Dodaj do ulubionych

blokowanie wjazdu na kopertę

11.07.15, 23:06
Po latach walki z osiedlową administracją zostało w końcu na osiedlu utworzone miejsce do parkowania dla osoby niepełnosprawnej.Problem jest jednak taki, że jest ono ograniczone z przodu barierką , z jednego boku ścianą budynku. a z tyłu jest notorycznie zastawiane przez inne auta( zaraz za linią końca koperty), więc auto musiałoby być dosłownie wpychane w obrys koperty, bo nie ma miejsca na jakiekolwiek manewry.Kierujący samochodem niepełnosprawny jest jednostronnie sparaliżowany i ma ograniczone możliwości manewrowania samochodem ( sprawna jedna ręka). Administracja umywa ręce, ma się cieszyć, że w ogóle ma kopertę, zastawiające auta się zmieniają, bo jest mało miejsca na osiedlu do parkowania i za każdym razem sparaliżowany człowiek musiałby latać po całym osiedlu i szukać właściciela auta , aby umożliwił mu wjazd lub wyjazd na kopertę.Co można w takim wypadku zrobić, aby niepełnosprawny mógł w końcu swobodnie korzystać z miejsca parkingowego? Nie wiem jakiś znak zabraniający blokowanie wjazdu, może wzywać straż miejską. Cokolwiek.
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 11.07.15, 23:47
      Przepraszam jakim cudem osoba z jedną sprawną ręką ma prawo jezdzic autem????????????????????????????????????
      • kk345 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 11.07.15, 23:50
        Kompromitujesz się...
        • dyzurny_troll_forum Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 16:11
          kk345 napisała:

> Kompromitujesz się...

A bo to pierwszy raz....
          • stara-a-naiwna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 19:33
            he, he
            smile
      • baltycki Re: blokowanie wjazdu na kopertę 11.07.15, 23:55
        Ma auto dostosowane.
        • 18lipcowa3 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:10
          Ale jak ? Ma sztuczna rękę na kierownicy jako druga która mu utrzyma auto w razie poślizgu? ???
          • ichi51e Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:18
            Za mojego dziecinstwa sasiad ktory sam sie praktycznie nie poruszal prowadzil malucha - mial tak w srodku zrobiony ze noga nie byla potrzebna. Wystarczy ze ma wspomaganie kierownicy np. Do tego teraz samochod sam moze przeciez praktycznie jechac/parkowac - wszystko kwestia kasy
            • ichi51e Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:21
              Tu masz wyjasnione - biegi noga zmieniasz np
              • ichi51e Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:21
                autoinwalida.pl
              • 18lipcowa3 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 22:37
                ichi51e napisała:

> Tu masz wyjasnione - biegi noga zmieniasz np

A ja pytrałam o co innego
                o to jak utrzymasz auto w poślizgu jedną reka na kierownicy ?
                • ichi51e Re: blokowanie wjazdu na kopertę 13.07.15, 19:43
                  Tak samo jak dwoma rekami - czyli wcale prawdopodobnie
                • dyzurny_troll_forum Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 16:12
                  18lipcowa3 napisała:

> A ja pytrałam o co innego
                  > o to jak utrzymasz auto w poślizgu jedną reka na kierownicy ?

Wiesz, jak masz tylko jedną rękę to drifting i takie tam musisz jednak trochę ograniczyć....
                  • olinka20 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 19:59
                    No nie wiem, nie wiem wink
                    www.motorsport.v10.pl/Bartosz,Ostalowski,drifter,prowadzacy,stopami,wideo,119189.html
            • 18lipcowa3 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 22:37
              ichi51e napisała:

> Za mojego dziecinstwa sasiad ktory sam sie praktycznie nie poruszal prowadzil m
              > alucha - mial tak w srodku zrobiony ze noga nie byla potrzebna. Wystarczy ze ma
              > wspomaganie kierownicy np. Do tego teraz samochod sam moze przeciez praktyczni
              > e jechac/parkowac - wszystko kwestia kasy

Noga a ręka ?
              • bei Re: blokowanie wjazdu na kopertę 16.07.15, 10:51
                Widzialam w tv i na youtubie kierowcę rajdowego, ściga sie tez na torach a prowadzi NOGAMI i tylko nogami smile
      • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 00:30
        gdzieś ty się kobieto chowała? chyba na jakiejś wsi w średniowieczu, gdzie niepełnosprawnych trzymali w klatkach, żeby aby ich nikt nie zobaczył?Wyobraź sobie, że niepełnosprawni w XXI wieku kończą studia, mają pracę, jeżdżą samochodami , korzystają z życia i mają prawo jeździć samochodem jeśli zdadzą prawo jazdy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • thea19 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:44
        pacz pani, ja wlasnie jezdze sobie majac jedna reke w stabilizatorze, mam normalne auto ale w automacie, na poczatku bylo inaczej ale sie szybko przyzwyczailam. poza tym prawo absolutnie nie zabrania prowadzenia bez reki, nogi czy innej czesci ciala.
    • makahopsa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 11.07.15, 23:55
      straż miejska, administracja budynku, administracja dróg. naklejki z karnymi k.. sami - ostateczność. ja bym chyba sobie krzesełko rozstawiła w okolicy i poczekała na patafiana, co nie wie jak parkować.
      • makahopsa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 11.07.15, 23:59
        przepraszam, nie jak, tylko gdzie..
      • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 00:13
        to musiałabyś tam siedzieć cały czas, bo tam co chwilę ktoś parkuje
        • makahopsa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 00:26
          strasznie mi przykro, że ta osoba nie może swobodnie parkować na swoim miejscu. faktycznie, cały dzień to bym nie dała rady siedzieć, założyłam, że to jacyś sąsiedzi..... znający sytuację.
          nie wiem co poradzić. ja bym waliła do administrcjii, do straży miejskiej, do upierdliwości.
          naklejki mnie kuszą.... mam je zawsze w torebusi, ale się bajam naklejać, wolę bardziej legalne rozwiązania.
          • vi_san Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 15:47
            Zamiast naklejek [które ewentualnie można potraktować jako "uszkodzenie własności"] polecam szminkę - najlepiej w odcieniu wściekłego różu, albo strażackiej czerwieni, najlepsze są najtańsze, tandetne, takie za dwa, trzy złote z ulicznego kramu, nie ważne, że zjełczała. Takim tłustym sztyftem piszesz na szybie np. "Parkuj tak, by nie blokować koperty" i rysujesz serduszko - na przedniej szybie, tak, by serduszko dokładnie zasłoniło widok. Mina kierowcy - bezcenna, a i upierdliwe to odpowiednio, bo zmywa się z szyby źle.
            • iza232 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 13.07.15, 16:54
              vi_san napisała:

> Zamiast naklejek [które ewentualnie można potraktować jako "uszkodzenie własnoś
              > ci"] polecam szminkę - najlepiej w odcieniu wściekłego różu,
              Mina kierowcy - bezcenna, a i u
              > pierdliwe to odpowiednio, bo zmywa się z szyby źle.
              >

Fajny pomysł wink Obawiam się jednak, że też można podciągnąć pod naruszenie własności. Poza tym jest większe niebezpieczeństwo przyłapania, bo mazanie trwa o wiele dłużej niż przyklejenie nalepki.
              • vi_san Re: blokowanie wjazdu na kopertę 13.07.15, 20:23
                Jeśli np. po południu parkuje pod blokiem - zapewne ryzyko niewielkie. A poza tym jakie uszkodzenie? Wszak nic trwałego. Umyje wóz i z głowy. big_grin
                A wk...w kierowcy bezmyślnego gwarantowany...
                • arwena_11 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 13.07.15, 21:09
                  tyle, że kierowca nie łamie prawa
                  • vi_san Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 21:58
                    Ale utrudnia, lub wręcz uniemożliwia osobie niepełnosprawnej korzystanie z wyznaczonego dla niej miejsca. Więc zamiast wulgarnych w treści czy formie naklejek - szminkowy napis z prośbą i serduszko. Wszak większość kierowców to jednak nie debile zakamieniali, myśleć potrafią i widzą, że blokują możliwość zaparkowania na kopercie.
                    • arwena_11 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 22:13
                      już wiadomo, że koperta ma złe wymiary
      • arwena_11 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 18:18
        tylko problemem jest chyba za mała koperta. Żadna straż miejska nic nie zrobi jak ktoś parkujący obok, gdzie nie ma zakazu, zatrzyma się na granicy koperty, nie przekraczając jej linii.

Przypuszczam, że dałoby się tam wjechać parkując jak na egzaminie ( koperta ), ale do tego trzeba mieć pewnie sprawne ręce?
    • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 00:01
      Nie ejstem przekonana czy dobrze sobie wyobrażam tą kopertę poopisie ale nie możan jej zrobić dłuższej/większej tak żeby te auta stające przy lini końcowej stawały dalej?
      • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 00:23
        niestety za barierką jest akurat miejsce na trzy samochody i trzeba ciasno, równolegle parkować, więc parkują bezpośrednio za linią koperty, a z przodu jest barierka i nie ma możliwości wjechania i w rezultacie koperta jest od kilku miesięcy nieużywana, bo nie ma takiej możliwości. I tak to człowiek chory, sparaliżowany musi szukać miejsca po całym osiedlu, bo alternatywą jest szukanie po całym osiedlu właścicieli blokujących samochodów.
        • makahopsa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 00:37
          hmmm... zrobić na osiedlu konkurs, który z panów większy kamień przywiezie? kamień na miejsce obok koperty, może ten kawałek wystarczy żeby zaparkować?
          albo inaczej, parkuję na kopercie tak jak mogę, chociażby jednym kołem? zaparkować się nie da, jak piszesz, ale wjechać chociaż troszkę już tak? to trzeba parkować, robić zdjęcia, dzwonić po straż miejską.
          • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 01:09
            tylko straż miejska na jakiej podstawie- jest jakiś przepis na który można się powołać?. To starsza , schorowana osoba woli odpuścić i się męczyć niż wykłócać i wchodzić w konflikty, a ja nie mogę być tam dzień w dzień, żeby zająć się wzywaniem straży czy pouczaniem idiotów. W zasadzie jedynie jak dałoby się zaparkować na tej kopercie to prostopadle. ale że auto jest duże to będzie wystawać do połowy uliczki osiedlowej i zablokuje porzejazd innym samochodom w tym dostawczym, dojeżdżającym do sklepów.
        • peonka Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 01:04
          Ale te samochody parkuja prawidlowo, tak? Nie ma tam zakazu?
          Jesli tak jest, to wydaje mi sie, ze administracja poszla na latwizne i wyznaczyla byle jakie miejsce. Nie wiem co wtedy, do kogo sie odwolac, jesli brak dobrej woli... Moze zaproponujcie zamiane, niech kopertą bedzie to ostatnie z 3 miejsc?
          • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 01:25
            dobrze prawisz, administracja poszła na łatwiznę i bylejakość, a wręcz powiedziałabym złośliwość, bo złożyłam na nich skargę w głównej spółdzielni, gdy przez prawie trzy lata mnie olewali w sprawie tej koperty. Administracja miejsce zrobiła, a że nie można z niego korzystać to co ich to.Administratorka z tego samego gatunku co lipcowa, jak nie umie zaparkować to niech siedzi w domu. jakim prawem z jedną sprawną ręką jeżdzi, miejsce jest zrobione.
            • peonka Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 01:38
              No to nic nie da wzywanie strazy, jesli samochody parkuja poprawnie.
              Trzeba pisac jakies skargi i odwolania w sprawie tego miejsca...moze znowu do glownej spoldzielni? Raz byli skuteczni smile
              Napisz, ze doceniasz chec rozwiazania problemu, niestety miejsce wyznaczone jest specyficzne i nie umozliwia wjazdu, przy okazji blokuje jedno miejsce postojowe na osiedlu, bo jest zawsze niewykorzystane, bla bla bla. Aby nie komplikowac sprawy, sugerujesz zamiane na miejsce xyz.
              Mozesz dolaczyc zdjecia lub rysunek pogladowy.
              Powodzenia.
              • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 07:37
                dziękuję, tak zrobiłam miesiąc temu, ale reakcji nie ma do dziś ( na kopertę czekaliśmy prawie trzy lata - więc to może potrwać), a ja jestem w dziewiątym miesiącu ciąży i nie będę mogła się teraz tą osobą zajmować i chciałam to jakoś szybko przed porodem jeszcze załatwić i myślałam właśnie o tym, że jest jakiś przpis zabraniający blokowania wjazdu i powiadomienia straży miejskiej z kilka razy wtedy może taki ktoś pomyślałby ze dwa razy zanim zastawiłby kolejny raz wjazd.
                • scher Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 08:03
                  zytka29 napisała:

> myślałam właśnie o tym, że jest jakiś przepis zabraniający blokowania wjazdu i powiadomienia
                  > straży miejskiej z kilka razy

Na pewno jest jakiś przepis. Takich spraw się nie rozważa na forum, tylko się robi tzw. rozpoznanie bojem. Tzn. za każdym razem wzywa się policję i czeka na wynik postępowania. Albo policja zacznie karać zastawiających, albo opierdzielą administrację i każą im zdemontować barierkę z drugiej strony. Myślisz, że policjantom będzie się chciało co chwilę interweniować? Nie - wyżyją się na administratorze.
                • anorektycznazdzira Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:53
                  a nie dałoby się z to zaangażować jakiejś organizacji wspierającej niepwłnosprawnych?
                  administracja czasem zmienia ton, jak zadzwoni organizacja zamiast pojedynczego mieszkańca, którego uważają sobie za dupozwaracacza i nie szanują, jak widać
              • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:03
                Jak te samochody moga parkowac poprawnie, skoro blokuja jedno z miejsc prakingowych. Parkoanie na poltora miejsca parkingowego tez jest niezgodne z przepisami, wiec co dopiero to.
                • mia_siochi Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:08
                  Oni nie parkują na 1,5 miejsca,tylko równo za linia koperty. Czyli prawidłowo. Skąd wytrzasnąłeś te półtora miejsca??

Ps.inna sprawa,ze idiota jest ten,kto to miejsce wyznaczył.
                  • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:13
                    Chodzilo mi o inna sytuacje. Nie powinno sie parkowac na poltora miejsca. Tylko na jednym. A parkowanie ZA miejscem parkingowym, umozliwiajacym wyjazd/wjazd na nie takze jest naruszeniem przepisow. Chyba logiczne? Zaparkowalas, a ktos stanal za Twoim autem. Nalezy sie mandat czy nie?
                    • mia_siochi Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:44
                      Czy Ty wiesz, co oznacza termin "parkowanie równoległe"? Skąd więłaś te półtora miejsca?

Przy parkowaniu równoległym ZAWSZE ktoś stoi przed i za twoim autem.
                      Tutaj problem jest w tym, że jakiś kretym tak wysnaczył miejsce, że nie można na nie wjechać.
                      • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:48
                        Nie, nie mialam na mysli parkowania rownoleglego, tylko sytuacje chcoby sprzed hipermarketu, ze jakas gula stanela na poltora miejca. WYstarczajaco jak krowie na rowie? W przypadku parkowania rownoleglego, czyli na tzw koperte, zawsze nalezy po zaparkowaniu zwrocic uwage, czy osoba parkujace przed i za nami ma wystarczajaco miejsca na wyjazd. Tutaj jest sytuacja ulatwiona, bo miejsce uprzywilejowane ma jest z przodu ograniczone barierka.
          • paszewa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 09:48
            sposob najlepszy z mozliwych... zadzwon do lokalnej gazety. oni lubią takie akcje wink niech sie administracja tłumaczy przed dziennikarzem.

Albo... w nocy namalowałabym kopertę w jakims normalnym miejscu. Nie sadze zeby ktos sie zorientował ze to nie administracja jesli bedzie to namalowane profesjonalnie wink
            • arwena_11 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 18:24
              koperta to nie tylko znaki poziome ale i znak pionowy musi być. Ten znak to skąd ma wziąć?
        • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 09:18
          Czekaj jeszcze raz-znaczy, że te samochody parkują poprawnie? a to miejsce jest źle wytyczone? czy jak? bo jak auta parkowane są poprawnie to nie ma co wieszac psow na kierowcach i szukac ich po osiedlu tylko skupić się na "walce" z administracją. Jeżeli auta parkują niepoprawnie to walczyć z kierowcami a nie administracją-co może być trudniejsze niestety....
    • scher Znalazłem przepis 12.07.15, 08:20
      Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. z 2002 r., nr 75, poz. 690 ze zm.), wydane na podstawie upoważnienia zawartego w art. 7 ust. 2 pkt 1 Prawa budowlanego. Stosownie do § 18 ust 1 ww. rozporządzenia zagospodarowując działkę budowlaną należy urządzić, stosownie do jej przeznaczenia i sposobu zabudowy, miejsca postojowe dla samochodów użytkowników stałych i przebywających okresowo, w tym również miejsca postojowe dla samochodów, z których korzystają osoby niepełnosprawne. Natomiast, samą liczbę i sposób urządzenia miejsc postojowych należy dostosować do wymagań ustalonych w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, z uwzględnieniem liczby miejsc, z których korzystają osoby niepełnosprawne (§18 ust. 2 ww. rozporządzenia).

Tak więc pisałbym skargę do powiatowego nadzoru budowlanego. Przeszedłbym się też do powiatu i przeanalizował decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.
      • kk345 Re: Znalazłem przepis 12.07.15, 17:05
        > Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r
        I założę się, ze dotyczy budynków wzniesionych po 12 kwietnia 2002
    • igajos Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 09:44
      Jeśli auta parkują prawidłowo, a na wyznaczonym miejscu nie można zaparkować, to może to miejsce jest za małe, albo przestrzeń do manewrowania jest zbyt mała. Tutaj są określone wymagania dotyczące wielkości miejscawww.eporady24.pl/wymiary_miejsca_postojowego_w_swietle_prawa,pytania,8,112,10195.html
      Jeśli to miejsce nie spełnia wymogów, to będzie punkt wyjścia albo do zwiększenia miejsca, albo do zmiany lokalizacji.
      • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:14
        Jak moze byc prawidlowe parkowanie na tzw. drugiego? Czyli blokujace wjazd na miejsce parkingowe?!
        • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:27
          Ja rozumiem, że te samochody mają wyznaczone tam miejsce, a spółdzielnia, tą kopertę dla niepełnosprawnego, złośliwie wyznaczyła na styk, tzn. miejsce zrobili, ale fizycznie i tak nie da się tam wjechać, jak pozostałe auta staną na swoich miejscach.
          Autorce pozostaje w tej sytuacji tylko wojna z administracją.
          • ichi51e Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:00
            Tzn ja rozumiem ze jakos tam sie da auto wtoczyc ale akurat zainteresowany niepelnosprawny nie jest w stanie(bo ma duzy samochod) najszybciej chyba prasa. Mozna tez zrobic fotke dopisac lzawy tekst i zrobic event na fb. Jak zrobiszto daj linka ja wyszeruje - moze akurat viral nam wyjdzie
            • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:14
              No ale trudno oczekiwać, żeby całe osiedle się do niego dostosowywało, niech się autorka nie mści na poprawnie parkujących pozostałych kierowcach, tylko właśnie uderza w administrację.
        • mia_siochi Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:29
          O matko....
        • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:34
          Normalnie, kierowcy nie stają na kopercie(przynajmniej tak napisała autorka wątu), tak wiec to koperta jest źle wyznaczona i nie mozna na nią wjechać przy ograniczeniach niepelnosprawnego kierowcy.
          • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:49
            A pomyslunku ci kierowcy nie maja?
            • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 10:58
              Ale skoro maja tam wyznaczone, z tego co wątkodajka pisze 3 miejsca do parkowania, to niby czemu mają z nich nie korzystać?
              Pogrzało cię?

Obowiązkiem spółdzielni było wyznaczyć takie miejsce, na które da się wjechać.
              • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:05
                Wiesz, a jak oni by sie czuli, gdyby ktos im zablokowal wyjazd z koperty? Ciezko samemu sie dostosowac do tego, ze linie sa zle narysowane? No ale do tego potrzeba zyczliwosci i poczucia solidarnosci...
                • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:12
                  Srututu tutu, bawić się w matkę Teresę z Kalkuty, to można jak miejsc parkingowych nie brakuje, a jak jest na blokowiskach każdy wie. 3 miejsca na osiedlu są na wagę złota.
                  A po drugie, nie widzę powodu, dla którego pozostali kierowcy mają wyręczać z obowiązków spółdzielnię i to jeszcze swoim kosztem.
                  Chyba kierujesz pretensje pod zły adres. Jak już jesteś taka oburzona, to się burz na tego, kto te linie namalował.
                • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:16
                  > Wiesz, a jak oni by sie czuli, gdyby ktos im zablokowal wyjazd z koperty?
                  no ale skoro oni poprawnie parkują na wyznacoznych dla siebie miejscach nie zastawiając koperty to nie mają śiwaodmości przeciez że blokują wjazd niepełnosprawnemu z takimi kaurat ograniczneiami. Wiesz ja parkując obok miejsca dla niepełnosprawnego na miejscu dla mnie wyznacoznym nie wychodze i niemirzę koperty i nie rozkminam czy keirowca z taka niepełnosprawnościa się tam aby zmiesci czy nie tylko zakładam, ze ta kopertę to oznaczono prawidlowo jendka a nie jakiś isiota ją bez sensu wyrysował...
                  • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:19
                    Dokładnie.
                  • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:03
                    A to ciezko na to wpasc, ze wjazd w koperte wymaga nieco wiecej miejsca noiz dlugosc samochodu?
                    • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:06
                      no ale jak wysiadam z prawidłowo zaprkowanego auta to nie mierzę jaka dlugośc i szerokośc ma wyrysowana koperta czy ozncazone meijsce postojowe obok-ona powinna być wyrysowana odpowiednio-ja nie musze rozkimniac czy niepłenosprawny z daną niepełnosprawnościa się w nią zmieści-odpowiednią koperte powinien wyrysować zarządca neiruchomości.
                      • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:10
                        Ja zalozylam - byc moze blednie, ze ta koperta dla niepelnosprawnych jest wyrysowana w na oko widoczny sposob na styk. Wiadomo, ze jak niepelnosprawny jezdzi autem o niestandardowych gabarytach, to nie ma szans, by inni kierowcy na to wpadli, bo jak. Sa pewne wytyczne dlugosci koperty i te powinny byc zachowane.
                        • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:13
                          a widzisz bo ja zrozumiałam, ze te auta to na kopercie nie stają ani jej celowo nie blokują a problem jest z samą kopertą jej wielkościa czy miejscem jej umieszczenia w przypadku gdy ma ją zjamowac człowiek z konkrenymi ograniczeniami....
                          • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:15
                            Czyli administracja nie uwzglednila danych we wniosku o miejsce dla niepelnosprawnego (bo przeciez taka informacja musiala byc w niej zawarta). Inna sprawa - taka koperta jest dla kazdego niepelnosprawnego, nie dla tej konkretnej osoby?
                            • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:21
                              z tego co pamiętam, to tak i może każdy niepełnosprawny zaparkować na takiej kopercie ale to chyba minimum dobrej woli zarządcy aby dostosowac ją do potrzeb tego konkretnego parkuącego tam najczęściej jeżeli nieco więszej potrzebuje-w przepisach chyba wymiary minimalne są podane a nie maksymalne, wiec nie problem ja powiekszyć ale neistety jeśli to nie dorga publiczna to zarządca nie ma takiego obowiązku. Chyba tylko przy udziale w gruncie mozna na konkretny smaochód zrobić-u nas jest wspólnota z własnością terenu przyległego i można sobie indywidualne miejsce postojowe wytyczyć za zgodą członkow spóldzielni.

Mi się wydaje, ze najlepiej jak ktos tutaj radził problemem zainteresować jakies lokalne media jak nie da rady inaczej...
            • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 11:14
              No ale mają być jasnowidzami i przewidywac z jakimi ograniczneiami będzie parkowal neipełnosprawny. Jets wyznacozne miejsc epakringowe na którym kierowca poprawnie parkuje przeciez nie stając na kopercie-to koperta jest w złym miejscu/złej wielkości.
              • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:03
                Jestes w stanie wjechac w koperte, majac pare centymetrow wiecej niz dlugosc Twego auta? Wow!
                • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:10
                  my chyba czytamy jakis inny post....wielkośc koperty nie umowliwia w ogóle zaprkowania na niej, uniemolziwia ją niepełnosprawnemu z tymi konkretnie ograniczeniami-przynajmniej ja i nie tylko ja te wpisy tak rozumiem-a ja nie jestem wróżką i nie ejstem w stanie stwierdzić czy koperta narysowana przez zarządce ma odpowiednie wymiary i zakładam, ze skoro ktos ją rysował to zrobił to z głową i ma odpowiednie-ja naprwdę niemusze tego rozkimniac parkując prawidłowo. To ktoś kto wynaczył takie miejsce parkownia dla niepełnosprawnego dał ciała-wystraczy przeciez zmienić to miejsce koperty lub wyrysować ją większą.
                  • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:16
                    "auto musiałoby być dosłownie wpychane w obrys koperty, bo nie ma miejsca na jakiekolwiek manewry" - czyli jest to koperta obiektywnie za mala dla auta, nie tego konkretnego kierowcy?
                    • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:24
                      Chodzisz po parkingu z linijka i odmierzasz każde miejsce, czy aby nie jest na styk?

Jest narysowana koperta, to ok nie staję na niej, ale guzik mnie obchodzą jej wymiary, wychodzę z założenia, że skoro zarządca taka namalował, to taka miała być.

Czy ty uważasz, że ludzie nie maja lepszych rzeczy do roboty, niż latanie po osiedlu i rozkminianie jaki ten niepełnosprawny ma samochód, czy seicento czy kombi i jakie ma ograniczenia, paraliż, a może nie ma nogi. Mam wytyczone miejsce, to na nim parkuję, nie wystaję za linię, czyli jest ok.
                    • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:24
                      No własnie autorka też pisze, ze kierujący ma ograniczenia manewrów i dlatego nie może wjechać a kierowcy nie stają na kopercie tylko za nia jednak, dlatego dopytałam z czym jest problem z nieprawdiłowo wytyczona kopertą czy nieprawdiłowo parkujacymi kierowcami ale wychodzi mi z kolejnych postów że ejdnak miejsce dla niepełnosprawnego jets niewłaściwe.
                      • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:31
                        Problem jest jednak taki, że jest ono ograniczone z przodu barierką , z jednego boku ścianą budynku. a z tyłu jest notorycznie zastawiane przez inne auta( zaraz za linią końca koperty), więc auto musiałoby być dosłownie wpychane w obrys koperty, bo nie ma miejsca na jakiekolwiek manewry.Kierujący samochodem niepełnosprawny jest jednostronnie sparaliżowany i ma ograniczone możliwości manewrowania samochodem ( sprawna jedna ręka).

Czyli zapewne jest to standardowa koperta i zdrowy kierowca by wjechał, jak w normalną kopertę. Tak naprawdę wystarczyłoby odrobinę dobrej woli administracji i zdemontowanie barierki, jak widać administracja robi na złość. Myślę, że od strony prawnej pewnie nie ma się do czego przyczepić.
                        • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:34
                          No dobrze, wjechalby, ale pewnie tylem - ale nie moglby, bo z przodu jest barierka. A na wjazd do koperty przodem potrzeba jednak nieco zapasu.
                          • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:36
                            Wiesz w ogóle jak wygląda manewr wjazdu w kopertę??
                            • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:38
                              Wiem, wjezdzalam wczoraj. Jedna reka, zeby nie bylo niejasnosci. Tylem, bo bylo malo miejsca. Ale w tym przypadku opisanym z przodu jest barierka i nie mozna podjechac do przodu, ustawiajac sie rownolegle? Bo jesli barierka bylaby tylko na szerokosc miejsca, to w czym bylby problem?
                              • slonko1335 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:40
                                Bo jesli barierka bylaby tylko
                                > na szerokosc miejsca, to w czym bylby problem?
                                pewnie w tym konkretnym ograniczeniu jakie ma ten niepełnosprawny i z którego powodu on wjechać nie może a kierowca tam prawidłowo parkujący wiedzieć o nim nie musi.
              • annajustyna Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:06
                Chyba ze oni mysla, ze niepelnosprawny ma takie auto:
                https://xc.cdn03.imgwykop.pl/c3397993/link_cn6v8XKZECRgd4uiA2Jn8t5Xfiy9g2Vp,w300h223.jpg
    • anorektycznazdzira Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 12:49
      Ja uważam, że taka koperta to nie żadna koperta. Koperta bowiem powinna miec taki wymiar, żeby zabezpieczać możliwość skorzystania z niej, bez liczenia na domyślność kierowców parujących obok. Nie ma przecież przepisu, że parkuje się np. min 1 m od koperty, tylko że "nie na kopercie". Niestety to oznacza potrzebę dalszej waliki z administracją o wydłużenie koprty w taki sposób, żeby spelniała swoje zadanie.
      Zresztą, tak jak jest obecnie, to istne marnotrawstwo, bo rozumiem, że NIKT by tam nie wjechał nawet pełnosprawny kierowca, chyba ża może smartem albo skuterem.
      • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 14:07
        No wyjścia są dwa: inna lokalizacja z normalnym wjazdem najlepiej prostopadłym i ja tam widzę taką możliwość, druga to zmiana mentalności innych tam parkujących. To nie jest parking tylko pobocze drogi osiedlowej i wystarczyłoby, żeby ten parkujący na trzeciego stawał po prostu nieco dalej z tyłu - jest możliwość, a wtedy ten środkowy nie musiałby parkować bezpośrednio za linią koperty, a tak to po prostu możliwości manewru są znikome. Ja kierując obiema rękami mam problem z wjazdem tam i zajmuje mi to naprawdę dużo czasu co ma powiedzieć osoba sparaliżowana ze sprawną jedną ręką i jedną nogą.Tylko właśnie musiałby ktoś ciągle tam być i prosić kierowców aby stawali nieco dalej, bo możliwość jest. Kurcze, ta baba w tej administracji jest tak tępa, że jak tam znowu pójdę to chyba z nerwów urodzę przedwcześnie, albo wyjdę z siebie i stanę obok.A wystarczy nieco zrozumienia i spojrzenia na drugiego człowieka.
        • scher Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 15:50
          zytka29 napisała:

> wystarczyłoby, żeby ten parkujący na trzeciego stawał po prostu nieco dalej z tyłu

Niech linię namalują i problem się rozwiąże.

> Kurcze, ta baba w tej administracji jest tak tępa, że jak tam znowu pójdę

Po co załatwiasz na gębę, zamiast napisać pismo do powiatu, sprawdzić decyzję i wzywać policję na każdym razem? Co ci da niekończąca się dyskusja na forum?
          • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 16:49
            > wzywać policję na każdym razem?

Ale co jej da policja, jak pozostali kierowcy nie łamią przepisów? W końcu policjanci tez stracą cierpliwość i jej się dostanie za bezpodstawne wezwania.
            • scher Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 17:53
              kota_marcowa napisała:

> > wzywać policję na każdym razem?
              > Ale co jej da policja, jak pozostali kierowcy nie łamią przepisów?

Jak to nie łamią? Zastawianie komuś miejsca parkingowego jest chyba wykroczeniem.

> W końcu policjanci tez stracą cierpliwość i jej się dostanie za bezpodstawne wezwania.

Jakie bezpodstawne wezwania? Mam uzasadnione podejrzenia, że ktoś (kierowcy i/lub zarządca terenu) łamie prawo, to wzywam.
              • mia_siochi Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 18:35
                Kilkadziesiąt wpisów w wątku o tym samym: kierowcy NIE zastawiają niczego. Nie stają na kopercie.
              • kota_marcowa Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 18:44
                Nikt nic nie zastawia, zdrowa osoba daje radę wjechać, ten niepełnosprawny nie radzi sobie z powodu paraliżu połowy ciała.

A swoją drogą, to czy osoba w połowie sparaliżowana, w ogóle powinna prowadzić, bo moim zdaniem może jednak stanowić zagrożenie na drodze.
          • zytka29 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 13.07.15, 18:59
            "Po co załatwiasz na gębę, zamiast napisać pismo do powiatu, sprawdzić decyzję i
            wzywać policję na każdym razem?"
            To mnie zainteresowało:- jakie pismo, dlaczego do powiatu, jaką decyzję i na jakiej podstawie wzywać policję?

Pisałam wcześniej, że to droga osiedlowa, usiłowałam załatwić w administracji osiedlowej, ale pani tam nie wiedziała jak ani nie miała na to ochoty więc skrobnęłam skargę do głównej spółdzielni i po niej bez żadnej konsultacji w tempie przyspieszonym zrobili to miejsce byle było, bo postraszyłam nagłośnieniem.
            • scher Re: blokowanie wjazdu na kopertę 15.07.15, 19:30
              zytka29 napisała:

> To mnie zainteresowało:- jakie pismo, dlaczego do powiatu, jaką decyzję

forum.gazeta.pl/forum/w,567,158170379,158171367,Znalazlem_przepis.html
              > na jakiej podstawie wzywać policję?

Prawo o ruchu drogowym:
              Art. 49. 2. Zabrania się postoju:
              1) w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;
              2) w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu
        • peonka Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 17:19
          Ok, moze zacznij od najprostszej rzeczy: sprawdz na miejscu, czy wymiary koperty zgodne sa z tymi z rozporzadzenia (chyba 6 m dlugosci i iles tam szerokosc drogi obok niego). Jesli nie, to pisz skarge. Jesli tak, to pisz prosbe o zamiane miejsca / demontaz barierki, tak "po ludzku", bo prawem niestety sie wtedy nie podeprzesz.
    • arwena_11 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 12.07.15, 18:45
      Przepisy mówią,że
      szerokość miejsca dla niepełnosprawnego ma wynosić 3,6m.
      długość 5 metrów, a w przypadku parkowania równoległego 6m.

Jeżeli koperta te wymogi spełnia, to pewnie niewiele da się zrobić.
      • anorektycznazdzira Zytka29: i spełnia te wymogi czy nie? n/t 13.07.15, 21:18
        • zytka29 Re: Zytka29: i spełnia te wymogi czy nie? n/t 14.07.15, 17:59
          nie wiem szczerze mówiąc, dopiero jutro się tam wybieram
    • iza232 Re: blokowanie wjazdu na kopertę 13.07.15, 17:04
      W takiej sytuacji, zainteresowałabym sprawą lokalne media. Oni bardzo chętnie się tym zajmą. A nie raz okazało się, że sprawa pozornie patowa, jednak dała się szybko rozwiązać, gdy zajęła się nią lokalna gazeta albo tv.
      • zytka29 wymiary 15.07.15, 15:49
        kochani, bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie poparte konkretnymi przepisami. Zmierzyłam ( niezbyt dokładnie, bo mi już brzuch przeszkadza solidnie- tak raczej od góry więc może być jakaś granica błędu do kilku cm) i wymiary to: długość koperty mierzona raczej po zewnętrznym obrysie to 5 metrów, a szerokość to niecałe 3 metry( uczciwie piszę, że szerzej być nie może bo zaczyna się ulica i linia kończy się na krawężniku), ale nie szerokość jest tu ważna.
        Tak więc w imieniu swoim i podopiecznego serdecznie dziękuję za wskazanie kierunku i mam nadzieję, że teraz bez problemów uda mi się jeszcze przed porodem coś w tej kwestii zdziałać, abym mogła spokojnie zająć się dzieckiem, bez wyrzutów, że zostawiłam kogoś z niezałatwionym problemem smile
        • arwena_11 Re: wymiary 15.07.15, 15:52
          czyli metr muszą dołożyć. Wtedy nie będzie problemu z parkowaniem mam nadziejęsmile
        • peonka Re: wymiary 15.07.15, 16:42
          Szerokość może okazać się dobra (coś tam było o 2.3 m w przypadku usytuowania wzdłuż ulicy), ale na długość metr muszą dodać wink
          Podobno kobiety w ciąży są waleczne, wiec do boju!
          Napisz jak się sprawa skończyła, ok?
        • anorektycznazdzira Re: wymiary 15.07.15, 18:46
          no to trzymamy kciukismile
          • zytka29 Re: wymiary 15.07.15, 19:18
            Przepraszam , ale znów mam w.....wa, jak byłam tam raz jeszcze podrzucić zakupy, zastałam taki widok i się zastanawiam czy ten metr wystarczy jak tam parkują tacy ludzie, żeby jeszcze faktycznie nie było miejsca, ale za tym autem dobry metr przestrzeni.
            Czy to już zaparkowane na kopercie czy jeszcze nie?
            fotoforum.gazeta.pl/u/zytka29.html
            • arwena_11 Re: wymiary 15.07.15, 19:22
              a wiesz to zdjęcie wysłałabym do straży miejskiej i zapytałabym się o to. Dla mnie jest to parkowanie na kopercie, bo obrys samochodu przekroczył linię koperty, ale czy dla straży miejskiej czy policji też tak jest? Nie mam pojęcia. Wyślij mailem to zdjęcie z pytaniem. Powinni odpowiedzieć.
              • bi_scotti Re: wymiary 15.07.15, 20:17
                To w PL mozna tak parkowac? Bo np. w mojej okolicy to sie kwalifikuje jako okupowanie dwoch miejsc parkingowych i ticket jest murowany, wiec ja mysle, ze Scher ma racje jak najbardziej z ta sugestia wolania policji czy strazy od parkingow - tak parkowac nie wolno, szczegolnie autem o typowych wymiarach typu sedan, hatchback, standard SUV etc. A jak sie ma wieksze auto (np. pick-up truck czy starej daty station wagon, extended van etc.), potrzebujace wiecej miejsca niz standartowe miejsca parkingowe, to trzeba miec permit od miasta. Jak inaczej? Ze tez wlasicielowi tego czerwonego pyszczka wlazacego na drugi parking nie jest wstyd - nie umie parkowac prawidolowo czy co? Sam sie powinien zaczerwienic jak jego auto! Powodzenia w walce o sluszna sprawe - moze przy okazji wychowasz lepszych kierowcow!
              • peonka Re: wymiary 15.07.15, 20:22
                Popieram, wyślij do straży. Z numerami rejestracyjnymi.
            • slonko1335 Re: wymiary 15.07.15, 20:41
              > Czy to już zaparkowane na kopercie czy jeszcze nie?
              oczywiscie, że tak..
              • zytka29 Re: wymiary 16.07.15, 08:42
                a jednak okazuje się, że nie.
                Oto odpowiedź jaką otrzymałam z policji z wydziału drogowego na pytanie czy to wykroczenie czy nie:
                "Witam,
                W przedstawionej dokumentacji fotograficznej nie dostrzegamy popełnionego wykroczenia. Natomiast według nas koperta nie spełnia warunków formalnych. Proponuję wystąpić do Zarządcy terenu o wykonanie i oznakowanie tzw.koperty zgodnie z obowiązującymi przepisami."
                • peonka Re: wymiary 16.07.15, 09:38
                  Przyznaję, ze jestem bardzo zdziwiona. Wysłałabym to jeszcze do straży z pytaniem tylko o zaparkowany samochód, bez wspominania o wymiarach koperty.
                  • zytka29 Re: wymiary 16.07.15, 09:57
                    przepadło, wysłałam już wczoraj z podaną długością koperty, ale jeszcze nie mam odpowiedzi
                • slonko1335 Re: wymiary 16.07.15, 10:03
                  kurcze-w szoku jestem w takim układzie...chociaz jak znam życie to pewnie co człowiek to inna interpretacja ...
                • violent_green koperta egzamin 16.07.15, 10:07
                  Prawdę mówiąc to jestem w szoku, że policja uważa takie parkowanie za poprawne. W zeszłym roku zdawałam egzamin na prawo jazdy i nie ma takiej opcji, żeby samochód wystawał gdziekolwiek poza linię koperty! Rozumiem więc, że w drugą stronę jest tak samo- parkując samochodem obok koperty nie mogę obrysem samochodu o nią "zahaczać". Ja jeszcze zawsze zostawiam z pół metra albo więcej od linii koperty.
                • scher Re: wymiary 16.07.15, 19:36
                  zytka29 napisała:

> Oto odpowiedź jaką otrzymałam z policji z wydziału drogowego na pytanie czy to
                  > wykroczenie czy nie:
                  > "Witam, W przedstawionej dokumentacji fotograficznej nie dostrzegamy popełnionego
                  > wykroczenia.

To tylko opinia policjanta bez żadnego znaczenia prawnego.
                  Żeby osiągnąć skutek, trzeba złożyć formalne zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia wykroczenia. Wtedy już ew. odmowa wszczęcia postępowania musi się odbyć w trybie Kpow i podlega nadzorowi.
                  • annajustyna Re: wymiary 17.07.15, 20:51
                    Czyli ten z koperty z przodu przy parkowaniu moglby popchnac tego z tylu i pewnie tez nie byloby wykroczenia. Grunt ze kola w zarysie koperty wink.
                    • zytka29 Re: wymiary 19.07.15, 18:09
                      już zgłupiałam do reszty, dostałam taki plik z policji z aktualnymi wymiarami kopert i innych ciekawych oznaczeń poziomych i w jednej tabelce z wymiarami pisze, że koperta dla samochodu osobowego ma mieć długość 5 metrów i szerokość (3,6m dla stanowiska ON) Z tym, że dotyczy to parkowania na jezdni - równolegle do krawężnika. W innej zaś tabelce uwzględniono minimalne wymiary stanowisk postojowych uwzględniajce rodzaje pojazdów i ustalony sposób ich umieszczenia i są tam wymienione samochody dla ON i przy kącie nachylenia 0 są podane wartości w metrach 6 , 3,60 i 3 m i już mnie coś trafia.Czy ktoś zna się na przepisach i zechciałby na to spojrzeć (print screeny są w moich zdjęciach) albo wysłałabym plik na priv (cały ma prawie 90 stron), bo mi się dziecko pcha na świat i mam nadzieję, że to tylko skurcze przepowiadające i przejdą, ale nie jestem teraz w stanie myśleć, nie zdążę też się chyba z nikim skonsultować, a pismo do spółdzielni wyprodukowałam i nie chcę się zbłaźnić jeśli to ma być te 5 metrów a nie 6, bo i tak mam już przechlapane, że się mieszam w nie swoje sprawy.Z góry serdeczne dzięki
                      • baltycki Re: wymiary 19.07.15, 19:31
                        Nie wiem, gdzie sa "Twoje zdjecia", ale powiedz,
                        co jest niejasnego w tym przepisie?

§ 21.1.Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
                        • zytka29 Re: wymiary 19.07.15, 19:41
                          to, że ten plik przesłany mi przez policję jest aktualniejszy bo z 2003 r.
                          podstawa prawna dla przysłanego mi pliku to:
                          Załącznik nr 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003r. W sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach
                          i w tym pliku były dwie tabelki podające długość tzw. koperty i nie wiem , której tabelki się trzymać, żeby się nie ośmieszyć. jak wejdziesz na mój profil to są tam 4 zdjęcia, trzy dotyczą koperty z tego pliku
                          • zytka29 print screeny 19.07.15, 20:04
                            fotoforum.gazeta.pl/5,2,zytka29.html
                            • baltycki Re: print screeny 19.07.15, 20:22
                              Ok, dzieki..

Tabelka nr. 1.
                              Samochody ON..
                              przy krawezniku to kat alfa = 0
                              dlugosc 6,0m
                              szerokosc 3,6.

te 3m, ro szerokosc drogi dojazdowej miedzy miejscami postojowymi..
                          • baltycki Re: wymiary 19.07.15, 20:05
                            Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75 z dnia 15.06.2002 r., poz. 690) z późniejszymi zmianami.
                            Stan prawny na dzień 1.01.2014 roku.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75 z dnia 15.06.2002 r., poz. 690) z późniejszymi zmianami. Stan prawny na dzień 1.01.2014 roku.

§ 21.
                            1. Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.

Jak widzisz, nie ma zadniej zmiany.

Tu masz odpowiedz prawnika z pazdziernika 2014..

www.eporady24.pl/wymiary_miejsca_postojowego_w_swietle_prawa,pytania,8,112,10195.html
                            powoluje sie na ten sam przepis..
                          • baltycki Re: wymiary 19.07.15, 20:12
                            Mam ten zalaczkik.. strasznie dluuuugi smile
                            Gdybys podala w ktorym punkcie sa te tabelki, latwo bym znalazl smile
                            • zytka29 Re: wymiary 19.07.15, 20:57
                              dzięki, widzisz zasugerowałam się tym, że ta druga tabelka( 5.2) była w dziale z kopertami , no i gliny mają te najbardziej aktualne dane i stąd głupota. Fajnie, może zdążę to jeszcze jutro wysłać i iść spokojnie do szpitala, a resztą niech się teraz zajmie moja następczyni.
                              • baltycki Re: wymiary 19.07.15, 21:22
                                Gdyby tabelki dotyczyly tego samego, to bylyby sprzeczne ze soba i z przepisem..
                                Ta druga jest w rozdziale..
                                Stanowisko postojowe zastrzezone..
                                Sugeruje, ze chodzi o pojedyncze stanowisko, a nie o miejsce na parkingu czy w zatoce parkingowej.. te sa umieszczone wczesniej.
                                Pojedyncze moze byc krotsze, bo nikt nie zablokuje..
                                Tak mysle.,
                                • baltycki Re: wymiary 19.07.15, 21:27
                                  Caly zalacznik, gdyby ktos jeszcze chcial zabrac glos..

www.nettax.pl/serwis/imgpub/du/2003/220/poz.2181/zal2/zal2_5.pdf

Od 5.2.4.
                                  do
                                  5.2.6.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka