24.05.15, 10:39
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • panidemonka Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:42
      Pieniądze.
      • gazeta_mi_placi [...] 24.05.15, 10:46
      • mamma_2012 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:47
        Starzenie sie, własne niedoskonałości, brzydota. Kobietom łatwiej jest wrzucić do sieci nagie zdjecie niz zdjecie bez makijażuwink
        • gazeta_mi_placi [...] 24.05.15, 10:50
          • kota_marcowa Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:55
            No właśnie i o tym pisałam, nie wypada się nie zachwycać, a już nie daj bosze skrytykowaćwink
            • gazeta_mi_placi [...] 24.05.15, 11:03
              • cauliflowerpl Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:12
                Więc idąc dalej - brak źle pojmowanej skromności.
                Nie wypada powiedzieć "jestem ładna", "jestem zgrabna", "dobrze zarabiam", "doskonale pływam", "fantastycznie gotuję".

Bo jest to odbierane nie jak stwierdzanie faktów, ale przechwałki, albo wręcz kłamstwa.
          • jolunia01 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:09
            Gazet, od dawna wiem, że występujesz na forum jako dyżurne pajaco-chamidło, więc nie powinno mnie odchodzić twoje bredzenie, ale zawiadamiam cię, że śnione przez ciebie modelki nie są idealne. Mają cellulit, rozstępy, pryszcze i zmarszczki. Fotki są bardzo retuszowane. A panie z reklamy Dove miały prawo czuć się pięknie. Na pewno wyglądały lepiej niż taki gazet, który kojarzy mi się z niegdysiejszą reklamą "Cześć, Aniu, Jestem Wojtek. Też mam 14 lat..."
          • wredna1zmija Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:40
            one są tylko zapowiadane jako xxl. jak się dobrze przyjrzysz załapiesz, że to dziewczyny w rozmiarze M, no conajwyżej L.
            W ten sposób wszystkie babki w rozmiarach powyżej XS popadają w kompleksy bo te naprawdę XXL myślą sobie "skoro tamta ma ten rozmiar to co ja mam?" a te w rozmiarze M myślą "o kurczę! wyglądam jak XXL! to straszne! Całe lata diet na marne!"
            • maslova Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:50
              E, z tym "M" chyba trochę przesadziłaś wink
    • kota_marcowa Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:48
      Niepoprawność polityczna, nie wypada. Teraz trzeba być politopoprawnym do wyrzygu.
      • bei Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:54
        Zarobki..

Myślałam, ze będzie o wyborachsmile
        • panidemonka Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:30
          bei napisała:
          Czyli jednak pieniądzewink
          > Zarobki..
          >
          >
          > Myślałam, ze będzie o wyborachsmile
          >
    • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:53
      chyba jednak pieniądze, przynajmniej u mnie w środowisku nie mówi się o tym- ile się zarabia w szczególności, nawet w najbliższej rodzinie
      brzydota też
      • czar_bajry Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:58
        alkoholizm i przemoc domowa oraz w niektórych rejonach chów wsobny...
        • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:12
          a ja mysle, ze zarowno przemoc domowa jak i alkoholizm to tematy coraz bardziej oswojone...
    • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 10:58
      Gazet,doucz sie,fotografie ze zmarlymi dziecmi to juz w 18stuleciu byly.
      • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:02
        Gazet,doucz sie,fotografie ze zmarlymi dziecmi to juz w 18stuleciu byly.

To w w "18stuleciu" w ogóle były fotografie?
        • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:07
          za Odrą na pewno...
          • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:36
            Nie mylisz sie, to wlasnie Schulze i Schelle zza Odrytongue_out
        • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:15
          A nie?
          • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:19
            A tak ?wink Chętnie uzupełnię wiedzę na temat fotografii osiemnastowiecznej jeżeli zechcesz się tą wiedzą podzielić.
            • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:31
              1725 Schulze
              1798 Nicephore
              • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:33
                Fakt ze zmarlymi dziecmi to juz 19.
                • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:35
                  big_grin
              • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:35
                Aha...

1556 – Georg Fabricius zauważył, że chlorek srebra zaczernia się pod wpływem promieni słonecznych.
                1724 – światłoczułość azotanu srebra zaobserwował Johann Heinrich Schulze.
                1725 – w Halle Johann Heinrich Schulze uzyskał pierwsze odwzorowanie obrazu na emulsji światłoczułej sporządzonej z chlorku srebra na podkładzie z białej kredy.

Spreparowana odpowiednio kreda posłużyła jako substancja mająca zapewnić w miarę równomierne pokrycie materiału podkładowego emulsją. Jako obrazu do odwzorowania użył nieprzeźroczystego materiału, w którym wyciął szablony. Następnie naświetlał emulsję na słońcu przez te szablony. W ten sposób uzyskał pierwszy, chociaż nie dający się jeszcze utrwalić, obraz fotograficzny.

1826 lub 1827 – powstała pierwsza fotografia, stworzona przez Francuza Josepha-Nicéphore’a Niepcego na wypolerowanej płycie metalowej

Jako substancję światłoczułą wykorzystał on asfalt syryjski – związki bitumiczne wytworzone z ropy naftowej. Otrzymane przez niego zdjęcie było jednak bardzo niedoskonałe.

1839 – rok uznawany za właściwą datę wynalezienia fotografii.

• edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:39
                  Die ersten nachweisbaren Experimente zumFixieren des fotografischen Bildes stammen aus den letzten Jahren des 18. Jahrhunderts von Claude Niépce und Joseph Nicéphore Niépce (um 1798) und Thomas Wedgwood(1799).

To,ze przyjeto Date 1839,nie oznacza,ze w 18 wieku tej fotografii nie bylo.
                  • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:42
                    o,ze przyjeto Date 1839,nie oznacza,ze w 18 wieku tej fotografii nie bylo.

Ależ była, była...tylko na razie bez zmarłych niemowląt - to wynalazek XIX w

Boże....
                    • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:47
                      Poprawilam,Jesli nie zauwazylas.Natomiast ty sie przyczepilas do samego faktu 18wiecznej fotografii to cie uprzejmie informuje,ze istnieja dowody,ze fotografia to jednak w koncu 18wieku powstala.
                      • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:57
                        Nie odróżniasz odkryć i wynalazków prowadzących do stworzenia fotografii od samej fotografii.

• edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:05
                          Napisze tak,poniewaz pewne fakty historyczne sa kiepsko udokumentowane,przyjmuje sie daty najbardziej prawdopodobne.Przypominam Pierwszy udokumentowany eksperyment mial miejsce w roku 1798.Co do fotografii posmiertnej poprawilam sie.
                          • joa66 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:11
                            Co do fotografii posmiertnej poprawilam sie.

Żeby w ogóle rozważać fotografię pośmiertną czy jakąkolwiek inną (weselną, portretową itd) należy zacząć od stworzenia fotografii i jej upowszechnienia. (Nie od eksperymentów prowadzących do jej stworzenia).

Wiesz, stworzenie samochodu też było oparte na wynalezieniu koła wink
                            • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:16
                              Dla ciebie pierwsze sfotografowana rzecz to to samo co wynalezienie kola?
    • cauliflowerpl Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:01
      Aborcja.
      Żałowanie po fakcie, że się zdecydowało na dziecko.
      • kota_marcowa Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:04
        O to dobry trop. Rozczarowanie rodzicielstwem - matka ma być zawsze uśmiechnięta i zadowolona jak w reklamie pampersów.
      • gazeta_mi_placi [...] 24.05.15, 11:04
        • cauliflowerpl Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:08
          Albo już była zdecydowana usunąć, ale jednak w ostatniej chwili się rozmyśliła.
          • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:12
            a dzidzius urodzil sie rozowy, a ona spojrzala na niego i serce mocniej zabilo, lza pociekla po policzku i zyli dlugo i szczesliwie...
      • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:09
        dokladnie!
        nawet tu, gdzie rozmawiamy anonimowo, w watku, gdzie kobieta wadla i NIE CHCE dziecka, co druga rada to- bedzie cudownie, zwchcesz, pokochasz
        no jakby to romantyczne , nic nie wiedzace o zyciu 13-latki pisaly a nie madre kobiety (chyba nie sa zbyt madre...)
        tak sie rodza tragedie rodzinne, tragedie tch dzieci, kobiet
    • anorektycznazdzira Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:04
      Tabu jest uprawianie seksu przez rodziców przy dzieciach i przez dzieci przy rodzicach (Bleee!!!)
      Ale to w życiu,
      bo w szołbizie rozumianym jako tokszoły, realityszoły i "filmy" to nie jestem przekonana.
    • afro.ninja Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:07
      Zarobki.
    • gazeta_mi_placi [...] 24.05.15, 11:07
      • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:11
        nie tylko na forum. Ludziom jest głupio przyznać się, że podjęli złą decyzję, że ani nie jest lepiej ani nawet porównywalnie do tego, co było w Polsce, że tęsknią, że nigdy nie będą u siebie. Za to slysze tylko, ze zasilek na dziecko lepszy... rzeczywiscie- raj...
      • pomidorpomidorowy Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:27
        te osoby ktore nie odnajduja sie na tzw emigracji nigdy nie radzily sobie dobrze we wlasnym kraju....i sytuacja w w druga strone...osoby umiejace poradzic sobie we wlasnym nie maja problemó z aklimatyzacja w innych czesciach swiata ...zazwyczaj.
    • krejzimama Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:09
      Kupowanie polskiego masła.
    • tryggia Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:11
      Ale ustalmy - łamanie tabu to nie jest jeden szokujący filmik w sieci, ale ogólne przyzwolenie na coś co kiedyś było niedopuszczalne. Więc nagość tak, ale śmierć dzieci - nie.
      Moim zdaniem tabu (czyli coś o czym, sza, nie mówimy, nie pokazujemy, choć wiemy, że jest) to nieatrakcyjność, starość, bieda i 10 przykazań.
    • jolie Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:11
      W mediach było już chyba wszystko.
      W życiu realnym - bieda, nieudacznictwo życiowe, przeciętniactwo, brzydota.
      • najma78 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:22
        Gazeta myli tabu z prywatnoscia, intymnoscia ale nie dziwi mnie to.
        Tabu tworza i utrwalaja mity, stereotypy, ograniczaja rozwoj itd. generalnie sa negatywne. Tabu sa rozne, zalezy od spolecznosci.

• lily-evans01 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:19
      Sytuacja finansowa rodziny wink.
      Biedni zdecydowanie lubią otaczać się pozorami zamożności, a część zamożnych udawać, jak to im cienko biznes idzie wink.
      Mam wrażenie, że mało rodziców potrafi powiedzieć wprost "nie kupię ci tego, bo nie mam pieniędzy" - wolą ideologizować, że np. jakieś tam buty nastolatkowi wcale nie są potrzebne itp.
      • najma78 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:38
        lily-evans01 napisała:

> Mam wrażenie, że mało rodziców potrafi powiedzieć wprost "nie kupię ci tego, bo
        > nie mam pieniędzy" - wolą ideologizować, że np. jakieś tam buty nastolatkowi w
        > cale nie są potrzebne itp.

Ale ci kknkrerni natsolatkowie nie chodza boso, prawda? Nie musi byc to wiec udawanie ze nie ma biedy,a wlasnie wytlumaczenie powodu nie kupowania kolejnej pary butow.
        • lily-evans01 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:08
          Raczej chodzi mi o sytuację, kiedy kupujemy coś niedrogiego, a młody człowiek aż piszczy do modnego gadżetu, czyli np. zwykłe buciki sportowe z Deichmanna zamiast Nike Air Maxx wink.
          Ma buty? Ano ma...
          • najma78 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 14:03
            lily-evans01 napisała:

> Raczej chodzi mi o sytuację, kiedy kupujemy coś niedrogiego, a młody człowiek a
            > ż piszczy do modnego gadżetu, czyli np. zwykłe buciki sportowe z Deichmanna zam
            > iast Nike Air Maxx wink.
            > Ma buty? Ano ma...

Oczywoscie ze ma i nadal argument o tym ze drogie, markowe nie sa potrzebne nie musi byc ukrywaniem biedy. Za marke sie placi extra, czesto dla osob ktore rosna i to szybko (wiek dojrzewania) nie oplaca kupowac sie drogich rzeczy. Tansze spelnia to samo zadanie, a wyda sie mniej pieniedzy za ktore mozna kupic cos innego albo zwyczajnie odlozyc. To akurat nie jest bieda a zdrowy rozsadek, ktory uczy mlodych ludzi oszczednosci. Nie twierdze ze nie nalezy sprawiac sobie czy dzieciom przyjemnosci, trzeba umiec robic to madrze.
            • lily-evans01 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 17:43
              Hm, ale to tak ze wszystkim jest, że można kupić tańsze, a też pełniące swoje funkcje.
              Moja mama wiecznie w ten sposób argumentowała. W kluczowym wieku nie przeżyłam więc radości posiadania barbie z pewexu, walkmana czy różowego plecaczka wink.
              Do dzisiaj nadmierna oszczędność i niezrozumienie, że młodzież od zawsze praktycznie miała jakieś swoje ukochane gadżety, wywołują we mnie dreszcze.
              Jeśli coś jest aż takim must have, a mam pieniądze, nie widzę powodu, żeby odmawiać (co nie znaczy, że codziennie bawię się w dobrą wróżkę).
              • najma78 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 18:38
                lily-evans01 napisała:

> Hm, ale to tak ze wszystkim jest, że można kupić tańsze, a też pełniące swoje f
                > unkcje.
                > Moja mama wiecznie w ten sposób argumentowała. W kluczowym wieku nie przeżyłam
                > więc radości posiadania barbie z pewexu, walkmana czy różowego plecaczka wink.
                > Do dzisiaj nadmierna oszczędność i niezrozumienie, że młodzież od zawsze prakty
                > cznie miała jakieś swoje ukochane gadżety, wywołują we mnie dreszcze.
                > Jeśli coś jest aż takim must have, a mam pieniądze, nie widzę powodu, żeby odma
                > wiać (co nie znaczy, że codziennie bawię się w dobrą wróżkę).

Tak, ale kiedy naprawde jest bieda to nastolatel to zauwazy, to juz nie jest tabu nawet jesli sie o tym glosno nie mowi.
    • dlania Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:25
      Akurat fotografowanie się ze zmarłymi, w tym ze zmarłymi dziecmi, to jeden z trendow który legł u podstaw masowego zainteresowania fotografią. A kto nie ma pojęcia o tym, ten sie bulwersuje.

historia.org.pl/2013/10/13/memento-mori-xix-portrety-zalobne-zdjecia/
      forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=21049
    • pomidorpomidorowy Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:25
      bliscy w domach "opieki"
    • fomica Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:40
      Wartość życia.
      Przyznanie że bez sensu jest robienie kolejnej kosztownej operacji 90-latkowi, przedłużającej mu życie o 3 miesiące. Przyznanie że nie stac nas na finansowanie podtrzymywania życia (bo to nie jest leczenie) dziecka urodzonego z ciężkim genetycznym schorzeniem, które przeżyje góra kilkanaście lat i nigdy nie nabędzie umiejętności chodzenia, mówienia. Przyznanie że czasem trzeba po prostu odpuścić, bo medycyna choc wiele może to jeszcze nie wszystkie cuda potrafi. Żaden najbardziej wyszczekany działacz nie dotyka tego tematu, bo zaraz się zacznie jazgot o eugenice, hitlerze i eksterminacji.
    • wredna1zmija Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 11:47
      może się strzela sweet focie z martwymi niemowlakami ale zabrać kilkulatka na pogrzeb do już ciężko.

- przyznać się do chorób, szczególnie do tych ciężki.
      • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:08
        hmmm... ja zauwazalm raczej opowiadanie o chorobach, u ludzi starszych to wrecz przesciganie sie, kto ma wiecej i gorzej... ale mam specyficzny zawod, wiec zawodowo musze o tym sluchac, wiec moze jjakies skrzywienie
    • naomi19 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:06
      big_grin
    • sid_15 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:09
      Aborcja sama w sobie i nieżałowanie aborcji.
      Żałowanie, że ma się dziecko/dzieci.
      Choroby psychiczne i zaburzenia emocjonalne.
      Jednak seks - albo jest fenomenalnie i wszyscy maja super udane życie seksualne, albo nie wypada za dużo lub wcale mówić o seksie. To już zależy od środowiska.
      Z tego co widzę po necie, późne macierzyństwo, takie 40+ czy 45+. A że prawie 60-letni Kalisz zapłodnił o połowę młodsze dziewczę, jakoś nikogo nie gorszy. O, związki gdzie facet jest dużo młodszy też bywają ciągle tabu.
    • rosapulchra-0 Cisza wyborcza jest, gazeciarzu, 24.05.15, 12:20
      więc twoja sygnaturka jest bardzo nie na miejscu.
      • feuerwasser Re: Cisza wyborcza jest, gazeciarzu, 24.05.15, 12:30
        rosapulchra-0 napisała:

> więc twoja sygnaturka jest bardzo nie na miejscu.

a coś na temat możesz napisać?
    • vre-sna Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:32
      Przemoc, alkoholizm, choroby psychiczne. Niby się przełamuje, ale zrobić coming aut z powodu depresji chociażby.
      Czyli słabość i wynaturzenie.
      • triss_merigold6 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:52
        Coming outów z powodu depresji było multum, co drugi celebryta miał albo ma depresję.
        • triss_merigold6 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:53
          A, co drugi celebryta żył też w toksycznbym związku, cokolwiek to znaczy.
          • vre-sna Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 13:56
            W przeciętnym otoczeniu (nie celebryckim) wszelkie przewlekłe zaburzenia psychiczne jednak do tej pory postrzegane są jako wstydliwa ułomność.
    • edelstein Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:37
      Kto mieczem wojuje...
      • marzeka1 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:58
        Dlaczego wykasowali Gazetę?
        • gazeta_mi_placi Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 12:59
          Za mój wcześniejszy suwaczek. Choć nikogo w nim nie namawiam na głosowanie na określonego kandydata, ale niech będzie.
          • anorektycznazdzira Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 13:13
            Się zastanawiałam co żeś tam nagadał.
            Suwaczka nie doczytałam w ogóle big_grin
          • lily-evans01 Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 13:14
            Nie zauważyłam... Szkoda?
            • annajustyna Re: Dzisiejsze tabu. 24.05.15, 14:10
              Cisza wyborcza wink.
    • lily-evans01 Dzisiejsze tabu ;) 24.05.15, 13:22
      To oczywiste.
      Pytanie: a na kogo głosujesz?
      big_grin big_grin big_grin
      • wioskowy_glupek Re: Dzisiejsze tabu ;) 24.05.15, 18:33
        Ktoś powie o co w ogóle chodziło ? drogi inteligencji moderatorek są niezbadane - nie leci wątek ale za to wątek założycielski tak - brawo big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka