Dodaj do ulubionych

Dyscyplina w pracy

17.06.15, 21:28
słusznie czy nie? Która by tak chciała? Ja się bardzo cieszę, ze telefon od dzicka mogę odebrać zawsze. Z drugiej strony denerwują mnie telefony typu: mamo a nie wiesz gdzie jest moje..... no ale już chyba dzieciaki się nauczyły nie dzwonić z duperelami bo dostają OPR... Co sądzicie o zalinkowanej sytuacji?

fakty.interia.pl/swiat/news-wyrok-niewazny-bo-sedzia-wysylala-sms-y,nId,1837405
Obserwuj wątek
    • inszalla Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 21:33
      Ja w sytuacji krytycznej mówię szefowi: dziecko mnie potrzebuje. I wychodzę. Po prostu sobie wychodzę, nie mówiąc już o wysyłaniu smsów.
      Czasami, oczywiście, nie mogę mieć telefonu przy sobie, ale wtedy dziecko dzwoni np. do sekretariatu i jeśli sprawa jest pilna, to mnie doprowadzą do aparatu smile Zawsze jest też ojciec, babcia, zaufana sąsiadka, mama przyjaciółki...
    • klubgogo Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 21:36
      U mnie teoretycznie telefonów nie można używać, jedynie w ważnych sprawach. Na pewno nikt nie odbiera telefonów przy kliencie, na spotkaniach, konferencjach. Roboty mamy tyle, że nikt nie ma czasu na pogaduszki, więc zbytniej dyscypliny tez w tym zakresie nie potrzeba.
    • echtom Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:14
      Sądzę, że trybunał przesadził.
      • przystanek_tramwajowy Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:19
        echtom napisała:

> Sądzę, że trybunał przesadził.
        >

A ty byś chciała, żeby o twoim losie decydował sędzia, który nie słucha tego, co mówisz, bo wysyła SMS-y? Albo, żeby neurochirurg zostawił cię z otwartą czaszką i zaczął wysyłać SMS-y do dziecka? Albo maszynista pociągu... Albo kontroler lotów... Albo dyspozytorka pogotowia...
        • echtom Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:25
          Sędzia mogła mieć podzielną uwagę, pozostałe przykłady są przesadzone. W sumie zastanawiam się, czemu nie zarządziła przerwy, ale może nie robi się tego w trakcie zeznań.
          • przystanek_tramwajowy Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:30
            echtom napisała:

> Sędzia mogła mieć podzielną uwagę, pozostałe przykłady są przesadzone. W sumie
            > zastanawiam się, czemu nie zarządziła przerwy, ale może nie robi się tego w tra
            > kcie zeznań.
            >

A jeśli nie miała podzielnej uwagi? Nie każdy ma. Posiedzenia w sądzie mają to do siebie, że się przedłużają. Podobnie jak operacje. Jeśli sędzia i lekarz nie potrafią się w tej sytuacji zorganizować, to należy wybrać mniej absorbujący zawód. Np. iść sprzątać ulice.

---
            Kazałam dzieciakowi wysiąść, mówiąc, że ze mną jej rodzice nie ustalali, że wraca z nami. Dzieciak przerażony, bo ona sama autobusami jeszcze nie jeździ i jak ona ma teraz wrócić. Powiedziałam jej by zadzwoniła do rodziców i odjechałam (by beatulek).
            • asia-loi Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:39
              Nie ma obowiązku pracować. Jeżeli ktoś nie potrafi pogodzić pracy zawodowej z życiem prywatnym, to nie musi pracować. Może siedzieć w domu i rozmawiać przez tel 24/dobę.
              A poza tym uważam, że pokolenie tel. komórkowych jest mało samodzielne. Kilkunastoletni ludzie nie załatwią najprostszej sprawy jak ileś razy nie zadzwonią do rodziców. Ja jestem pokoleniem wychowanym bez tel. (PRL) i człowiek musiał sam sobie radzić, a nie co dzień wydzwaniać rano do pracy matki z pytaniami: gdzie moja bluza, gdzie moje spodnie, gdzie moje to czy tamto. Matki do dużych dzieci też dzwonią non stop z mało ważnymi sprawami, żeby tylko "pianę pobić".
        • asia-loi Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:31
          Ja jestem przeciwnikiem prowadzenia prywatnych rozmów telefonicznych w pracy.
          1) takie rozmowy przeszkadzają innym pracownikom w pracy,
          2) ten, który rozmawia też nie pracuje, tylko udaje, że pracuje,
          3) często są to rozmowy o sprawach mało ważnych, które można omówić w domu lub po pracy
          Tak przynajmniej jest u mnie w pracy.

Rozumiem ważne sprawy typu: ktoś bliski umarł, chore dziecko.
          • berdebul Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 23:50
            Nie każdy pracuje w komunie, część ludzi ma osobne pokoje.
            U mnie są momenty że się czeka. Na przykład na ustabilizowanie temperatury. Za krótko by zacząć robić cos innego, wystarczajaco długo na telefon.
            O ile się w domu spotkasz, lub masz czas po pracy rozmawiać, oraz nie dzieli was różnica czasu.
    • baltycki Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:39
      Slusznie.
    • demodee Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 22:43
      A ja kiedyś byłam u lekarza medycyny pracy i w czasie wywiadu o przebytych chorobach pani doktor zadzwoni w kieszeni telefon. Odebrała i przy mnie rozmawiała z synem nastoletnim. Z rozmowy dowiedziałam się, że syn już wstał i co ma zjeść na śniadanie i że ma za dużo nie grać na kompie i że przyjdzie babcia o południu.

Pytanie z zakresu savoir-vivre'u: czy w takiej sytuacji miałam prawo włączyć się do rozmowy i przedstawić swoje zdanie w sprawie gier komputerowych i odwiedzin babci?

• t.tolka Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 23:12
        A jakzesmile
      • a.va Re: Dyscyplina w pracy 17.06.15, 23:56
        Mi to samo kiedyś zrobiła pani doktor orzecznik ZUS-u. W czasie badania mnie, z którego miało wynikać, czy moje zwolnienie jest zasadne czy nie.
    • eliszka25 Re: Dyscyplina w pracy 18.06.15, 07:58
      moim zdaniem slusznie. sedzia podczas rozprawy i przesluchan ma sie skupic na tym, co mowia swiadkowie, a nie wysylac smsy. od jego "pracy" w danym momencie zalezy los i dalsze zycie innego czlowieka/innych ludzi. co innego nawet bardzo wazne spotkanie biznesowe, a co innego rozprawa sadowa. jesli sprawa byla naprawde krytyczna, zawsze mozna zarzadzic 5 minut przerwy i w trakcie tej przerwy zalatwic opieke dla dzieci.
      • baltycki Re: Dyscyplina w pracy 18.06.15, 09:59
        +
        Inne orzeczenie Sadu Najwyzszego byloby przyzwoleniem na korzystanie z komorek przez sedziow w czasie rozpraw.
        Sad Najwyzszy nie mogl tez zgodzic sie na korzystanie przez sedziow majacych "podzielna uwage" lub w przypadku "niecierpiacym zwloki"..
        Kto mialby to weryfikowac? wink
    • lauren6 Re: Dyscyplina w pracy 18.06.15, 08:07
      Myślę, że powinna być zasadzona 10 minutowa przerwa na wc i tego typu telefony. Jeśli sprawa ważna to sędzia faktycznie nie powinna w trakcie klikać na komórce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka