Dodaj do ulubionych

Opalacie sie?

10.08.15, 19:50
W nawiązaniu do wątku o ciężarnej opalajacej sie toples. Opalacie sie? Nie straszny wam czerniak? Czy odwrotnie - stosujecie bloker albo inny wysoki filtr?
Ja przyznam, mam jopla na tym punkcie, zauwazylam przez lata wysyp maleńkich pieprzyków w rejonie szyi chociaż zawsze słońce dobrze znosilam - pieprzyki ewidentnie od słońca, wiec teraz plaża to z pewnością wysoki filtr. Na twarz zawsze stosuje 50tke, a na codzien kremy z wyższej półki które maja filtry. Mój facet ma spore pieprzyki na plecach, które ciągle boje sie za zrakowacieja i on ma ban na opalanie. Siedzimy wiec na plaży wysmarowani i pod parsolami i wyglądam jak dzieci piekarza.
A Wy?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 19:58
      Tak, lubię mieć lekko opaloną skórę, opalam się łatwo, na ładny kolor. Wg jakiegoś testu z czasopisma powinnam stosować filtr 8-10, ale stosuję wyższe i tylko do około 15, potem już sobie odpuszczam. Zresztą, rzadko jestem na słońcu w tych najostrzejszych godzinach.
      Dziś, na przykład, spędziłam przemiłe popołudnie (16-19) na leżaku, w towarzystwie Katarzyny Bondy.
      • alin9 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:03
        Mnie też się podoba lekka opalenizna.Niestety oglądam ją tylko u innych.Mnie się słońce nie trzymasmileAnie lubię sztucznej opalenizny więc jestem bladasmile
      • andaba Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:04
        Nie, bo nienawidzę sie smażyć na słońcu, unikam jak mogę. A jak nie mogę, to niczym się nie smaruję, nie dość, że spocona to jeszcze mam być tłusta?
        Na coś umrzeć trzeba, co za różnica, czy czerniak, czy coś innego.
        Zresztą to nie takie oczywiste, że słońce = czerniak.
        • alin9 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:25
          Co do smażenia to też nie lubię.Ja bardziej myślałam o opaleniźnie w ruchusmile
    • mid.week Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:05
      Nie opalam się. Tzn. nie wychodzę na dwór celem nabierania innego koloru, nie leżę plackiem na plaży itp. Ale nie mam fioła i na codzień nie używam kremów z filtrem, a wybierając je w sklepie kieruję sie ceną więc na 100% nie mam ani jednego z wyższej półki.
    • k1k2 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:07
      > A Wy?

A my wiemy ze kremy z filtrami nie chronia przed czerniakiem (chociaz chronia przed innymi nowotworami skory i przed zmarszczkami).

No i z reguly nie siedzimy na plazy.
    • saszanasza Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:09
      Nie opalam się ale też nie unikam słońca....mam lekką opaleniznę: ze dwa tony ciemniejszą od karnacji. W ostatnie dni stosowałam bloker.
      Dzieci nie opalam.
    • lola211 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:13
      Przy okazji.
      Jako ze duzo czasu spedzam na działce to opalilam sie bezwiednie.Nic mnie nie zmusi do oblepiania sie kremem w upał ani do owijania w szaty.Opalam sie szybko na ładny brąz.
      Na twarz nakladam BB i on chroni przed promieniami, cere mam jasniejsza niz skora na reszcie ciała.
      Moja córka unika słonca, co oznacza,ze na zadna plaze sie nie wybierze- ma racje, bo po co?Targac parasole? Ma piekną mleczna skóre.
    • feuerwasser Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:16
      Lubię się opalać, wylegiwać na leżaku, przekładać się z boku na bok. Albo wtedy śpię albo czytam. Mogę tak się byczyć od rana do wieczora.
      opalam się na czekoladowo, szybko i na długo.
      Twarz smaruję 50, resztę 30.
      obecnie po 2 tygodniach nad morzem jestem bardzo brązowa ale nie w typie skwarki z solarium.
    • klamkas Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:42
      W tym roku wyjątkowo tak (test jak AZS zareaguje na słońce i o dziwo zareagowało pozytywnie). Ale bardzo ostrożnie, w późnopopołudniowym słońcu. Jak wychodzę w "groźnych" godzinach to się smaruję, jeśli wyleguję się na plaży to pod parasolem.

A ogólnie to smaruję się kremami, noszę długie rękawy, kapelusz, okulary - mam jasną karnację, skłonność do przebarwień. Mąż i córka mają szlaban na słońce ze względu znamiona i przebarwienia (nawet bez słońca mają ich mnóstwo).

• marianna72 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:44
      nie ale i tak mimo smarowania 50 lapie kolor szczegolnie jak jestem nad morzem.Opalam sie ladnie ale lubie siebie jasna zeby sie nie opalic musialabym nie wychodzic z domu albo wychodzic z domu zakryta od gory do dolu.Najbardziej mam opalone nogi bo mimo 50 sie opalaja a w lato latam w spodenkach albo sukienkach. Najmniej twarz bo miedzy okularami i kapeluszami twarz jest w miare zakryta. Gdy w przeszlosci nie uzywalam kremow opalalam sie zawsze na ciemny braz mimo ze jestem blondynka a w zimie mam jasna karnacje
    • aneta-skarpeta Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:45
      opalam się na oliwkowo, z filtrami ale bez obsesji

dzieci smaruje 50tką

mąz też bardzo uważa na opalanie bo opala się na czerwono i właśnie pojawiają mu się plamki pieprzykowe

ja się dobrze opalam, nie zauważam nowych pieprzyków, wiec w granicach rozsądku korzystam
    • liliawodna222 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:55
      Nie opalam się z dwóch powodów: fatalnego wpływu słońca na zdrowie oraz wygląd skóry po latach, a po drugie nie podoba mi się opalenizna. Wielbię jasną karnację smile
    • zwariowana_wariatka Re: Opalacie sie? 10.08.15, 20:56
      nie opalam się, mam jasną skórę i dużo pieprzyków. Tzn ostatnio jak się oglądalam, to ze zdziwieniem stwierdziłam, że i tak delikatnie zbrązowiałam o kilka tonów. dla mnie ok. mocna opalenizna nie jest elegancka (moim zdaniem ofkors)
      • sarah_black38 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:10
        Nie lubię się opalać ani wylegiwać się na plaży. Nad Bałtyk jeżdżę tylko ze względu na dziecko i mąż lubi. Ja opalam się bardzo szybko, mimo kremów z wysokim filtrem. Zdecydowanie wolę zwiedzanie, łażenie po uliczkach, muzeach, odwiedzanie miejsc dla koneserów ( ostatnio Raczki Elbląskie), uwielbiam oglądanie zamków, pałaców , wiejskich kościółków. Plaża na dwa dni , nie więcej.
    • cauliflowerpl Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:10
      Nie, w lecie chodzę w słomkowym kapeluszu, w torebce mam krem z filtrem 50 nawet w zimie.
      Dużo słońca, mam bardzo jasną cerę, jakbym tak poszła na żywioł to nie wyobrażam sobie mojej skóry za 20 lat. A na plaży przesiadywać nie lubię.
    • scarlett74 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:17
      Tak lubię się opalać wink ,ale przedtem idzie w ruch 25 czy inna 30-tka. Lubię leżeć na plaży/na trawie, dla samej przyjemności leżenia i rozkoszowania się słońcem z książka/gazetą i z słuchawkami na uszach. Tak się relaksuję i regeneruję. A teraz mnie zjedźcie za ten marazm...smile
      • baltycki Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:57
        > Tak lubię się opalać wink ,ale przedtem idzie w ruch 25 czy inna 30-tka.
        Zazdroszcze big_grin
    • jowita771 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:17
      Używam filtrów - 50 na twarz i ramiona, na resztę może być 30. Starszej córce pozwalam na opalanie z filtrem 25, bo jest śniada, młodsza jest biała jak mleko i smaruje ją filtrem 50. Jak byłyśmy na plaży, to moje blade dziecko było wysmarowane, a że kremu nie żałowałam, to taka biaława łaziła. Jedna babka się na mnie patrzyła dziwnie, że tak dzieciaka smaruję i się biedactwo nie opali, a jej dzieci opalały już kolejną warstwę pod tą, która zeszła.
      Kiedyś mi osoba z dalszej rodziny powiedziała, że córka jest blada, bo ją smaruję, to było na moje, że smaruję, bo ma jasną karnację i muszę bardziej na nią uważać.
    • triismegistos Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:25
      Generalnie mam kręćka na tym punkcie, siedzę w cieniu, stosuję wysokie blokery a w godzinach szczytu staram się zakrywać skórę, ale w tym roku odpuściłam sobie i opalam się bez filtra, nawet nago.
      • wadatka Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:46
        Cale zycie biała. Nie moglam sie opalic. Potem nagle zaczleam na czerwono. Lubie siebie opalona, ale po miesiacu-teraz mam krosty, zmarszczki i piegi. Wszystko wychodzi. Tego lata bylo bez filtra, poparzylam czolo. Ogolnie chodze bez filtra, ale nie zalezy mi na opaleniu sie celowo, jak sie opale dobrze, jak nie to nie....
      • czarna_kita Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:51
        Opalam się w ruchu w ogródku lub grając z dziećmi w jakieś ruchowe gry. Rzadko mam czas żeby leżeć chociaż jakbym mogla to bym leżała smile Specjalnie się nie smaruje niczym bo opalam sie bardzo wolno na lekki brąz, pieprzyków nie mam. Chyba że jesteśmy nad morzem wtedy filtr 30stka. Dzieci hasają do woli na słońcu smarowane ową 30stką ale starszy 12latek zaczyna sie burzyć na haslo -smaruję wszystkich. Twierdzi że to dla bab smile
    • alba27 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 21:55
      Opalam się mało, tak po prostu pozwalam sobie na niewielkie uśnięcie słońca, na twarz zawsze filtr.
      • black.sally Re: Opalacie sie? 10.08.15, 22:04
        opalam się.Lubię...Stosuje krem z wysokim filtrem.
        Ale i tak się nie opalam.
        Słońce mnie nie lubi niestety.
        Mój mąz- chwila i jest super opalony .
    • panicznykot Re: Opalacie sie? 10.08.15, 22:04
      Opalam sie topless i uzywam filtra 30. Latam czesto do wody i dlatego czesto sie smaruje. Twarzy nie opalam.
    • aandzia43 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 22:07
      Lubię słońce,.lubię się wygrzewac w jego promieniach, delektuję się nimi. A efektem tego delektowania się bywa opalenizna. Nie chodzę na plażę, nasloneczniam się w miłych okolicznościach przyrody. Największą przyjemność sprawia mi to wiosną. Jaka to rozkosz wygrzać się tak po zimie! Nie, żaden grzejnik czy termofor nie.zastąpią słońca. Ale latem też nie pogardzę możliwością wystawienia zezwłoka na słońce w cichym zielonym zakątku. Niedawni się dowiedziałam, ze mój sposób korzystania ze słońca to sposób na "łapanie" wit. D smile Na twarz i dekolt od kwietnia do września używam 50-tki,.ma resztę nic. Zresztą twarz zakrywam jak mogę. Cerę mam ciemną,.pieprzyki płaskie.
    • basia_400 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 22:09
      Nie. Nie lubię. Nie cierpię siedzieć na słońcu. Dodatkowo nie mogę, bo zaraz moją skórę szlag trafia. Nie dość, że regularnie mam egzemę na rękach, to jeszcze w lato zawsze musi przyplątać się fotouczulenie. Dlatego: opalanie odpada.
      • basia_400 Re: Opalacie sie? 10.08.15, 22:11
        A nawet jak wychodzę, np do sklepu, pracy, na spacer z psem, to stosuje kremy z najwyższym filtrem, zawsze 50.
    • cosmetic.wipes Re: Opalacie sie? 10.08.15, 22:22
      Mam zespół znamion dysplastycznych, więc się nie opalam. Przynajmniej się staram, choć przy moim trybie pracy to trudne. Raczej się ubieram, niż smaruję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka