Dodaj do ulubionych

zero motywacji

15.05.15, 00:38
Dziewczyny nie mam w ogóle motywacji i siły psychicznej do działania. W domu bałagan, starta rzeczy do prasowania, ja zaniedbana (miałam schudnąć przed urlopem) A mi się w kółko nie chce. Czy to przesilenie wiosenne czy klasyczny leń. Ktoś ma pomysł na samomotywacje?
Obserwuj wątek
    • piepe Re: zero motywacji 15.05.15, 00:39
      Tarczyce zbadaj.
      • woruska Re: zero motywacji 15.05.15, 00:43
        Mam leczona niedoczynność i Hashimoto
        • piepe Re: zero motywacji 15.05.15, 01:22
          To ja nie wiem, moze psycholog? Masz niedoczynnosc, czyli Twój normalny stan to ogólne rozwalenie życiowe, a ty sie pytasz na forum co z tym zrobic, nie podając w pierwszej kolejnosci, ze jeses chora? Przeciez to determinuje twoje samopoczucie.
          Przypuszczam, ze rodzina tego nie rozumie i wymaga od ciebie bycia typową polską matką, a ty jak typowa polska matka masz poczuycie winy - nuda.
          • dziennik-niecodziennik Re: zero motywacji 15.05.15, 09:36
            ma niedoczynnośc, ale leczoną. przy prawidłowym leczeniu nie powinna być "rozwalona zyciowo".
            pytanie czy leczenie jest prawidłowe.
      • black.sally Re: zero motywacji 15.05.15, 14:13
        piepe napisał(a):

> Tarczyce zbadaj.

jako iż... nie chodze do lekarza... Mam głupie pytanie.Powinnam zbadac tarczycę, ale... co? idę ro lekarza rodzinnego i on mnie wysyła na badania? tongue_out no nie wiem no.
    • klamkas Re: zero motywacji 15.05.15, 00:49
      Na wiosenne przesilenie trochę za późno, szukaj gdzie indziej.
    • pani.mysz Re: zero motywacji 15.05.15, 00:54
      Ale tak bardzo nie masz? Czyli faktycznie nie robisz?
      Nie schudłaś, ale malujesz się, ubierasz czy Ci wszystko jedno co masz na sobie?
      Pracujesz?
      O depresji myślałaś?
    • marusia_ogoniok_102 Re: zero motywacji 15.05.15, 01:06
      Ja mam tak samo, ale u mnie to stan permanentny od niemowlęctwa. Nawet urodzić mi się podobno nie chciało tongue_out
    • hemp_plant oj, to o mnie! 15.05.15, 08:31
      ostatnio tak mam sad
      i jeszcze- totalne wypalenie zawodowe........
      co robić, drogie brawo, co robić... sad
    • cosmetic.wipes Re: zero motywacji 15.05.15, 08:48
      Ja mam tak całe życie.
      Ktoś kiedyś zarzucił mi lenistwo, ale ja jestem pewna, że to prokrastynacja big_grin
    • asiula1987 Re: zero motywacji 15.05.15, 09:00
      no niestety tak jest ze hormony (a piszesz o tarczycy) bardzo wplywaja na samopoczucie i "chcenie się". zapytaj lekarza czy to norma, ze nie masz sił do niczego. moze trzeba jakoś zmienic leczenie? dodatkowo przy niedoczynnosci kwestia schudniecia moze byc ciezka wiec nie powinnas podporzadkowywac zycia wadze. moze jakies suplementy podzialaja? żeńszeń, magnez kwasy omega3. moze trzeba zmienic diete? z doswiadczenia wiem, ze jesli czlowiek sie zdrowo odzywia i nie je smieciowego jedzenia, smażonego itd to czuje sie lepiej, samopoczucie calkiem inne
    • bei Re: zero motywacji 15.05.15, 09:20
      Tu prokrastynacja też, taka w porywach smile

Wyjdż z domu, nie myśl o odchudzaniu.
      Idź wieczorem na spacer, zacznij zdrowiej jeść ( przegryzki warzywne, w ramach podwieczorku jablko lub szklanka soku warzywno owocowego itp itd)
      Sprzątanie w domu - zaplanuj.
      Np codziennie przeznacz 30 min i zmieniaj odcinki w dokladnym sprzątaniu - np po jednej szafce , komodzie, okno plus przetarcie kurzy w jednym pomieszczeniu. Zrob swoj plan.
      Zadbanie- na pewno dbasz o higienę, więc podstawy masz. Moze raz w tygodniu daj sobie czas na " zadbanie"
      Peeling, oblucje przy paznokciach. Rano krem, muśnięcie rzęs, pomadka. Nie rob zbyt duzo na siłę, czasami blyszczyk lub pomadka ochronna daje nam owe niezbędne minimum.

A najważniejsze, to do medyka, moze leki masz źle dobrane ?
    • swiecaca Re: zero motywacji 15.05.15, 10:42
      też tak mam, od urodzenia. u mnie to obniżone napięcie mięśniowe wink
    • fomica Re: zero motywacji 15.05.15, 13:18
      Podziel wszystko na pojedyncze, małe zadania i limit czasu na ich wykonanie. Takie jednorazowe. Drobne kroki mniej bolą.
    • lauren6 Re: zero motywacji 15.05.15, 14:05
      Rozpisz sobie plan dnia i działaj
    • woruska Re: zero motywacji 15.05.15, 21:43
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Nie jest tak źle (depresja). Chodzę do pracy, zajmuje się dzieckiem, ubieram itp. Wszystkie czynności życiowe zachowane. Ale nie mam motywacji żeby np prasować regularnie, zaczynam jak już nie mamy w czym chodzić. Chce schudnąć ale nie mogę zmobilizować się do diety - zmiany nawyków żywieniowych.
      • aankaa Re: zero motywacji 15.05.15, 21:56
        Ale nie mam motywacji żeby np prasować regularnie, zaczynam jak już nie mamy w czym chodzić. Chce schudnąć ale nie mogę zmobilizować się do diety - zmiany nawyków żywieniowych

akurat do regularnego prasowania to niewiele osób ma ochotę czy zapał wink Pomógłby (może) zupełnie osobny pokój, w którym stoi deska i żelazko = nie trzeba specjalnie wyciągać = można "mimochodem" przeprasować jeden czy dwa ciuchy. A mobilizacja do diety to już zupełnie inna bajka big_grin też bym chciała stracić kilka kg ale mi.się.nie.chce tongue_out
    • 18lipcowa3 Re: zero motywacji 15.05.15, 21:57
      zwykły leń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka