Dodaj do ulubionych

Drobnej porady potrzebuję

23.06.15, 13:12
Ponieważ dziś Dzień Ojca, a tata przyjeżdża wieczorem, postanowiłam zrobić ptysie z bitą śmietaną. Niestety, w mojej dziurze nie da się kupić zagęstnika do śmietany, a nie wiem dokładnie o której tato będzie, to boję się, że mi ubita śmietana "siądzie". Czy da się zagęścić jakoś bitą śmietanę przy pomocy odrobiny żelatyny, którą posiadam. (ortorektyczki proszę o wstrzymanie się z informowaniem mnie, że zagęstnik do śmietany to sama chemia - ja o tym wiem).
Obserwuj wątek
    • nowi-jka Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:13
      żelatyna mocno zmienia smak smietany, moja tesciowa zageszcza tak smietane i dla mnie przestaje byc jadalna
    • pieskuba Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:14
      Ubij śmietanę gdy Tato już będzie. Przecież to chwilka, a taka świeżo ubita jest nalepsza.
    • ola_dom Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:15
      gulcia77 napisała:

> Ponieważ dziś Dzień Ojca, a tata przyjeżdża wieczorem, postanowiłam zrobić ptysie z bitą
      > śmietaną. Niestety, w mojej dziurze nie da się kupić zagęstnika do śmietany,

A tłustej śmietanki, 30-36% też nie ma...? To chyba wszędzie jest.
      Ubija się jak złoto i w lodówce wytrzymuje nawet kilka dni.
      • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:24
        Śmietankę to ja mam dziś rano odwirowaną, z mleka z porannego udoju smile W zasadzie trzyma się po ubiciu jak złoto, ale z moim pechem różnie może być smile
        W sumie chyba faktycznie najlepiej będzie ubić śmietanę, jak się tatulo pojawi.
        • ola_dom Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:32
          gulcia77 napisała:

> Śmietankę to ja mam dziś rano odwirowaną, z mleka z porannego udoju smile

o'rajt....smile
          Jak dodasz cukru do ubijania i wstawisz do lodówki - to nic nie powinno się stać. Ale to prawda, że ubijanie nie trwa wieki, więc możesz z tym poczekać na tatę smile
          • ola_dom Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:34
            Ale generalnie - jak już się śmietanę ubije, to ona pozostaje ubita i nic się jej złego nie dzieje - o ile siedzi w lodówce. To nie piana z białek, która podchodzi wodą, jak postoi.
            Gorzej, kiedy się nie chce ubić. I z tego jednego powodu wolałabym to zrobić zawczasu.
            • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 13:56
              Właśnie dlatego się martwię, bo jeśli zrobię je tak do 17tej, to w najgorszym wypadku pogonię do sąsiada po następny słoik śmietany. W przeciwnym wypadku dopiero po jutrzejszym wirowaniu będzie dostępna.
              • aqua48 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 14:26
                gulcia77 napisała:

>W przeciwnym wypadku dopi
                > ero po jutrzejszym wirowaniu będzie dostępna.

Oj tam, oj tam - dajesz krowie skakankę i po pół godzinie doisz od razu bitą śmietankę.
              • pieskuba Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 14:36
                Ubij połowę tego co masz i zobacz co będzie smile Ale TAKA śmietana to będzie stała na baczność przez dwa dni smile
    • sta-fraszka Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 14:41
      W niedziele robilam tort z bita smietana - na litr kremowki dodalam dwie lyzki cukru pudru. Jeszcze resztka tortu stoi w lodowce, nic smietanie nie jest.
    • solejrolia Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 14:44
      ubij śmietanę z cukrem pudrem. i wstaw do lodówki.
      nic jej nie będzie,

( o ile nie ubijesz z tej smeitany masławink bo generalnie bardziej szkodzi tzw przebicie, niż niedobicie- tak u nas w domu sie na to mówiło potoczniebig_grin)
    • zuleyka.z.talgaru Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 16:51
      Da się smile
    • paloma_blauwinder Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 16:56
      Dobra kobieto, podziel się informacją, gdzie kupujesz kremówkę BEZ zagęstnika. W moich okolicznych sklepach już tylko wymieszaną z karagenem sprzedająsad
      • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:03
        Sąsiad ma 30 mlecznych krów smile Właśnie byczę się na wsi i co rano robię sobie spacerek z kanką po mleko i czasami śmietanę.
        Pochwalę się, że ptysie wyszły jak złoto, śmietana trzyma się twardo bez zagęstników, tylko z cukrem i odrobiną esencji waniliowej, a panowie są już na wysokości Aleksandrowa Kujawskiego, więc do godziny tu będą. Boję się myśleć ile mają na blacie, jeśli już są tak blisko wink Moje auteczko to stara kobita, mam nadzieję, że jej nie nadwerężą.
        • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:08
          A na co dzień, na Śląsku, kupuję kremówkę z OSM Rokitnianka - klasyczna śmietana w butelce, bez karegenu, mają też prawdziwy kefir w butelkach i doskonałą krajankę tłustą i półtłustą. No i ukochane jedzenie młodego, czyli serek homogenizowany, z naciskiem na słowo SEREK smile Pół Bytomia chodzi do dwóch sklepów, które je sprzedają.
          • a-bara Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 21:03
            Które to sklepy? Chetnie sie wybioresmile
            • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 24.06.15, 09:47
              "Zielony zakątek" róg Piłsudskiego i Kraszewskiego i "Sklep u Marka" na Olimpijskiej.
              • a-bara Re: Drobnej porady potrzebuję 24.06.15, 19:50
                Dziękuje.
        • solejrolia Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 18:30
          nad jeziorem masz działkę?
          czy gdzieś po prostu na wsi kujawskiej?
          • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 18:47
            Stary dom po rodzicach mojego chłopa. Ale do jeziora mam rzut beretem.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:05
        W sklepie. Top-tomyśl lub Strzałkowo.
        • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:11
          Taką klasykę nabiału robi jeszcze Rokitnianka, Końskie i Maćkowy (za mleko acidofilne z Maćkowych mogę zabijać smile )
          • zuleyka.z.talgaru Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:19
            No u nas też jest jeszcze parę lokalnych mleczarni, które nie zalewają produktów syfem smile tylko trzeba wiedzieć gdzie kupić, bo w dużych sklepach raczej nie ma.
            • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:34
              Wy tam macie Kościan - najlepszy ser smażony świata, a drugi to Czarnków smile
              • zuleyka.z.talgaru Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:44
                Najlepszy ser smażony jest z top-tomyśl moim zdaniem. Potem kościan a potem Czarnków smile A w ogóle najlepsze z Czarnkowa to jest piwo niepasteryzowane tongue_out
                • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:58
                  Mówiąc szczerze to z top-tomyśl nie próbowałam. Jak tylko będę w okolicy, to nabędę. U nas ser smażony czysty, bez kminku, jest praktycznie nie do zdobycia. Ja czasem kupuję w Selgrosie Ser-top, ale to nie to smile
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 18:03
                    o, to z tej mleczarni jest w wersji z kminkiem i bez smile
              • ingryd Re: Drobnej porady potrzebuję 24.06.15, 10:19
                kurcze, dziewczyny,
                opowiedzcie cos o tym serze s m a r z o n y m, bo u mnie chyba takiego nie ma (choc jest 365 gatunkow innych),
                zaslinilam sie po tych waszych postach o wiejskim nabiale smile
                • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 24.06.15, 10:31
                  pl.wikipedia.org/wiki/Ser_domowy_sma%C5%BCony
                  Przepyszna bomba kaloryczna smile Na Śląsku w zasadzie tylko z kminkiem - za którym osobiście nie przepadam. Za to Wielkopolanie mają wersję czystą, według mnie najlepszą.
                • kk345 Re: Drobnej porady potrzebuję 24.06.15, 20:07
                  > opowiedzcie cos o tym serze s m a r z o n y m, bo u mnie chyba takiego nie ma

smaRZonego to chyba nigdzie nie matongue_out
          • kawka74 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 17:54
            Raz udało mi się dostać śmietanę z Rokitnianki, taką w torebce foliowej - pani w sklepie wcisnęła mi ją twierdząc, że jeśli potrzebuję śmietany do ubicia, to tylko ta. I miała rację smile
            Nigdy więcej nie udało mi się tej śmietany kupić... ech....
            • gulcia77 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 18:02
              Kupuję Rokitniankę w wymiennych butelkach, bo i taką serię mają. Jak za "starych dobrych" czasów tuptam do sklepu z flaszkami na wymianę. Ale taki kefir, jaki mają, to jest niebo w gębie. A jakby tak wpadli na to, żeby jeszcze produkować butelkowane mleko, to mieliby we mnie najwierniejszego z klientów.
              • kawka74 Re: Drobnej porady potrzebuję 23.06.15, 18:09
                Ja bym chętnie potuptała, tylko nie mam dokąd. W okolicznych (warszawskich) sklepach Piątnica, Zott i ewentualnie marki własne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka