Dodaj do ulubionych

Dosponsorowałem dwie młode damy

16.06.15, 00:17
Były w wieku okołokomunijnym. Rezolutne, ale nie rozwydrzone. Stały przede mną w kolejce do kasy w Lidlu. Na taśmie przed nimi leżały ich wspólne zakupy - trochę łakoci. Jeszcze w ostatniej chwili jedna z nich sięgnęła po coś, co leżało w pobliżu. Chwile potem, po zeskanowaniu, okazało się, że należy się 7,60. I tu konsternacja, bo dysponowały budżetem 6 złotych... Cóż było robić? Podziękowały grzecznie i pobiegły. Nie ma sprawy - przecież wszystkie dzieci są nasze!
A wnuki? wink
Obserwuj wątek
    • kota_marcowa Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 00:25
      Mam nadzieję, że nie trafiłeś na dzieci ematek, bo one mogą jeść tylko brokuły z kaszą i kiełki z ekohodowli, a ty im pomogłeś w popełnieniu przestępstwa wink
      Chociaż nie, prawdziwe edziecko ma odruch wymiotny na widok słodyczy więc to jakaś zwykła patologia big_grin
      • kota_marcowa Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 00:26
        P.S. Też bym dosponsorowała smile
        • 3-mamuska Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 01:00
          Fajnie sie zachowałeś.smile
          Mało ludzi takich na świecie co bezinteresownie pomogą.
          • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:06
            No nie wiem, słodycze dla dzieci zdrowe nie są, co innego gdyby kupowały wodę mineralną, jakieś warzywa i owoce i im brakło.
          • kk345 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:01
            > Mało ludzi takich na świecie co bezinteresownie pomogą.
            Na szczęście to nieprawda...
      • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:05
        To samo miałam pisać, gdyby tak były jabłka, chleb razowy, kasza jaglana, jogurt naturalny to inna sprawa, ale słodycze?
        • przeciwcialo Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 15:57
          I te surowa kasze pogryza i popija jogurtem na hustawce.
          nawet znany krakowski profesor pediatra powtarza że dzieciństwo ma smakowac czekoladą wink
          • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 09:07
            Jak znany krakowski profesor pediatra sam był dzieckiem wybór słodyczy był mały, dzieciaki pół wolne czasu po szkole spędzały na podwórku latając tak, że nieraz przychodziłam zgrzana z pola. Otyłe dziecko - góra na jedną 30 osobową klasę, a teraz Kochana?
      • dyzurny_troll_forum Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:28
        kota_marcowa napisała:

> Chociaż nie, prawdziwe edziecko ma odruch wymiotny na widok słodyczy więc to ja
        > kaś zwykła patologia big_grin

I to jeszcze z Lidla. A wiadomo, że słodycze z Lidla to koło słodyczy nawet nie leżały. To jest sam najtańszy tłuszcz z palmy z jakąś brązową masą.... Trucizna gorsza niż cyklon B!

Wysoki sądzie, najwyższy wymiar kary proszę!
    • nanuk24 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 01:42
      > A wnuki? wink

A wnuki dodatkowo ciagna kase od dziadkowwink
      Wnuki tak wiec tez naszewink
    • atena12345 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 05:36
      fajnie, naprawdę smile
    • rosapulchra-0 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 06:20
      Zachowanie bardzo OK. Też mi się zdarza dokładać komuś jakieś drobne do zakupów i nie zawsze są to dzieci. A mnie kilka razy zabrakło kilka pensów i osoba za mną dopłacała. To fajne i bardzo miłe gesty.
      • goodnightmoon Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:21
        rosapulchra-0 napisała:

> Też mi się zdarza dokładać komuś jakieś drobne do zakupów i nie zawsze są to dzieci.

Oooo, to ja pare razy skorzystalam smile Kiedys na Heathrow za ostatnie drobne funty kupilam ogromna Latte Macchiato z syropem karmelowym, ktora spektakularnie upuscilam na podloge po odejsciu 2 krokow od kasy sad Po dramatycznym okrzyku: "Oh noooo, I wanted coffee so bad and have no more money" kilka osob z kolejki zaproponowalo, ze mi postawi i faktycznie, dostalam nowa kawe smile
    • mamaemmy Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 07:57
      Fajnie się zachowałeś smilesmile
    • ewa_mama_jasia Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:05
      I nie ma na razie żadnego komentarza, ze dziewczynki nie powinny brac pieniędzy / uzyskiwac korzyści od obcego faceta? smile
      Fajnie się zachowałeś.
    • misiulekpysiulek Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:08
      mallard napisał:
      Na taśmie przed nimi leżały ich wspólne zakupy - tro
      > chę łakoci. Jeszcze w ostatniej chwili jedna z nich sięgnęła po coś, co leżało
      > w pobliżu. Chwile potem, po zeskanowaniu, okazało się, że należy się 7,60. I tu
      > konsternacja, bo dysponowały budżetem 6 złotych... Cóż było robić? Podziękował
      > y grzecznie i pobiegły.

Przecież mogły zostawić w kasie jednego batonika za 1,60 .
      Pobiegły, bo może robią tak kilkanaście lub kilkadziesiąt razy dziennie w różnych sklepach?
      • kalina_lin Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:18
        tak, kupują słodycze za setki złotych dziennie, po to żeby do każdych zakupów ktoś im dołożył kilkadziesiąt groszy.
        • misiulekpysiulek Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:32
          kalina_lin napisała:
          > tak, kupują słodycze za setki złotych dziennie, po to żeby do każdych zakupów k
          > toś im dołożył kilkadziesiąt groszy.

Nie kilkadziesiąt groszy, tylko jeden złoty sześćdziesiąt groszy (w tym przypadku).
          Tylko dziesięć razy dziennie, wychodzi 16 złotych.
          Na miesiąc 480 złotych.

Damy na pewno tak nie postępują, ale jeśli to jednak nie są damy? big_grin
          • kalina_lin Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:03
            W tym przypadku żeby dostać te 1,60 zł, musiały wydać 6 złotych z własnych pieniędzy.
            Trzymając się twojego przykładu musiałyby wyłożyć z własnych pieniędzy 60 zł dziennie, na miesiąc 1800 zł na słodycze. Ile znasz dzieci dysponujących takim kieszonkowym i pożerających takie ilości słodyczy?
            • misiulekpysiulek Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:28
              kalina_lin napisała:
              > W tym przypadku żeby dostać te 1,60 zł, musiały wydać 6 złotych z własnych pien
              > iędzy.
              > Trzymając się twojego przykładu musiałyby wyłożyć z własnych pieniędzy 60 zł dz
              > iennie, na miesiąc 1800 zł na słodycze.

Może potem można oddać do sklepu te słodycze?
              Albo wybierać coś z promocji (przeceny, tańsze dwupaki itp) i potem troszkę taniej sprzedawać straganiarzom czy innym sklepikarzom, którzy nie są kryształowo uczciwi? Albo kolegom w szkole?

Ja nie twierdzę, że te "dwie młode damy" tak robią, ale nie jest to całkowice wykluczone.
              • maslova Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:33
                > Może potem można oddać do sklepu te słodycze?
                Albo wybierać coś z promocji (przeceny, tańsze dwupaki itp) i potem troszkę taniej sprzedawać
                straganiarzom czy innym sklepikarzom, którzy nie są kryształowo uczciwi? Albo kolegom w szkole?

Szczerze? To ja dołożyłabym im jeszcze dychę za przedsiębiorczość smile
              • lady-z-gaga Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:33
                > Może potem można oddać do sklepu te słodycze?
                > Albo wybierać coś z promocji (przeceny, tańsze dwupaki itp) i potem troszkę tan
                > iej sprzedawać straganiarzom czy innym sklepikarzom, którzy nie są kryształowo
                > uczciwi? Albo kolegom w szkole?

Czy jest na sali lekarz?
                • misiulekpysiulek Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:53
                  lady-z-gaga napisała:
                  > Czy jest na sali lekarz?

A co chcesz leczyć? Głowę? big_grin
                  • lady-z-gaga Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:55
                    Twoją smile
              • matematryczka00 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:14
                1. Jakie to typowe dla ematki, ze we WSZYSTKIM znajdzie drugie dno.
                2. Przecież one zapłaciły 6 zł. Jeśli wkadasz 6 zł aby zarobić i to w batoniku 1 coś to wcale nie jest interes życia. Nie wiem czemu ktoś miałby od nich kupwać batoniki w taki upał jeszcze - ROZTOPIONE, nie wiadomo skąd drożej skoro może sobie kupić w sklepie jaki tylko chce a jak zabraknie to ktoś dołoży tongue_out
                ( oczywiście znam młodego człowieka, 16 lat, który sprzedawał kolega kanapkę za 5 zł. Rodzice bowiem dawali spore pieniądze swojemu synowi na drożdzówkę, chipsy czy co tam, chciał - ona chciał kanapkę ale że oni on, ani rodzice nie uzwalai robienia kanapek to kupował ale ile jest takich przypadków?)
                3.Ty naprawdę myślisz że w naszym kraju jest tyle ludzi dobrego serca co dorzucą niecałe 2 zł dwóm dziewczynkom na słodczyce? I co?
                - jak emerytka nie dołoży bo gó...ary jej nie przepuściły w kolejce?
                - jak emeryt nie da bo nie ma
                - jak rencista nie da bo gó...arze bez rodziców nie chodzą
                - ematka nie da bo nie przyłoży ręki do cukrzycy
                - druga ematka nie da bo gluten to zło
                - trzecia ematka nie da bo dziecko od najmłodszych lat powinno sie nauczyć gospodarować tym co dostaje w sposób rozsądny inaczej wyrastają pasożyty.
                - czwarta ematka nie da bo moze to ukryta kamera
                - piąta dołoży tylko do banana i brukselki.
                - jakiś ojciec nie dołoży bo jeszcze go za pedofila wezmą ( jeszcze wszystko przed nami big_grin- może któraś wysokoczy)

No i co wtedy z interesem dziewcząt? ? Bankructwo.
              • atena12345 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:44
                big_grin żartujesz prawda ?
      • misterni Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:21
        Jak to jest żyć z balastem ciągłych teorii spiskowych?
      • goodnightmoon Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:37
        misiulekpysiulek napisał(a):

> Pobiegły, bo może robią tak kilkanaście lub kilkadziesiąt razy dziennie w różnych sklepach?

Kurcze, musze swoje dziecko tego nauczyc wink Moze w koncu zmniejsza sie wydatki na artykuly spozywcze ...
      • kochamruskieileniwe Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:54
        mysiulekpysiulek- no cóż, każdy własną miarką mierzy tongue_out
        Ja na twoim miejscu aż tak to tego bym sie nie przyznawała...
      • mallard Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:00
        misiulekpysiulek napisał(a):

> Przecież mogły zostawić w kasie jednego batonika za 1,60 .

Mogły, - jedna z nich od razu powiedziała, że tyle (7,60) nie mają i trzeba będzie coś odłożyć, a mnie się żal ich zrobiło po prostu

> Pobiegły, bo może robią tak kilkanaście lub kilkadziesiąt razy dziennie w różnych sklepach?

Zapewne zapewne. A to przebiegłe lisice!!! wink
      • kota_marcowa Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:20
        Podziękowały grzecznie w domyśle za dofinansowanie i pobiegły, a nie zwiały z zawiniętym batonem.
    • fornitta69 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:29
      Takie duze dzieci juz powinny umiec liczyc. Co nie zmienia faktu,ze gest mily smile
      • edelstein Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:57
        Czasem towary sa tak oznakowane,ze cena pod produktem dotyczy produktu obok.Trzeba sie wczytac.
      • bei Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 08:59
        Mallard- lubię Cię jeszcze bardziej smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:12
      Zaraz Cię odsądzą,ze pedofilem z pewnością jesteś ;P

IMO - super. wink
      • mallard Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:27
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Zaraz Cię odsądzą,ze pedofilem z pewnością jesteś ;P

No własnie tak czekam i czekam a tu nic... wink
        • gulcia77 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:45
          Ode mnie też się nie doczekasz smile Oby więcej takich drobnych gestów w naszym społeczeństwie było, o ileż łatwiej, a nade wszystko przyjemniej by się żyło.
        • kalina_lin Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:51
          Ja się tylko zastanatwiam, czy Riki po przeczytaniu tytułu wątku otwierał go z wypiekami na twarzy wink
          • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:37
            big_grin big_grin big_grin
        • kota_marcowa Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:57
          To chociaż napisz, że dawałeś im tego cukierka z obleśnym uśmiechem na twarzy tongue_out
          • zuleyka.z.talgaru Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 10:58
            lód byłby lepszy niż cukierek big_grin
        • misterni Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:04
          mallard napisał:

,No własnie tak czekam i czekam a tu nic... wink

Nic z tego, masz za dobrą prasę na ewiedźmie wink
    • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:17
      Bardzo fajnie, ale to naprawdę jest temat aż na osobny wątek? Że dołożyłeś dzieciakom 1,60 do batona? No ludzie... wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:19
        No pewnie. Dlaczego nie? smile
        • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:29
          Dla Morgenki najlepiej założyć temat o trójkątach i czworokątach.
          • kalina_lin Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:34
            Matematyczny znaczy?
      • kura17 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:34
        > Bardzo fajnie, ale to naprawdę jest temat aż na osobny wątek? Że dołożyłeś dzie
        > ciakom 1,60 do batona? No ludzie... wink

no mozna z tego zrobic watek generalny o milych gestach, korych doswiadczylismy od innych lub innym wyswiadczylismy smile
        • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:37
          Niby można, ale zakładanie wątku tylko z taką historią trąci dla mnie nadmiernym samozadowoleniem z w sumie drobnego gestu. Ostatnio kupiłam siatkę jedzenia bezdomnemu, który prosił o coś do jedzenia, byłoby mi głupio zakładać o tym wątek i się puszyć, jaka to ze mnie łaskawa pani.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:40
            Mogłaś jednak założyć, byś dziś nie żałowała tongue_out
            • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:44
              Dlaczego myślisz, że żałuję? Nie mierz innych swoją miarą.
              Chodzi mi tylko o sam wątek. Gdyby to było "napiszcie coś o miłych, drobnych rzeczach, które można zrobić na co dzień bliźniemu". Ale to jest "zasponsorowałem dwie młode damy" z wypięta piersią, bo wyskoczył ze złotówki przy kasie. Nic na to nie poradzę, że tak mi się to widzi i nie będę teraz omdlewać z zachwytu, jak pozostałe w tym wątku smile
          • cosmetic.wipes Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:42
            No widzisz. Po to jest ten wątek, żebyś się jednak mogła pochwalić big_grin
            • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:44
              Wytłumaczyłam wyżej, o co mi chodzi.
          • paniusia.aniusia Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:47
            Absolutnie nie odebrałam tego jako puszenia i chwalenia się swą łaskawością.

(Ale o siateczce dla bezdomnego wspomniałaś, chociaż nie chciałaś "się puszyć, jaka to ze mnie łaskawa pani" wink
          • atena12345 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:47
            A tak mogłaś o tym poinformować mimochodem w tym wątku wink
            • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:50
              Wiedziałam, że się do tego przyczepicie i zaraz po wysłaniu posta pożałowałam, że o tym napisałam smile
              Nawiasem mówiąc jestem pewna, że gdyby wątek założyła jakaś stała użytkowniczka kobieta, to zaraz znalazłoby się kilka, które by ją wyśmiały, zrobiły psychoanalizę w oparciu o poprzednie jej wątki etc, a tu zadziałał chyba syndrom "faceta z wózkiem".
              Zresztą ja jestem dobrym przykładem - teraz wszystkie po kolei mi to wypomną, że specjalnie o tym napisałam, bo chciałam się pochwalić, żadna nie napisze, że fajny gest smile
              • atena12345 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:58
                morgen_stern napisała:

> Wiedziałam, że się do tego przyczepicie i zaraz po wysłaniu posta pożałowałam,
                > że o tym napisałam smile

przepraszam, nie mogłam się powstrzymać smile

> Nawiasem mówiąc jestem pewna, że gdyby wątek założyła jakaś stała użytkowniczka
                > kobieta, to zaraz znalazłoby się kilka, które by ją wyśmiały, zrobiły psychoan
                > alizę w oparciu o poprzednie jej wątki etc, a tu zadziałał chyba syndrom "facet
                > a z wózkiem".

Do mnie akurat po czasie dotarło, że autorem jest facet.

> Zresztą ja jestem dobrym przykładem - teraz wszystkie po kolei mi to wypomną,
                > że specjalnie o tym napisałam, bo chciałam się pochwalić, żadna nie napisze, że
                > fajny gest smile

Fajny gest smile
                • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 12:01
                  big_grin
                  A dzięki smile
              • misterni Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:11
                morgen_stern napisała:

, żadna nie napisze, żefajny gest smile

Bo to wredne maupy są wink
                Bardzo fajny gest Morgen, szczerze smile

P.S.
                Zauważ, że napisałam to Tobie, a nie Mallardowi. Nie chciałam, żeby ktoś pomyślał, że zadziałał na mnie efekt faceta z wózkiem wink
                • morgen_stern Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:15
                  hehehehe
          • mallard Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:34
            morgen_stern napisała:

> Ostatnio kupiłam siatkę jedzenia bezdomnemu, który prosił o coś do jedzenia, byłoby mi
            > głupio zakładać o tym wątek i się puszyć, jaka to ze mnie łaskawa pani.

Gwiazdo pięknie, ale czy nie widzisz różnicy między Twoją sytuacją, a tym co ja opisałem? O takim czymś ja też bym nie pisał i to z tych samych powodów! To już za duży kaliber jest przecież. No nie napisałbym "pożyczyłem koledze trzy stówki i powiedziałem mu, żeby oddał kiedy będzie mógł" na przykład. (zmyślone - żeby nie było!)
            Chodziło o oddanie klimatu całej tej sytuacji, no i chciałem tez poznać reakcje. Po prostu
    • kanna Dofinansowałam grubszego pana bez nogi... 16.06.15, 11:42
      Siedział na ławce na przystanku, przy sklepie. zapytał, czy mu kupię coś do jedzeni, bo głodny.
      To zapytałam, co.
      Nie miał preferencji.

Po namyśle zrezygnowałam kiełków i kupiłam bułkę, kiełbasę i piwo z lodówki.

- O, kochana - powiedział. - Ale ja nie pije alkoholu.. nic, dla kolegi wezmę.
      Puszkę wrzucił za koszulkę (musiała go przyjemnie chłodzić w brzuch) , a kiełbasę zjadł.
    • cosmetic.wipes Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:45
      A mnie dziś dofinansowal jeden z marketów budowlanych.Wczoraj mieli zmianę cen ale zapomnieli zmienić na zewnętrznej ekspozycji i kupiłam płytki o duchu taniej za metr kwadratowy tongue_out
      • cosmetic.wipes Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:47
        O dyche durna korekto wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 11:48
        A mnie dziś pan przepuścil w kolejce do pobrania krwi. Wcześniejsze 6 pań w wieku 40-70 odwracało ode mnie i od drzwi (kartka: "prosimy o przepuszczanie kobiet w ciąży") wzrok big_grin
        • mallard Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:41
          zuleyka.z.talgaru napisała:

> Wcześniejsze 6 pań w wieku 40-70 odwracało ode mnie i od drzwi (kartka: "prosimy o
          > przepuszczanie kobiet w ciąży") wzrok big_grin

No właśnie, to dość częste zjawisko i nie wiem o co chodzi, - to zazdrość jakaś, że już nie są w wieku rozrodczym, czy jak?! (no ta "czterdziestka, t jeszcze na upartego jest wink). Czy może chcą pokazać młódce, że "nam tez nikt nie pomagał"?
          • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 09:05
            Raczej zmęczenie, starość, skoncentrowanie na własnych chorobach których w wieku 70 lat sporo i potrafią bardzo utrudnić codzienne życie.. I tak dalej, Ciąża, nawet najbardziej upierdliwa skończy się najdalej za kilka miesięcy i najczęściej czymś pozytywnym - urodzeniem zdrowego dziecka. Choroby związane z wiekiem się nie kończą, narastają, dochodzą nowe i niczym pozytywnym się nie kończą. Można uznać starych ludzi za odpad, który tylko z czystej złośliwości i zazdrości nie przepuści młodszej o 40 lat osoby, można za zmęczonych życiem i chorobami ludzi, pozdrawiam i wiecznej młodości życzę. A starości jakby się jednak pechowo przydarzyła bez żadnych chorób, zwłaszcza nieuleczalnych i przewlekłych.
        • iwoniaw A mnie irytuje taka organizacja przychodni 16.06.15, 13:55
          gdzie poprzestaje się na wywieszaniu kartek i niech się pacjenci bujają z niepiśmienną kolejką. Wolę takie, gdzie wyczytują kolejnego pacjenta, a w przypadku np. pobierania krwi bez kolejki wychodzi żywy pracownik i pyta "czy czeka ktoś w ciąży/na krzywą/z dzieckiem do lat xxx/inne" a nie zmusza uprzywilejowanego (który np. jest w stanie takim, że prędzej skona na końcu "życzliwej" kolejki niż wyegzekwuje swe prawa) do "walki o ogień".
          • premeda Re: A mnie irytuje taka organizacja przychodni 16.06.15, 14:21
            To ja widziała jeszcze lepszy absurd, w rejestracji do przychodni przyszpitalnej na Kamieńskiego we Wrocławiu. Osoby z małymi dziećmi mają pierwszeństwo przy rejestracji tylko żadnej informacji nigdzie na ten temat nie ma. I tak jedni z całkiem małymi maluszkami czekają grzecznie w kolejce, a inni bardziej obcykani z marszu przed kolejeczkę, bo oni to wiedzą. Nie mówiąc, że osoby po operacjach też czekają. Kanał, a nie organizacja sad
            • mozambique Re: A mnie irytuje taka organizacja przychodni 16.06.15, 14:47
              fakt - to chyab oboiwazuje wszedzie w osrodkach zdrowia , ja sie dowiedzialam dopiero w okienku smile)

a kobiety w ciazy to jzu nie są uprzywilejowane z ustawy do labrotatrium ?
        • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 09:00
          Bez sensu kartka, w przychodniach najczęściej każdy ma jakieś swoje zdrowotne bolączki. Nie dziwi mnie też, że 70 latka nie chce sama z siebie przepuścić zdrowej 30 latki. Nawet w ciąży. W takich miejscach pierwszeństwo powinny mieć co najwyżej osoby czujące się naprawdę źle.
          • iwoniaw Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 09:08
            Gazeta, nie chodzi o samopoczucie 70- czy 30-latek, chodzi o badania, które wykonuje się "etapami", jak np. krzywą cukrową - najpierw idziesz "zażyć" ten roztwór, potem w określonych odstępach czasu pobierają ci krew. I w normalnych przychodniach potrafią jakoś wywołać pacjentów wymagających tej procedury (a potem siedzą oni przez tę godzinę czy dwie i czekają na swój czas badania), a w innych wywieszają kartki (albo i to nie) i nic ich nie obchodzi. Tymczasem tak, personel powinien używać rozumu, a nawet wykazać się pewnym talentem organizacyjnym, żeby usprawnić działanie punktu i ułatwić życie wszystkim zmuszonym, by z niego korzystać. I w niektórych przychodniach to potrafią i robią, a w innych, z piekła rodem, czas jakby się zatrzymał 30 lat temu. I jest tak, uważam, dlatego, że ludzie się na to godzą, zamiast coś zrobić (nawet awanturę, jeśli nic innego nie skutkuje, choć osobiście preferuję, w zależności od sytuacji, skargę do kierownika przybytku, NFZ-u lub zmianę przychodni - no, to ostatnie to raczej dla ludzi z miejscowości, gdzie jest z czego wybrać, wiem).
    • majarzeszow Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:06
      tez czasem tak robię
      • mallard Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 13:47
        majarzeszow napisała:

> tez czasem tak robię

No właśnie, - wydaje mi się, że wielu ludzi by tak zrobiło. Z dzieciństwa pamiętam, że dorośli często dokładali nam jakieś drobne kwoty do dropsa, czy lizaka. To nie było niczym dziwnym.
    • przeciwcialo Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 15:59
      Tez bym panno dopłaciła..
      Pamiętam jaką radochę sprawiłam dziewczynce której dałam figurki uzyskane za zakupy.
      • kannama Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 08:56
        Ja raz oddałam jakiejś starszej Pani naklejki zbierane na noże. Cieszyła się nie mniej niż dzieciaki smile
        • gazeta_mi_placi Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 09:08
          Oddałam przypadkowej kobiecie w kolejce za mną możliwość nabicia punktów za moje zakupy (spore) na jej kartę, ja i tak nie miałam bo do tego marketu chodzę rzadko.
    • angeika89 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 21:38
      Bardzo fajnie się zachowałaś Mallard.Mnie też się zdarza dokładać komuś jakieś drobne do zakupów,a kiedyś wraz z mężem zrobiliśmy zakupy spożywcze bezdomnemu co stał koło sklepu i o dziwo o nic nie prosił,to nie był typ ''daj złotówkę''. Cieszył się z tych kilku rzeczy jakby w totka wygrał(chociaż tyle mogliśmy zrobić)
    • welldonegirl Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 21:47
      bo mile i ladne dzieci zawsze maja latwiej w zyciu smile tak samo jak mili dorosli...mojemu synowi wciaz starsze babki cos chca "stawiac" w sklepach lub czyms czestowac, nie zawsze sie z tego ciesze ale w sumie to bardzo mile gesty.
    • pulcino3 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 21:53
      Również dopłacałam obcym dzieciom jak brakło, a ja byłam świadkiem, nie raz. Ale nie wiedziałam, że później zakłada się do tego samowielbiący wątek na ten temat na ogólnym forum...
      Albo ma się gest albo jest się pseudofilantropem.
      • welldonegirl Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 17.06.15, 08:25
        to troche tak (bez obrazy dla autora) jak z WOSP kiedy wrzucajac "dwójke" niektorzy staja sie w swoich oczach filantropami na caly rok big_grin
    • angeika89 Re: Dosponsorowałem dwie młode damy 16.06.15, 22:28
      Fajnie się zachowałeś Mallard.Ja też często dokładam ludziom parę groszy do zakupów.
      A kiedyś z mężem poszliśmy też do jakiegoś marketu przed którym stał pewien Pan,jak mniemam był bezdomny.O nic nie prosił,to nie był typ ''daj złotówkę''. Tylko stał,nawet nie patrzył litościwie,ale było widać że jest głodny.Robiąc dla nas zakupy postanowiliśmy kupić temu panu kilka rzeczy-chleb,konserwy,jakiś sok itp.Gdy po prostu daliśmy mu torbę z zakupami patrzył na nas z zdziwieniem i wdzięcznością i zdołał wypowiedzieć jedno proste-dziękuję...Gdy odjeżdżaliśmy z parkingu obejrzałam się zobaczyć co zrobi z tymi zakupami a on przekładał do swojej torby którą trzymał w uścisku cały czas,pewnie miał tam jakieś swoje rzeczy...Nigdy nie zapomnę tej sytuacji,chociaż tyle mogliśmy zrobić. Wierzę że dobro dane innym do nas powraca...

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka