Dodaj do ulubionych

Dwunastolatek jak dorosły

18.07.15, 23:51
To nie fair, że dziecko 12-letnie płaci za wszystko w wielu miejscach jak dorosły - w Wizzairze kupuję bilet lotniczy - pełna odpłatność, na wczasach AI pełna odpłatność. Uważam, że to nie w porządku, że płacę - mając dwoje dzieci, a starszak do tego je mało, bo wybiórczy niejadek - jak za trójkę dorosłych i dziecko, bo skończył 12 lat a do 13 mu jeszcze daleko. Pełne kwoty powinny obowiązywać przy wieku 14+ minimum. Wakacje kosztują mnie teraz majątek, a to nadal jeszcze dziecko...To niesprawiedliwe. A wy jak uważacie?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:01
      dzieci kosztuja a zycie to bol, jeszcze sie nie przyzwyczailas?
    • sasanka4321 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:03
      Wiekszosc 12-latkow, ktorych znam, je wiecej niz ja i jest wyzszych ode mnie, wiec niespecjalnie rozumiem, dlaczego hotele i samoloty mialyby traktowac ich jak male dzieci, ktore ledwo co skubna z obiadu, w samolocie siada na kolanach mamy a w hotelu wystarczy im male lozeczko gdzies w rogu.
      • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:11
        No to moj taki nie jest, jeszcze przed skokiem wzrostowym, je wybiorczo i na pewno nie wiecej niz 10 latek. Nie chodzi o lozko w rogu i siedzenie na kolanach w samolocie, ale normalna ulge. Bo 14-15-latek to juz chlop a 12-latek jeszcze dziecko i nie rozni sie od 11-latka. Wiem ze dzieci kosztuja ale traktowanie 12-latka jak doroslego to przegiecie...
        • ichi51e Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 07:14
          Bez jaj. 12 latek z punktu widzenia przewoznika czy hotelu zajmuje tyle miejsca co dorosly w dodatku jesli zle wychowany i foszasty to jest tez bardziej klopotliwy niz przecietny dorosly.
          • aneta-skarpeta Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:50
            Mój ma lat 13 ale id roku kupuje mu męskie ciuchy. But 42. Je nie za dużo. Ale jak dorosła kobieta.
      • iwoniaw Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:59
        Cytatsasanka4321 napisała:

> Wiekszosc 12-latkow, ktorych znam, je wiecej niz ja i jest wyzszych ode mnie

Otóż to, a nie jestem bynajmniej drobniutkim niejadkiem, lecz zjadającą pełne porcje kobietą o standardowych wymiarach. big_grin
    • m_incubo Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:03
      Wakacje kosztują mnie teraz majątek, a to nadal jeszc
      > ze dziecko...To niesprawiedliwe. A wy jak uważacie?

Uważam, że jak ci coś nie pasuje, to możesz zmienić pracę i wziąć kredyt.
      • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:14
        Prace mam dobra, kredyt tez wzielam juz dawno temu, juz prawie polowa lat splacona wink
      • rosapulchra-0 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:22
        m_incubo, big_grinbig_grinbig_grin
      • annajustyna Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:45
        No i zawsze mozna z wyjazdu na wakacje zrezygnowac. Nie ma obowiazku.
        • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:49
          ja uwazam ze to obowiazek wyjechac na wakacje i taka sama inwestycja w zdrowie jak ruch, dobre odzywianie, pilnowanie terminow u dentysty i odwiedzanie lekarza. Po ciezkim roku, sprawdzianach, egzaminach i rekrutacjach starszego, absorbujacej naszej pracy, dojazdach wielogodzinnych w wakacje sie regenerujemy i ladujemy baterie na kolejny rok z nowymi wyzwaniami smile
          • annajustyna Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:53
            Nawet jesli Was nie stac?
            • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 14:03
              Jak by nie bylo stac to bym nie jechala to chyba oczywiste? Przeciez kredytu na to nie biore, ale ponarzekac mozna bo to sporo kasy jest. W tym roku odczulam bardziej jak zobaczylam ze mlody jest jak dorosly traktoiwany. No tako szok, kropka ma racje, kazdy musi to przejsc smile Stary chlop sie z niego robi wink
              • joa66 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 14:08
                To naturalne, że nie cieszymy sie kiedy koszty wyjazdu rosną. Nienaturalne jest nazywanie tego niesprawiedliwością.
      • jusytka Re: Dwunastolatek jak dorosły 20.07.15, 08:12
        m_incubo napisała:
        > Uważam, że jak ci coś nie pasuje, to możesz zmienić pracę i wziąć kredyt.
        Ma prawo jej nie pasować, gdy dziecko towarzyszy rodzicom w hotelu powinno mieć zniżkę! Doskonale rozumieją to Niemcy, którzy rozumieją że zniżki rodzinne się opłacają, dlatego na niemieckich portalach nawet 14 latek może spać w pokoju z rodzicami za darmo!
    • jola-kotka Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:08
      Ja to uważam ,ze do 18 powinni dzieciom wszystko dawać za darmo bo w sumie czemu nie.mamusie byłyby zadowolone i państwo szczęśliwe bo dużo dzieci by bylo😀
      • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:13
        jola nie wypowiadaj sie bo nie masz dzieci i to nasze dzieci beda ci i mezusiowi fundowac emeryture wiec spasuj dziewczyno. Powinnas placic wieksze podatki bo przyczyniasz sie do nizu demograficznego w Polsce smile
        • jola-kotka Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:49
          Wiesz na emeryturę od waszych dzieci to ja nie liczę.umiesz liczyć licz na siebie. Narazie to ja płace podatki, z których bardziej korzystają ci co maja dzieci np. Szkoły sa z nich miedzyinnymi utrzymywane. A gdzie ja sie mam wypowiadać to już ja będę decydować.
        • rosapulchra-0 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:34
          Bergamotka, to że ktoś nie ma dzieci, nie oznacza, że nie ma prawa się wypowiadać, wszechstronnie wykształcona osobo..
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:13
          Na emerytury prawie kazdy pracuje sam, mamy system kapitalowy. Prawie kazdy, bo niepracujaca cale zycie mamusia ma prawo do renty po mezu. Swiat jest przeludniony, imigrantów znajdziemy pod dostatkiem, jak bedzie trzeba. Po trzecie: skąd wiesz, że twoje dzieci będą pracować, moze cale zycie beda bezrobotne. Nawet jak beda pracowac, splaca.dlug za niepracujaca mamusie. Peo czwarte: bezdzietni więcej wkladaja do budzetu niz wyjmuja w przeciwienstwie do dzietnych. Po piąte: ja tez niekoniecznie mam ochote na utrzymywanie szkol i bezplatnej sluzby zdrowia dla dzieci.
          • thea19 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 11:45
            niepracujaca cale zycie mamusia ma prawo do renty/emerytury po mezu tylko pod warunkiem zejscia z tego swiata malzonka i to tez nie zawsze (w przypaku renty)
          • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:46
            WWC
            ale masz mialkie pojecie o pewbych sprawach
            ad 1 juz dawno woadomo ze nikt sobie sam nie wypracuje emerytury bo jakas liczba ludzi musi pracowac zeby pozstali mogli pobierac emerytury - co za ignorancja!
            ad 2 tym abrzdoiej powinnismy sie rozmnazac by nie zalala nas islamska fala
            ad3 nie martw sie moje dzieci zostana tak wychowane i wyksztalcone ze beda pracowac. Jak niepracujaca mamusie masz na mysli. Bo wiesz ja, tak sie sklada pracuje smile
            ad4 smiech na sali
            ad 5 no to zwroc do budzetu panstwa kase za wyksztalcenie ciebie i leczenie prze okres dziecinstwa
            WWC ty masz mniej mozgu niz myslalam, a antydzieciecosc cie zabija od srodka wink
            • jola-kotka Re: Dwunastolatek jak dorosły 20.07.15, 02:14
              Wiesz,ale wyksztalcenie to nie wszystko,jak przyjdzie i powie komus,ze ma mniej mozgu...a nauczony tak przez mamusie powie to nie raz, bezrobocie przez cale zycie ma zapewnione,bo oprocz wyksztalcenia to na to czy kogos sie przyjmuje do pracy czy nie ma wplyw wiele innych cech. I wspolczuje ci,ze okreslasz wartosc czlowieka przez pryzmat posiadania dzieci,serio to,ze je masz nie czyni cie kims lepszym. Chceszto masz
    • aurinko Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 00:33
      A dlaczego 7 latka ma płacić tyle samo za bilet lotniczy co dorosły? A dlatego, że zajmuje taki sam fotel co 30 latek, 40 latek i 12 latek. Nie rozumiem na jakiej podstawie oczekujesz zniżki na bilet lotniczy dla 12 latka.
      Co do jedzenia, cóż mój najstarszy syn w wieku 10 lat jadł tyle co dorosły, fizycznie pracujący mężczyzna, a córka (obecnie 8 lat) je tyle co starszy brat. Dzieci są różne i dobrze, że różne hotele, prywatne kwatery itp określają wiek, do którego jest ulga, warunki są jasno z góry określone, dzięki temu jest jakiś porządek. A mając dzieci trzeba liczyć się z tym, że ich utrzymanie kosztuje.
      • aneta-skarpeta Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 11:00
        Tak samo tyle samo płaci za wycieczkę 50 kg kobieta i 90 kg facet. Choć facet je 3 razy tyle co oba i być może myje się 3 razy czesciejwink
        • ichi51e Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:16
          Facet je wiecej babka myje sie czesciej...
          • bergamotka77 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:41
            o nieprawda moj maz bije rekordy w braniu prysznica i kapieli wink Rachunki za wode sa komsiczne sad
            • annajustyna Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:46
              No to i za hotel powinien wiecej zaplacic!
    • majenkir Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 02:43
      bergamotka77 napisała:
      > To nie fair, że dziecko 12-letnie płaci za wszystko w wielu miejscach jak dorosły

Niech sie kurczy. Jak Hesia Dulskiej. Bedzie taniej big_grin.
    • atena12345 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 06:51
      kogo jak kogo, ale ciebie przecież stać wink
    • ja204 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 07:38
      Ja za 11 latka tez niestety place cala kwote. Tez bym wolala zeby mialy dzieci znizke ale coz.
    • joa66 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 07:59
      Zgadzam się , świat jest niesprawiedliwy. Czterdziestolatek, które je wybiórczo i mało też powinien mieć zniżkę. Dziwię się, że hotele nie dają mi zniżki, bo nie jem płatków kukurydzianych na sniadanie i nie korzystam z ich szamponów.
      • ichi51e Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 08:07
        Albo np jak parking jest wliczony w cene a czlowiek bez samochodu...
        • mia_siochi Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:09
          W samolocie taki 12 latek przecież nie musi zajmować miejsca. Jak jest malutki i je wybiórczo, to można go nadać razem z bagażem przecież.
          • agniesia331 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:21
            ok,w samolocie tak sciagaja,ale co do wakacji z bp to zawsze wybieralismy takie hotele,ktore liczyly polowke dla dzieci do 14 rz,a i inne hotele za granica tez nie licza calosci dla dzieci do 18 rz,tylko pol
      • ada1214 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:54
        joa66 napisała:

> Zgadzam się , świat jest niesprawiedliwy. Czterdziestolatek, które je wybiórczo
        > i mało też powinien mieć zniżkę. Dziwię się, że hotele nie dają mi zniżki, bo
        > nie jem płatków kukurydzianych na sniadanie i nie korzystam z ich szamponów

hehheheh otoz to big_grin
        ja jestem drobnienka, malenka, w istocie wygladam jak dziecko jak w ciuchy syna wskocze. Nastepnym razem poprosze i znizke!
      • baltycki Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 11:36
        > Zgadzam się , świat jest niesprawiedliwy. Czterdziestolatek, które je wybiórczo
        > i mało też powinien mieć zniżkę.
        Zyczysz mi, abym placil podwojnie? suspicious
        • joa66 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 12:03
          A jesz podwójnie?smile
      • kamyk.w.skarpecie Re: Dwunastolatek jak dorosły 20.07.15, 09:23
        A ja polecam protale islandzkie, tam nie tylko się w ogóle nie płaci, ale tobie dopłacają za all inclusive, no bo kto to widział, aby w cywil;izowanym kraju za wczasy płacić jak w dzikiej Bolandzie big_grin
    • sonia-3 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:16
      Ale w Wezyrze, sporo hoteli miało zniżki dla 12- latków. nawet 13- latkowie gdzieniegdzie mogli liczyć na zniżkę.
    • kropkacom Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:20
      No niestety... Każdy rodzic przez to przejdzie. big_grin Przez te szok. Tak na pocieszenie. I nie słuchaj forumek, bo one też to zdziwienie zaliczą lub zaliczyły.

Mnie wkurza jednak, że moim dzieciom przepadła zniżka, która im się należała i z powodu wieku, i tego, ze się uczą, ale nie mają legitymacji. Witamy w kraju raju...
    • zofijkamyjka Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:50
      moja dwunastolatka jest jak dorosła, wzrostem mnie dogoniła, ubiera sie w dorosłe rozmiary, je tyle ile dorosły a czasem i wiecej, śpi na normalnym dorosłym łózku.....
    • fomica Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 09:56
      A za rok powiesz, że jednak powinno być od 15+. A za dwa lata że od 16+. A za trzy że do ukończenia edukacji.
      Gdzieś trzeba te granice ustanowić i zawsze ktos będzie tuż pod kreską. Znami mi 12-latkowie to wyrośnięte i dobrze odżywione chłopaki, juz nie dzieciątka.
      • tomelilla Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:08
        Przeciez mozna kupic hotel bez wyzywienia (albo tylko ze sniadaniem). Jak je malo, to automatycznie zaplacicie mniej w knajpach. Cena za AI to srednia tego co zje i wypije(!) przecietny mieszkaniec hotelu, a wiec dosc wysoka.
    • sumire Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:02
      A dwunastolatkowie samolotami latają na stojąco czy jako bagaż?...
      • kropkacom Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:07
        Pytanie jak latają jedenastolatkowie?
        • thank_you Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:43
          Jak to gdzie? Tutaj, przecież to darmowa miejscówka:

https://travelswithpirates.files.wordpress.com/2010/08/baby_1-round1.jpg
      • rosapulchra-0 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 10:38
        sumire napisała:

> A dwunastolatkowie samolotami latają na stojąco czy jako bagaż?...

http://emots.yetihehe.com/2/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/2/rotfl.gif
        • annajustyna Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 13:49
          Ja za moja 4-latke tez place prawie 100% w Lufthansie. A w sumie jako bagaz podreczny moglabym ja na poklad przemycic wink.
          • memphis90 Re: Dwunastolatek jak dorosły 20.07.15, 09:14
            W niemieckiej Lufthansie? Jak to - przecież tu i w wątku obok zaręczają, że Niemcy dają dzieciom za darmo! Wszystko! Do osiemnastki i nawet dlużej!
    • marychna31 ja dla trzylatka płacę pełne kwoty 19.07.15, 11:28
      o dziewięciolatku nie wspominając. W Rynanerze i LOT.
      • volta2 Re: ja dla trzylatka płacę pełne kwoty 20.07.15, 02:29
        chyba zwarowałaś, lot ma do 11 lat zniżkę, tyle że minimalną. ale jest.
    • kjut Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 11:45
      Lepsze pytanie to dlaczego bilet lotniczy dla roczniaka kosztuje kupe kasy (nie pełna cena ale jednak) mimo iż nie przysługuje mu ani miejsce ani nawet minimalny bagaż.
      • joa66 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 12:00
        ???? Gdzie?
    • joa66 Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 12:08
      A tak serio bergamotka to jaki próg wiekowy proponujesz?smile
      • volta2 Re: Dwunastolatek jak dorosły 20.07.15, 02:32
        no jest jakaś "dziura" wiekowa

często jest tak, że za 14 latka się płaci jak za dorosłego, tymczasem 19 latek ma zniżkę studencką i w efekcie ma taniej niż młodszy brat.
        kompletna bzdura - taki 18 latek może lekko ulżyć rodzicom i zarabiać dorywczo, 12 latek takiej szansy nie ma.

do lat 16 powinno być normą.
    • tryggia Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 12:45
      Wcześniej o tym nie myślalam, ale zainspirowałaś mnie.
      Czy karły, te proporcjonalne i nie też muszą płacić tyle co dorosły?
      Przecież zajmują mniej miejsca, pewnie też trochę mniej jedzą...
      Znizki dla karłów!
    • aankaa Re: Dwunastolatek jak dorosły 19.07.15, 18:48
      pojedź na jakieś agro bez wyżywienia, będzie taniej
      tak samo wypocznie jak frunąc samolotem do hotelu z all
    • jusytka Ja nie płacę! 20.07.15, 08:08
      Ja mam 14 latka za którego nadal zdarza mi się nie płacić, albo mam znaczące zniżki! Za 12 latka nie płaciłam nawet w wersji all incl Są hotele gdzie młodzież w pokoju z rodzicami nie płaci wcale do lat 18! (sieć A&O) Nie ma więc sensu pisać, że za 12 trzeba płacić jak za dorosłego, bo wcale nie trzeba! Płacą ci, którzy nie potrafią szukać! Polecam jednak portale niemieckie...
      • kamyk.w.skarpecie Re: Ja nie płacę! 20.07.15, 09:24
        A ja polecam portale islandzkie, tam nie tylko się w ogóle nie płaci, ale tobie dopłacają za all inclusive, no bo kto to widział, aby w cywilizowanym kraju za wczasy płacić jak w dzikiej Bolandzie big_grin
      • joa66 Re: Ja nie płacę! 20.07.15, 09:27
        justyko - juz Tobie pisałam:

Re: Znizki rodzinne - odn. - Dwunastolatek jak do skasujcie

Odpowiedz

joa66 20.07.15, 08:33

Wiele hoteli, tak w PL też, ma cenę za pokój. Zakładam, że 12 latek miał swoje łóżko, a nie spał z rodzicami, więc pewnie to był pokój rodzinny.

Poza tym booking.com nie jest polskim portalem, obsługuje hotele na całym świeciewink

wyluzuj

forum.gazeta.pl/forum/w,567,158236507,,Znizki_rodzinne_odn_Dwunastolatek_jak_dorosly.html?v=2
    • mynia_pynia Re: Dwunastolatek jak dorosły 20.07.15, 09:30
      Szukając wakacji za granicą dla mojego prawie 4 latka koszt pobytu jest taki sam jak za dorosłego. W zeszłym roku był ze mną na 2 tygodnie nad morzem w ośrodku wypoczynkowo rehabilitacyjnym, ja płaciłam ze zniżkami 1200 zł syn 300 zł za cały pobyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka