Dodaj do ulubionych

Hibiscus - herbaty owocowe

04.10.11, 14:11
Już któryś raz słyszę, że w ciąży nie powinno się pić naparu z hibiscusa. Z drugiej strony zalecane są herbaty owocowe, ale właściwie każda z nich hibiscus zawiera. Czy można je w takim razie pić? Czy bez ograniczeń? Nie mogę sobie podbić poziomu żelaza i powinnam ograniczyć herbatę czarną, ale co w zamian?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Hibiscus - herbaty owocowe 04.10.11, 22:21
      Nigdy nie słyszałam, żeby w ciąży należało unikać hibiskusa i w żadnej z moich zielarskich książek nie znalazłam takiej informacji. Moje podopieczne od lat pijają w ciązy hibiskusowe napary i nic złego się nie dzieje. Pozdrawiam :)
      • terpuka Re: Hibiscus - herbaty owocowe 04.10.11, 23:54
        czytałam, że hibiskusa w dużych ilościach należy unikać we wczesnym etapie ciąży gdyż może doprowadzić do poronienia, ale był to artykuł w necie a w takich różnie bywa z rzetelnością :)
        ja od wielu lat nie piję czarnej herbaty a od zajścia w pierwszą ciążę 3 lata temu również zielonej
        przerzuciłam się na roibos i wszelkie owocowe napary, lubię też rumianek czy pokrzywę z sokiem malinowym
        musisz popróbować co ci podejdzie
        swoją drogą pokrzywa jest świetna na podnoszenie poziomu żelaza
        • mewa000 Re: Hibiscus - herbaty owocowe 08.10.11, 10:54
          Ja piłam kiedyś dużo herbaty z hibiskusa. Jakiś czas temu znalazłam przypadkiem w necie cos takiego-
          Hibiskus-działa w sposób zróżnicowany na układ rodny. Obniża znacznie płodność, zapobiega poczęciu, jak również zależnie od dozy i etapu zaawansowania ciąży wpływa destruktywnie na jej przebieg (m.in. poprzez działanie antyestrogenne). W większych dozach może podziałać jako środek wczesnoporonny, do czego zresztą był wykorzystywany w starożytnej medycynie chińskiej jak również w Birmie i Pdn Indiach.

Ile w tym prawdy-nie wiem, natomiast faktycznie w necie o trochę o tym jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka