Dodaj do ulubionych

jedwab - prać?

25.07.15, 18:40
kupiłam sukienkę na lumpie. 100% jedwabiu. sukienka nieco przybrudzona, na metce "prać na sucho". korci mnie żeby wyprać w ręku, bo i tak nie wiadomo czy zabrudzenie zejdzie, a za pralnię zapłacę ok 50 zł.
no i chciałabym, a się boję.
prałyście jedwab w wodzie? czy pralnia praniem na sucho usunie zabrudzenie?

Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: jedwab - prać? 25.07.15, 18:42
      Wielokrotnie, ale woda powinna być tylko letnia.
    • nickbezznaczenia Re: jedwab - prać? 25.07.15, 18:46
      I oczywiście tylko ręcznie bez żadnego wygniatania.
    • sasanka4321 Re: jedwab - prać? 25.07.15, 19:18
      Zawsze piore jedwab. Letnia woda, recznie, delikatny plyn do prania. Nigdy jeszcze nie zaszkodzilo.
    • crea.tura Re: jedwab - prać? 25.07.15, 20:56
      Piorę, w pracle na trybie "pranie ręczne". Sukienka ma się świetnie smile też 100% jedwab.
    • noowaak Re: jedwab - prać? 25.07.15, 21:45
      Ja normalnie wrzucam do pralki i nic się nie dzieje, bluzki mają się świetnie ( 100% jedwab). Może ta Twoja sukienka jest ręcznie malowana i woda jej może zaszkodzić jakoś ? Jak nie była droga i ewentualną stratę przeżyjesz, to śmiało wypierz delikatnie w letniej wodzie.
    • ophelia78 Re: jedwab - prać? 25.07.15, 22:50
      >a za pralnię zapłacę ok 50 zł.

dzizas, to co to za pralnia....??? dziś oddawałam kołdrę i zapłaciłam 50 zł....
    • sanciasancia Re: jedwab - prać? 25.07.15, 23:01
      To zależy. Z jedwabnej żorżety tak, z szantungu nie.
      • delecta Re: jedwab - prać? 26.07.15, 08:08
        Właśnie,,,
        Z szantungu spodnie znacznie się skurczyły od samego włożenia do ZIMNEJ wody. Poleżały 30 minut, żadnego wygniatania.... I niestety - z kompletu Deni Cler, za który wówczas zapłaciłam więcej niż moja pensja - została tylko marynarkasad Przecudna zresztą. Udało mi się dokupić podobny materiał i uszyłam spódniczkę, Nie widać żadnej różnicy, ale ja WIEM, że to nie to i przez głupotę coś zepsułamsad
        • best_bej Re: jedwab - prać? 26.07.15, 10:08
          to nie jest chyba szantung, jak żorżeta też nie wygląda. Wygląda jak satyna. Jest lejący. i chyba raczej nie ręcznie malowany, choć ma kwiatowy wzór.
          • mikams75 Re: jedwab - prać? 26.07.15, 11:29
            taki jedwab jak satyna pralam nie raz recznie, w chlodnej wodzie w plynie do jedwabiu juz wiele razy.
            Nie wiem co to szatung, to moj jest wlasnie takie gladkie, lejace sie, chlodne w dotyku.
    • triismegistos Re: jedwab - prać? 26.07.15, 11:07
      Ja mam jedną jedwabną sukienkę i piorę ją w pralce, w zimnej wodzie i na niskich obrotach. No, ale kupiłam ją za 5 (słownie pięć) złotych i mi nie szkoda.
    • jesienna.nuta Re: jedwab - prać? 26.07.15, 12:04
      Jedwabną garderobę piorę w pralce na krótki program bez wirowania w delikatnym płynie. Wychodzi jak nowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka