Dodaj do ulubionych

Gender, hodowla i Fronda

22.07.15, 10:25
www.fronda.pl/a/gender-w-domu-oborze-chlewie-i-kurniku,54387.html
Się uśmiałam jak mało kiedy.
Pomijam, że nie bardzo mogę doszukać się związku gender z pracą zootechniczną, ale że Frondzia lituje się nad losem biednych zwierzątek, to już świat się kończy big_grin
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Gender, hodowla i Fronda 22.07.15, 11:18
      "Ba, są nawet koty, bezpieczne dla alergików" - noż po prostu zgroza i pastwienie się nad zwierzętami big_grin

Ciekawe, czy autor jada np. banany, jabłka, truskawki albo brzoskwinie big_grin
      • kozica111 Re: Gender, hodowla i Fronda 22.07.15, 11:30
        Tytuł jest faktycznie od czapy.Sama zaś treść we mnie śmiechu nie budzi.
        • cosmetic.wipes Re: Gender, hodowla i Fronda 22.07.15, 15:22
          Śmiech budzi we mnie kontekst.
          Natomiast sam tekst nie budzi we mnie żadnych emocji, gdyż (bardzo pobieżnie i wyraźnie bez znajomości tematu) jest tam opisana zwykła praca hodowlana. Człowiek odkąd podporządkował sobie zwierzęta zawsze je udoskonalał i "modelował" pod kątem użytkowości, czyli cech przydatnych dla ludzi. Komfort zwierzęcia nigdy nie był brany pod uwagę. Inżynieria genetyczna to taka sama działalność, tylko narzędzia nowocześniejsze.
          • iwoniaw Re: Gender, hodowla i Fronda 22.07.15, 16:26
            CytatCzłowi
            > ek odkąd podporządkował sobie zwierzęta zawsze je udoskonalał i "modelował" pod
            > kątem użytkowości, czyli cech przydatnych dla ludzi. Komfort zwierzęcia nigdy
            > nie był brany pod uwagę.

Mało tego, środowiska okołofrondziowe jakiekolwiek postulaty w tym kierunku (tj. liczenia się z komfortem zwierząt, postulowane choćby przez rozmaite odłamy Zielonych tu i tam) obśmiewały i głośno cytowały werset o czynieniu sobie ziemi poddaną big_grin
            A teraz raptem wielka zgroza, bo się zmieniło narzędzie i za bardzo "naukowo" wygląda dla ignorantów (nie, żeby mieli pojęcie o narzędziach wcześniej stosowanych...) big_grin
            • cosmetic.wipes Re: Gender, hodowla i Fronda 22.07.15, 16:58
              Właśnie o ten kontekst mi chodzi big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka