Dodaj do ulubionych

Dobre lody smietankowe

27.06.15, 08:45
Poleci ktoś?
Dobre w sensie dobrej jakości,dla dziecka wiec bez karagenu przede wszystkim.
Zdarze mi sie przegrzebać w sklepie cała zamrażarkę i wyjsć z niczym.

Od razu dopowiem
-tak, dziecko lubi lody w lecie
-nie, nie lubi sorbetów, tylko białe
-nie, nie będę ich robić w domu sama
Obserwuj wątek
    • owmordke Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 09:19
      Häagen-Dazs. Tu masz sklad waniliowych: Fresh Cream, Condensed Skimmed Milk, Sugar, Egg Yolk, Natural Vanilla Flavouring
      • klubgogo Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 10:20
        I co, naprawdę tylko tyle mają w składzie?
        • owmordke Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 10:31
          Podobno tak. Smakuja bardzo naturalnie, podobnie jak moje ulubione lody robione przez mala lodziarnie na Podlasiu (te podlaskie jadam od dziecka i zawsze smakuja tak samo). Bylyby idealne gdyby byly mniej slodkie i mniej tluste. No i tansze.
          • snakelilith Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 13:06
            Z tymi ograniczonymi składnikami nie mogą być mniej słodkie i mniej tłuste, bo nie utrzymałaby się ta pożądana tu kremowa konsystencja lodów. Mniej cukru i więcej mleka zamiast śmietany i trzeba dodać innego zagęszczacza. Te wszystkie karageny nie dodaje się dla zabawy. Do domowych lodów dodać ich nie musisz, bo to produkt krótkiej trwałości, ale w tych kupnych nie robionych tylko z tłustej śmietany i dużej ilości cukru, bez stabilizatorów konsystencji po pewnych czasie wytwarzałaby się małe lodowe kryształki i psuły w ten sposób smak. Mnie tam te karageny nie przeszkadzają i nie bardzo wiem czemu miałby szkodzić dzieciom, lody przez nie są mniej kaloryczne i można jeść częściej, ale drażni mnie, że większość producentów nie używa do produkcji dziś już cukru a syropu fruktozowo-glukozowego. Tego bym nie dała dzieciom.
            • mia_siochi Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 13:58
              Karagen jest szkodliwy, nie powinien być podawany dzieciom.
              • snakelilith Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 15:26
                A co on niby złego robi i kto to twierdzi?
        • black-cat Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 12:07
          Naprawdęsmile
      • mia_siochi Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 10:30
        Ideał. Ale chyba w Polsce już nie dostępny, kiedyś widywałam w almie...
        • owmordke Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 10:32
          Szkoda. Pamietam ze jeszcze kilka lat temu byly w Polsce, czytam teraz ze sie wycofali.
        • lusitania2 Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 11:04
          są znowu.
        • hemp_plant Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 20:26
          są znów w almie, tylko śmietankowych nie widziałam- ale nie szukałam smile
          • minor.revisions Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 22:55
            HD to jest firma amerykańska, a w USA śmietankowych lodów - takich po prostu śmietankowych, nie waniliowych nie ma.
    • mary_lu Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 10:36
      Przynam się, że kupuję lody na patyku nie czytając składu, ale może nadrabiam tym, że robię też lody domowe.

Próbowałaś tego sposobu z ubiciem 1/2- 3/4 litra śmietanki kremówki i dodaniu puszki słodzonego mleka skondensowanego? Nie ma chyba prostszego deseru, smak i konsystencja naprawdę fajna. Zamrażam w małych miseczkach.
      • joana.mz Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 10:39
        możesz coś więcej napisać. Puszka mleka którego? I jak to wymieszać?
        • mary_lu Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 12:17
          Ubijasz na sztywno schłodzoną śmietanę, powoli dolewasz słodzone mleko z puszki, np. Gostyń, do smaku, ja daję puszkę na 3/4 litra śmietanki, mieszasz na wolnych obrotach.

Możesz dodać lekko pokruszone herbatniki digestive, wiśnie z syropu albo likieru, sos z gorzkiej czekolady, jagody, cokolwiek Ci podpasuje. Można mrozić w dużej misce i nakładać potem łyżką, można od razu w małych pojemniczkach. Na porządne zmrożenie potrzeba kilku godzin, a najlepiej całą noc.

Mnie też nigdy się nie chciało bawić w żadne maszyny do lodów i surowe jajka, ale ten przepis jest śmiesznie prosty i powstaje deser bardzo podobny do prawdziwych lodów.
          • joana.mz Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 14:28
            Dziękuję, brzmi zachęcająco. Napisz mi jeszcze proszę jakie dodajesz mleko, bo z tego co kojarzę Gostyń robi słodzone i niesłodzone..
            • peonka Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 23:48
              Pisala 2 razy, ze slodzone smile
              • joana.mz Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 11:11
                smile no faktycznie
          • karme-lowa Re: Mary_lu.... 29.06.15, 20:55
            mary_lu napisała:

> Ubijasz na sztywno schłodzoną śmietanę, powoli dolewasz słodzone mleko z puszki
            > , np. Gostyń, do smaku, ja daję puszkę na 3/4 litra śmietanki, mieszasz na woln
            > ych obrotach.
            >
            Do jakiej konsystencji mieszać? Czy tylko do połączenia składników?
    • black_halo Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 12:27
      Domowe lody robi sie dosc latwo, mozesz tez zrobic wiecej.

Ja gotuje pol na pol kremowke i mleko, do tego 4 roztrzepane zoltka, cukier wedle uznania i jedna laska wanilii. Mam maszynke do lodow ale mozna sie obejsc bez, jednie raz na pol godziny mase wstawiona do zamrazarki trzeba przemieszac.

Jesli nie chcesz robic sama to faktycznie, jedynie Haagen-Dazs. Kiedys jednak robili lody z prawdziwa wanila, byly czarne kropeczki w lodach, teraz jest naturalny aromat. Minus - sa drogie.
      • snakelilith Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 12:55
        black_halo napisała:

Kiedys jednak r
        > obili lody z prawdziwa wanila, byly czarne kropeczki w lodach, teraz jest natur
        > alny aromat.

Sprawa marketingu. W niektórych krajach czarne ślady naturalnej wanilii traktowane są jako estetyczna skaza i takie lody gorzej się tam sprzedają.
        • black_halo Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 09:14
          Mnie sie zdaje, ze jednak kwestia kosztow. Ale oni nie moga bardziej podwyzszyc ceny bo nikt nie bedzie kupowal. Pol litra u nas juz teraz kosztuje 6.9 euro.
      • minor.revisions Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 22:57
        > Kiedys jednak robili lody z prawdziwa wanila, byly czarne kropeczki w lodach

nadal robią. Gdyby wlaściciele to by nie byli źli ludzie, to bym polecała.
        • black_halo Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 23:25
          Az poszlam sprawdzic do zamrazarki i moje, kupione tydzien temu, nie maja zadnych kropeczek. kropeczki maja Australian Ice Cream ale w drugiej strony sklad wlasnie z syropem g-f, emugatorami, zageszczami itd.
          • minor.revisions Re: Dobre lody smietankowe 29.06.15, 15:30
            Ale masz vanilla czy vanilla bean?

vanilla bean majo kropeczki.
    • wuika Re: Dobre lody smietankowe 27.06.15, 13:03
      Dobre są, jeśli chodzi o skład, lody premium z kauflanda. Nie znam dokładnie składu, śmietankowe chyba też (jeśli nie, to nie bij wink ), normalnie inne smaki składają się z mleka, śmietanki, cukru, etc., wody, czegoś tam jeszcze, ale porównanie względem innych marek wychodzi bardzo na plus.
    • saszanasza Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 09:04
      Jesteś pewna że nie chcesz ich zrobić sama...mam zajebisty przepis a całość procesu "produkcji" trwa może z 15 minut + czas oczekiwania na efekt.
      • mag1_k Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 10:13
        no to proszę podaj przepis. Inne forumki skorzystają smile
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 11:56
          Jest wyżej smile też z takiego korzystam.
        • saszanasza Przepis:-) 28.06.15, 20:22
          Składniki:

600 ml śmietanki kremówki 36% gęstej
          1 czubata łyżka mleka w proszku
          2 jajka
          6 łyżek cukru
          2-3 Laski wanilii (jeśli chcecie typowo śmietankowe - to bez wanilii, ale ja lubię i dodaje)
          Małe op. Cukru waniliowego
          100 g malin, mogą być mrożone.
          100 g bezy

Sposób przygotowania:
          Jajka myjemy i sparzamy.
          Jajka ubijamy z 4 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i wanilią na białą,puszystą, dość gęstą masę.

W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru i mlekiem w proszku w kolejności:śmietana-cukier-mleko.
          Do śmietany dodajemy ubite jajka i ostrożnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.

Prostokątny pojemnik wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niego połowę masy. Na nią układamy maliny i zalewamy drugą połową.
          Schładzamy w zamrażalniku przez noc.
          Gotowy deser wyjmujemy z pojemnika, odwijamy folię i kroimy w grube plastry.
          Na talerzu rozkładamy pokruszone bezy lub małe beziki.
          Na bezach układamy schłodzoną masę.
          Polewamy sosem malinowym.
          Ozdabiamy świeżymi malinami i listkami mięty.

Beziki do lodów:

Składniki:
          3 białka
          150 g drobnego, zwykłego! cukru
          kilka kropel soku z cytryny
          pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
          Białka ubić na sztywno. Stopniowo, po łyżce, dodawać cukier, potem cytrynę, następnie mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując.
          Masę bezową wyłożyć do rękawa cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką. Wyciskać na blaszkę bezy, pozostawiając między nimi niedużo miejsca (trochę rosną). Piec w temperaturze 140ºC przez 45. Wystudzić. Podawać albo z całymi bezami położonymo obok, albo pokruszyć je i posypać na lody.

• mia_siochi Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 16:31
      O, przy okazji odkryłam ze Alma ma na stronie podane składniki wszystkich produktów smile
      • stacie_o Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 22:34
        I są jakieś spełniające wywyższe wymagania?
        • mia_siochi Re: Dobre lody smietankowe 28.06.15, 23:30
          Polecane tu waniliowe HD. Grycan nie jest zły. Reszta odpada. Przy okazji odkryłam jakaś podejrzańie dobra szynkę, aż zamówiłam 100 g, sama jestem zaskoczona decyzja bo wędlin nie jadamy z uwagi na konserwanty wink
          • stacie_o Re: Dobre lody smietankowe 29.06.15, 08:43
            Grycan mi podpadł. Mam pudełko z tamtego roku lodów czekoladowych i na pierwszym miejscu w składzie jest śmietanka i skład jakiś krótszy, w tym roku jest woda i pojawiły się  zagęstniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka