maesstra 09.06.15, 10:28 w wysokości `1 % od wartości nieruchomości od przyszłego roku. Faktycznie to zostanie klepnięte (już zostało) czy to jakaś plotka jest? Może ktoś jest bardziej zorientowany w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:37 maesstra napisała: > w wysokości `1 % od wartości nieruchomości od przyszłego roku. Faktycznie to zo > stanie klepnięte (już zostało) czy to jakaś plotka jest? Może ktoś jest bardzie > j zorientowany w temacie. Procent coś za wysoki mi się wydaje. Ale wcześniej czy później zostanie wprowadzony ten podatek. I bardzo dobrze, bo wprowadzi trochę normalności na rynku nieruchów. I oczywiście zatopi kolejnych kilku frankowców.... Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:41 Kolejne zdzierstwo. Mam mieszkanie i działkę - bez kredytu i z jakiej racji mam płacić kilka tysięcy rocznie dodatkowo? Tym bardziej,że miasto i gmina nic nie robią? O mieskzanie dba wspólnota a co do działki to nawet kanalizacji nie ma w planach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:44 izak31 napisała: > Kolejne zdzierstwo. Mam mieszkanie i działkę - bez kredytu i z jakiej racji mam > płacić kilka tysięcy rocznie dodatkowo? Tym bardziej,że miasto i gmina nic nie > robią? Właśnie po to, żeby gmina lub miasto miało za co coś zrobić. Dzięki jasnemu podatkowi od nieruchomości wydzielą się lepsze i gorsze miejsca do życia z wyraźnymi granicami, a nie takim chaosem jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:49 Może by i to miało sens, gdyby nie to,że już 60% naszych pesnji zjada państwo. Bogaty zaplaci a ten normalnie zarabiający? emeryt? rolnik z 20 ha? Niech państwo poszuka dochodów gdzieś indziej np. opodatkuje kosciół i ksieży, niech płaca VAT i pełny zus. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.gucia Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:51 Tu nie chodzi o to, ze panstwo szuka dochodow a o koniecznosc dostosowania sie do wymogow Unii. Nie wierze, ze to ktos teraz przyklepie. Komu z rzadu zalezaloby na tym aby miec mniej niz teraz?. By za swoje domy placic ogromny podatek. Rozrzutni to moze sa z kasy panstwa a nie swojej. Jesli to kiedys wejdzie to nie wierze w 1% wartosci nieruchomosci, a jakis promil tego. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:50 Czy uważasz za uczciwe, że ludzie którzy już raz zapłacili za nieruchomość, będą płacić dodatkowo za sam fakt jej posiadania? Za to, że kiedyś było ich stać na kupno, że coś odziedziczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:56 milka_milka napisała: > Czy uważasz za uczciwe, że ludzie którzy już raz zapłacili za nieruchomość, bę > dą płacić dodatkowo za sam fakt jej posiadania? Za to, że kiedyś było ich stać > na kupno, że coś odziedziczyli? Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:03 Ja też uważam że tak, to jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:22 Dlaczego? Oni JUŻ RAZ zapłacili. Czemu mają płacić za posiadanie czegoś, co już uczciwie kupili? Wyjaśnicie mi? Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:39 Przecież już się płaci podatek od nieruchomości. Poza tym, jak jakies babcie i dziadki wykupili mieszkania komunalne za jakis % wartości i teraz bedą musieli zapłacić kilka tysięcy od wartości rynkowej to z czego? Niektórzy moga po prostu lądować na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:12 izak31 napisała: > Przecież już się płaci podatek od nieruchomości. Dokładnie, już płacimy podatki od nieruchomości. Właściciele domów jednorodzinnych to wiedzą od zawsze, blokowcy nie wszyscy wiedzą, ponieważ płacą w czynszu, a ten podatek nie zawsze jest wyszczególniony. Tak samo płacimy użytkowanie wieczyste (brak własności terenu). Blokowcy z odrębną własnością sami płacą podatek i użytkowanie wieczyste więc wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:20 alez to sa minimalne kwoty, od domu i 0.3ha dzialki place 250PLZ rocznie (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:28 myelegans napisała: > alez to sa minimalne kwoty, od domu i 0.3ha dzialki place 250PLZ rocznie (sic!) Zgadza się, ja też płacę niedużo. Ale my Polacy też niedużo zarabiamy. Nie mam nic przeciwko podatkowi katastralnemu jeżeli nasze pensje, emerytury, zasiłki będą takie jak w krajach unijnych (tych bogatych). Unia ciągle nam coś nakazuje, szkoda tylko że w sprawie naszych pensji, emerytur milczy. Jakoś Unii nie przeszkadza, że Polska (kraj unijny) jest krajem taniej siły roboczej, krajem z którego obywatele uciekają za lepszym życiem. Po za tym jak to będzie: będziemy płacić te podatki od nieruchomości, które teraz płacimy + dodatkowo podatek katastralny? Przypominam, że w niektórych gminach np. w Warszawie ludzie dostali bardzo duże podwyżki za użytkowanie wieczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
priszczilla Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:57 Od mieszkania w Warszawie płacę prawie 1000 zł podatku od nieruchomości. Dla mnie to nie jest symboliczna kwota, szczególnie, że oprócz tego płacę kolejny tysiąc za użytkowanie wieczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: podatek katastralny 09.06.15, 19:21 Hmm, trochę dziwne biorąc pod uwagę maksymalne stawki podatku od nieruchomości dla lokali mieszkalnych ? 0,75 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej, no chyba, że mieszkasz na Zamku Królewskim albo prowadzisz tam DG (wyższe stawki) Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: podatek katastralny 09.06.15, 15:03 No tak. Ale przecież te mieszkania i domy zostały już kupione i to za ciężkie pieniądze, nierzadko na kredyt, który będzie się spłacać do końca życia. Płaci się podatek od nieruchomości, płaci się czynsz...Ile razy można płacić za to samo? Obywatele w państwie są jak dojne krowy, płacą podatki od wszystkiego, od pracy, nagrody, darowizny... I okazuje się, że to jeszcze mało. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 17:51 ale tak jest na calym swiecie. chcesz nowoczesne szkoly, infrastructure, obiekty sportowe dla dzieci, bezpieczne drogi, to SKAD na to samorzady maja brac z tych 300PLZ na rok od nieruchomosci? Zgadzam sie, ze podatek od nieruchomosci I katastralny powinny byc w jednym Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: podatek katastralny 09.06.15, 21:11 Ale to nie jest jedyny dochód gmin. Samorządy dostają dochody z pitów, z citów trochę też. Dotacje celowe. Oraz niemal wszystkie dostają janosikowe. Poza Warszawą i Mazowszem, które płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: podatek katastralny 09.06.15, 21:47 No cóż, zarobki na całym świecie też są inne. Taki podatek powinien być dostosowany do naszych pensji. Cóż komu po obiektach sportowych, jeżeli nie będzie go stać, żeby tam pójść. Nie, nie potrzebuję tych cudów wianków takim kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog PO chce zawierac koalicje ... 09.06.15, 20:29 Widac ze sitwie sie grunt pali pod nogami fakty.interia.pl/polska/news-czas-pomyslec-o-wielkiej-koalicji-po-pis,nId,1832133 Ale cenzura na forum kasuje ten watek - buuuuuuuuhahahahhahah Nie wierza???? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:43 Podatki na lata przyszłe robi się z nieco większym wyprzedzeniem niż "tajniacko przepchnijmy projekt, zanim się ktoś zorientuje". Kolejne medialne straszydło, które już teraz zaraz przyjdzie i nas zje. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:45 wuika napisała: > Podatki na lata przyszłe robi się z nieco większym wyprzedzeniem niż "tajniacko > przepchnijmy projekt, zanim się ktoś zorientuje". Masz rację, tak się robi, ale w Niemczech.... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:48 To pokaż ustawę, która już przeszła przez sejm, albo projekt procedowany? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:50 oqoq74 napisał(a): > To pokaż ustawę, która już przeszła przez sejm, albo projekt procedowany? Nie mówie konkretnie o tym podatku, bo mnie to średnio interesuje. Natomiast ile potrzebowali, żeby zajebać pieniądze z OFE? Trzydzieści parę dni.... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:00 To sprawdź najpierw drogę legislacyjną wprowadzania podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:08 oqoq74 napisał(a): > To sprawdź najpierw drogę legislacyjną wprowadzania podatków. Poratuj i przypomnij, ile potrzebowali czasu, żeby podnieść VAT? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:22 Co innego podniesienie stawki, a co innego wprowadzenie nowego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:50 W fakcie czy na innym pudlu napisali, to gdzie tam projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:54 O wprowadzeniu podatku katastralnego to mówiło się już 10 lat temu, jak się przyjmowałam do poprzedniej pracy, także nie jest to nowy pomysł. Ale zawsze było to na etapie luźnej koncepcji. Nie wiadomo jak miałaby być liczona wartość nieruchomości, do kogo miałby trafiać ten podatek, jakie stawki. Sama idea mi się podoba - jest to sposób na wyeliminowanie takich patologii jak zaniedbane kamienice w centrum miast, zamieszkałe przez emerytów, których nie bardzo stać na ich utrzymanie. No ale wysupływanie kasy z własnej kieszeni już mniej mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 10:58 > Sama idea mi się podoba - jest to sposób na wyeliminowanie takich patologii jak > zaniedbane kamienice w centrum miast, zamieszkałe przez emerytów, których nie > bardzo stać na ich utrzymanie. I myślisz, że jak wprowadzi się podatek od ich wartości, to oni go zapłacą? Albo właściciel kamienicy? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:07 oqoq74 napisał(a): > > Sama idea mi się podoba - jest to sposób na wyeliminowanie takich patolog > ii jak > > zaniedbane kamienice w centrum miast, zamieszkałe przez emerytów, których > nie > > bardzo stać na ich utrzymanie. > > I myślisz, że jak wprowadzi się podatek od ich wartości, to oni go zapłacą? Alb > o właściciel kamienicy? Jeżeli nie zapłacą to się wyprowadzą. I o to głównie chodzi, żeby nieruchomości pracowały, a nie leżały odłogiem. Wyobraź sobie działka w środku miasta, zarosnięta chaszczami, właściciel nie ma funduszy ani pomysłu co z tym zrobić, poza tym, że chce za to 10x wartość rynkową, bo tak. To patologia. Podatek katastralny to zmieni. Znaczy dalej będzie sobie mógł to trzymać i mieć cenę sprzedaży z kosmosu, oczywiście jeżeli będzie go stać zapłacić za to hobby co roku. Jeżeli nie będzie go stać to będzie musiał urealnić cenę i puścić działkę w ruch. Ceny znormalnieją, kupi działkę ktoś z pomysłem i pieniędzmi, zacznie używać, zbuduje coś ładnego lub pożytecznego, okolica wypięknije, miasto zyska. Tak w skrócie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:17 Skoro to taki cud, miód i orzeszki, to dlaczego nie wprowadzają? Może dlatego, że sprawa nie jest tak prosta? Na pewno nastąpi spadek wartości nieruchomości, bo ci co mają ich po kilka będą chcieli się pozbyć, ale też ci, których nie będzie stać na zapłatę podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:25 > Skoro to taki cud, miód i orzeszki, to dlaczego nie wprowadzają? Z dwóch powodów: - do wprowadzenia tego podatku konieczne jest stworzenie jasnej i wiarygodnej bazy danych o nieruchomościach, co nie jest łatwe; - wprowadzenie tego podatku to samobójstwo polityczne. żadna partia się na to nie odważy, mimo lobbowania przez samorządowców. Ale podobno wprowadzenie tego podatku wymusza na nas Uniaa. Piszę podobno, bo nie udało mi się tego potwierdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:37 Ale mi nie musisz tego tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:33 oqoq74 napisał(a): > Skoro to taki cud, miód i orzeszki, to dlaczego nie wprowadzają? (1) to nie jest łatwa operacja, wymagająca ujednolicenia wielu, bardzo wielu spraw pochodnych - a obecna ekipa nie za bardo się nadaje do tematów skomplikowanych (2) temat jest niepoprawny i niepopularny, dużo bardziej niż na przykład reforma emerytalna, trzeba ekipy z jajami, żeby się za to zabrać, zwłaszcza, że idee podatku zrozumie 5%, może 10%, najwyżej 15% posiadaczy. (3) nikomu nie zależy > Może dlatego, że sprawa nie jest tak prosta? Na pewno nastąpi spadek wartości n > ieruchomości, bo ci co mają ich po kilka będą chcieli się pozbyć, ale też ci, k > tórych nie będzie stać na zapłatę podatku. W jednym miejscu nastąpi spadek, w innym nastąpi wzrost. Nie chciałabyś mieszkać w gminie, gdzie chodniki nie mają dziur, gdzie są ścieżki rowerowe, świecące latarnie, zadbana zieleń, nowoczesna szkoła, i NIE ma dwóch biedronek na dwóch głównych skrzyżowaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:37 A Ty wierzysz w to, że pieniądze z tego podatku pójdą na takie cele? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:41 Nie wiem jakie masz doświadczenie samorządowe. Ja mam. I wiem, że samorządy ile by kasy nie miały, to niekoniecznie wydadzą je na to co jest potrzebne, właściwe, a biorąc pod uwagę stopień zadłużenia samorządów i ilość nietrafionych kosztochłonnych inwestycji, śmiem w to wątpić. Co do reszty, to sam sobie zaprzeczasz. Najpierw dowodzisz, że wprowadzenie takiego podatku to nawet po cichu jest możliwe (Twoje wpisy wyżej), a teraz, że to jednak skomplikowane jest - tu się zgadzam. Wiem co było jak ustalano banalne opłaty za śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:49 oqoq74 napisał(a): > Nie wiem jakie masz doświadczenie samorządowe. Ja mam. I wiem, że samorządy ile > by kasy nie miały, to niekoniecznie wydadzą je na to co jest potrzebne, właści > we, a biorąc pod uwagę stopień zadłużenia samorządów i ilość nietrafionych kosz > tochłonnych inwestycji, śmiem w to wątpić. > > Co do reszty, to sam sobie zaprzeczasz. Najpierw dowodzisz, że wprowadzenie tak > iego podatku to nawet po cichu jest możliwe (Twoje wpisy wyżej), a teraz, że to > jednak skomplikowane jest - tu się zgadzam. Wprowadzić a wprowadzić z sensem to dwa różne tematy. Chyba zauważyłaś, że zasadniczo idealizuję dobroczynny wpływ podatku katastralnego. I żeby to chociaż troszkę tak działało to trzeba masę pracy i przygotowań. Można tez wprowadzić ten podatek, żeby sciągnać trochę extra kasy z rynku, żeby było na emerytów i górników. I to można zrobić stosunkowo prosto i szybko. Ale nic z tego nie będzie. Jak z CEPIKiem dla przykładu. Jak znam życie i ten kraj to wariant drugi Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:56 znając mentalność naszych rodaków, to podatek jeszcze nie wejdzie w życie, a już będzie sposób jak go obejść. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:08 oqoq74 napisał(a): > znając mentalność naszych rodaków, to podatek jeszcze nie wejdzie w życie, a > już będzie sposób jak go obejść. Ooo, i sznaowna pani ma znowu rację, Kolejną zaletą tego podatku jest jego nieuchronność. Kto był zapisany w ksiedze 1 stycznia danego roku jest odpowiedzialny za odprowadzenie podatku za dany rok. Jedyne wałki mogłyby być przy próbie zaniżenia wyceny nierucha, wydaje mi się... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:25 E tam, nieuchronność. Najpierw trzeba go wyegzekwować. A już w tej chwili z podatkiem od nieruchomości są problemy. a jest on nieporównanie niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
nihiru Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:21 > Podatek katastralny to zmieni. Znaczy dalej będzie sobie mógł to trzymać i mieć > cenę sprzedaży z kosmosu, oczywiście jeżeli będzie go stać zapłacić za to hob > by co roku. Jeżeli nie będzie go stać to będzie musiał urealnić cenę i puścić d > ziałkę w ruch. Ceny znormalnieją, kupi działkę ktoś z pomysłem i pieniędzmi, za > cznie używać, zbuduje coś ładnego lub pożytecznego, okolica wypięknije, miasto > zyska. To teoria. Bardzo ładna teoria. W polskiej rzeczywistości rynek nieruchomości jest bardzo trudny. Sprzedać mieszkanie można jeszcze stosunkowo łatwo, ale spróbuj sprzedać np.: dom powyżej 150 m2 w podwarszawskiej miejscowości. Znalezienie kupca może potrwać nawet kilka lat. Do tego niejasne i zmieniające się przepisy o planowaniu przestrzennym. Znam przypadek właściciela dużej działki w Warszawie, który próbuje ją sprzedać od 2007 roku i nie może. Bo działka miała być budowlana, ale planu zagospodarowania nie ma, a sąsiedzi protestują przeciwko nowej zabudowie. I z działką od lat nic nie da się zrobić. Przepisy ------------------------------------------------------ forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:24 W moim mieście jest sporo domów na sprzedaż, które są w ofercie od lat. Ceny spadły w niektórych przypadkach prawie o połowę, a chętnych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:29 >Znalezienie kupca może potrwać nawet kilka lat. To trzeba (nie)stety obniżyć cenę. Właściciele usiłują sprzedać ohydne ceglane klocki w powiatowych dziurach za ceny z beverly hills. Bo "sąsiad 5 lat temu tyle dostał, a ja mam obniżyć?? Niedoczekanie". Niech sobie czeka kolejne kilka lat albo zabierze swój skarb do grobu. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:29 To wyobraź sobie emeryta, który całe życie mieszka w jednym miejscu, kiedyś tam wykupił mieszkanie i nagle tym podatkiem zmuszasz go do przeprowadzki, bo go nie stać na zapłacenie. To jest w porządku? Rozwalanie ludziom życia na starość? Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:39 Oj daj juz spokój z tym płaczliwym tonem. Wyobraź sobie emeryta, który całe życie mieszkał z rodziną w centrum miasta na 90m2 w kamienicy. I nagle ze zdziwieniem odkrywa że samotnie nie stac go na wysoki czynsz, rachunki, nawet ceny żywności w osiedlowych sklepikach wyższe niż na przedmieściach. Co proponujesz - dofinansowanie od gminy? Żeby biednemu człowiekowi nie zmieniac standardu życia które wiódł od 50 lat? No bo ewidentnie nie stać go na to co miał gdy mieszkał z rodziną i dostawał pensję... Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:06 Ale to trochę co innego niż dołożenie podatku w tym tylko celu, żeby wykopać biedniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:22 To jest dokładnie ten sam mechanizm, nie stac cię na 90m2 w centrum, to zamieszkaj na 40 m2 na przedmieściach, nie widze innego rozwiązania. >niż dołożenie podatku w tym tylko celu Ten podatek nie jest "tylko w tym celu". To jest skutek uboczny. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:25 Tak jest na calym swiecie, jestes singlem mieszkasz w kawalerce, wychodzisz za maz kupujesz mieszczkanie, dzieci, kupujesz wieksze, albo dom, dzieci sie wyprowadzaja, sprzedajesz i kupujesz mniejsze, w tym czasie zarabiasz jeszcze na tych nieruchomosciach. To ma sens ekonomiczny dla jednostki. Przeprowadzic sie mozna na tej samej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 19:26 > Jeżeli nie zapłacą to się wyprowadzą. > I o to głównie chodzi, żeby nieruchomości pracowały, a nie leżały odłogiem. Bardziej chodzi o to aby szybko i tanio przejac jeszcze jeden skladnik majatku ... Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:25 Ale ci emeryci już zapłacili za te mieszkania, płacą opłaty eksploatacyjne, więc rozumiem, że ten podatek ma wg. Ciebie, na celu wykurzenie ich z legalnie nabytych mieszkań? Popierasz takie działania? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:07 a jesteś pewna ze z legalnie nabytych? a nie z zabranych prawowitym właścicielom po wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:25 Najczęściej kupowali od państwa. A za to, jak w posiadanie tych nieruchomości weszło państwo ani nie odpowiadają ani nie mieli wpływu. Poza tym obecni enertci 70 - 80 letni w czasie wojny byli dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:47 w przypadku kamienicy moich dziadków do lokatorów w latach90 zostały wysłane listy za potwierdzeniem odbioru, że żyje właściciel i spadkobiercy i jak bedą wykupować to w złej wierze. W tej chwili toczyć się zaczyna postepowanie o odzyskanie, Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: podatek katastralny 09.06.15, 13:17 Można by się zastanawiać na jakiej podstawie ten "prawowity" posiadał te nieruchomość, np. czy to moralne że jeden dziedzic miał wieś, folwark i kamienice w mieście, a biedota gnieździła w jednej izbie albo przymierała głodem na przeludnionej wsi. Itd. analiza w przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:13 fomica napisał: > Można by się zastanawiać na jakiej podstawie ten "prawowity" posiadał te nieruc > homość, np. czy to moralne że jeden dziedzic miał wieś, folwark i kamienice w m > ieście, a biedota gnieździła w jednej izbie albo przymierała głodem na przeludn > ionej wsi. Itd. analiza w przeszłość. Taką analizę podjęto już w 1917, wcześniej pewne przymiarki poczyniono w 1905. Wnioski? Trzeba poszukać w stosownych opracowaniach owych analiz.... Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:16 miejmy nadzieję, że to coś nie wejdzie jednak w życie. tu nie chodzi o nic innego, jak o wywłaszczenie ludzi z ich majątków. nie oszukujmy się, ale wielu szarych obywateli nie będzie stać na to, żeby utrzymać mieszkanie. a będzie, jeśli podatek ustawią na 2% zamiast 1%? złodziejstwo w białych rękawiczkach i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:28 ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/704933,Nie-bedzie-podatku-katastralnego.html Nenemann twierdzi, że projektu nie ma. Ale nie zdziwiłabym się, gdyby PIS miał taki projekt w szufladzie, bo co chwila na ten temat są wiadomości w prasie brukowej, ktoś najwyraźniej puszcza przecieki. A cui prodest? Ten podatek w takim kształcie najbardziej dopieka lemingom. Jeśli chodzi o mnie - uważam, że opodatkowanie nieruchomości ad valorem jest generalnie sprawiedliwe. Tylko nie w ten sposób, że nieruchomości zamieszkałe przez właściciela są opodatkowane tak samo 1% jak inwestycyjne, zarabiające na siebie. Ale nie sądzę, żebyśmy już mieli na tyle dobry system ewidencyjny, żeby to w ogóle było już możliwe od 2016 r. Jedynie do działek rolnych jest taki system - ale już widzę opodatkowanie TYLKO rolników ad valorem Oj, widły by poszły w ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:29 Ten podatek to super pomysł na tworzenie gett. Bo jeslis biedny ( albo mało zamożny) to trzeba bedzie sprzedać działkę z domkiem odziedziczona po babci w jakims miejscu co ostatnio zrobiło sie "elitarne" ( a wiec cena nieruchomosci poszybowała w gore) i wyprowadzić do "taniego" miejsca- np na blokowiska wybudowane obok stacji przesyłowych prądu. To jest tez super pomysł na oderwanie ludzi od miejsca. Niech nie zapuszczają korzeni bo za chwile moze ich byc nie stac. Wszak niepewność mobilizuje .... W Polsce duzo jest ( poza dużymi miastami) właśnie takich miejsc gdzie rodzina mieszka z "z dziada pradziada" a wiadomo ze historia bywa rożna- przodek mógł byc zamożny, spadkobiercy troche mniej . Urzędy sa przygotowane od dawna na ten podatek - tylko jak do tej pory żaden rząd nie odważył sie go wprowadzić bo każdy rząd (partia) chce jak najdłużej rządzić - No ale jak sie nie przeprowadzi innych reform to w koncu rząd i po te pieniadze sięgnie bo z czegoś bedzie musiał wypłacić chociażby emerytur czy sfinansować rzesze starych, chorych ludzi ( społeczeństwo sie starzeje) Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:29 Dopiero co drążyłam tu temat. Sam podatek w sobie nie jest zły ale na pewno nie w takiej wysokości, sporo ludzi pod Warszawą żyje w byłych wioskach które stały sie przedmieściami.Maja tam często sporo ziemi, sporo juz sprzedali pod zabudowę rożnych dziwnych osiedli typu villenowe, walendie i inne cuda na kiju. Nie zmienia to faktu ze te kilka tysięcy metrów czasem kilkanaście tysięcy co sprzedane nie zostały zyskały na wartości i nadal sa łasym kaskiem dla wszelkich nibylandii. Taka działka z domkiem jest teraz tam warta czasem nawet milion lub więcej i jak niby ktoś taki a tych ludzi sa tam tysiące ma zapłacić ten 1 % co rok? Owszem wprowadzenie takiego podatku jest możliwe w takiej wysokości ale jeszcze szybciej odbyłoby sie wyprowadzenie ustawodawcy, wyprowadzenie na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:15 kozica111 napisała: >sporo ludzi pod Warszawą żyje w byłych wioskach które stały sie przedmieściami. >Taka działka z domkiem jest teraz tam warta czasem nawet milion lub więcej No właśnie. Gdy ładnych parę lat temu kupowałam działkę i budowałam dom, to okolica była totalną "wiochą" (chociaż w granicach Warszawy), potem stała się modna, masowo kupowano tu działki i wartość mojej np. wzrosła ok. 10-krotnie (w sensie - gruntu). Jaka jest obecnie wartość działki z domem, to nie wiem, bo nie zamierzam jej sprzedawać, ale obserwując ceny okolicznych nieruchomości na sprzedaż, przypuszczam, że właśnie ok. 1- 1,5 mln. Jak i kto ustalałby wartość, od której wyliczano by podatek ? 1% od półtora miliona to wychodzi 1250 zł miesięcznie - kwota, która może by nas nie zabiła (przynajmniej póki pracujemy), ale przyczyniła by się do poważnego obniżenia standardu życia. Obecnie podatek od nieruchomości wynosi 46 gr za metr gruntu + 74 gr za metr zabudowań, co wynosi rocznie niecały tysiąc złotych. Pewnie to mało i w sumie nie miałabym nic przeciwko jego podwyższeniu - ale może nie od razu dwudzistokrotnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:37 gdyby coś było na rzeczy, to czujny pis by już buzię pruł........chyba że sam trzyma to w szufladzie Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: podatek katastralny 09.06.15, 11:46 PiS już pruł / jak to określasz/, temat jest stary. Odpowiedz Link Zgłoś
fiu-bzdziu2010 Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:14 chyba mocno stary i zwietrzały, bo w kampanii temat nie był odkorkowany Odpowiedz Link Zgłoś
noowaak Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:01 Poza tym, gdzie mieliby mieszkać wszyscy biedni ? Nie ma tylu mieszkań komunalnych, mieszkanie nawet za 150 tys. to byłoby 1500 opłaty rocznie, często to jest czyjś miesiąc pracy, a gdzie popłacić media i żyć. Owszem, można wynająć, ale wtedy koszty wynajmu również poniosą wynajmujący, bo nie sądzę, żeby właściciele nie podnieśli odstępnego. A w wynajętym mieszkaniu też się płaci media i też trzeba jeść, ubrać się, leczyć. Gminy te pieniądze niekoniecznie wykorzystałyby na poprawę jakości życia mieszkańców, a jeśli nawet, to wydałyby więcej na inwestycje, żeby "znajomki" zarobiły, pseudo-przetargi są w prawie każdej gminie, co więcej, dziwnym trafem gminy płacą dużo więcej za roboty i materiały, niż to rzeczywiście kosztuje. Liczę, że tego podatku nie wprowadzą, jak z opłatami za śmieci byłam za ( ekologia i przyjemniejsze powietrze, mnóstwo ludzi spalało śmieci, żeby nie płacić za wywóz), tak tutaj jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:04 w jednym z artykułów na ten temat napisano "mało zarabiasz, mieszkaj w slumsach". tego, co nie będzie nawet na nie stać, pójdzie pod most albo równie dobrze może z niego skoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Jeszcze jeden aspekt - pracodawcy 09.06.15, 12:06 A pomyslałyscie o innym aspekcie. Co zrobią pracodawcy, którzy maja własne nieruchomosci biurowe i bedą musieli zapłacic katastrat? Obnizą pensje. Wzrosna opłaty za wynajem. Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Jeszcze jeden aspekt - pracodawcy 09.06.15, 12:16 Na pewno przekalkulują czy ten biznes w Polsce (lub akurat w tym miejscu) im sie opłaca ( mowa o dużych firmach) Call Center/ montownie/magazyny to wszystko łatwo mozna przenieść w inne miejsce na świecie ( większość call center zanim była w Polsce najpierw powstała w Indiach i innych egzotycznych miejscach) I wtedy zostanie ch. d.i k.k. - za jednym ministrem (już byłym) - mozna powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: podatek katastralny 09.06.15, 12:35 Ciekawe, na jakiej zasadzie wyceniana by była nieruchomość? Coroczny rzeczoznawca? Kto za niego zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:32 Wartosc nieruchomosci koryguje co kilka lat na podstawie wielkosci dzialki i domu, albo wielkosci mieszkania i tego jak ksztaltuja sie ceny sprzedazy w okolicy, podatek wzrastacorocznie wraz z inflacja. Rzeczoznawca nie musi nawet wejsc do domu. Jak rozbudowujesz dom, to musisz miec zezwolenie od gminy i wtedy tez zmnieni sie podstawa podatkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:39 Tylko z wcześniejszych projektów wynikało, że do oszacowania podatku nie będzie brana wartość rynkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 18:51 No ale jakies odniesienie do wartosci nieruchomosci trzeba miec. Ja tylko na podstawie wlasnego doswiadczenia. Wartosc nieruchomosci do celow podatkowych jest nizsza niz wartosc rynkowa. Raz na jakis czas to koryguja, ale nikt nie wlazi do domu i nie wycenia jaki standard, chyba, ze robi sie jakis wiekszy remont, na ktory trzeba miec zezwolenie, a praktycznie na wszystko trzeba miec. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 19:32 > Wartosc nieruchomosci koryguje co kilka lat na podstawie wielkosci dzialki i domu Taka posada wyceniajacego to bedzie raj dla sitwy PO-wskiej, naduzycia i lapowki ze hej. Banda sie wyzywi - nie ma obawy. Bienkowska i Sawicka beda glownymi rachistrzami kraju. Buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhahahhahahahhha Odpowiedz Link Zgłoś
latarnik88 Re: podatek katastralny 09.06.15, 13:39 Jeśli podatek zostanie wprowadzony , a właściciel nie zapłaci, to zostanie obciążona hipoteka długiem , łącznie z odsetkami i tak aż do wyzerowania wartości.Na zasadzie masz , to płacz i płać. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:18 Witamy w rzeczywistosci wolnorynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:24 forum.gazeta.pl/forum/w,567,157836795,157836795,zdanie_ematki_.html Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:48 Nie wyobrażam sobie co będzie jeśli wprowadzą taki podatek i jak ustalą wartość nieruchomości? Wyceny, a skąd gmina weźmie kasę na opłaty dla rzeczoznawców? Przecież już teraz płacę podatek od nieruchomości który mnie wynosi 500 zł/ rok i jest to dla mnie wystarczająca kwota, naprawdę nie muszę mieć chodnika ze złota i trawy ciętej co miesiąc na terenach przyległych / gminnych czy też powiatowych. Przy obecnych zarobkach nie wyobrażam sobie żebym płaciła 6 tyś. rocznie podatku katastralnego - a mieszkam na zadupiu tylko ze w dobrym rejonie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
derena33 Re: podatek katastralny 09.06.15, 14:58 Echh te msciwe posty od tych co nic nie posiadaja... Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: podatek katastralny 09.06.15, 15:04 A czy kosciol tez bedzie nim objety? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: podatek katastralny 09.06.15, 17:04 Słabo mi na samą myśl... Ale oczywiście wierzę, że dobry prezydent Duda nie dopuści do takiej krzywdy swojego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnik88 Re: podatek katastralny 09.06.15, 17:20 Ciekawe , jak jest w innych krajach , czy obiekty sakralne mają te same obciążenie procentowe ? Już teraz są zwolnienia z pod od gruntu i nieruchomości w stosunku do firm /zakładów produkcyjnych w specjalnych strefach ekonomicznych, celem umożliwienia ich rozwoju i zatrudnienia pracowników.Rozłożą tym podatkiem prywatne , małe firmy na łopatki a zwolnią obcy kapitał , który rezyduje w naszym państwie. Myślę , że Kościół i rolnictwo będą inaczej potraktowani niż ogół obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Prezent na pożegnanie 09.06.15, 17:34 anika772 napisała: > Słabo mi na samą myśl... > Ale oczywiście wierzę, że dobry prezydent Duda nie dopuści do takiej krzywdy sw > ojego narodu. A to info dla miłośniczek Pana Komorowskiego : wgospodarce.pl/informacje/19934-komorowski-ostatnim-tchem-wprowadzi-podatek-katastralny-bedzie-to-oznaczalo-wywlaszczenie-milionow-polskich-rodzin-z-ich-domow Strach się bać Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 17:40 To Duda odkręci ten skandaliczny wybryki, na pewno! Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 19:33 Czy Bul zapomnial tym sie pochwalic w kampanii???? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 19:36 I po co siejesz panikę? Zero konkretów tylko jakieś wydumane dyrdymały. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 20:13 Kampania przedwyborcza. Oby do jesieni... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 20:44 Sugerujesz, że do jesieni potrwa parada absurdów i debilizmów wyciąganych z różnych pisemek, które piszą byle wierszówka się zgadzała? Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 21:47 oqoq74 napisał(a): > I po co siejesz panikę? Zero konkretów tylko jakieś wydumane dyrdymały. A bo co? Na wyborczej nie napisali to zaraz dyrdymały! Wpisz w googla ,,podatek katastralny a prezydent Komorowski". Aż huczy ! politykapol.blogspot.com/2015/05/podatek-katastralny.html www.se.pl/wiadomosci/polska/sojusz-po-psl-chce-wprowadzenia-podatku-katastralnego_262278.html Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 21:59 Sorry, ale już nie raz udowodniłaś, że korzystasz z wątpliwych źródeł. Teraz wrzuciłaś kolejny link oparty na wcześniejszym W ten sposób publikując bzdurę na jednej stronie i kopiując ją na kolejnych dwudziestu faktycznie można stworzyć wrażenie, że "internet huczy". Jak chcesz być wiarygodna to podaj link do projektu ustawy, albo ustawy przyjętej przez Sejm. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 22:15 oqoq74 napisał(a): > Sorry, ale już nie raz udowodniłaś, że korzystasz z wątpliwych źródeł. Wow śledzisz moje linki do źródeł informacji! Jestem pod wrażeniem, mimo iż rzadko coś linkuję. Chyba,że memy . Ale sorry, ja Ciebie nie kojarzę. Nie wiem o czym piszesz, a tym bardziej co linkujesz. W każdej plotce tkwi ziarno prawdy: biznes.onet.pl/wiadomosci/nieruchomosci/podatek-katastralny-bedzie-czy-nie/bf4p6 Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 22:22 Mam dobra pamięć, także do nicków. Niezależne ode mnie. Jeśli dla Ciebie wiarygodne są plotki I artykuły sprzed kilku lat. P.S. Wiesz kto jest wydawcą onetu? Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 22:29 > I artykuły sprzed kilku lat. I co z tego , że stary artykuł? Jest coś na rzeczy i już. Mam jedynie nadzieję, że nie dojdzie do wprowadzenia tego podatku w takiej formie. Będziemy bulić w przeciwnym razie jak za zboże! Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Prezent na pożegnanie 09.06.15, 22:38 Najpierw zarzucasz linkiem, że prezydent Komorowski już podpisuje podatek katastralny, a teraz tylko "jest coś na rzeczy". To jest właśnie sianie paniki. Ciekawe czy jak PiS to wprowadzi, ale opakuje w kolorowy papierek, to będzie łatwiej przełknąć Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Prezent na pożegnanie 10.06.15, 14:43 > Ciekawe czy jak PiS to wprowadzi, ale opakuje w kolorowy papierek, to będzie ła > twiej przełknąć Jak PIS to wprowadzi to będzie papierek z napisem "to wina Tuska". PO nie ma żadnego, ale to absolutnie żadnego interesu w tym, żeby takie wyborcze harakiri teraz przepychać przez parlament. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Prezent na pożegnanie 10.06.15, 20:05 Wystarczy tego PO-wskiego bagna. Przepadek mienia dla tych bandytow to najlagodniejszy wymiar kary. Dymisje z odprawami to kolejna kpina z ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
latarnik88 Re: podatek katastralny 09.06.15, 17:52 Jak oni potraktują nieruchomości obciążone kredytem 30-tnim chociażby , który często przekracza wartość mieszkania /domu ?Chcieli pomagać niedawno kredytobiorcom lub namawiali młodych do kupowania mieszkań w specjalnym programie , a teraz co? Podwójny sznur na szyję , nie chce mi się wierzyć .Może 0,1% , w to uwierzę ,od 0,5mln to 500 zł rocznie a nie 5000 , także może niektórzy przełkną i zapłacą.Nóż w kieszeni się otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 19:37 Nie ludz sie, rozwalka w najlepsze. Zadluzenie beda wyrzucac mieszkania. Trzeba szykowac gotowke bo beda calkiem dobre oferty. I jednego mozesz byc pewny stawka bedzie wyzsza. Budzet nie moze stracic, hej! Wszystkie argumenty przeciw zbije jeden tekst ... Jaki? Zalecenie unijne .... Buuuuuuuhahahhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: podatek katastralny 09.06.15, 19:41 Gogolog, i elekt pozwoli na wprowadzenie takiego podatku? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:04 lemingoze bedzie sie walic z jednej strony kursem franka a z drugiej katastrem Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:16 gogologog napisał: > lemingoze bedzie sie walic z jednej strony kursem franka a z drugiej katastrem> A Ciebie podatek nie będzie dotyczył? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:25 Nie boj zaby, jest docelowo, + inwestycyjnie, + alternatywa lokalizacja na czarna godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:22 > A Ciebie podatek nie będzie dotyczył? Bedzie. Ale kredyty dawno splacone. Dochod pasywny pozwoli zyc na skromnym poziomie. Gotowke pomnazamy w oczekiwaniu na licytacje komornicze. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:25 gogologog napisał: > Gotowke pomnazamy w oczekiwaniu na licytacje komornicze. I miałbyś sumienie kupić w ten sposób jakąś nieruchomość (mieszkanie). Gdzie Twoja katolicka miłość bliźniego, katolickie dobro? Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowana_wariatka Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:48 rzyg, rzyg rzyg. prawica w całej okazałości, kuźwa. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: podatek katastralny 10.06.15, 10:51 gogologog napisał: > Kupie od leminga, bez bulu ... i nadzieji. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 10.06.15, 14:04 A tak swoja droga to kupowanie od leminga bankruta jest dobrym uczynkiem. Wybawia sie go po prostu z klopotu. Zeby wygrac licytacje komornicza trzeba dac najwyzsza cene ... Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:27 Niech zgadnę, głosujesz na partię "Prekariat i Schadenfreude"? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:43 > Może 0,1% , w to uwierzę ,od 0,5mln to 500 zł rocznie a nie 5000 , Za przecietne mieszkanie + miejsce garazowe, bufetowa pobiera obecnie prawie 3000 rocznie za UW + pare groszy podatku. Chyba nie sadzisz ze na zmianie straci sitwa? Idealna okazja na ukryta podwyzke. Masz jeszcze watpliwosci jak ta banda kradnie? A sluzalczym prokuratorom dokumentu wyciekly ... Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:49 gogologog napisał: > Masz jeszcze watpliwosci jak ta banda kradnie? Ale skoro ta sitwa wprowadzi to chyba kolejna zrezygnuje z tak wyniszczającego naród obciążenia? Bo to, że wygra PiS w jesiennych wyborach jest tak pewne, jak śnieg zimą. Wygra? Jasne, że tak. Wycofa ew. podatek? Wycofa To w czym problem? Nie da się cofnąć? Lub narzucić na tyle niskie obciążenie, żeby biedny Kowalski nawet tego nie zauważył? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 10.06.15, 14:08 Powiem szczerze, syf jest taki ze podejrzewam ze PO celowo oddaje wladze. Oczywiscie nie cala, bo zostaja media, spolki panstwowe, wiec calej realnej wladzy sie nie pozbawiaja. Jesienni zwyciezcy beda musieli sie zmierzyc z poteznymi problemami. Niech sie Grecja jeszcze wysypie, to mozemy miec na Boze Narodzenie franka po 7 PLN i inflacje dwucyfrowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:01 za bardzo nie łapię skąd taka duża wysokość tego podatku, skoro bogatsze od nas kraje mają o wiele mniejszy podatek oscylujący w okolicach np. 0,02 procenta u nas jak widzę z grubej rury trzeba uderzyć Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: podatek katastralny 09.06.15, 20:47 Przecież to jest jakiś kit i ściema prawicowych portali. Taka wrzutka przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: podatek katastralny 09.06.15, 22:21 rozaly napisała: > Przecież to jest jakiś kit i ściema prawicowych portali. Taka wrzutka przed wyb > orami. Sorry, nie znasz historii tego podatku. Wielu i od dawna już ostrzyło sobie zęby na ten podatek: biznes.onet.pl/wiadomosci/nieruchomosci/podatek-katastralny-bedzie-czy-nie/bf4p6 ,, Pomysł podatku wrócił za rządów koalicji AWS-UW i premiera Jerzego Buzka. W tym czasie ministrem finansów był Leszek Balcerowicz, który zapowiedział, że podatek katastralny zacznie obowiązywać prawdopodobnie od 2000 r." Niech pomyślę. Kim jest dziś p. Balcerowicz? Czyżby prezesem NBP? Odpowiedz Link Zgłoś
rozaly Re: podatek katastralny 09.06.15, 22:32 Ale oczywistym jest, że kiedyś w końcu podatek katastralny będzie, ale póki co nie ma projektu ustawy. Taka pieśń przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: podatek katastralny 09.06.15, 22:46 Balcerowicz prezesem NBP? Przecież jest nim Belka. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: podatek katastralny 09.06.15, 22:51 Ha ha .. tu mnie masz, ten był kilka lat temu. A swoja drogą Balcerowicz czy Belka ... resztę przemilczę bo nie chcę nikogo obrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 21:27 ja place 1.2% podatku katastaralnego, plus podatek federalny, stanowy, miastowy, i od konta bankowego. Moi tesciowie placa prawie 2% Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: podatek katastralny 09.06.15, 22:26 Ja płacę podatek od posiadania samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 23:14 O ja tez. Zapomnialam, im lepszy i nowszy samochod tym wiecej oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 23:32 I naprawdę uważacie, że płacenie podatku od czegoś, za co już zapłaciłyście łącznie z podatkami VAT, dochodowym itp. jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 09.06.15, 23:43 Jaka proponujesz alternatywe oprocz przeprowadzki do na wyspy Bahama gdzie nie ma podatku indywidualnego en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates Za cos trzeba przestrzen publiczna, szkoly, sluzby obrony, bezpieczenstwa, transport publiczny, infrastrukture poprawiac i utrzymywac. Wszyscy krzycza o lepsze szkoly, autostrady, nowoczesna kolej tylko skarbonka pustawa. Popatrz na Skandynawie, gdzie podatku dochodowego jest ponad 60%, masowej emigracji nie widac. Co prawda super bogaci upychaja majatek w rajach podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: podatek katastralny 09.06.15, 23:51 A za mało płacisz podatków bez katastru? Może należałoby się przyjrzeć, gdzie z systemu pieniądze uciekają a nie znów sięgać do kieszeni obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: podatek katastralny 10.06.15, 00:28 Jeszcze tak nie bylo zeby obywatele jakiegkolwiek panstwa byli zadowoleniu z prawa podatkowego i sluzby zdrowia. Nauczylam sie nie miec problemu z placeniem podatkow, nie walcze z systemem, zycia i zdrowia mi szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: podatek katastralny 10.06.15, 01:27 Mnie akurat przeszkadza (tyle, że ja podatki płacę niskie, bo niczego nie posiadam, oprócz tego nieszczęsnego samochodu), że mój stan jest idiotycznie republikański, więc będzie remontował nawierzchnię co roku, zamiast zapłacić za noclegownię dla bezdomnych (w moim hrabstwie w noclegowniach są miejsca dla jakiś 10%, a zimy bywają ciężkie), sfinansować świetlice dla dzieci, itp. Naprawdę, fajnie by było, gdyby zamiast wzywać po trzy radiowozy do każdego bezdomnego, żeby mu uprzykrzyć życie i skłonić do zmiany miasteczka, próbować mu jakoś pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 10.06.15, 01:30 > Za cos trzeba przestrzen publiczna, szkoly, sluzby obrony, bezpieczenstwa, transport publiczny, infrastrukture poprawiac i utrzymywac Zwlaszcza ze panstwo PO-wskie dziala sprawnie - patrz sadownictwo i prokuratura. Buuuuuuuuhahahahhaha, trzeba im kasy dosypac to bedzie jeszcze wiecej dokumentow wyciekac, a sprawy beda trwaly dziesiecioleciami.... Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: podatek katastralny 10.06.15, 01:20 Podatek katastralny, choć nieprzyjemny, ma kilka rzeczy na celu, m.in. sprawienie, by nieruchomości były w obrocie i wyższe opodatkowanie ludzi zamożnych niż niezamożnych. Podatki są niezbędne dla utrzymania całej infrastruktury, która nas otacza. A jak się żyje w libertariańskim raju? Przeczytaj sobie reportaż z Hondurasu, ja tam wolę wyższe podatki, niż libertariański raj. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 10.06.15, 01:34 > m.in. sprawienie, by nieruchomości były w obrocie i wyższe opodatkowanie ludzi zamożnych standardowy kit usprawiedliwiajacy grabienie spoleczenstwa, jak mozna taki tekst kupowac???? >A jak się żyje w libertariańskim raju? czyli w obecnej Polsce - rzad PO ograbia ludzi, ktorzy potem musza sami zaplacic za lekarza, edukacje, ochrone domu i uciulac na emeryture. Panstwo pod rzadami PO-wskej mafii to czysta fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
karla.on Re: podatek katastralny 10.06.15, 01:57 w pierwszej kolejnosci powinno sie w Polsce dostosowac koszty zycia do zarobkow, albo zarobki do kosztow zycia. W tej chwili przecietnych Polakow nie stac na dodatkowe podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: podatek katastralny 10.06.15, 02:14 Nie przesadzaj, kazdy chetnie odda 100 miesiecznie dla Bienkowskiej i jej kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: podatek katastralny 09.06.15, 21:37 maesstra napisała: > w wysokości `1 % od wartości nieruchomości od przyszłego roku. Faktycznie to zo > stanie klepnięte (już zostało) czy to jakaś plotka jest? Może ktoś jest bardzie > j zorientowany w temacie. Podejrzewam, że gdyby to zostało klepnięte przed wyborami to PO nie weszłaby do sejmu... Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: podatek katastralny 09.06.15, 21:42 Witam Pewnie stanie w przyszłości na 0,1%. 1% to rewolucja. Rządzący by na taczkach gnoju wyjechali. W Warszawie kawalerki chodzą średnio po 220 tysięcy. A zatem "bogacz" z kawalerką miałby zapłacić co roku 2200 katastratu plus (opcjonalnie) dzierżawę gruntu, plus podatek od nieruchomości plus (opcjonalnie) 1000 zł. kredytu? To ja myślę, że nie ma co się szczypać. Idźmy dalej. Podatek od zamożności trzeba mu jeszcze dołożyć;-P Bo zamożność w Polsce zaczyna się od 7000 brutto. I nie będzie miał kułak parszywy na szampana i truskawki! O! Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: podatek katastralny 10.06.15, 00:48 ja cię proszę, podatek od bogactwa? w tym kraju? już dawno się mówi, że peło zamierza wprowadzić podatek od biedy(by kuba wojewódzki?) Odpowiedz Link Zgłoś