Dodaj do ulubionych

Biustonosz push up

29.07.15, 14:11
Kochane moje poszukuję dobrego biustonosza typu push up, ale takiego który optycznie powiększy piersi. Niestety mam małe 80-85B, a zależy mi na ładnym dekolcie (do kreacji na wesele).
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:18
      85B?
      To gruba jesteś tongue_out Raczej w gorset zainwestuj.
    • bib24 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:30
      Nie wierzę, że masz taki rozmiar. Najpierw ustal właściwy bo ten ma niskie prawdopodobieństwo.
      A najlepszy efekt mam w effuniak plunge.
      • isa2015 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:40
        Mam taki. W sprzedaży też takie są, więc jeśli takie produkują to znaczy, że można mieć taki rozmiar, bo ktoś je jednak kupuje.
        • cosmetic.wipes Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:45
          To może jednak zmierz się porządnie, a dopiero potem stwierdź, czy ty masz taki rozmiar czy ktoś inny.
        • paskudek1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:47
          że w sprzedaży jest to akurat niekoniecznie mocny argument. Jeżeli masz wymiary 83-87 cm pod biustem i 990101 w biuście to rzeczywiście wg takiego np. trumpha sie na taki rozmiar lapiesz. Chociaz i tak uważam że przy 83 pod biustem lepiej wziać 80 a nawet 75 obwód. Co od razu zwiększa miskę. Myslę że 85B push-up dostaniesz w co drugim bieliźniaku bezproblemowo.
          • aneta-skarpeta Re: Biustonosz push up 29.07.15, 21:22
            Ja juz przeszłam koszmar wciskanie się w mega ciasne obwody. Juz dziękuję. Stanik ma się trzymać ale nie przecina ciało a to się dzieje jak nasz obwód 83 a wciska się w 75 który rozciąga się max do 78 przykładowo
            • cosmetic.wipes Re: Biustonosz push up 30.07.15, 10:50
              Ależ nikt nie postuluje wciskania się. Ja mam realnie pod biustem 73-74 cm, zdecydowana większość staników to 70-tki. Ze dwa nawet mam 75.
    • anianatalii Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:34
      Super push-up z H&M
      • isa2015 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:41
        Była to jedna z moich opcji, ale nie wiem co z jakościa
        • anianatalii Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:06
          Biustonosz dobrej jakości - noszę tylko takie.

Z H&M noszę rozmiar 75 A i przynajmniej w ubraniu mam biust - bo normalnie jestem płaska jak deska. Jak się nie ma nic to ciężko wypełnić powietrzem miękki biustonosz

• thea19 Re: Biustonosz push up 30.07.15, 10:25
            h&m robi staniki dobrej jakosci? hmmm, tez tak uwazalam 10lat temu.
          • naomi19 Re: Biustonosz push up 30.07.15, 23:16
            uwielbiam staniki z h&m
            wygodne, trwałe, ładne, tanie
      • isa_bella1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:13
        anianatalii napisała:

> Super push-up z H&M
        potwierdzam
        • isa2015 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:46
          Dzięki za rady - pójdę i przymierzę
    • morgen_stern Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:48
      Nie noś tych pushapów. Gruba gąbka, która zniekształca piersi, dobierz sobie porządny miękki stanik. Twój obecny rozmiar jasno mówi, że tego potrzebujesz, bo to kpina, a nie rozmiar.
      • beataj1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 14:55
        Po tym jak kiedyś w sklepie widziałam rozmiar 105 B już nic mnie nie zdziwi.
        I skoro tam taki rozmiar był Znaczy że ktoś to kupuje
      • nowel1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:02
        Kurde, aż mnie pod mostkiem zabolało. Morgen, przeszłam solidne stanikouświadomienie i o ile noszę 65 E, a nie 75 A, jak kiedyś, to miękki stanik w tym rozmiarze wyrywa mi dziurę w klatce piersiowej, i to nie pojedynczy egzemplarz, bo różnych próbowałam.
        Nie mam pojęcia, czemu tak jest, i zdecydowałam zostać przy push-upach
        • paskudek1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:13
          pomiędzy push upem z gąbkowymi wkładkami lub co gorsza wszystą gąbką na stale są jeszcze usztywniane staniki z mięciutkiej CIENKIEJ gąbeczki. Zdecydowanie lepsze niż te wygąbkowane cuda
        • morgen_stern Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:50
          To znaczy co ci robi? smile
          • nowel1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 16:14
            To znaczy przyśrodkowe końce fiszbinów uciskają mnie w sposób nieznośny
            Przez godzinę do trzech po założeniu jest ok, potem nie do wytrzymania
            • morgen_stern Re: Biustonosz push up 29.07.15, 16:18
              Mam tak z niektórymi modelami, ale nie ze wszystkimi. To jest kwestia konkretnego modelu, a nie różnicy - pusz-up kontra miękki...
              • nowel1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 16:21
                Aha, czyli warto jeszcze poeksperymentować smile Dzięki.
                • katnip Re: Biustonosz push up 29.07.15, 21:12
                  A pewnie, ze warto. W twoim przypadku podejrzewam za dlugie fiszbiny. Są modele, ktorych ja absolutnie nie moge nosic. Tylko ja jestem 8 lat po uswiadomieniu, wiec wiedze na temat stanikow mam sporą. Zdarzylo sie nie raz, ze weszlam do sklepu z dobrą rozmoarówką kupic stanik i nie wybralam nic. Zdarzyło się też, że poszlam po jeden, a kupilam trzy. Moim największym odkryciem są staniki z elastyczną koronką firmy charnos. Kupiłam na początku ciązy. Staniki rosly razem ze mną w trakcie ciąży (17 kg na plusie), potem daly radę na początku karmienia, gdy mialam nawal pokarmu, przerobilam je na karmniki i nadal noszę, chociaz juz prawie nie karmię i biust mam duzo mniejszy. Genialne są, polecam bardzo.
        • bella_roza do nowel1 30.07.15, 13:51
          musisz szukać stanika typu plunge - mają krótkie fiszbiny pośrodku. ja tak mam, każdy inny boruje mi dziurę w mostku. ale też nie staram się pobić rekordów małego obwodu, wg ortodoksyjnych oświeconych powinnam nosić 65e ale noszę 70d i jest ok (mam 73 pod biustem)
    • goodnightmoon Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:05
      Pojsc do sklepu z damska bielizna, przymierzyc i kupic.
    • isa2015 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:45
      Aha czyli wg. niektórych z was nie można mieć takiego rozmiaru. A jednak można... Ale was się nie przekona, Cóz pytałam się o dobry stanik push up - a nie o ocenę czy mozna mieć taki biust czy też nie, nie wiem może jestem jakimś potworem... Ale mi to nie przeszkadza.

Miękich nie mogę, próbowałam to nie dla mnie.

• morgen_stern Re: Biustonosz push up 29.07.15, 15:54
        Nikt nie mówi nic o twoim biuście, tylko o idiotycznym rozmiarze, więc nie ma się co denerwować. Sama nosiłam latami 75B, więc wiem, dlaczego mówisz, że tylko takie możesz i innych nie. Bo sama tak długo myślałam, Tylko że wtedy nie było innych staników, a teraz jest morze możliwości. Miękkie ci nie pasują, bo przymierzałaś pewnie podobny rozmiar, a musisz wziąć inny.
        • black.sally Re: Biustonosz push up 29.07.15, 18:24
          morgen_stern napisała:

> Nikt nie mówi nic o twoim biuście, tylko o idiotycznym rozmiarze, więc nie ma s
          > ię co denerwować.

no to oświec nas jak nie miec idiotycznego rozmiaru big_grin
          • paskudek1 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 18:33
            Szczerze? Najczęściej po prostu PORZĄDNIE się zmierzyć i iść do dobrego sklepu. Nadal w wielu przypadkach weryfikacja bywa zaskakująca
      • bib24 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 16:03
        Jeżeli to jest twój dobrze dobrany rozmiar to ok. Wtedy jak pisałam effuniak plunge wymiata.
        Ja mam: sprzed uświadomienia stanikowego 75b, po uświadomieniu 65 dd, po przejściu na effuniaki 75c. Ale to jest mój realny rozmiar. Sprawdzony, wymierzony, leżący idealnie i robiący mega dolinkę.

Mam też sporo pod biustem, w moim otoczeniu raczej większość dziewczyn jest szczuplejsza a te grubsze maja większy biust. Ja po prostu serio nie wierzę w 85 B. W stanikach standardowych to jest w 99,99% źle dobrany rozmiar.
      • aqua48 Isa! 29.07.15, 16:59
        isa2015 napisała:

> .. Ale was się nie przekona, Cóz pytałam się o dobry stanik push up - a nie o o
        > cenę czy mozna mieć taki biust czy też nie

Nie denerwuj się, spora część z nas nosiła latami błędnie miseczkę B i miała z tego powodu problemy z płaskim biustem. Po zmianie na właściwy rozmiar(mniej pod biustem, większa miska - ja z nieszczęsnego B przeskoczyłam na D-E), nauczeniu się wygarniania przyklepanego dotąd biustu spod pach i układania go w biustonoszu radykalnie poprawia się wygląd dekoltu i co za tym idzie kształt biustu. A i cała sylwetka optycznie robi się szczuplejsza. Dlatego dziewczyny radzą Ci zmienić rozmiar. Od tego należy zacząć szukanie dobrego stanika. A na prawdę niezłe i niedrogie są polskie firmy - Ava, Gaja -szukaj raczej ich biustonoszy w zwykłym sklepie z bielizną, nie sieciówek. Bo dużo też prócz właściwego rozmiaru robi krój. Te firmy mają np. biustonosze o nieco skośnym kroju, który doskonale podkreśla i uwydatnia mniejsze biusty.
        • evolene Re: Isa! 29.07.15, 17:21
          W sklepach nadal są takie rozmiary o jakich pisze autorka wątku, więc?
          Po prostu taka jest rozmiarówka, to że zaczął być trend na inne oznaczanie rozmiaru niczego nie zmienia.
          Jak ktoś ma pod biustem 80cm to ma je niezależnie od tego jakiej rozmiarówki używa dana firma.
          Najprościej iść i sobie poprzymierzać(bądż pozamawiać korzystając z tabel na stronach).
          • paskudek1 Re: Isa! 29.07.15, 18:18
            Ale jak ktoś ma 80cm pod biustem SWOICH cm to stanik powinien wziąć z obwodem NAJWYŻEJ 75 bo obwód stanika jest elastyczny. A miseczkę wylicza się na podstawie obwodu w biuście KOBIETY i obwodu stanika.
            • aneta-skarpeta Re: Isa! 29.07.15, 21:32
              Ale elastyczność stanika jest różna i czasem lepiej się nosi przy 80 rozm. 80 a nie 75. Nie można ślepo wierzyć w rozmiary. Trzeba mierzyć. Ja noszę i 75f i 80 e. A niedawno kupiłam w hm stanik 85d i wyglądam w nim rewelacyjnie, jednak tylko w tym modelu. Generalnie po jakiś 3 latach zachwytu nad właściwie dobranym jedynie słusznym rozmiarze mam dosyć noszenia obręczy i wolę ciut swobodnirjsze modele, w których swobodnie oddychamy i nie wciskają mi się w ciało
          • thea19 Re: Isa! 29.07.15, 21:00
            jaki trend? uwazasz, ze teraz sa inne cm? myslisz, ze ktos noszacy prawidlowo 80 pod biustem da sie wcisnac w 65-70 bez bolu?
            • aneta-skarpeta Re: Isa! 29.07.15, 21:34
              Dodatkowo jak na się spory obwód to i tłuszcz. Wiec lepiej nie przesadzać z ciasnym obwodem bo będą na plecach obwazanki, których nie ściągnięmy do miski
            • morgen_stern Re: Isa! 30.07.15, 09:35
              Zlitujcie się, nikt nie każe babce, która ma naprawdę 80 pod biustem wpychać się w 65... już nie przesadzajcie.
            • mikams75 Re: Isa! 30.07.15, 10:42
              da sie, tluszcz jest miekki i plastyczny, wyjdzie gora i dolem wink
              • thea19 Re: Isa! 30.07.15, 11:08
                bez bolu sie nie da, za ciasny stanik bedzie sie wrzynal w skore by wypchnac nadmiar gora i dolem. rownie dobrze mozna pania w rozmiarze 50 wcisnac w dzinsy rozmiar 38 - tez bedzie wychodzic gora i dolem nadmiar. zwyczajnie trzeba sie prawidlowo zmierzyc. nie wierze w szczupla kobiete (przecietna a nie kulturystke) majaca 80cm pod biustem. w biuscie tak, pod nie. zle ostanikowana szczupla osobe da sie normalnie wlozyc w stanik 65-70 jesli wczesniej nosila 80-85
                • isa2015 Re: Isa! 30.07.15, 11:19
                  Dzięki za odpowiedzi. Przemyślałam sprawę, pomierzę różne rozmiary. A tak z moim rozmiarem to 80B. 85B to tak naprawdę mam jeden stanik.
                • mikams75 Re: Isa! 30.07.15, 23:11
                  nie ma co porownywac wciskania sie w jeansy do wciskania sie w stanik, bo z jeansow tak duzo wyjsc nie moze, choc boczki wychodzace gora to widok dosyc powszedni.
                  Ale na duy tylek da sie wcisnac za male strungi, paski beda sie paskudnie wzynac ale sie wcisnie przy odpowiedniej elastycznosci materialu i ciala.
                  I nikt sie nie upiera, ze 80 pod biustem to szczuplaosoba, choc wierze, ze takie moga byc.
          • burina Re: Isa! 30.07.15, 01:02
            To nie jest trend na inne oznaczenie tych samych rozmiarów (przynajmniej nie w porządnych firmach), tylko 'trend' na większe różnicowanie. W bazarkowej terminologii miseczki są A (deska), B (norma), C (donice), a stanik dopasowuje się manipulując obwodem. Stąd rozróżnienie 'małe B' i 'duże B'. Ja tam jestem zadowolona, z tego, że mogę sobie już w przeciętnie byejakim sklepie z bielizną marzyć o tym, że znajdę stanik na moje całkiem standardowe piersi bez alternatyw typu 'seksi buły' albo podjeżdżające na kark zapięcie.

Zupełnie tak samo, jak jestem zadowolona z wyboru jogurtów bez żelatyny (tu też tylko moda na inne oznaczanie składu?) oraz jeansów uwzględniających różne typy figur.
      • ola33333 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 21:19
        isa2015 napisała:

> Aha czyli wg. niektórych z was nie można mieć takiego rozmiaru. A jednak można.
        > .. Ale was się nie przekona, Cóz pytałam się o dobry stanik push up - a nie o o
        > cenę czy mozna mieć taki biust czy też nie, nie wiem może jestem jakimś potwore
        > m... Ale mi to nie przeszkadza.

Tez mam 85B. Biust maly, ale zgrabny i zadowolona jestem smile
        I wcale nie musze sie wciskac w jakies ciasne pod biustem biustonosze, zeby biust dobrze wygladal smile
        • thea19 Re: Biustonosz push up 30.07.15, 00:12
          wrzuc fote biustu w rozmiarze 85B bo nijak na kobiecie nie moge sobie wyobrazic. bardziej mojego meza widze, on stanikow nie nosi wiec i problemu nie ma.
          • bella_roza Re: Biustonosz push up 30.07.15, 13:54
            dlaczego nie możesz sobie wyobrazić? imo mniej więcej taki typ
            https://1.bp.blogspot.com/-5er7151j3vU/Ukt5IGC0KgI/AAAAAAAAABA/5YBbrhRWufk/s1600/lenas2.png
            • mika_p Re: Biustonosz push up 30.07.15, 23:58
              Na moje oko, 65-70 pod biustem.
              • mika_p Re: Biustonosz push up 30.07.15, 23:59
                > Na moje oko, 65-70 pod biustem.

W sensie obwod stanika.
        • cosmetic.wipes Re: Biustonosz push up 30.07.15, 10:56
          > Tez mam 85B. Biust maly, ale zgrabny i zadowolona jestem smile

Czyli masz w podbiuściu koło 87 cm, a w biuście niecałą setkę?
      • turzyca Re: Biustonosz push up 29.07.15, 23:57
        80B? Można, widziałam, dziewczyna się wspina, więc sporo mięśni, nic się tam nie da scisnac, tłuszczu w ogóle mało, a biust zawsze miała niewielki.
        80-85B? Nie można. Po prostu 80B jest na 94 cm w biuście, a 85B na 99. Nie da się mieć dopasowanych staników o tej samej misce i różnych obwodach. Jak się zwiększa obwód, to trzeba zmniejszyć miskę. Jeśli 85B, to 80C lub nawet 80D, jeśli 80B, to 85A. Jeśli ktoś pisze 80-85B to znaczy zazwyczaj, że był ofiarą sprytnych handlowców, którzy zamiast sprowadzać 70G i 75F i 80D oferowali tylko 85B, bo jakoś tam ten stanik na wszystkich tych rozmiarach będzie leżał. Tyle że nie będzie podtrzymywał, formował i zbierał jak trzeba. Ale wtedy zaoferuje się push - up i klientka będzie happy. Bez ryzyka ze strony sprzedawcy. Czysty zysk!
        • klamkas Re: Biustonosz push up 30.07.15, 00:09
          Wiesz... obwody są z różnych materiałów, a i rozmiar (z metki) rozmiarowi nierówny. Dlatego nie trzymam się obsesyjnie swoich wymiarów, tylko porównuję je z tym, co oferuje dany producent (kupuję z różnych firm). I dlatego w garderobie mam staniki 65 E, 65 F, 70 D, 70 E, ostatnio prawie skusiłam się na 75 E z 4 zapinkami, na sztywnym obwodzie (ale uznałam, że nie potrzebuję). I wszystkie są dobre, a ich dobranie zajęło mi sporo czasu, towarzyszyła temu naprawdę znająca się brafiterka. Tylko że są to staniki sztywne, miękkie, sztywne grubsze, sztywne cieńsze, semisofty. Ale może się nie znam, mój biust jest źle eksponowany, a brafiterkę należy pozwać.
          • klamkas Re: Biustonosz push up 30.07.15, 00:10
            A, 70 E też mam.
            • klamkas Re: Biustonosz push up 30.07.15, 00:12
              I jeszcze PS. Jestem na granicy tabelkowych rozmiarów zarówno w obwodzie pod jak i w biuście. A i biust mam trudny w kształcie. To co, mam składać pozew?
          • turzyca Re: Biustonosz push up 30.07.15, 10:30
            A czy ja gdzieś sugerowałam pozywanie sprzedawców? Nie przypisuj mi opinii, których nie wygłaszam. A tak poza tym Twój opis potwierdza to, co ja twierdzę. Jesteś na granicy między miskami, raz pasuje Ci nieco większa, raz nieco mniejsza. Ale jak zwiększasz obwód, to zmniejszasz miski, w mniejszym jesteś między E i F, w większym między D i E. Swoim przykładem potwierdzasz moją teorię.
            • klamkas Re: Biustonosz push up 31.07.15, 00:10
              Nie, ty napisałaś, że niemożliwe jest "80-85 B". Mój przykład pokazuje, że możliwe (wszak mam 65-70E, tyle że mam więcej doświadczenia i może wiedzy niż autorka pytania stąd dodatkowe rozmiary pomiędzy i około). Nie wiesz jakie wymiary ma autorka, może też jest na granicy. Może pisała o stanikach miękkich i sztywnych, może o takich, które mają pancerny obwód i takich, które mają obwód z waty.

Nie wiesz, ale piszesz, że niemożliwe. Stąd mój bunt i teksty o pozwach. Bo można się znać doradzać, a można być nieprzekonaną alfą i omegą, dla której od razu jest "niemożliwe".
    • black.sally Re: Biustonosz push up 29.07.15, 18:20
      ja kupuję za 20zł w małym sklepiku tongue_out cycuszki jak malowane big_grin big_grin big_grin
      • bei Re: Biustonosz push up 29.07.15, 18:36
        Maksymalnie powiekszający wpisz w wyszukiwarkę allegro i taki kup
        Ale nie kupuj w tak duzym obwodzie, weź 75 D, albo 80 C...chociaz C moze byc jednak za male jak z pushupemsmile
    • mikams75 Re: Biustonosz push up 29.07.15, 22:37
      nie pytaj na forum tylko pochodz po sklepach i pomierz, innego wyjscia nie masz.
      Nie wiem co sie tak niektore tu dziwia temu rozmiarowi, szeroki obwod i male piersi, co w tym dziwnego. Odradzam wciskanie sie w mniejszy obwod bo to sie paskudnie pod ubraniem odznacza. A czy wieksza miseczka bedzie dobra to sie sama przekonasz, ale tez radze przymierzyc wieksza miseczke - wbrew pozorom piersi moga sie fajniej ukladac.
    • moofka Re: Biustonosz push up 30.07.15, 09:49
      wiedzialam - bojowniczki stanikowe zaraz ja tymi fiszbinami pobijecie
      chce push up w b, bo jej tak wygodnie, niech nosi na zdrowie, co komu za roznica jaki babka stanik nosi no serio
      • mikams75 Re: Biustonosz push up 30.07.15, 10:40
        mnie tez lata b pasowalo az mi raz sprzedawczyni c wcisnela do mierzenia i nosze od tamtej pory c i choc wydawal mi sie wielki ten stanik to jednak piersi lepiej w nim wygladaja. Ale obwod, jak twierdza wojowniczki, nie zmniejszyl mi sie cudownie. Moze jak ktos nie ma grama tluszczu to moze sie sciskac mniejszymi obwodami, w kazdym innym przypadku bedzie to wygladac fatalnie.
    • naomi19 Re: Biustonosz push up 30.07.15, 23:24
      Oświecenie Stanikowe to jakaś nowa sekta?
      • black.sally Re: Biustonosz push up 01.08.15, 00:43
        naomi19 napisała:

> Oświecenie Stanikowe to jakaś nowa sekta?

na to wygląda tongue_out

nie można już kupować w zwykłym sklepie stanika bo cię zadrapią tongue_out
    • mika_p Re: Biustonosz push up 31.07.15, 00:10
      Zobacz jeszcze taki kolaż:
      lobby.blox.pl/resource/NaGIE_biusty_male.jpg
      i grafikę tutaj:
      b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html
      i zdjęcie tutaj:
      stanikomania.blox.pl/2010/01/Ta-slynna-miseczka-D.html
    • isa2015 Re: Biustonosz push up 31.07.15, 23:32
      Dobrze przyznaję się myliłam się - zmierzyłam się i wyszło mi tak

- obwód pod biustem 87 cm
      - obwód w biuście 105 cm

I proszę o jedno pomóżcie mi - wg. was jaki to rozmair biustonosza?
      • paskudek1 Re: Biustonosz push up 01.08.15, 00:01
        W brytyjskiej rozmiarówce celowałabym w 80E lub F przy ścisłych obwodach w 85D lub E ale to tak orientacyjnie
      • mika_p Re: Biustonosz push up 01.08.15, 00:01
        Przy 87 pod biustem zaczynałabym od obwodu 80 (brytyjskie 36).

Punkt wspólny brytyjskiej i kontynentalnej rozmiarówki to D (dla 80 jest to 99 cm w biuście).
        Brytyjska rozmiarowka zmienia rozmiar miski co 2,5 cm, niektóre litery są podwójne - pełny rozmiar - czyli jest D, DD, E, F, FF, G, GG...
        105 cm w biuście jest równutko w połowie między E a F - celowałabym tu.

Kontynentlana rozmiarowka (w tym polska) zmienia się co 2 cm, nie ma podwójnych liter, więc tu bym celowała w F.

Pomiary dają rozmiar wyjściowy - przymierzasz i czujesz i widzisz, czy pasuje, czy nie, jak nie pasuje, to zmieniasz obwód i/lub miski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka