firma ma na prawdę powody, żeby się tym zająć.
      Zastraszanie Ciebie jest karalne oczywiście, czy masz rację czy nie, ale skoro nie masz nagrania, to nie bardzo możesz to zastraszanie udowodnić. Czy możesz jakoś? Gdyby znów dzwonili, to możesz im powiedzieć, że właśnie wszystko nagrałaś i żeby się lepiej odzajączkowali... wink
      • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 21:20
        Oni nie mogą zaś udowodnić, że to ona jest autorką wpisów (no chyba, że czytajo ematke...)
        • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 14.05.15, 21:52
          Gdyby złożyli zawiadomienie, gdzie podaliby, że szczegóły opisu dokładnie wskazują, że musiał go wysłać pracownik X i w związku z tym proszą o zweryfikowanie poprzez ustalenie IP, to chyba mogłoby się udać.
          • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 00:37
            > Gdyby złożyli zawiadomienie, gdzie podaliby, że szczegóły opisu dokładnie wskazują, że musiał go wysłać pracownik X

zawiadomienie o czym? Laska nie zrobila niczego nielegalnego.

> i w związku z tym proszą o zweryfikowanie poprzez ustalenie IP, to chyba mogłoby się udać.

ale w celu, przepraszam, jakim? Złożą zawiadomienie o ujawnienie IP, bo chcą narobić lasce koło pióra i chcą się upewnić, czy szkalują odpowiednią osobę? big_grin

Panna opisała swoje doświadczenie z firmą i zgodnie z przysługującą jej wolnością słowa podzieliła się wnioskami.
            natomiast ktoś z firmy zadzwonił do niej i zaczął jej wygrażać, mimo że nie miał dowodu, że to ona - zauważ, że nie miał zweryfikowanego IP. Przy czym sama komunikacja z dziewczyną jest niedopuszczalna i niejako potwierdza, że ona miała rację w swojej ocenie traktowania ludzi.
            • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 07:57
              Nie zrobiła- o ile się utrzymała w pewnych granicach z pisaniem. Zakładasz, że tak, jak widzę. A jeśli nie, to mają co złożyć.
              Nie musza natomiast nic składać i niczego ustalać, żeby jej narobić koło pióra, jeśli uważają lub zwyczajnie wiedzą że to ona.
              • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 13:32
                Owszem, zakładam, że tak, bo jeśli fantazjowala w przykry dla pracodawcy sposób, to nie otrzymalaby dziwnego telefonu z pogróżkami, tylko list od ich prawnika, w którym byłoby zadanie sprostowania wpisu i perspektywa wejścia na drogę sądowa, to chyba logiczne.
          • pani.mysz Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 00:47
            Gdzie zawiadomienie?
            Dostawca internetu może podać IP tylko na wniosek policji lub prokuratury.
            A jeśli ona nie złamała prawa oskarżając fałszywie firmę to nie ma o czym zawiadamiać.
            • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 07:59
              Jeśli nie złamała. A jeśli i owszem, to jest. Zdolny prawnik różne rzeczy potrafi udowodnić.
              Ale moim zdaniem firma po prostu i tak wie, ze to ona bez ustalania IP.
              • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 08:39
                niczego nie złamałam, wszystko było zgodne z regulaminem forum dlatego wpis sie pojawił. Napisałam jedynie jak było ze mną. Pracowałam sumiennie, poza tym to nie było wymagające stanowisko pracy, wiele osób by się nadawało. Insynuujesz mi, że się nie sprawdziłam, przez cały miesiąc nie było żadnej uwagi, komentarza nic negatywnego więc nie tutaj jest pies pogrzebany. Poza tym jak napisałam wcześniej co miałby robić PIP skoro zapłacili mi za ten okres a ja zlecenie im robiłam.
                • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 08:59
                  Jeśli rzeczywiście nie mają możliwości wynaleźć niczego niezgodnego z prawem (nie wiem jak wygląda szansa na wykazanie, dość uznaniowego, zniesławienia plus strat bo dla firmy to straty), to tylko zrobienia Ci opinii u innych pracodawców możesz się obawiać.
                  Co do nadawania się na stanowisko, to wybacz, ale dość miałam do czynienia z tematem, żeby wiedzieć, że prywatne zdanie pracownika, że się sprawdzał nie musi się pokrywać ze zdaniem zatrudniającego. No niestety i nie denerwuj się, bo to nie jest negatywna opinia o Tobie, tylko ŻYCIE.
                  W sytuacji, którą opisałaś, ja bym się nie brała za PiP, tylko za postraszenie ich tym PiPem jeśli będą próbowali straszyć zrobieniem złej opinii. Dobrze by było, gdybyś na prawdę nagrała telefon od nich, a już na pewno powiedziała im, że to zrobiłaś.
                  • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 09:49
                    no ja nie mam w zwyczaju włączania dyktafonu kiedy ktoś do mnie dzwoni, rozmowa była krótka acz treściwa. Co do kwalifikacji, nawet osoba bez doświadczenia potrafi skopiować z jednego do drugiego pewnie kwestie, a taki jest zakres obowiązków na tym stanowisku. Uważam nadal, że oni nie chcą nikogo zatrudnić na umowę. Dużo w firmie jest stażystów z Urzędu pracy.
                    • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 13:35
                      To idz do urzędu pracy i im opowiedz jakie masz wrażenie.
                  • minor.revisions Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 13:38
                    Jeszcze raz: nie mogą jej zrobić złej opinii, bo nie mają niezbite dowodu, że to oba, wiec by to było oszczerstwa, a nawet, jeśli z jakiegoś powodu są przekonani, to nie mogą iść na policję i zażądać ujawnienia IP, bo chcą jej zrobić kolo dupy. Nie mogą nic, ale zależy im na wywołaniu u niej wrażenia ze mogą dużo.
                    • anorektycznazdzira Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 15:48
                      > Jeszcze raz: nie mogą jej zrobić złej opinii, bo nie mają niezbite dowodu, że
                      > to oba, wiec by to było oszczerstwa,

Po pierwsze, zrobienie komuś złej opinii udaje się nawet, jeśli nie ma po temu w ogóle żadnych podstaw i nawet jeśli jest to całkowicie krzywdzące. Właśnie za pomocą oszczerstw, które się podsuwa znajomym. No tak czy nie?
                      Czy mogą dużo, czy mało to zwyczajnie nie wiemy. Autorka zaznaczyła, ze firma znana i spora.
                      Poza tym ja zrozumiałam, że napadnięta znienacka telefonem kogoś z firmy dziewczyna się właściwie przyznała, ze to jej post, broniła się nie, że to nie ona tylko że nie może skorygować postu.
    • pani.mysz Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 00:45
      Idź na policję, powiedz co się wydarzyło, powiedz, że rozmowy oczywiście nie nagrałaś, bo Ci do głowy nie przyszło, że wpisu nie chcesz usuwać, bo napisałaś prawdę i zapytaj co masz teraz zrobić i jak się zachować, gdyby groźby się powtórzyły.

Państwowa Inspekcja Pracy to też jest dobry trop.
    • hermenegilda_zenia Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 09:39
      Po pierwsze nawet jakby nie doszło do kontynuacji sprawy na forum, to i tak po znalezieniu ponownego ogłoszenia na to stanowisko zgłosiłabym sprawę do PIP. Takie praktyki należy bezwzględnie tępić - firma cię i tak nie zatrudni, ale może smród wokół tej firmy i kontrola z Inspekcji pozwoli uchronić innych przed wyzyskiem. Po drugie: mogą ci naskoczyć. Nie wiem, czego się boisz. Skąd będą wiedzieć, do jakiej pracy aplikujesz? Masz tylko 2 firmy w swojej okolicy? Po trzecie, nie chciałabym za nic pracować dla takich ludzi, którzy traktują pracowników jak szmaty, które wyrzuca się po zużyciu.
      • aeropolis Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 09:51
        no nie dwie, ale i niewiele więcej zatrudniających więcej niż 10 osób. Poza szkołami itp.
      • beata985 Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 13:51
        Skąd będą wiedzieć, do jakiej pracy aplikujesz?
        potencjalny przyszły pracodawca często dzwoni do poprzedniego..
        • 71tosia Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 18:08
          ale to byla umowa zlecenie na miesiac, wiec nawet nie ma co sie nia chwalic w CV
    • clk Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 14:16
      Jak bylam bardzo mloda, wiek 20 lat, pamietam ze podobnie potrakowano mnie w sklpie, w ktorym mialam pracowac.

Znana marka, duze centrum handlowe - 3 dni probne przepracowane za darmo, nie sprawdzilam sie.

Okazalo sie potem, ze ogloszenie wisialo tam zawsze a w taki sposob sklep mial darmowych pracownikow, chociazby do ogarniecia i poukladania wszystkiego.
      • gazeta_mi_placi Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 14:38
        A jaka to marka?
      • 71tosia Re: Mam problem z "pracodawcą" 15.05.15, 18:09
        to jest raczej stala praktyka warszawskich restauracji, nabieraj tez tak dzieciaki pracujace przy promocjach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka